Wil je een daklekkage laten opsporen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Daklekkage opsporen

Daklekkage opsporen: methodes & kosten

Een lekkage op het dak kan zorgen voor veel problemen binnen en buiten je woning. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk een lekdetectie wordt uitgevoerd. Er zijn verschillende manieren waarop dakdekkers daklekkages opsporen. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld rookproeven of traceergas om een lek te ontdekken. Hoeveel je voor zo’n lekdetectie betaald is afhankelijk van het type.

Wil je meer weten over de verschillende methodes die dakdekkers gebruiken bij het opsporen van een daklekkage, of wil je weten welke daklekkages veel voorkomen en welke kosten er aan verbonden zijn? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en leer meer over daklekkages opsporen!

Belangrijke informatie: Lekkage opsporen dak

  • De impulsstroomtechniek maakt gebruik van elektrische stroom door een nat dak, rookproeven blazen rook onder het dak om lekkages te detecteren, traceergasdetectie injecteert speciaal gas in het dak, infraroodcontrole maakt gebruik van temperatuurverschillen op het dakoppervlak, en kleurstofanalyse voegt kleurstof toe aan water om lekkages te identificeren.
  • Lekkages op platte daken komen vaak voor bij de plekken waar water afvloeit, zoals regenpijpen en dakgoten, en waar verschillende delen van het dak samenkomen, zoals naden of randen.
  • Bij schuine daken kunnen lekken voorkomen bij beschadigde dakpannen, losse nokvorsten en slechte afdichtingen rond bijvoorbeeld schoorstenen.
  • Bij dakkapellen moeten inspecteurs aandacht besteden aan aansluitingen met het hoofddak, randen en doorvoeren, aangezien lekkages daar kunnen ontstaan door beschadigde of slechte afdichtingen.
  • Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor lekdetectie variëren afhankelijk van de gekozen methode. Enkele methoden omvatten infrarood lekdetectie (€ 100,- tot € 150,-), rookgasdetectie (€ 80,- tot € 130,-), en camera inspectie (€ 85,- tot € 135,-). Tip: vergelijk gratis offertes
  • Een daklekkage kan leiden tot waterschade, schimmelgroei, houtrot, elektrische problemen en verminderde energie-efficiëntie in je huis, daarom is het belangrijk om deze snel te repareren om verdere schade en problemen te voorkomen.

Lekkages opsporen dak: zo gaat dat

Het opsporen van lekkages is de eerste stap die de dakdekker zet op het moment dat jij waterschade hebt. Pas wanneer het lek gevonden is kan de dakdekker namelijk aan de slag met het maken van het lek. Er zijn verschillende manieren waarop de dakdekker dit kan aanpakken. Zo kunnen ze impulsstroom techniek, rookproeven, traceergas of infrarood inzetten. Lees verder en ontdek wat deze verschillende methodes betekenen.

1. Impulsstroom techniek

Om lekkages op een dak op te sporen, wordt vaak de impulsstroom techniek gebruikt. Dit werkt als volgt: Allereerst wordt het dak nat gemaakt. Vervolgens wordt een elektrische stroom met lage spanning door het natte dak gestuurd. Als er ergens een lekkage is, zal de stroom een pad vinden naar de plek waar het water de dakbedekking heeft doorbroken. Een speciale sensor wordt gebruikt om deze stroom te detecteren en zo de exacte locatie van de lekkage te vinden. Op deze manier kunnen problematische plekken op het dak snel worden geïdentificeerd en gerepareerd, wat helpt om verdere schade te voorkomen en de levensduur van het dak te verlengen.

2. Rookproeven dak lekkage

Bij rookproeven om daklekkages op te sporen, wordt rook in de ruimte onder het dak geblazen. Als er ergens een lek is, zal de rook ontsnappen en zichtbaar worden aan de buitenkant van het dak. Dit maakt het gemakkelijk om de exacte locatie van het lek te vinden. Rookproeven zijn handig omdat ze snel en effectief zijn, en ze kunnen zelfs kleine lekkages identificeren die moeilijk met het blote oog te zien zijn. Het is een niet-destructieve methode die helpt om lekkages te vinden zonder het dak te beschadigen, waardoor de reparatiekosten beperkt blijven en verdere schade aan het gebouw wordt voorkomen.

3. Traceergasdetectie

Bij traceergasdetectie om daklekkages op te sporen, wordt een speciaal gas, zoals waterstof of helium, in het dak geïnjecteerd. Als er een lek is, zal dit gas ontsnappen door de opening en naar buiten stromen. Een gevoelige detector wordt gebruikt om de aanwezigheid van dit gas te meten, waardoor de exacte locatie van de lekkage kan worden vastgesteld. Deze methode is nuttig omdat het zeer nauwkeurig is en zelfs kleine lekkages kan identificeren. Het is een niet-destructieve manier om lekkages te vinden, wat betekent dat het dak niet beschadigd wordt in het proces. Hierdoor kunnen reparaties snel en kosteneffectief worden uitgevoerd.

4. Daklekkage opsporen methode: Infrarood controle

Bij het opsporen van daklekkages met infraroodcontrole wordt een infraroodcamera gebruikt. Deze camera detecteert warmteverschillen op het dakoppervlak. Als er een lek is, kan er vocht onder het dak sijpelen en de temperatuur van dat gebied veranderen. De camera laat deze temperatuurverschillen zien als donkere of lichte vlekken op het beeld. Op die manier kan de exacte locatie van de lekkage worden vastgesteld, zelfs als deze niet zichtbaar is met het blote oog. Infraroodcontrole is een niet-destructieve en snelle methode om daklekkages te identificeren, wat helpt bij het voorkomen van verdere schade aan het dak en het gebouw.

5. Kleurstof analyse

Bij het opsporen van daklekkages met kleurstofanalyse wordt een speciale kleurstof aan het water toegevoegd dat op het dak wordt aangebracht. Deze kleurstof mengt zich met het water en stroomt naar de plek waar het dak lekt. Door het gebruik van een kleurstof is het lek gemakkelijk te herkennen, omdat het water dat uit het lek komt een andere kleur heeft dan het omringende water. Hierdoor kan de exacte locatie van de lekkage snel worden vastgesteld. Deze methode is relatief eenvoudig en effectief en kan helpen bij het opsporen en repareren van daklekkages om verdere schade te voorkomen.

Wil je besparen op de kosten van een van deze lekdetectie?
Vergelijk gratis offertes

Lek bij plafond

Veel Voorkomende lekkage locaties

Een lekkage is altijd vervelend, waar ze ook ontstaan. Toch zijn er een aantal plekken waarbij een lekkage sneller ontstaat dan op andere plekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan naden en randen bij ramen of plekken waar het dak samenkomt. Lees verder en kom achter de veel voorkomende lekkage locaties.

Lekdetectie plat dak

Lekkages op platte daken kunnen vaak voorkomen bij bepaalde plekken. Een van die plekken is bij de plekken waar het water van het dak afloopt, zoals bij de regenpijpen en dakgoten. Deze gebieden kunnen gevoelig zijn voor lekken omdat er water doorheen stroomt en als er gaten of scheuren zijn, kan het water erdoorheen sijpelen.

Een ander belangrijk gebied om op te letten is waar de verschillende delen van het dak samenkomen. Dit kunnen naden of randen zijn. Als er scheuren of openingen zijn op deze plekken, kan water erlangs sijpelen en lekkages veroorzaken.

Schuin dak

Bij daken die schuin zijn, zoals die met dakpannen, kunnen lekken ontstaan op verschillende plekken. Een veelvoorkomende plek is bij de dakpannen zelf. Als er dakpannen kapot zijn of niet goed zijn aangebracht, kan er water doorheen sijpelen.

Een andere plek om op te letten is bij de nokvorsten, dat zijn de dingen bovenaan het dak die de twee schuine zijden verbinden. Soms kunnen ze losraken of beschadigd raken, waardoor er water onderdoor kan komen. Ook de plekken waar het dak aansluit op andere structuren, zoals schoorstenen, kunnen gevoelig zijn voor lekkages als de afdichting niet goed is.

Lekkage dakkapel opsporen

Om een lekkage in een dakkapel op te sporen, moeten inspecteurs aandacht besteden aan de aansluitingen van het dakkapel met het hoofddak, de randen van het dakkapel en eventuele doorvoeren voor bijvoorbeeld leidingen of ramen. Lekkages kunnen hier ontstaan als de afdichtingen niet goed zijn of beschadigd zijn. Grondige inspectie en, indien nodig, reparatie zijn essentieel om lekkages in dakkapellen op te sporen en te verhelpen.

Lekdetectie dak

Wat zijn de kosten van een daklekkage opsporen?

Het is belangrijk om te weten wat het kost om lekdetectie uit te laten voeren. Er zijn verschillende methoden om lekkages op te sporen en de kosten variëren afhankelijk van de methode en andere factoren.

Een methode is “infrarood lekdetectie,” waarbij speciale camera’s worden gebruikt om warmteverschillen te zien en lekkages op te sporen. De geschatte kosten voor deze methode liggen meestal tussen de € 100,- en € 150,-. Je kunt ook rookgasdetectie uit laten voeren, waar je tussen de € 80,- en € 130,- voor betaald. Een derde methode is “camera inspectie,” waarbij een camera wordt gebruikt om in moeilijk bereikbare plaatsen te kijken en lekkages te identificeren. De kosten hiervoor liggen meestal tussen de € 85,- en € 135,-.

Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het probleem en de locatie. Het is verstandig om meerdere offertes te vergelijken voordat je een lekdetectie service kiest, zodat je de beste prijs kunt vinden voor het opsporen van mogelijke lekkages in je huis. In de tabel hieronder vind je nogmaals de genoemde methodes met de daarbij behorende prijzen.

Kosten lekdetectie 2024

Methode lekdetectie Kosten*
Infrarood lekdetectie € 100,- tot € 150,-
Rookgasdetectie € 80,- tot € 130,-
Camera inspectie € 85,- tot € 135,-

* Let op: dit zijn gemiddeldes.

Gevolgen van een daklekkage

Een afbeelding

Waterschade

Een afbeelding

Schimmel en schimmelgroei

Een afbeelding

Houtrot


Lekkage opsporen dak: bespaar op de kosten met de gratis offerteaanvraag!

Een lekkage opsporen is de eerste stap naar een waterdicht dak. Daarom is het goed om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen om jou hierbij te helpen. Een manier waarop je kunt besparen op de kosten hiervan is door de gratis offerteaanvraag te doen. Je komt dan snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio.

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen:

Het is begrijpelijk dat je vragen hebt over lekdetecties. Daarom staan hieronder speciaal voor jou een aantal veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden!


Om zelf een daklek op te sporen, wacht op een zonnige dag en kijk in je zolder of onder het dak op zoek naar waterdruppels of vochtige plekken. Gebruik een zaklamp om te zoeken naar lichtstralen of donkere vlekken. Inspecteer ook de dakgoten op scheuren of verstoppingen. Als je het lek niet kunt vinden, overweeg dan een professional in te huren om het probleem vast te stellen en te repareren.
Om toekomstige daklekken te voorkomen, moet je regelmatig dakonderhoud uitvoeren, zoals het schoonmaken van dakgoten, controleren op beschadigingen en scheuren, en tijdig repareren. Zorg ervoor dat dakbedekking in goede staat verkeert en vervang versleten shingles of dakbedekking tijdig. Installeer ook dakbedekking van hoge kwaliteit en overweeg het aanbrengen van dakgotenbeschermers om bladeren en vuil buiten te houden.
Je kunt een daklek herkennen door op te letten op tekenen zoals waterdruppels of vochtige plekken op plafonds en muren, donkere vlekken of schimmelvorming, een onaangename geur van vocht of schimmel, losse of beschadigde dakbedekking, lekkage rondom dakramen, schoorstenen of ventilatieopeningen, natte isolatie in de zolder, en het geluid van druppelend water tijdens regen. Als je een van deze tekenen opmerkt, moet je het lek zo snel mogelijk laten repareren.