Interesse in een leien dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Leien dak

Leien dak: alle informatie en prijzen 2024

Een leien dak is een goede keuze voor elk type dak: natuurleien voor een klassieke woning en kunstleien voor een meer moderne nieuwbouw woning. In beide gevallen ben je verzekerd van een luxe uitstraling en een lange levensduur. Bij natuurleien loopt dit op tot wel 100 jaar!

Op deze pagina lees je alles over leien dakbedekking. We leggen je uit wat de verschillen zijn en wat een leien dak gaat kosten. Tot slot vind je hier ook praktische informatie over het onderhoud dat nodig is én vertellen we de keuzes voor het leggen van je nieuwe leien dak!

Leien dak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Je hebt de keuze uit natuurleien en kunstleien. Natuurleien hebben een langere levensduur en kunstleien zien er een stuk moderner uit.
 • Natuurleien kosten gemiddeld €100,- tot €145,- per m² en kunstleien kosten gemiddeld €55,- tot €95,- per m². Ontvang gratis prijsopgaven.
 • Een leien dak wordt geplaatst in verschillende patronen: dubbele dekking, enkelvoudige horizontale dekking, enkelvoudige dekking met ruitleien en een halfsteensverband.
 • Leien daken hebben nauwelijks onderhoud nodig. Bij mosgroei is het wel belangrijk om je leien dakbedekking te ontmossen!


Verschillende soorten leien dakbedekking

Wanneer je kiest voor een leien dakbedekking dan heb je de keuze uit natuurleien en kunstleien. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn kunstleien een stuk goedkoper, maar is de levensduur van natuurleien weer een stuk langer. Kunstleien hebben een meer moderne uitstraling terwijl natuurleien juist gekozen worden vanwege de klassieke en natuurlijke uitstraling.

Welke leien voor jou de beste keuze zijn hangt volledig af van je budget en persoonlijke voorkeuren.

Kunstleien Natuurleien
Goedkoper Duurder
Gemiddelde levensduur van 35 tot 40 jaar Gemiddelde levensduur van 75 tot 100 jaar
Meer moderne uitstraling Meer natuurlijke uitstraling
Geen kleurverschillen in de verschillende leien Natuurlijke kleurverschillen in de stenen
Vorm- en maatvast, alle leien zijn hetzelfde Kleine maatverschillen geven een meer natuurlijke sfeer
Iets meer gevoelig voor mossen, dus meer onderhoud nodig Minder gevoelig voor mossen en daardoor minder onderhoud nodig.

Toch wat anders? Op deze pagina vind je meer informatie over andere soorten dakbedekking.

leien dak leggen

1. Natuurleien

Natuurleien zijn met name populair vanwege de natuurlijke uitstraling en lange levensduur die oploopt tot wel 100 jaar! De stenen komen uit steengroeves over de hele wereld: hierdoor komt het natuurlijk voor dat elke leisteen kleine verschillen heeft. Zowel in kleur als in vorm. Dit maakt het dakoppervlak juist uniek en zorgt voor die charmante uitstraling. Hierdoor zijn natuurleien perfect geschikt voor de meer klassieke woning, al misstaan ze zeker niet bij een modern nieuwbouwhuis.

Wel ligt de kostprijs van natuurleien iets hoger: gemiddeld rond de €100,- tot €145,- per m². Mede hierdoor heeft een leisteen dak ook wel een hele luxe uitstraling die je met name ziet bij grote, vrijstaande huizen. Bovendien hoef je slechts één keer in je leven nieuwe natuurleien te plaatsen!

De voordelen van natuurleien op een rij:

 • De natuurlijke en charmante uitstraling;
 • De lange levensduur die oploopt tot wel 100 jaar;
 • Elke leisteen is uniek van vorm en kleur;
 • De stenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren;
 • Natuurleien zijn onderhoudsvriendelijk.

Zitten er ook nadelen aan natuurleien?

Waar je rekening mee moet houden, is dat een leistenen dak een natuurproduct is. Die kleine verschillen per steen geven juist een charmante uitstraling maar als je een strak resultaat wilt zonder subtiele verschillen dan zijn natuurleien niet de juiste keuze. Daarnaast is een leien dak, in vergelijking met andere materialen, best een dure optie. Maar daar staat tegenover dat je de rest van je leven geen nieuwe leien dakbedekking meer hoeft te plaatsen!

2. Kunstleien

Natuurleien zijn niet voor iedereen de beste keuze, met name vanwege de hoge kostprijs. Kunstleien zijn een stuk goedkoper en hebben een vergelijkbare uitstraling. Zo kun je dus flink besparen op de kosten en toch een luxe uitstraling creëren!

Kunstleien noemen we ook wel vezelcementleien en ze zijn eenvoudig te creëren. In tegenstelling tot natuurleien, zijn kunstleien allemaal identiek. Dit oogt misschien iets minder natuurlijk, maar wel een stuk strakker! Houd je van de strakke moderne uitstraling dan zijn kunstleien misschien wel de beste keuze voor jouw dak! De prijs ligt tussen de €55,- tot €95,- per m².

De grootste voordelen van kunststof leien:

 • Ze zijn vriendelijk voor je budget en hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding;
 • Kunstleien zijn licht van gewicht en hebben daardoor geen zware dakconstructie nodig;
 • Gemakkelijk te bewerken en goed toepasbaar op complexe daken;
 • Er is een groter aanbod aan verschillende kleuren en designs.

Wat zijn de nadelen van kunstleien?

Bij kunstleien moet je vooral rekening houden met een minder lange levensduur. Helaas gaan ze gemiddeld maar zo’n 35 tot 40 jaar mee, daarnaast zijn ze toe aan vervanging. Een ander mogelijk nadeel is dat die subtiele verschillen zoals bij kunstleien niet voorkomen. Dit kan voor modernere woningen juist een voordeel zijn: het dak is dan een stuk strakker en moderner.

3. Bitumen leien

Bitumen leien zijn ook kunstleien. Deze worden gemaakt van bitumen en worden ook wel shingles genoemd. Het voordeel van bitumen leien is dat ze erg goedkoop in aanschaf zijn! Ze worden met name gebruikt bij tuinhokken en schuurtjes, maar zijn geschikt voor onder andere piramidedaken, dakkapellen en gebogen dagen omdat ze zo soepel zijn!

Wat kost een leien dak leggen?

De kosten van een leien dak beginnen vanaf €55,- tot €85,- per m² bij kunstleien. Op een dak van 60 m² is dat gemiddeld €3.300,- tot €5.700,-. Voor een leien dak met natuurleien liggen de kosten rond de €100,- tot €145,- per m², of rond de €6.000,- tot €8.700,- bij een gemiddeld dak van 60 m².

Leien zijn misschien niet de goedkoopste dakbedekking, maar omdat de levensduur oploopt tot wel 100 jaar ben je wel verzekerd van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! Kunstleien gaan iets minder lang mee, gemiddeld tot 35 of 40 jaar.

Leien dak leggen kosten 2024

Soort leien Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde totaalprijs (60 m²) Gemiddelde levensduur
Kunstleien €55,- tot €95,- €3.300,- tot €5.700,- 35 tot 40 jaar
Natuurleien €100,- tot €145,- €6.000,- tot €8.700,- 70 tot 100 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per vakman.


Besparen op een leien dak?

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Leien dak plaatsen: de werkwijze

Benieuwd hoe een leidekker aan het werk gaat bij het plaatsen van een leisteen dak? Hieronder hebben we het stappenplan voor je op een rijtje gezet, zo krijg je een duidelijk beeld van de werkwijze.

 • Stap 1: oude leien dakpannen verwijderen. De vakman verwijdert het leistenen dak en verwijdert hierbij ook direct de latten waarde leien aan bevestigd zijn.
 • Stap 2: eventueel isolatie vernieuwen. Laat je je leidak vernieuwen, dan is het ook verstandig om te kijken of je isolatie aan vervanging toe is. Is de oude isolatie in prima staat dan slaat de leidekker deze stap over.
 • Stap 3: dakdoorvoer plaatsen. Soms is er in het dak een doorvoer nodig voor ventilatie. De vakman plaatst deze al op het moment dat de leien dakbedekking nog niet op het dak ligt!
 • Stap 4: nieuwe daklatten plaatsen. Deze worden horizontaal op het dak geplaatst en vormen straks de bevestiging voor het nieuwe leiendak.
 • Stap 5: leien dak leggen. Nu bevestigt de vakman de nieuwe leien op de latten. Er zijn twee manieren van bevestigen: met haken of met spijkers. Bij horizontale panlatten kiest de dakdekker meestal voor haken: dit is een stuk sneller dan het gebruik van spijkers. Er zijn verschillende haken voor verschillende legpatronen.

De opbouw van een leien dak is als volgt: Bovenop de isolatie ligt het onderdak, dit beschermt de isolatie tegen vocht, stof en wind. Rechtstreeks op dit onderdak liggen de verticale tengellatten en daarop de horizontale panlatten. De leien worden daar bovenop met haken of spijkers vastgezet.

Leistenen dak: verschillende methodes van aanbrengen

Dakleien zijn aan te brengen in verschillende legpatronen. Elk patroon heeft een unieke uitstraling, dus het is slim hier goed over na te denken. Je hebt de keuze uit onder andere:

 • Dubbele dekking: de dakleien worden hierbij in de lengte op elkaar geplaatst in verticale richting. Hierbij overlappen ze de leisteen eronder voor ongeveer twee derde. Deze methode komt het meest voor en is het goedkoopst om te plaatsen.
 • Enkelvoudige horizontale dekking: de dakleien liggen horizontaal en overlappen de leisteen onder en naast elkaar. Hierdoor ontstaat een schubpatroon.
 • Enkelvoudige dekking met ruitleien: dit is alleen mogelijk met leistenen in ruitvorm. Ze worden in een ruit geplaatst op het dak en hebben een kleine overlapping aan de zijkanten. Dit is de meest decoratieve methode om een leien dak te plaatsen.
 • Halfsteensverband: hiervoor gebruikt de vakman rechthoekige leien: ze overlappen elkaar in de breedte als in de lengte met de helft. Dit zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.

Omdat je bij een aantal van deze legpatronen meer of minder dakleien nodig hebt, moet je bij je keuze ook rekening houden met de draagkracht van je dakconstructie. Laat je daarom altijd adviseren door een vakman voor je een keuze maakt!

Wat voor onderhoud heeft een leien dak nodig?

Een leien dak van natuursteen heeft maar weinig onderhoud nodig. Wel is het verstandig om het leistenen dak te reinigen bij vervuiling of mosgroei. Dit komt vaker voor bij kunstleien, maar kan ook bij natuurleien voorkomen.

Doorgaans hoef je een leien dak met kunstleien na ongeveer 10 jaar te ontmossen en bij een natuurleien dak pas na 15 tot 20 jaar. Wacht niet te lang met een reiniging als je mosgroei opmerkt, omdat dit vervelende beschadigingen als gevolg kan hebben.

Een typische onderhoudsbeurt van leien dakbedekking ziet er zo uit:

 • Stap 1: voorbereiding en analyse. De vakman controleert of het dak nog helemaal waterdicht is om schade tijdens het reinigen te voorkomen. Hij koppelt bovendien de dakgoot los van de regenpijp zodat de mossen geen verstopping veroorzaken.
 • Stap 2: Leien dak ontmossen. Met een speciaal reinigingsproduct weekt de mos op het leien dak los. Daarna gebruikt hij een spuit onder lage druk om het dak van boven naar beneden te ontmossen. Lage druk is nodig om het leien dak niet te beschadigen.
 • Stap 3: Leien dak desinfecteren. Wanneer het dak schoon is desinfecteert de vakman het dak. Hiermee doodt hij de laatste overgebleven schimmelsporen, wat nieuwe mosgroei voorlopig voorkomt.
 • Stap 4: Leien dak impregneren. Bij een natuurleien dak laat je het oppervlak het beste impregneren voor een optimale bescherming tegen vervuiling. Dan is je dak de komende 10 jaar weer beschermd. Bij kunstleien is een coating ook een optie, zeker als de kleur van de leien dakbedekking wat dof is geworden. Hiermee krijgt je dak weer een fris en nieuw uiterlijk.

Heb jij een leien dak met asbest? Dan is ontmossen en reinigen niet mogelijk! Hierbij kunnen de asbestvezels loslaten en rond gaan zweven, wat een gezondheidsrisico vormt voor jou en je omgeving. Je kunt deze leien het best professioneel laten verwijderen.

Besparen op leien dak? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij ook zo’n luxe natuurlijke uitstraling op je dak? Laat dan een leien dak leggen door een ervaren dakdekker. Hij geeft je een persoonlijk advies met betrekking tot soort dakleien, het legverband en de bevestigingsmethode. Zo ben je verzekerd van een zo’n lang mogelijke levensduur. Nog op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt snel tot 5 offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod! De offerte is gratis en helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast! Je besparing loopt bovendien op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!