Interesse in een rieten dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Rieten dak

Rieten dak: info en prijzen 2024

Wil je je woning een natuurlijke uitstraling geven? Denk dan aan het gebruik van riet! Dit materiaal combineert goed met traditionele, landelijke, en moderne huizen.

In dit artikel lees je meer over de opties, kosten, onderhoud en hoe rieten daken zijn opgebouwd.


Rieten dak: de belangrijkste informatie op rij

 • Rieten daken zijn stijlvol, duurzaam en geschikt voor verschillende soorten gebouwen, maar vereisen een hellingshoek van minimaal 45 graden en goede ventilatie.
 • Voordelen zijn de natuurlijke uitstraling, hernieuwbaarheid, isolatie en geluiddemping, maar nadelen zijn hogere kosten, onderhoud, brandgevaar en schade door dieren.
 • Kosten variëren van €30 tot €120 per m2, afhankelijk van het type riet.
 • Er zijn traditionele open constructies en modernere gesloten constructies zoals schroefdaken.

Wanneer is een rieten dak geschikt?

Rieten daken zijn stijlvol, duurzaam en ecologisch verantwoord. Ze passen goed bij verschillende soorten gebouwen, zoals historische boerderijen, landhuizen, schuren en moderne woningen. Echter, voor het plaatsen van een rieten dak moet er rekening worden gehouden met de hellingshoek (minimaal 45 graden) en de ventilatie.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende ruimte te laten tussen het riet en eventuele isolatie om brandveiligheid te garanderen.

Tot slot moet er regelmatig onderhoud worden gepleegd om de levensduur te verlengen en eventuele schade te voorkomen.

Voordelen rieten dakbedekking

 • Prachtige, natuurlijke uitstraling die geschikt is voor verschillende types bouwwerken, van historische boerderijen tot moderne woningen.
 • Hernieuwbaar materiaal dat op een duurzame manier geoogst wordt, wat het ecologisch verantwoord maakt.
 • Goede isolatie – het kan in de winter warme lucht vasthouden en in de zomer juist warmte buitenhouden.
 • Gemiddelde levensduur tussen de 25-40 jaar.
 • Demping van geluid van regen en wind waardoor het in huis stiller is.
 • Zorgt voor waardestijging van de woning omdat het uniek gevonden wordt.

En de nadelen?

 • Kosten en arbeidsintensief: Een rieten dak is over het algemeen duurder en arbeidsintensiever om te installeren dan andere soorten dakbedekking.
 • Onderhoud: Een rieten dak vereist meer onderhoud, waardoor de kosten hoger uitvallen.
 • Brandgevaar: Hoewel de veiligheidsnormen hoog zijn, kan er altijd brandgevaar zijn, vooral als het riet nat of bevochtigd is.
 • Dieren en schade: Andere factoren zoals dieren en schade aan het riet kunnen ook een factor vormen bij het nemen van je beslissing.

Wat kost een rieten dak?

Rieten daken zijn een verstandige investering met meerdere voordelen. De kosten beginnen bij € 30 per m2, afhankelijk van het type riet dat je gebruikt. Patentriet en novariet, die beide bestand zijn tegen brand en mosvorming, zijn iets duurder met respectievelijk € 60 en € 120 per m2. Om een realistisch beeld te krijgen van het totaal bedrag voor je rieten dak, staat hieronder de gemiddelde prijzen van een volledig rieten dak van 60 m2 inclusief arbeidskosten en nokvorsten weergegeven. Tip: vergelijk gratis offertes en vind de beste dakdekker.

 

Kosten rieten dak 2024

Type riet Rietprijs per m² (alleen materiaal) Totale prijs bij 120m2 dak, inclusief arbeidskosten en nokvorsten*
Natuurriet € 27 – € 36* € 14.800,- tot € 16.200,-
Patentriet (kunstriet) € 60 – € 80* € 23.000,- tot € 26.400,-
Novariet (kunstriet) € 120 – € 140* € 29.600,- tot € 32.800,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. De rietprijzen kunnen op dit moment sterk variëren.

Klus aan je rieten dak?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Welke soorten rieten daken zijn er?

Hieronder gaan we verder in op de verschillende soorten rieten daken.

Traditionele open constructie

Met een open constructie wordt het riet gebonden aan zogenaamde rietlatten. Speciaal gereedschap en galvaniseren staafjes helpen bij het opbouwen van de lagen, en bovenop het dak blijft er ruimte voor ventilatie. Het binnen- en buitenoppervlak zijn dus niet strikt van elkaar gescheiden. Deze techniek wordt al eeuwenlang toegepast maar steeds meer vervangen door ‘schroefdaken’, wat een moderner alternatief is.

Gesloten dakconstructie (schroefdak)

Bij een schroefdakconstructie wordt het riet op een dichte ondergrond gelegd, zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment. Dit type dak is een grote verbetering in vergelijking met de oude open manier van werken. Door de gesloten ondergrond is de brandveiligheid sterk verbeterd en kan er geen sprake meer zijn van tocht of stof. Bovendien biedt het systeem veel betere isolatiewaardes dan bij traditionele systemen. Qua afwerking kan je ook kiezen uit verschillende materialen.

Hoe wordt een rieten dak afgewerkt?

Nokafwerking

De nok van een rieten dak kan worden afgewerkt met nokvorsten, dus de speciale dakpannen om de nok van het dak af te sluiten. Denk aan keramische nokvorsten, koperen of kunststof nokvorsten. Keramische nokvorsten zijn verkrijgbaar in veel traditionele kleuren en deze kunnen ook geglazuurd worden. Koperen daknokken voorkomen of vertragen groei van mossen en algen doordat ze door de vorming van kopersulfaat. Kunststof nokvorsten zijn volledig onderhoudsvrij.

Rieten dak isoleren

Ook een rieten dak kan goed geïsoleerd worden. Of je aan de binnen- of buitenzijde moet isoleren, hangt af van de constructie. Bij een open constructie aan de binnenkant en als er voldoende ruimte is, dan moet er altijd eerst een dampscherm komen. Daarna kunnen eventueel platen of gipsplaten worden toegepast om het geheel luchtdicht te maken. Verder is er ook nog het schroefdak waarbij isolatiepanelen op de dakconstructie wordt gemonteerd en waarmee je isolatiewaardes van Rc 2,5 of meer kunt bereiken. Door deze methodes toe te passen, bespaar je veel energie!

Isoleert een rieten dak minder goed dan een pannendak?

Nee, pannen- en rieten daken presteren meestal hetzelfde als het gaat om isolatiewaarde. Echter, bij windstil weer is de isolatiewaarde van een rieten dak hoger (Rc=1.5). In de zomer blijft de warmte buiten en in de winter wordt de warmte langer vastgehouden. De hogere isolatiewaarde geldt voornamelijk bij minder wind.

Extra opties

Om je rieten dak te beschermen tegen brandgevaar, raden we het aan om de volgende extra opties toe te voegen: een brandwerende coating voor €7,50 per m², een vonkenvanger tussen de €16 – €23 en een anti-mos coating tussen de €1 – €1,50 per m².

Onderhoud rieten dak

Als je een rieten dak hebt, moet je regelmatig onderhoud plegen met een algen- en moswerend product. Het is daarom het beste om deze taak aan een professionele rietdekker te laten. Verkeerd gebruik van het product kan schimmelsproblemen veroorzaken.

Daarnaast is het ook belangrijk dat overhangende takken worden verwijderd, dat er geen steeds terugkerende dauwdruppels op hetzelfde punt van het dak landen en dat er geen schaduw overheerst van omringende bomen. Vergeet ook niet bladeren en dennennaalden regelmatig te verwijderen.

Interesse in een rieten dak? Vergelijk gratis offertes!

Als je een rieten dak wilt laten installeren, is het belangrijk dat je de verschillende offertes vergelijkt om de beste deal te vinden. Dit betekent niet alleen dat je rekening houdt met de kosten, maar ook met de ervaring en referenties van de vakmensen, de materialen die zij gebruiken en de garantie die zij bieden. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je kiest voor een rieten dak van topkwaliteit, waardoor je optimaal geniet van het prachtige uiterlijk en duurzaamheid dat zo’n dak biedt.

Gratis offertes vergelijken