Dakdekker nodig voor daklekkage?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Daklekkage

Een daklekkage moet je zo snel mogelijk verhelpen om beschadigingen aan je dakconstructie te voorkomen. Gelukkig kan een dakdekker je lekkage in het dak zo opsporen en repareren. Je hoeft zelf niks te doen en weet zeker dat het dak weer snel waterdicht is!

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt daarna tot maximaal 5 offertes van experts bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je over daklekkages: we leggen uit wat een daklekkage gaat kosten waarom het zo belangrijk is om met spoed een dakdekker in te schakelen én krijgt handige tips met wat je moet doen bij een lekkage en hoe je deze voorkomt!

Laat een daklekkage met spoed verhelpen!

Vochtkringen op het plafond, schimmel tegen de muur: bij een daklekkage is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen. Doe je dit niet, dan heeft dat ernstige gevolgen voor je dakconstructie. Deze wordt aangetast door houtrot en kan zelfs gaan verzakken. In ernstige gevallen moet je de dakconstructie zelfs laten vervangen!

Dit voorkom je door bij de eerste tekenen van een daklekkage met spoed een dakdekker in te schakelen!

Wij werken samen met dakdekkers door het hele land: zo is er altijd snel een vakman beschikbaar voor het opsporen en herstellen van je daklekkage!Wat kost een daklekkage?

Wat kost een daklekkage om te verhelpen precies? Het opsporen van de daklekkage kost gemiddeld €300,- tot €400,-, al zitten deze kosten veelal inbegrepen in de totaalprijs als je ook de reparatie uitbesteedt.

Het herstellen van de zwakke gedeeltes in een plat dak kost je gemiddeld €250,- tot €300,- per m² en laat je kapotte dakpannen vervangen dan kost dit gemiddeld €150,- tot €350,-. Dit klinkt misschien heel duur, maar onthoud dat het vaak maar om een klein oppervlak of enkele dakpannen gaat. Zo vallen de kosten relatief mee!

Houd ook rekening met eventuele voorrijkosten. Overdag zijn deze gemiddeld €40,- maar in de avonden en weekenden betaal je het dubbele. Toch weegt deze hogere spoedtoeslag niet op tegen de extra schade die je oploopt als je een weekend afwacht: schakel daarom dag of nacht met spoed een vakman in!

Daklekkage kosten 2022

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Daklekkage opsporen €300,- tot €400,-
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter
Voorrijkosten €40,- (overdag) €80,- (’s nachts)

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per dakdekker kunnen verschillen. Exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes!

Alle info over prijzen dakdekkers.

Besparen op de kosten van een daklekkage?

Vergelijk offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Daklekkage plat dak: wat zijn de oorzaken?

Een daklekkage in een plat dak kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een kapotte dakbedekking, maar het is ook goed mogelijk dat de regenpijp verstopt zit. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende mogelijke oorzaken van een lek in je platte dak. Wil je hiervoor een dakdekker inschakelen? Vergelijk dan gratis offertes!

Kapotte dakbedekking

Platte daken zijn gevoeliger voor beschadigingen dan hellende daken. Vuil, zoals bladeren, takken en zand, blijft langer op het dakoppervlak liggen. Hierdoor wordt het materiaal aangetast en ontstaan er uiteindelijk scheuren of gaten in de dakbedekking.

Zelfs de kleinste haarscheurtjes kunnen voor grote lekkages zorgen!

Daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat er door ouderdom of storm beschadigingen in het dakleer ontstaan. Wanneer de dakbedekking oud is en de verschillende stroken niet meer goed aan elkaar hechten, ontstaan er in de naden ook wel eens lekkages.

Verstopte regenpijp

De meeste platte daken hebben geen dakgoten, maar een afvoerputje rechtstreeks naar de regenpijp. Wanneer het regenwater niet goed meer wegloopt, doordat de regenpijp verstopt zit bijvoorbeeld, dan blijft het water op het dak staan. Ook hierdoor ontstaan lekkages. Daarom is het belangrijk om regelmatig de regenpijpen te controleren en schoon te maken.

Daklood

Bij platte daken wordt ook gebruik gemaakt van daklood om de randen waterdicht te maken. Het kan voorkomen dat dit daklood beschadigd is of omhoog gewaaid is. Hierdoor lekt het regenwater onder de dakbedekking en ontstaan er vochtplekken tegen je plafond of muur.

daklekkage

Daklekkage hellend dak: de belangrijkste oorzaken

Bij een pannendak zijn er natuurlijk andere oorzaken van een daklekkage. Natuurlijk komt het voor dat de dakbedekking beschadigd is, zoals na een storm waarbij er enkele dakpannen sneuvelen, maar het komt ook regelmatig voor dat de aansluiting van dakramen of dakkapellen niet waterdicht is of dat regenwater via de poreuze schoorsteen naar binnen lekt! Hieronder lees je meer over de belangrijkste oorzaken van daklekkages bij hellende daken. Ben je nog op zoek naar een vakman? Vergelijk gratis offertes!

Kapotte of missende dakpannen

Na een storm kan het voorkomen dat je dakbedekking kapot is gegaan. Vaak missen er dakpannen of zijn er pannen kapotgegaan. De beste oplossing hiervoor is het vervangen van de missende/kapotte dakpannen: maar doe het wel snel, want hoe langer je wacht des te meer schade de regen kan aanrichten aan je dakconstructie!

Beschadigde nokvorsten

Naast de dakpannen is het ook mogelijk dat de nokvorsten beschadigen. Deze werden vroeger vastgezet met cement. Dit wordt na verloop van tijd poreus en neemt regenwater op. In de winter vriest het daarna kapot, met als gevolg dat regenwater vrij spel heeft en zorgt voor vochtplekken en schimmel!

Dakramen of dakkapellen

Wat regelmatig voorkomt is dat dakramen of dakkapellen niet goed zijn aangesloten op het dak zelf. Hierdoor loopt het water gewoon naar binnen! Dit gebeurt vaak door een verkeerde installatie. Maar ook hier kan het zijn dat het daklood dat gebruikt wordt voor een waterdichte afdichting kapot is gegaan of omhoog is gewaaid.

Schoorsteen

Een schoorsteen krijgt op een hellend dak nou eenmaal veel te verduren. Als deze na verloop van tijd poreus wordt of als het loodwerk niet meer goed aansluit, dan loopt regenwater via de schoorsteen naar binnen. Dit zal misschien niet direct opvallen als een daklekkage, omdat de schade vooral tegen de muur te vinden is. Als je twijfelt is het altijd slim om een ervaren dakdekker in te schakelen om de oorzaak van de daklekkage op te sporen.

daklekkage plat dak

Hoe herken je een daklekkage?

Een daklekkage herken je aan vochtplekken op het plafond, schimmel of zelfs een muffe geur in huis. Omdat water automatisch naar beneden loopt, is de locatie van de vochtplekken niet altijd de locatie van het lek in je dak!

Daklekkages worden vaak pas opgemerkt op het moment dat er vochtplekken op het plafond ontstaan. Dit is het eerste tastbare bewijs dat er water in je dak lekt. Maar een muffe geur, een te hoge luchtvochtigheid en loslatend behang geven ook aan dat er ergens een lekkage is!

Je herkent een daklekkage aan:

 • Vochtplekken op het plafond of de muur
 • Schimmelgroei
 • Muffe geurtjes in huis
 • Een te hoge luchtvochtigheidsgraad in huis
 • Behang dat loslaat

Daklekkage laten opsporen?

Vergelijk offertes en vind snel een vakman bij jou in de buurt!

Daklekkage opsporen: hoe doe je dat?

Je hebt een lekkage op een plat dak: en dan? Als je zelf de lekkage wilt opsporen dan kun je het onderstaande stappenplan gebruiken. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat en geen grotere beschadigingen veroorzaakt. Lukt het je niet om de lekkage op te sporen, twijfel dan niet om een vakman in te schakelen. Vraag gratis offertes aan!

 • Stap 1: controleer de dakbedekking. In de meeste gevallen zit de schade in het dakleer zelf. De kans is het grootst dat de schade in één van de naden zit of in de aansluiting met de dakranden. Blijven er ergens op het dak plassen staan? Ook dit kan betekenen dat hier de lekkage is ontstaan.
 • Stap 2: Controleer het daklood. De loodslabben zorgen voor een waterdichte afwerking. Als deze beschadigd zijn of gewoon enorm verouderd dan is de afsluiting niet langer waterdicht. Daklood wordt gebruikt bij de dakranden en bij de afwerking van dakramen.
 • Stap 3: controleer op andere gebreken. Misschien zit er een dakdoorvoer in het platte dak dat water doorlaat of is er een schoorsteen die gebreken vertoont.

Vind je geen gebreken op het dakoppervlak? Laat je dan helpen door een goedkope en vakkundige dakdekker. Die gebruikt geavanceerde technieken om lekkages op te sporen. Hiermee worden zelfs de kleinste haarscheurtjes opgespoord en hersteld.

Rookgasmethode

Bij daklekkages bij platte daken wordt ook wel gebruik gemaakt van de rookgasmethode om het lek in het dak op te sporen. De vakman blaast rook onder de dakbedekking. Deze rook zoekt vervolgens de weg met de minste weerstand naar buiten: via de beschadiging in het dak. Bovenaan de dakbedekking kan de dakdekker precies opsporen waar de rook weer naar buiten komt. Op deze plek zit het lek!

daklekkage repareren

Daklekkage verhelpen

Als de specialist de oorzaak van het lekkend dak heeft vastgesteld, gaat hij verder met de dakreparatie. Afhankelijk van de grootte van het lek en de staat van de verschillende onderdelen van het dak zijn er verschillende opties.

Vaak is een kleine reparatie genoeg, maar soms moet de dakbedekking vernieuwd worden. In geval van ernstige slijtage is het verstandiger om te kiezen voor een geheel nieuw dak. Hieronder lees je meer over de verschillende opties.

Dakdekker inschakelen? Start nu je gratis offerteaanvraag en vind een dakdekker uit de regio!

Lekkage plat dak verhelpen: werkwijze

Wanneer de vakman het lek heeft gevonden zal hij deze ter plekke repareren! Het repareren van de daklekkage kost niet veel tijd. Hij snijdt een reparatiestrook op maat en bereid dan de ondergrond voor.

Met een klein mesje snijdt hij een kruis in de dakbedekking op de plek van de locatie. Hij maakt de ondergrond helemaal schoon en plakt de hoeken van de oude dakbedekking dan weer dicht. Daarna lijmt bij de reparatiestrook over de laag dakbedekking heen.

De reparatiestrook heeft afgeronde hoeken. Dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat de hoeken na verloop van tijd loslaten! Met een verzwaarde roller drukt hij de strook extra goed aan waarna het dak weer helemaal waterdicht is!

Daklekkage pannendak repareren

In veel gevallen is het repareren van een lekkage in een pannendak vrij eenvoudig. Dit bestaat uit het vervangen van de kapotte of missende dakpannen. Meestal gaat het hier om slechts een paar dakpannen waardoor de reparatie niet te veel kost.

Zijn de nokvorsten kapot, dan repareert de vakman deze. Wanneer er slechts enkele nokvorsten beschadigd zijn of loszitten dan zijn deze eenvoudig te herstellen met cement. Meestal gebruiken de dakdekkers daarentegen een kunststof mortel. Deze is een stuk flexibeler en zal niet kapotvriezen in de winter. Zo kunnen je nokvorsten weer een flinke tijd vooruit!

Dakgoten vervangen

Is de daklekkage veroorzaakt door een kapotte dakgoot? Dan bestaat de reparatie uit het vervangen van de dakgoten.

De dakdekker demonteert de oude dakgoten en verwijdert de beugels van de muur. Hierna bepaalt hij de plaatsing van de nieuwe dakgoten en bevestigd alvast de nieuwe beugels. Hierin hangt hij daarna de nieuwe goten, onder een juist afschot zodat regenwater eenvoudig wegloopt.

Soms is vervangen niet nodig en is repareren een mogelijkheid!

Zo zijn scheuren eventueel te herstellen met een bitumenpasta en kun je een zinken dakgoot laten solderen: zo is deze weer volledig waterdicht.

Daklekkage in plat dak?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Is een daklekkage verzekerd?

Je opstalverzekering vergoed in de meeste gevallen de veroorzaakte waterschade van een daklekkage. Voorwaarde is wel dat de lekkage niet door achterstallig onderhoud of door eigen toedoen veroorzaakt is. Ook is het belangrijk dat je maatregelen treft om de schade zo veel mogelijk te beperken. Vang het water bijvoorbeeld op in emmers of bedek het dak met een zeil.

Bij een daklekkage is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar om de schade te melden. Om zeker te weten dat je het juiste bedrag vergoed krijgt is het ook handig om foto’s of filmpjes van de situatie te maken. Houd er rekening mee dat alleen de schade is verzekerd en niet de daklekkage zelf. Je betaalt dus zelf de reparatiekosten.

Wat te doen bij een daklekkage?

Heb je een daklekkage ontdekt? Dan is het slim om dit efficiënt op te pakken. Wat moet je doen bij een daklekkage?

 • Stap 1: bel een dakdekker, zodat deze zo snel mogelijk onderweg is.
 • Stap 2: voorkom dat meubels of muren beschadigd raken door het water zoveel mogelijk op te vangen of te drogen. Schuif meubels van de muur af om te voorkomen dat er schimmel tussen de meubels en de muren ontstaat.
 • Stap 3: probeer de oorzaak van de daklekkage te achterhalen. Kun je de schade zien of moet de dakdekker deze straks opsporen? Eventueel kun je het lek tijdens een regenbui alvast afdekken met een zeil. Doe dit alleen als het niet stormt of waait, want dan loop je het risico te vallen.

daklekkage dakdekker

Lekkage in je dak voorkomen: handige tips!

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en daarom is goed onderhoud zo belangrijk. Met goed onderhoud ben je echte beschadigingen voor en voorkom je vervelende waterschade. Laat je dak daarom eens per jaar reinigen en controleren op zwakke plekken. Bij veel dakdekkers kun je hiervoor zelfs een onderhoudscontract afsluiten, waardoor je goedkoper uit bent.

Wil jij daklekkages voorkomen?

Hieronder geven we je een paar handige tips:

 • Tip 1: ga voor structureel dakonderhoud met een bijbehorende dakinspectie om zwakke plekken en beschadigingen op te sporen nog voordat er lekkages ontstaan.
 • Tip 2: Maak de dakgoten regelmatig schoon. Verstoppingen zorgen er namelijk voor dat het water een andere weg naar buiten zoekt, vaak met lekkages als gevolg.
 • Tip 3: Let goed op vervuiling: bladeren, takken en ander vuil kunnen gemakkelijk beschadigingen op een plat dak veroorzaken. Verwijder dit soort vervuiling direct.
 • Tip 4: Laat nieuwe dakbedekking door een vakman plaatsen. Door zelf dakbedekking te plaatsen is de kans groot dat het dakleer niet goed geplaatst waardoor er na verloop van tijd lekkages ontstaan. Door direct een vakman in te huren, voorkom je deze problemen.

Zelf een daklekkage verhelen of uitbesteden?

Lukt het niet om de beschadigingen op te sporen? Twijfel dan niet om een specialist in te schakelen. Deze heeft zelfs de kleinste haarscheurtjes in een mum van tijd gevonden. Dakdekkers beschikken namelijk over verschillende technieken waarmee non-invasief onderzoek gepleegd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de rookgastechniek, waarbij de vakman rook onder de dakbedekking plaatst. Nu komt de rook naar buiten op de plek waar de lekkages zitten. Zo kan de dakdekker direct je daklekkage repareren!
De voordelen van een vakman:

 • Je daklekkage is snel opgespoord.
 • De vakman kan direct het lek herstellen.
 • Er ontstaan geen beschadigingen aan je dakoppervlak.
 • Ook zwakke plekken worden opgespoord en hersteld.

Besparen op de kosten van een daklekkage? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij niet te veel betalen voor het verhelpen van je daklekkage? Je kan toch een dakdekker inhuren zonder dat je direct de hoofdprijs betaalt! Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere dakdekkers bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt zo op tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen: de offerteaanvraag is gratis en ook nog eens zonder verdere verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken