Dakdekker nodig voor daklekkage?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage

Daklekkage: wat te doen & kosten 2024

Daklekkage in huis? Wees er snel bij! Een lekkage in het dak zorgt voor flinke schade, niet alleen aan je interieur en plafond maar vooral ook aan je dakbeschot. Voorkom te hoge reparatiekosten door snel je daklekkage op te laten sporen én te herstellen!

Je herkent een daklekkage door kringen op het plafond, muffe geurtjes en schimmel in huis. Wanneer je zulke problemen opmerkt zit de daklekkage er helaas al een tijdje. Op deze pagina vertellen we je wat je moet doen bij een daklekkage en hoe daklekkages ontstaan. Natuurlijk vind je hier ook hoe je ze oplost én wat het kost!

Daklekkage: de belangrijkste informatie op een rij

 • Schakel bij een daklekkage direct een dakdekker in om zoveel mogelijk schade te voorkomen!
 • Een daklekkage wordt meestal veroorzaakd door kapotte dakbedekking, versleten daklood, een scheur in de dakgoot of de schoorsteen.
 • Bij een hellend dak kan een lekkage ook veroorzaakt worden door dakramen en dakkapellen.
 • Het verhelpen van een daklekkage begint met het opsporen van het lek en het aanbrengen van een reparatiestrook.
 • De kosten voor het herstellen van de daklekkage zijn gemiddeld €150,- tot €350,- per m² voor een hellend dak en beginnen vanaf €275,- per m² bij een plat dak. Tip: vraag snel gratis offertes aan.
 • Schade door een daklekkage wordt vaak wel verzekerd door de opstalverzekering, de daklekkage zelf niet.


Wat te doen bij een daklekkage? 5 stappen!

Daklekkage? Geen zorgen: hieronder hebben we de 5 belangrijke stappen in het geval van een daklekkage op een rij gezet.

 • Stap 1: dakdekker bellen.. Wees er snel bij, als jij direct een dakdekker inschakelt voorkom je dat de waterschade aan je dak te groot wordt. Als er een dakdekker onderweg is kun jij alvast wat dingen doen om je voor te bereiden én om de schade te beperken.
 • Stap 2: voorkom schade in huis. Drupt er echt water naar binnen? Voorkom dan schade aan je vloer, meubels of andere eigendommen. Plaats een emmer of handdoek onder het lek en vang het regenwater op.
 • Stap 3: controleer het dak. Check eens of de schade zichtbaar en eventueel makkelijk op te lossen is. Bijvoorbeeld: een dakpan die is weggewaaid, daklood dat omhoog staat of een lekke naad in het dakleer. Als je dak lekt bij hevige regen is het eventueel een optie om een groot zeil over het dak heen te plaatsen met ballast, zodat je tijdelijk beschermd bent.
 • Stap 4: maak foto’s.. Maak wat foto’s van de schade voor je verzekering. Niet alle daklekkages zijn verzekerd, maar als jouw schade wel vergoed kan worden dan is het belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen.
 • Stap 5: laat de dakdekker je dak repareren. De dakdekker inspecteert het dak en brengt de schade in kaart. Binnen een werkdag is jouw dak weer gerepareerd en weet je zeker dat de daklekkage geen verdere schade aanricht!

daklekkage dakdekker

Wat zijn de oorzaken van een daklekkage?

De lekkage in een dak kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kunnen de naden in je dakleer gaan lekken als de dichting niet goed is, maar krijg je ook last van een daklekkage als het daklood versleten is. Daarnaast is stormschade een belangrijke oorzaak van een lekkage in het dak, zoals een scheur in de dakgoot of een gat in het dakleer.

Daklekkage plat dak

Meestal komt een lekkage voor in een plat dak. Regenwater en vervuiling (bladeren en takken) blijven hier langer liggen en het materiaal is een stukje kwetsbaarder dan op een schuin dak. Regenwater op een plat dak is ontzettend vervelend. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken én oplossingen van daklekkages op een rij.

1. Kapotte dakbedekking

Een kapotte dakbedekking kan ontstaan na een storm, door een zware tak die een scheur in het leer trekt. Of misschien blijft er te lang vuil op het oppervlak liggen wat het materiaal zo erg aantast dat er een gat ontstaat. Zelfs de kleinste haarscheurtjes in dakbedekking kunnen al voor flinke waterschade aan je dakbeschot zorgen.

Hoe herken je kapotte dakbedekking?
Meestal herken je dit door middel van vochtkringen op het plafond en dat betekent helaas dat het lek er al een tijdje zit. Het heeft dus al door het dakbeschot gelekt. Aan het dakleer zelf hoef je niet per se iets te zien. Na een storm kan het wel zijn dat je scheurtjes ontdekt.

Hoe los je kapotte dakbedekking op?
Nu het goede nieuws: een daklekkage door kapotte dakbedekking is gelukkig relatief eenvoudig te repareren met een reparatiestrook. Het lastige deel is het opsporen van het lek, want (zoals gezegd) kunnen de kleinste haarscheurtjes al voor de grootste problemen zorgen.

 • De dakdekker gebruikt lekdetectie voor het opsporen van de daklekkage. Dit gebeurt heel nauwkeurig.
 • De dakdekker snijdt de lekkage in het platte dak kruislings open en vouwt het dakleer opzij.
 • Nu maakt hij de ondergrond netjes schoon en herstelt hij eventuele vochtschade die inmiddels is ontstaan.
 • Hij vouwt de hoeken weer terug en verlijmt dit op de ondergrond. Daarna plaatst hij een reparatiestrook en verlijmt dit bovenop het lek.
 • Met een verzwaarde roller drukt hij de reparatiestrook nu stevig aan, totdat het dak weer waterdicht is.

daklekkage

2. Versleten daklood

Een andere oorzaak is versleten daklood. Daklood wordt veel gebruikt als de afdichting van daken. Je vindt dit vaak rondom de afvoer, een schoorsteen, dakramen en dakkapellen. Het daklood wordt na verloop van tijd steeds dunner, waardoor het risico op scheuren steeds groter is. Hierdoor ontstaat er snel al een schoorsteen lekkage of lekt de dakkapel!

Hoe herken je versleten daklood?
Meestal zie je dit aan het daklood zelf: het ziet er droog uit en buigt niet makkelijk mee. Ook zitten er scheuren in het lood of lijkt het elk moment te kunnen barsten. Twijfel je? Daklood gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee en is daarna echt op. Kom je in de buurt dan is het sowieso verstandig om de loodslabben te vervangen.

Hoe los je versleten daklood op?
De beste manier om een lekkage in het dak door kapot daklood te verhelpen, is door het lood te vervangen. Het daklood vervangen wordt gedaan op twee mogelijke manieren:

 1. De vakman verwijdert twee of drie lagen steen en verwijdert het oude lood. Daarna brengt hij het nieuwe lood aan op het binnenblad en plaatst hij de lagen steen weer terug.
 2. Het oude lood wordt afgesneden en een lintvoeg wordt uitgefreesd. Daarna brengt de vakman het nieuwe lood vast met een speciale klem.

Het oude lood afsnijden is een methode die met name wordt gebruikt bij het repareren van het daklood rondom de schoorsteen! In andere gevallen kiest de dakdekker bij een daklekkage het liefst voor het verwijderen van het oude daklood.

3. Scheur in de dakgoot

Wist je dat een scheur in de dakgoot of kilgoot ook kan leiden tot een daklekkage? Wanneer het regenwater niet meer fatsoenlijk via de dakgoot in de regenpijp belandt vindt het een andere weg naar buiten. Met vervelende vochtkringen tegen je plafond als gevolg.

Hoe herken je een scheur in de dakgoot?
Je kan dit probleem herkennen doordat de vochtschade eigenlijk alleen ontstaat langs de rand van je plafond en via de muur naar beneden loopt. Het is vaak ook te zien aan de dakgoot zelf: tijdens regenbuien loopt het water recht naar beneden en bij grote schade is er de scheur zelf ook te zien.

Hoe los je een daklekkage door een kapotte dakgoot op?
Dit hangt af van het materiaal van je goten. Een goot van zink kun je oplossen door middel van solderen. Hiermee maak je de goot gemakkelijk weer waterdicht. Heb je een kunststof goot dan is de daklekkage vaak eenvoudig te herstellen door middel van een reparatiepasta. Dit smeer je aan de binnenkant van de dakgoten en maakt scheuren weer dicht.

Is de schade echt te groot? Dan is het vaak goedkoper én sneller om de hele dakgoot te verwijderen en een nieuwe te plaatsen.

4. Overige oorzaken

Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van daklekkages. Begint je dak te lekken na de installatie van een dakraam? Dan is de kans groot dat er iets niet helemaal goed gaat en de aansluiting niet waterdicht is. Je kunt dit opmerken doordat het dak alleen lekt wanneer het regent: als het droog is niet. Toch is een lekkage van de lichtkoepel of het lekke dakraam belangrijk om zo snel mogelijk te repareren!

Ook kunnen er lekkages ontstaan door missende nokvorsten, loslatende dakpannen of zelfs een lekkage bij je buren, of een verstopte regenpijp. Als je niet zeker weet wat de oorzaak is van je daklekkage, dan is het slim om een vakman in te huren. Deze zal door middel van lekdetectie uitzoeken wat jouw schade veroorzaakt.

Lekkage hellend dak

Hoewel een lekkage aan een hellend dak minder vaak voorkomt, wil dat niet zeggen dat het onmogelijk is. Kapotte en lekkende dakpannen na een flinke voorjaarsstorm, nokvorsten die kapotvriezen in de winter waardoor een lek ontstaat of zelfs een schoorsteen die al in geen jaren onderhouden is en nu water lekt: alles is mogelijk. Bij een hellend dak zijn de mogelijke oorzaken van een daklekkage een stuk meer divers en daarom kost het meer tijd en energie om te achterhalen wat nou precies de oorzaak is.

Een paar van de meest bekende oorzaken van daklekkages op een hellend dak zijn:

 • Kapotte of missende dakpannen;
 • Beschadigde nokvorsten;
 • Dakramen of dakkapellen;
 • Schoorstenen.

daklekkage plat dak

Daklekkage verhelpen: zo doe je dat

Benieuwd hoe je een daklekkage het beste moet verhelpen? Hieronder zetten we het stappenplan bij een dakreparatie voor je op een rij.

Stap 1. Daklekkage opsporen

De eerste stap is het opsporen van de daklekkage. In sommige gevallen is aan de buitenkant snel te zien waar de schade zit: bij een grote scheur of een losse naad bijvoorbeeld! In andere gevallen moet de vakman iets grondiger te werk voor het vinden van het lek. Vaak doet hij dit door middel van de rookgasmethode.

Hoe werkt de rookgasmethode?

Bij daklekkages bij platte daken wordt ook wel gebruik gemaakt van de rookgasmethode om het lek in het dak op te sporen. De vakman blaast rook onder de dakbedekking. Deze rook zoekt vervolgens de weg met de minste weerstand naar buiten: via de beschadiging in het dak. Bovenaan de dakbedekking kan de dakdekker precies opsporen waar de rook weer naar buiten komt. Op deze plek zit het lek! De kosten voor een daklekkage zijn gemiddeld €150,-. Maar wanneer je ook de daklekkage reparatie uitbesteedt dan zitten deze extra kosten vaak al bij de prijs inbegrepen.

Stap 2. Ondergrond herstellen

De volgende stap is het herstellen van de ondergrond: dit voorkomt dat de schade erger wordt en zorgt bovendien voor een goede hechting. De vakman snijdt het dakleer op de plek van de schade kruislings open. Hij vouwt de hoeken voorzichtig opzij en controleert de ondergrond. Eventuele schade verwijdert hij direct. Zit de lekkage er al lang, dan kan het voorkomen dat er houtrot is ontstaan.

Hij verwijdert het houtrot en maakt het oppervlak daarna goed schoon en zo droog mogelijk.

Stap 3. Reparatiestrook aanbrengen

Nu vouwt de dakdekker de hoeken weer terug en lijmt dit stevig vast. Hij doet door middel van dubbele verlijming: dat houdt in dat hij lijm smeert aan de ondergrond en tegen de dakbedekking. Hij drukt dit stevig vast en plaatst dan de reparatiestrook.

De reparatiestrook verlijmt hij op dezelfde manier. Daarna gebruikt hij een zware roller om de strook goed aan te drukken. De strook zelf heeft afgeronde hoeken: dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat één van de hoeken snel loslaat.

Stap 4. Controle en afronden

Nu is het dak alweer waterdicht! De vakman controleert het oppervlak nog en kijkt of hij nog beschadigingen over het hoofd gezien heeft. Ook checkt hij snel de dakgoot en het dakleer om te controleren of deze nog problemen veroorzaken. Is dat niet het geval, dan pakt hij z’n spullen in en vertrekt!

Deze manier is voor het oplossen van een daklekkage op een plat dak. Natuurlijk ziet de reparatie er anders uit bij een schuin dak of wanneer er een andere oorzaak is. De kosten voor het verhelpen van een lekkage op een plat dak zijn gemiddeld vanaf €275,- per m² en op een schuin dak zijn de kosten gemiddeld €150,- tot €350,- per m². Voor het verhelpen van een daklekkage door de dakgoot betaal je gemiddeld vanaf €65,- tot €100,- per meter.

Daklekkage: kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten* Omschrijving
Lekdetectie Vanaf €150,- Dakdekker gebruikt lekdetectie om de locatie van het lek te vinden. Zo is het mogelijk het lek heel precies te herstellen
Lekkage plat dak verhelpen Vanaf €275,- Plakken van een scheur of gat in de dakbedekking, hiervoor gebruikt de dakdekker een reparatiestrook
Lekkage hellend dak oplossen Vanaf €150,- tot €350,- per m² Het vervangen van kapotte dakpannen of nokvorsten
Lekkende dakgoten verhelpen Vanaf €65,- tot €100,- per meter Het waterdicht maken van de dakgoten. Hiervoor gebruikt de dakdekker een reparatiepasta of soldeert hij de zinken dakgoot.

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. De prijzen van dakdekkers verschillen per bedrijf.

Daklekkage verhelpen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Hoe zit het met de verzekering bij een daklekkage?

Je opstalverzekering vergoedt in de meeste gevallen de veroorzaakte waterschade van een daklekkage. Voorwaarde is wel dat de lekkage niet door achterstallig onderhoud of door eigen toedoen veroorzaakt is. Laat dus tijdig een dakrenovatie uitvoeren. Ook is het belangrijk dat je maatregelen treft om de schade zo veel mogelijk te beperken. Vang het water bijvoorbeeld op in emmers of bedek het dak met een zeil.

Bij een daklekkage is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar om de schade te melden. Om zeker te weten dat je het juiste bedrag vergoed krijgt is het ook handig om foto’s of filmpjes van de situatie te maken. Houd er rekening mee dat alleen de schade is verzekerd en niet de daklekkage zelf. Je betaalt dus zelf de reparatiekosten.

Een daklekkage voorkomen: praktische tips

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en daarom is goed onderhoud zo belangrijk. Met goed onderhoud ben je echte beschadigingen voor en voorkom je vervelende waterschade. Laat je dak daarom eens per jaar reinigen en controleren op zwakke plekken. Bij veel dakdekkers kun je hiervoor zelfs een onderhoudscontract afsluiten, waardoor je goedkoper uit bent.
Hieronder geven we je een paar handige tips:

 • Tip 1: ga voor structureel dakonderhoud met een bijbehorende dakinspectie om zwakke plekken en beschadigingen op te sporen nog voordat er lekkages ontstaan.
 • Tip 2: Maak de dakgoten regelmatig schoon. Verstoppingen zorgen er namelijk voor dat het water een andere weg naar buiten zoekt, vaak met lekkages als gevolg.
 • Tip 3: Let goed op vervuiling: bladeren, takken en ander vuil kunnen gemakkelijk beschadigingen op een plat dak veroorzaken. Verwijder dit soort vervuiling direct.
 • Tip 4: Laat nieuwe dakbedekking door een vakman plaatsen. Door zelf dakbedekking te plaatsen is de kans groot dat het dakleer niet goed geplaatst waardoor er na verloop van tijd lekkages ontstaan. Door direct een vakman in te huren, voorkom je deze problemen.

daklekkage repareren

Daklekkage zelf repareren? Belangrijke aandachtspunten!

Vind jij het prima om zelf je daklekkage te verhelpen? We geven je graag een paar aandachtspunten zodat je zeker weet dat je dak waterdicht is. Allereerst is het belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt en de juiste gereedschappen en materialen in huis hebt. Gebruik ook een stevige ladder en ga nooit alleen het dak op: schakel altijd iemand in die een oogje in het zeil houdt en zorgt dat je veilig weer naar beneden komt.

Draag bij het repareren van je dak stevige schoenen en werkhandschoenen, beide voor extra grip zodat je niet zomaar uitglijdt. Houd daarbij wel rekening met je dakconstructie: niet elk dak is geschikt om overheen te lopen, dus wees voorzichtig. Doe je dat niet, dan riskeer je nog meer beschadigingen in je dakleer.

Werk bovendien bij het opensnijden van je dak altijd van je af: zo voorkom je dat je jezelf per ongeluk bezeert met een scherp stanleymes.

Lukt het toch niet? Dan kun je altijd nog de hulp van een dakdekker inzetten!

Besparen op de kosten van een daklekkage? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij niet te veel betalen voor het verhelpen van je daklekkage? Je kan toch een dakdekker inhuren zonder dat je direct de hoofdprijs betaalt! Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere dakdekkers bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt zo op tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen: de offerteaanvraag is gratis en ook nog eens zonder verdere verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken