Lekkage in lichtkoepel repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Lekkage lichtkoepel

Lekkage lichtkoepel: alles wat je moet weten

Lekkage in je lichtkoepel? Als deze te lang onopgemerkt gaat, ontstaat er vervelende schade aan je koepel én je dak. Je merk een lekkage vaak doordat er water naar beneden drupt, als er water langs de randen van de lichtkoepel staan of als er rondom de koepel vochtplekken ontstaan.

Hulp nodig?

Op deze pagina leggen we uit wat je moet doen bij een lekkage in de lichtkoepel en hoe je deze waterdicht kunt maken. Ook krijg je een duidelijk overzicht van de gemiddelde kosten!

Lekkage lichtkoepel: de belangrijkste informatie op een rij

 • Tekenen van een lekkage in de lichtkoepel zijn waterdruppels, vochtplekken en water langs de randen van de lichtkoepel.
 • Handel snel om schade te voorkomen: identificeer het lek, plaats een emmer of bak om water op te vangen en bel een dakdekker.
 • Mogelijke oorzaken zijn de invloed van het weer, ouderdom en een verkeerde installatie.
 • Een lichtkoepel is gemakkelijk waterdicht te maken met kit, rubberseal of een waterdicht membraan.
 • De kosten voor het oplossen van een lekkage verschillen van €100,- tot €200,- voor het vervangen van de afdichtingstape en tot €1.000,- tot €2.000,- voor het vervangen van de lichtkoepel. Het is daarom slim om gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken.

Lekkage in de lichtkoepel: wat nu?

Lekt je dakkoepel? Geen paniek: hieronder hebben we een stappenplan voor je opgesteld, zodat je precies weet wat je moet doen bij een lek in de dakkoepel.

 • Stap 1: identificeer de lekkage. Vermoed je een lekkage, ga dan op zoek naar waterdruppels rondom de dakkoepel. Deze stap is essentieel: hoe sneller je de lekkage ontdekt, hoe meer schade je voorkomt!
 • Stap 2: voorkom schade door een bak, emmer of ander opvangmiddel te plaatsen. Zo kun je water opvangen en voorkomen dat je vloer of meubels beschadigd raken door het regenwater.
 • Stap 3: bel een dakdekker die je kan helpen met het opsporen en repareren van de lekkage. Ga niet zomaar zelf aan de slag, omdat werken op hoogte altijd risico’s met zich meebrengt.
 • Stap 4: leg de schade vast. Vaak kun je een deel van de schade verhalen op je verzekeraar. Hiervoor is het wel belangrijk dat je bewijsmateriaal verzamelt. Houd ook alle communicatie met de dakdekker, de kosten en eventuele reparaties bij zodat je dit ook aan de verzekeraar kunt laten zien.

lichtkoepel lekkage

Lichtkoepel lekt: de oorzaken

Stel, buiten regent het pijpenstelen en sinds kort regent het bij jou binnen ook: bij hevige regen lekt je lichtkoepel. Voordat je de handen uit de mouwen steekt of een vakman inschakelt is het goed om te weten wat de oorzaak is van deze daklekkage. Er zijn een aantal mogelijkheden.

 • Invloeden door het weer. Wanneer de temperatuur onder nul komt, kan het water onder de lichtkoepel bevriezen. Hierbij bestaat de kans dat de lichtkoepel zelf ook kapotvriest. Vaak gebeurt dit pas na lichte schade aan de dakkoepel en wordt de schade hierdoor een stuk groter.
 • Ouderdom. Hoe lang een lichtkoepel meegaat, is afhankelijk van het type en de manier waarop het geplaatst is. Sommige lichtkoepels gaan wel 40 jaar mee, maar anderen hebben na 10 jaar hun beste tijd gehad.
 • Verkeerde installatie. Wanneer de installatie van de lichtkoepel niet goed is verlopen dan is de aansluiting met het dak vaak niet waterdicht. Hierdoor sijpelt er regenwater naar binnen.

Let op! Ook omliggende schade kan de oorzaak zijn van een lichtkoepel lekkage. Dit ontstaat vaak door het dak niet goed is onderhouden. Zorg ervoor dat je systematisch het dak onderhoud om schade te voorkomen.

Oorzaken en oplossingen van een lichtkoepel lekkage

Hoe los je een lekke lichtkoepel nou het beste op? In deze tabel geven we aan welke methodes er zijn. Bij barsten in een koepel kun je deze tijdelijk repareren met een speciale reparatiekit of een vulmiddel. Dit zorgt ervoor dat er geen water meer naar binnen lekt. Het is niet de fraaiste oplossing en daarom kiezen veel mensen er in dat geval voor om de lichtkoepel uiteindelijk te vervangen.

Probleem Oplossing
Versleten afdichtingstape Vervang de afdichtingstape rondom de lichtkoepel.
Barsten in de koepel Repareer de barsten met behulp van een geschikte reparatiekit of vulmiddel.
Slechte aansluiting met het dak Verbeter de aansluiting door het opnieuw aanbrengen van afdichtingskit of comprinband.
Lekkende naden tussen koepeldelen Breng een nieuwe afdichtingskit aan om de naden waterdicht te maken.
Verouderde of beschadigde koepel Overweeg de volledige vervanging van de lichtkoepel om de lekkage te verhelpen.
Problemen met het regenwaterafvoersysteem Controleer en reinig het regenwaterafvoersysteem om verstoppingen te voorkomen.

Lichtkoepel waterdicht maken

De beste manier om een lekkage te voorkomen en bestrijden is door de lichtkoepel waterdicht te maken. Dit doet een dakdekker bijvoorbeeld met rubber seal, of een waterdicht membraan.

Zo gaat een dakdekker te werk:

 • Inspectie en lek opsporen: als eerste gaat de vakman kijken naar de lichtkoepel zelf en de oorzaak van de lekkage opsporen. Vaak is dit de aansluiting, versleten rubber of andere beschadigingen.
 • Reinigen: om ervoor te zorgen dat de reparatie goed werkt, is het belangrijk dat de dakdekker nu het oppervlak heel goed reinigt en ontvet. Ook verwijdert hij vuil in de omgeving van het lek, omdat dit de hechting kan beïnvloeden.
 • Oude afdichting verwijderen: nu verwijdert de vakman alle oude (kapotte) afdichtingen. Dit is bijvoorbeeld kit of afdichtingstape. Dit verwijderen is nodig omdat je hierna een glad en schoon oppervlak hebt waardoor de dakdekker de lichtkoepel weer beter kan hechten en aansluiten met het dak.
 • Nieuwe afdichting aanbrengen: de dakdekker brengt daarna een nieuwe afdichting aan zodat de randen van de lichtkoepel helemaal weer waterdicht zijn.
 • Testen: nu moet de dakdekker testen of de lichtkoepel inderdaad waterdicht is. Dit doet hij bijvoorbeeld door water over de lichtkoepel te sproeien. Hierbij checkt de vakman of er inderdaad geen regenwater meer door de lichtkoepel heen dringt.

Wat kost het oplossen van een lichtkoepel lekkage?

Als je door een lek in de lichtkoepel de koepel helemaal moet vervangen, kost je dit gemiddeld €1.000,- tot €2.000,-. Gelukkig is een reparatie vaak voldoende. Bij het vervangen van de afdichtingstape betaal je zo’n €100,- tot €200,- en voor het vernieuwen van de kit liggen de kosten rond de €200,- tot €400,-.

Een gemiddelde reparatie aan een lichtkoepel die lekt, kost je ongeveer €300,- tot €600,-.

Lekkage lichtkoepel repareren: kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Vervagen afdichtingstape €100,- tot €200,-
Vernieuwen van kitafdichting €200,- tot €400,-
Vervangen van de lichtkoepel €400,- tot €800,-
Repareren van een beschadigde koepel €300,- tot €600,-
Waterdicht maken van de lichtkoepel €500,- tot €1000,-
Volledige vervanging van de lichtkoepel €1.000,- tot €2.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief arbeid, materiaal en btw.

Lichtkoepel reparatie? Gratis offertes vergelijken!

Een lichtkoepel lekkage kan voor veel problemen zorgen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Om de lekkage zo snel mogelijk op te lossen kun je een dakdekker inschakelen.

Hoe doe je dat?

Door online een gratis offerteaanvraag in te vullen kun je in contact komen met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!