Schoorsteen lekkage verhelpen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Daklekkage » Schoorsteen lekkage

Eerste hulp bij schoorsteen lekkage

Een schoorsteen lekkage ontstaat doordat het dak, of de schoorsteen zelf, beschadigd wordt. Het is belangrijk dat deze schade en de lekkage snel gemaakt worden. Hoe je dit doet, of wat het kost om dit te laten doen, dat lees je hier.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan snel gratis en vrijblijvende offertes. Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijke oorzaken zijn van een schoorsteen lekkage en hoe je deze het beste oplost. Ook vind je de kosten voor het repareren van een lekke schoorsteen.

Schoorsteen lekkage: de belangrijkste informatie op een rij

 • Er zijn verschillende oorzaken van een lekkage in de schoorsteen. Hoe je de schoorsteen lekkage oplost, hangt af van de oorzaak.
 • Kapotte loodslabben zorgt voor een slechte aansluiting met het dak. De oplossing hiervoor is het plaatsen van nieuwe loodslabben. Dit kost ongeveer €200,- tot €500,- per zijde.
 • Poreus metselwerk zorgt ervoor dat de schoorsteen regenwater absorbeert. Je kan de schoorsteen laten impregneren (€300,- tot €600,-) of je kan het metselwerk vernieuwen (€600,- tot €1.500,-).
 • Bij een afbrokkelende deksteen of kapotte schoorsteenkap is het belangrijk om deze te vervangen, om te voorkomen dat regenwater de schoorsteen inloopt. De kosten voor een schoorsteenkap zijn €100,- tot €300,- en een nieuwe deksteen kost gemiddeld €300,- tot €700,-.
 • Bij problemen met condensatievocht is het een optie om de schoorsteen te tuberen. Dit kost rond de €1.000,- tot €2.500,-.

Wat te doen bij een schoorsteen lekkage?

Grote kans dat een lek in de schoorsteen je niet direct is opgevallen, zeker als je de schoorsteen niet met regelmaat gebruikt. Als het wel opvalt, is er dan ook waarschijnlijk al wat schade aangericht. Ga daarom snel te werk:

 • Neem contact op met de verzekering en achterhaal of een lekkende schoorsteen is verzekerd in je inboedel- of opstalverzekering. Neem foto’s als bewijsmateriaal en zoek uit wat de exacte schade is.
 • Bel een dakdekker die je schoorsteenlekkage kan verhelpen. Hij komt zo snel mogelijk langs voor een reparatie.
 • Voorkom dat er verdere schade kan onstaan: haal meubels en spullen uit de weg en houd de grond droog.

Zo ontstaat een schoorsteen lekkage

Een schoorsteen lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat een lek doordat een omliggend deel van het dak beschadigd is. Voorbeelden hiervan zijn scheuren in de loodslabben, luchtbellen in het metselwerk, een kapotte schoorsteenkap of scheuren in de bakstenen. Vaak ontstaan deze beschadigingen door regen, wind en andere weersomstandigheden. Pas goed op je dak zodat je dit kunt voorkomen.

In de onderstaande tabel hebben we een paar veelvoorkomende oorzaken van schoorsteen lekkages en de bijbehorende oplossingen voor je op een rij gezet.

Oorzaak Oplossing
Kapotte loodslabben Vervang de beschadigde loodslabben door nieuwe loodslabben.
Poreus metselwerk Impregneer het metselwerk met een waterafstotend middel of vervang het beschadigde metselwerk.
Afbrokkelende deksteen Vervang de beschadigde deksteen door een nieuwe deksteen.
Kapotte schoorsteenkap Vervang de beschadigde schoorsteenkap door een nieuwe schoorsteenkap.
Condensatievocht Schoorsteen tuberen voor een verbeterde trek en veiligheid.

schoorsteen lekkage

1. Kapotte loodslabben

Een schoorsteen is afgewerkt met loodslabben. Deze zorgen ervoor dat alle aansluitingen volledig waterdicht zijn. Het kan natuurlijk voorkomen dat de loodslabben tijdens een storm omhoog gewaaid zijn. Ook komt het voor dat ze door ouderdom versleten zijn en daarom de schoorsteen niet meer optimaal beschermen.

De oplossing: loodslabben vervangen. In de meeste gevallen is het geen optie om loodslabben te repareren: we raden echt aan deze te laten vervangen door een vakman. Zo is de aansluiting weer waterdicht en lekt je schoorsteen niet meer!

2. Poreus metselwerk

Als metsel- of voegwerk poreus wordt, dan betekent dit dat het regenwater absorbeert. Dit loopt dan naar binnen en zorgt voor nare vochtplekken. Het kan zelfs de meubels in huis aantasten. Ook vult het metselwerk zich steeds meer met vocht, waardoor het ook kan gaan afbrokkelen.

De oplossing: impregneren of metselwerk herstellen. Afhankelijk van de staat van het metselwerk, is het mogelijk om de schoorsteen te impregneren: dit zorgt voor een extra beschermlaag tegen vocht. Is de staat van het metselwerk heel slecht? Dan zit er niks anders op dan het metselwerk of het voegwerk te vervangen.

3. Afbrokkelende deksteen

De deksteen is de bovenste steen op een schoorsteen, deze werkt als een dakje om insijpelend water te voorkomen. Op het moment dat deze afbrokkelt, is de kans groot dat regenwater de schoorsteen inloopt. Daarom moet je niet te snel wachten met het repareren van de deksteen.

De oplossing: deksteen vervangen. Steeds meer mensen laten de betonnen deksteen vervangen door een kunststof deksteen. Deze is goedkoop, vereist bijna geen onderhoud en gaat bovendien langer mee!

4. Schoorsteenkap kapot

De schoorsteenkap beschermt de schoorsteen tegen regen en vorst. De schoorsteenkap verbetert ook de afvoer van de rook en warme lucht. Een laatste voordeel van de schoorsteenkap, is dat deze voorkomt dat vogels gaan nestelen in je schoorsteen. Wanneer de schoorsteenkap niet meer goed werkt, is het dus belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen.

De oplossing: schoorsteenkap vervangen. Ook in dit geval is de beste oplossing een kapotte schoorsteenkap gewoon te vervangen. Schoorsteenkap plaats je het beste van RVS.

5. Condensatievocht in de schoorsteen

Wanneer vochtige lucht in de schoorsteen terecht komt en hier afkoelt, ontstaat er condensatievocht. Dit merk je vooral bij schoorstenen met een slechte ventilatie of isolatie. Hierdoor is de temperatuur in de schoorsteen namelijk een stuk lager dan in de omgeving.

Condensatievocht zorgt voor verstoppingen in de schoorsteen en de vorming van roet en creosoot. Daarnaast tast condensatievocht het metselwerk aan en kunnen er nog ergere beschadigingen ontstaan.

De oplossing: tuberen. De dakdekker plaatst een flexibele buis in het rookkanaal. Dit verbetert de trek en verhoogt de veiligheid. Je kunt het zien als een nieuwe schoorsteen in de oude schoorsteen plaatsen. Om warmteverlies te voorkomen laat je de buis bovendien isoleren, zo voorkom je in de toekomst ook condensatievocht.

Schoorsteen lekkage voorkomen

De beste manier om een schoorsteen lekkage in het dak te voorkomen is door het dak goed te onderhouden. Dit kun je doen door…

 • het dak systematisch reinigen. Dit kan met water, maar ook met schoonmaakazijn of andere schoonmaak middelen.
 • het dak impregneren. Hierdoor worden dakpannen minder snel vochtig en voorkom je vorst schade en algengroei.
 • kleine reparaties uitvoeren. Zie je dat er scheurtjes ontstaan, of is er een onderdeel van het dak kapot gegaan? Het repareren hiervan is ook een onderdeel van dakonderhoud.

Hoeveel kost schoorsteen repareren?

Wil je de lekkage in je schoorsteen zo snel mogelijk laten verhelpen? De kosten voor een schoorsteen lekkage reparatie vind je in de onderstaande tabel. Het vervangen van de loodslabben kosten gemiddeld €200,- tot €500,- per zijde en nieuw metselwerk kost je rond de €600,- tot €5.000,-.

Soort reparatie Geschatte kosten
Vervangen van loodslabben €200,- tot €500,- per zijde
Vernieuwen van metselwerk of voegwerk €600,- tot €1.500,-
Impregneren van de schoorsteen €300,- tot €600,-
Vervangen van de deksteen €300,- tot €700,-
Vervangen van de schoorsteenkap €100,- tot €300,-
Tuberen van de schoorsteen €1.000,- tot €2.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Wordt lekkage via schoorsteen vergoedt door de verzekering?

Als je waterschade hebt door een lekkende schoorsteen, dekt je opstalverzekering meestal de kosten. Dit geldt niet alleen voor de directe schade die je ziet, maar ook voor eventuele extra problemen (gevolgschade) die daardoor ontstaan. Maar, je moet wel zelf betalen voor het repareren van de schoorsteen. Vergelijk daarom offertes. Ook belangrijk: als de schade komt omdat je de schoorsteen niet goed hebt onderhouden, dan krijg je de kosten niet vergoed. Goed onderhoud is dus belangrijk.

Schoorsteen lekkage laten repareren? Gratis offertes vergelijken!

Wil je de schoorsteen lekkage laten repareren, maar weet je niet hoe je dakdekkers bij jou in de regio kunt vinden? Dan ben je op het goede adres! Vul in de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met vakmannen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken