Lekkage dakraam laten repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklekkage » Lekkage dakraam

Lekkage dakraam: wat merk je en hoe los je het op?

Last van een lekkage bij het dakraam? Dat is erg vervelend! Een dakraamlekkage kan verschillende oorzaken hebben, zoals veroudering en beschadiging, een slechte installatie of een verstopte afvoer.

Op deze pagina lees je alles over de oorzaken, gevolgen en de kosten voor het repareren van het lek. Een lekkend dakraam is erg onhandig, maar kan ook zorgen voor veel schade aan en in je woning. Wacht dus niet te lang en laat het zo snel mogelijk repareren.


Lekkage dakraam: de belangrijkste informatie op rij

 • Laat een lekkage bij het dakraam zo snel mogelijk repareren, om verdere schade te voorkomen.
 • De oorzaak kan een verkeerde plaatsing zijn, maar ook veroudering of beschadiging.
 • Maak foto’s van het dakraam en de schade, zodat je later contact kunt opnemen met je verzekering.
 • Een dakdekker gaat eerst op zoek naar de oorzaak van het lek, vervolgens begint hij met de reparatie en hij werkt alles netjes af. Bij een veroudering of erge beschadiging kan het nodig zijn om een nieuw dakraam te plaatsen. Tip: vraag snel gratis offertes aan.


Wat te doen bij een lekkend dakraam?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen op het moment dat je een lekkend dakraam hebt om een grotere daklekkage te voorkomen. Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken en probeer het water tegen te gaan met handdoeken en misschien zelfs emmers. Schakel vervolgens een dakdekker in om het dakraam te herstellen.

De dakdekker gaat als eerste op zoek naar de oorzaak van het lek en gaat dan beslissen hoe hij of zij deze schade het beste kan oplossen. Het kan zijn dat de lekkage er voor heeft gezorgd dat er houtrot is ontstaan, of dat er andere schade uit voort is gekomen. Het is handig dit ook meteen te laten nakijken door de vakman.

Gebruik dit handige stappenplan:

 • 1. Ruim eerst het water op en maak alles goed droog. Blijft er water binnenkomen? Leg dan emmers en doeken neer om de schade zoveel mogelijk te beperken. Maak eventueel direct foto’s voor je verzekering, zodat je misschien de kosten van de waterschade terug kunt krijgen.
 • 2. Probeer de oorzaak van het lek te vinden. Dit is niet altijd eenvoudig, want waar je het ziet druppelen is niet altijd de plek van het lek. Water zoekt altijd het laagste punt, dus het kan ook zijn dat de oorzaak van de lekkage hoger ligt dan je verwacht.
 • 3. Heb je de oorzaak gevonden? Bepaal dan welke oplossing er nodig is. Vaak heb je hier een dakdekker voor nodig. Een dakdekker kan vaak snel de oorzaak vinden en weet hoe hij het moet repareren. Bovendien heeft een vakman al het materiaal in huis, dus hoef je zelf niets meer te regelen.
 • 4. Laat een check doen op andere zwakke plekken, zodat je toekomstige lekkages voorkomt.
 • 5. Neem contact op met je verzekering. De reparatiekosten zijn helaas niet verzekerd, maar met de juiste verzekering krijg je nog wel geld voor het herstellen van de waterschade.

dakraam lekkage

Wat zijn de oorzaken van een lekkage in je dakraam?

Door te achterhalen welke oorzaken er zijn voor een lekkage aan een dakraam kun je betere stappen zetten om deze lekkages te voorkomen.

 • De leeftijd. Helaas gaat een dakraam niet voor altijd mee. In normale omstandigheden kan een dakraam wel 10 jaar mee, maar wanneer ze veel te verduren hebben gehad kan het zijn dat ze sneller de moed opgeven.
 • De montage. Wanneer het dakraam niet goed is gemonteerd kan dat er voor zorgen dat er lekkages ontstaan. Heb je dus net een nieuw dak raam en nu al een lekkage? Dan is de kans groot dat het hier aan ligt.
 • Schade. Een dakraam kan op verschillende manieren schade oplopen. De meestvoorkomende oorzaak hiervan is heftige weersomstandigheden.

Lekkage bij Velux of Fakro dakramen

Een Velux- of een Fekro dakraam staan bekend om hun lange levensduur en goede kwaliteit. Toch kan er bij deze merken ook een lekkage ontstaan.

Bij een Velux-dakraam zien dakdekkers vaak een lekkage ontstaan rondom de afwerking van het raamkozijn, bij de dakpannen en bij de rubbers. Wist je dat de afstand tussen de dakpannen en het dakraam maximaal 4 centimeter mag zijn? Is de ruimte groter, dan is de kans op lekkages groter.

Andere plekken waar een dakraam lekkage kan ontstaan is in het gootstuk of de loodslabben.

Lekt het raam zelf? Dan is er sprake van een fabrieksfout. Dit komt bijna nooit voor.

Lekkend dakraam verhelpen: werkwijze

Een dakdekker begint altijd met het inspecteren van het dakraam, zodat hij snel de oorzaak van het lek kan opsporen. Het opsporen van een lek in het dakraam kost meestal niet heel veel tijd, tenzij de oorzaak slecht te vinden is natuurlijk.

Vervolgens bepaalt de dakdekker welke reparatiemethode er nodig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er nieuwe rubbers nodig zijn, een reparatie aan de loodslabben of ander afdichtingsmateriaal of het opnieuw plaatsen van het dakraam.

Is je dakraam beschadigt tijdens een storm? Of is het dakraam gaan lekken door ouderdom?

Dan is het, helaas, tijd om een nieuw dakraam te plaatsen. Het lek in het dakraam kan dan niet gerepareerd worden.

Hoe lang duurt een reparatie van een lekkage in een dakraam?

Een dakdekker is meestal binnen een paar uur klaar met de inspectie en reparatie. Heb je een nieuw dakraam nodig? Dan kan het zijn dat het wat langer duurt, afhankelijk van de levertijden. De dakdekker zorgt altijd voor een goede tussenoplossing.

lek dakraam

Wat kost het repareren van een dakraam lekkage?

Om uit te kunnen rekenen van het repareren van een dakraam ongeveer kost zijn er een aantal vragen die je moet kunnen beantwoorden. Wanneer je te maken hebt met een grote lekkage betekent dit namelijk iets anders voor de kosten dan wanneer een lek binnen tien minuten gemaakt is. Ook is de vraag of het lek goed bereikbaar is, welke materialen er nodig zijn voor het maken van het lek en wat er vervolgens na de reparatie nog meer hersteld moet worden.

Om te besparen op de kosten kun je kiezen voor een dakdekker bij jou in de buurt om voorrijkosten te verminderen. Ook kun je zelf voorbereidende werkzaamheden verrichten zodat de vakman sneller klaar is!

Lekkage dakraam kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Dakraam lekkage repareren € 35,- tot € 60,- per uur

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Dakraam lekkage verhelpen en besparen op de kosten?

Vergelijk snel gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Hoe zit het met de verzekering en een lekkend dakraam?

Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen, is of de kosten van een reparatie van een lekkend dakraam verzekerd is. Helaas worden niet alle kosten als gevolg van een lekkage dakraam gedekt door de opstelverzekering of de inboedelverzekering.

In bijna alle gevallen wordt alleen de gevolgschade gedekt door de verzekering en niet de kosten voor reparatie. Dit betekent dat je wel de waterschade aan je meubilair, vloer of andere delen van het huis terug kunt krijgen. Let op: dit geldt alleen wanneer de lekkage niet je eigen schuld is en er geen sprake is van nalatigheid. Heb je bijvoorbeeld een raam open laten staan tijdens een regenbui? Of een reparatie steeds uitgesteld en is het hierdoor gaan lekken? Dan bestaat er een kans dat de verzekering je claim afwijst.

Neem contact op met je verzekering of bekijk je polisblad, daarin staat alles wat je moet weten.

repareren lekkage dakraam

Dakraam lekkage voorkomen: 5 praktische tips!

Natuurlijk wil je ook een lekkage voorkomen. Helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar je kunt de kans op een lekkage van je dakraam wel zo klein mogelijk maken met deze tips.

Dit zijn de tips van onze dakdekkers:

 • 1. Een goed dakraam begint bij de aankoop en bij de installatie. Kies een dakraam van een goed merk en laat het plaatsen door een dakdekker.
 • 2. Ventileer je woning regelmatig. Hiermee voorkom je condensatievocht wat op de ramen ligt en kan zorgen voor een hoge luchtvochtigheid en zelfs voor schade.
 • 3. Pleeg onderhoud aan je dakraam en dak, zeker één keer per jaar. Maak het dakraam netjes schoon, vergeet hierbij niet de rubbers, en verwijder vuil zoals algen, mos en bladeren.
 • 4. Controleer het dakraam ook regelmatig. Zitten er scheurtjes in het kozijn of de rubbers? Dan is het tijd om een dakdekker in te schakelen.
 • 5. Controleer de afvoer. Kan het water goed weglopen vanaf het dakraam? Of blijft het ergens liggen? Wanneer het blijft liggen, dan is de afvoer niet helemaal goed en kan het poreus worden.

Lekkage in dakraam laten oplossen? Gratis offertes vergelijken!

Een lekkage is altijd vervelend, en een lekkage in een dakraam kan alleen maar gedoe veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk bij bent. Schakel een dakdekker in en voor je het weet zit je weer droog.

Hoe schakel ik een dakdekker in?

Vul het gratis offerteformulier in en kom in contact met vakmannen bij jou in de regio! Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!