Interesse in nieuwe dakgoten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakgoten

Soorten dakgoten: alle keuzes en materialen!

Wist je dat er heel veel verschillende keuzemogelijkheden zijn bij het kiezen van dakgoten? Er zijn verschillende soorten dakgoten én verschillende materialen. De zinken mastgoot komt traditioneel gezien heel veel voor, maar pvc dakgoten maken ook zeker een opmars!

Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten dakgoten. Je leest welke dakgoten er zijn en uit welke materialen je kunt kiezen. Je vindt hier bovendien handige prijsinformatie en we vertellen je in welke situatie welke dakgoot de beste keuze is!

Soorten dakgoten: de belangrijkste informatie op een rij

  • Je hebt de keuze uit bakgoten, mastgoten, zakgoten en verholen goten. Daarnaast zijn er ook kilgoten, die je kunt plaatsen op het dak om twee dakvlakken te verbinden.
  • Mastgoten komen het vaakst voor, maar bij moderne huizen zijn bakgoten en verholen goten ook steeds populairder.
  • Naast de verschillende soorten dakgoten, heb je ook de keuze uit koperen, zinken, aluminium en pvc.
  • Er is niet één soort dakgoot de beste. Er is wel een beste dakgoot voor jouw situatie. Bij een klein budget is dat de pvc dakgoot, bij een moderne woning kun je het beste kijken naar aluminium bakgoten en bij een traditionele woning past de zinken mastgoot juist heel goed.

Welke soorten dakgoten zijn er?

Er zijn een aantal soorten dakgoten waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende dakgoot is waarschijnlijk de mastgoot: deze heeft een halfronde vorm en wordt onder het dak geplaatst, aan de achterzijde of de voorzijde. Vaak is de dakgoot weggewerkt in een houten bak, waardoor deze niet zichtbaar is.

Naast de halfronde dakgoot is het ook mogelijk om te kiezen voor de bakgoot: deze heeft een rechthoekige vorm en is daardoor gemakkelijk te plaatsen. Het is bovendien een relatief goedkope optie met een prijs van €25,- tot €45,- per meter (inclusief plaatsing).

In de onderstaande tabel lees je welke verschillende dakgoten er zijn, met de voor- en nadelen.

Verschillende soorten dakgoten

Soort dakgoot Eigenschappen Voordelen Nadelen Prijs per meter (inclusief plaatsing)
Bakgoot – Rechthoekige vorm
– Vaak gemaakt van zink of PVC
– Kan aan de voorkant van het dak worden geplaatst
– Relatief eenvoudig te plaatsen
– Goede prijs-kwaliteitverhouding
– Minder geschikt voor grote daken
– Kan snel verstopt raken bij hevige regenval
€25,- tot €45,-
Mastgoot – Halfcirkelvormige vorm
– Vaak gemaakt van zink of koper
– Kan aan de voorkant of achterkant van het dak worden geplaatst
– Geschikt voor grote daken
– Sierlijke uitstraling
– Duurder dan bakgoten
– Minder eenvoudig te plaatsen
€40,- tot €60,-
Zakgoot – Driehoekige vorm
– Vaak gemaakt van zink of koper
– Kan aan de zijkant van het dak worden geplaatst
– Geschikt voor daken met schuine wanden
– Esthetische uitstraling
– Duurder dan bakgoten
– Minder eenvoudig te plaatsen
€50,- tot €70,-
Kilgoot – Platte vorm
– Vaak gemaakt van lood of koper
– Wordt geplaatst op de naad tussen twee daken
– Voorkomt lekkage op de overgang tussen twee daken
– Past goed bij oudere gebouwen
– Minder geschikt voor moderne gebouwen
– Duurder dan andere soorten dakgoten
€80,- tot €100,-
Verholen goot – Wordt volledig weggewerkt in de dakrand

– Kan gemaakt worden van verschillende materialen, zoals lood, koper en zink

– Mooie uitstraling
– Verhoogt de waarde van de woning
– Heeft weinig onderhoud nodig
– Minder geschikt voor grote daken
– Duurder dan andere soorten dakgoten
– Minder eenvoudig te plaatsen
€100,- tot €150,-

Nieuwe dakgoten nodig?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

soorten dakgoten

1. Bakgoot

De bakgoot heeft een rechthoekige vorm en een platte bodem. De randen zijn aan beide kanten naar buiten gebogen. Bij een bakgoot heb je de keuze uit verschillende materialen, zoals koper, zink, aluminium en pvc. Het voordeel van de bakgoot is dat ze een goede afwatering hebben en relatief goedkoop zijn vergeleken met andere soorten dakgoten. Ze kosten ongeveer €25,- tot €45,- per meter, inclusief montage.

Bakgoten zijn een prima keuze voor de meeste woningen: ze zijn duurzaam en budgetvriendelijk. Het is geschikt voor daken met een helling tussen de 20 en 45 graden.

2. Mastgoot

Voor een traditionele keuze is de mastgoot een hele goede dakgoot. Dit is de standaard halfronde dakgoot die je veel tegenkomt. Ze worden ook veel gebruikt bij monumentale en andere oude panden. Het heeft een klassieke uitstraling, zeker als je kiest voor zinken of koperen mastgoten.

De mastgoten zijn sterk en duurzaam. Door de vorm is het geschikt voor woningen waar vaak zware regen of sneeuw valt: het zorgt namelijk voor een snelle en efficiënte afvoer van het regenwater. Hoewel mastgoten veel gebruikt worden bij klassieke woningen, kun je ze ook goed toepassen bij moderne woningen. Zeker als je kiest voor een moderne kleur en afwerking! De kosten zijn ongeveer €40,- tot €60,- per meter.

3. Zakgoot

Zakgoten zijn qua vorm iets dieper. Net als bakgoten heeft deze een rechthoekige vorm. Door het unieke uiterlijk vind je ze vaak terug bij monumentale of historische panden. Een zakgoot is iets dieper dan gemiddeld: hierdoor vangt het extra water op dan andere soorten dakgoten. Woon je in een omgeving met veel regen, dan is dit zeker het overwegen waard.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat zakgoten iets duurder zijn. Dit heeft onder andere te maken met hun complexe vorm en installatie. De kosten liggen gemiddeld rond de €50,- tot €70,- per meter, inclusief montage.

4. Kilgoot

Een kilgoot is net iets anders dan gewone dakgoten. Deze worden niet onder het dak geplaatst, maar juist tussen twee dakvlakken in. Deze leiden het regenwater van het ene dakvlak en het andere naar de dakgoot onder het dak. Kilgoten zijn minder zichtbaar en worden vaak geplaatst in de kleur van het dak om minder op te vallen.

Een kilgoot is wel erg belangrijk: zit deze er niet dan loopt de aansluiting van de twee dakvlakken risico op lekkages en vochtproblemen. De kosten van een kilgoot zijn gemiddeld €80,- tot €100,- per meter.

5. Verholen goot

De verholen goot is volledig verborgen onder de dakbedekking en daarom niet zichtbaar. Dit geeft het dak zelf een moderne minimalistische uitstraling en daarom worden verholen goten steeds meer gebruikt bij nieuwe huizen.

Omdat een verholen goot afgeschermd is en minder blootgesteld is aan UV-straling en de andere elementen, zijn ze bijna onderhoudsvrij. Ze gaan een lange tijd mee, gemiddeld tot wel 50 jaar bij een koperen verholen goot. De kosten liggen wel iets hoger, rond de €100,- tot €150,- per meter.

dakgoten

Welke materiaalkeuzes zijn er?

Naast verschillende vormen zijn er ook diverse materialen waar je uit kunt kiezen. Traditioneel worden dakgoten gemaakt van zink en koper: beide materialen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor pvc. Dit heeft een moderne uitstraling en is een stuk goedkoper in prijs. Bovendien heeft het nog steeds een lange levensduur en heeft het weinig onderhoud nodig.

In deze tabel lees je uit welke materialen je kunt kiezen bij het plaatsen van een nieuwe dakgoot.

Soorten dakgoten: verschillende materialen

Materiaal Voordelen Nadelen Prijs per meter (inclusief plaatsing)
Zink – Sterk en duurzaam
– Esthetisch aantrekkelijk
– Geschikt voor verschillende soorten dakconstructies
– Kan na verloop van tijd roesten
– Duurder dan PVC
– Iets moeilijker te installeren
€25,- tot €35,-
Koper – Zeer duurzaam
– Corrosiebestendig
– Esthetisch aantrekkelijk
– Duurder dan andere materialen
– Zwaar en moeilijker te installeren
– Kan verkleuring vertonen
€45,- tot €65,-
PVC – Goedkoop en betaalbaar
– Lichtgewicht en eenvoudig te installeren
– Onderhoudsarm
– Minder duurzaam dan andere materialen
– Kan na verloop van tijd verkleuren of barsten
– Minder esthetisch aantrekkelijk
€15,- tot €25,-
Aluminium – Lichtgewicht en eenvoudig te installeren
– Corrosiebestendig
– Onderhoudsarm
– Kan na verloop van tijd verkleuren of barsten
– Duurder dan PVC
€20,- tot €30,-

1. Zinken dakgoten

Een zinken dakgoot is al jarenlang populair. Het materiaal is ontzettend duurzaam en kan tot wel 50 jaar meegaan. Het materiaal is bovendien flexibel en is zo goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden.

Zink is bovendien bestand tegen corrosie, roest en zelfs extreme temperaturen. Hierdoor hebben ze maar weinig onderhoud nodig. Wel is het aan te raden om de zinken dakgoot regelmatig schoon te maken zodat er geen verstoppingen ontstaan. Wel moet je rekening houden met een iets hogere kostprijs van gemiddeld €25,- tot €35,- per meter.

2. Koperen dakgoten

Koperen dakgoten hebben een hele goede reputatie. Net als zink is koper enorm duurzaam en hebben ze een prachtige uitstraling. Door de tijd heen krijgen koperen dakgoten een groenachtige kleur, wat voor veel mensen een groot voordeel is. Verder is koper goed bestand tegen corrosie en roest en hebben ze daarom maar weinig onderhoud nodig. Ze kunnen 50 jaar of zelfs langer meegaan!

Waar je wel rekening mee moet houden is dat een koperen dakgoot een hogere kostprijs heeft dan gemiddeld. De prijzen liggen zo rond de €45,- tot €65,- per meter.

3. Pvc dakgoot

Dakgoten van pvc zijn relatief nieuw: het materiaal is licht van gewicht en dit maakt het onder andere gemakkelijk te installeren. Een groot voordeel van pvc dakgoten is dat ze budgetvriendelijk zijn: ze kosten slechts gemiddeld €15,- tot €25,- per meter.

Een bijkomend voordeel is dat pvc verkrijgbaar is in praktisch elke kleur. Zo bepaal je zelf hoe je dakgoot eruit komt te zien! Wel zijn ze iets minder sterk dan koperen of zinken dakgoten, en daardoor iets gevoeliger voor beschadigingen. Maar daar staat tegenover dat pvc relatief eenvoudig te herstellen is.

4. Aluminium dakgoten

Dakgoten van aluminium zijn uiteraard ook een goede optie. Net als pvc zijn deze heel licht van gewicht, maar toch heel sterk. Ze zijn ook gemakkelijk te installeren en verkrijgbaar in een aantal verschillende kleuren: je kiest dus gemakkelijk een goot die past bij de rest van je woning.

Wel zijn aluminium dakgoten iets gevoeliger voor deuken, krassen en kleine beschadigingen. Bijvoorbeeld door vallende takken. Gelukkig liggen de prijzen voor aluminium dakgoten ook een stuk lager, rond de €20,- tot €30,- per meter.

Welke soort dakgoot is de beste keuze?

Laten we beginnen met het logische: er is niet één beste soort dakgoot. Dit verschilt per persoon en per woning, omdat iedereen een ander budget heeft, andere wensen heeft en omdat elk huis een andere uitstraling heeft. Wel kan er een beste dakgoot zijn voor een specifieke situatie.

In de tabel hieronder vind je welke dakgoot het beste past in jouw situatie. Heb je een klein budget en ben je op zoek naar een goedkope optie? Kies dan voor pvc dakgoten. Wil je een moderne uitstraling bij je nieuwbouwwoning? Dan is een aluminium bakgoot een uitstekende keuze.

Situatie Beste keuze Waarom?
Budgetvriendelijke optie PVC dakgoot PVC dakgoten zijn de meest betaalbare optie en zijn lichtgewicht en eenvoudig te installeren. Ze zijn ook onderhoudsarm en duurzaam genoeg voor de meeste woningen.
Traditioneel huis Zinken mastgoot Zinken mastgoten hebben een klassieke uitstraling die goed past bij traditionele woningen. Ze zijn ook duurzaam en sterk genoeg om te voldoen aan de eisen van een dergelijke woning.
Moderne woning Aluminium bakgoot Aluminium bakgoten passen goed bij de strakke, moderne lijnen van hedendaagse woningen. Ze zijn ook lichtgewicht en duurzaam, waardoor ze een goede keuze zijn voor moderne constructies.
Plat dak Verholen goot Verholen goten zijn speciaal ontworpen voor platte daken en worden volledig verborgen achter de dakrand. Dit biedt een gestroomlijnde uitstraling en voorkomt wateroverlast op het dak.
Historisch pand Koperen kilgoot Koperen kilgoten zijn ideaal voor historische panden vanwege hun esthetische uitstraling en duurzaamheid. Ze passen goed bij traditionele bouwstijlen en kunnen helpen om de historische uitstraling van een pand te behouden.

Tip: Extra bescherming en afwerking? Kies ervoor om je dakgoot te bekleden.

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Is het tijd om binnenkort nieuwe dakgoten te plaatsen? Je hebt de keuze uit heel veel verschillende soorten dakgoten. Een dakdekker kan je helpen met het maken van de juiste keuze als je twijfels hebt. Ben je nog op zoek naar een dakdekker om je hierbij te helpen?

Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk offertes van meerdere dakdekkers in jouw buurt. Vergelijk de prijzen en kies zo de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de kosten van je nieuwe dakgoten!

Gratis offertes vergelijken