Dakraam laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklicht » Dakraam plaatsen

Dakraam: Plaatsen & kosten

Een dakraam is, zoals de naam al doet blijken, een raam in het dak. Zo’n dakraam zorgt voor veel licht, en in sommige gevallen meer ruimte op de boven verdieping. Lees verder en kom erachter hoe een dakraam geplaatst wordt en wat de kosten zijn.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan spoedig een aantal scherp geprijsde offertes van dakdekkers uit de regio.

Dakraam plaatsen: de belangrijkste informatie

 • Het plaatsen van een dakraam biedt verschillende voordelen, zoals meer natuurlijk licht, een ruimtelijkere uitstraling, extra ventilatie en een beter uitzicht.
 • Er zijn verschillende soorten dakramen, waaronder tuimeldakramen, uitzetdakramen, elektrische dakramen, balkondakramen en platdakramen.
 • Bekende merken voor dakramen zijn Velux en Fakro.
 • Bij het plaatsen van een dakraam zijn er regels en vergunningen van toepassing, zoals de afstand tot de dakrand.
 • De kosten van het plaatsen van een dakraam zijn afhankelijk van de afmetingen, het materiaal en de arbeidskosten.
 • Er zijn manieren om te besparen op de kosten, zoals het vergelijken van offertes en zelf het voorbereidende werk doen.
 • Het aanschaffen en laten plaatsen van een dakraam kost gemiddeld € 450,- tot € 2200,-.
 • Het stappenplan voor het plaatsen van een dakraam omvat het voorbereiden, het openen van het dak, het vastzetten van het dakraam en het afwerken van de omgeving.

Voordelen van dakraam plaatsen

Het plaatsen van een dakraam biedt verschillende voordelen. Allereerst zorgt het voor meer natuurlijk licht in een ruimte, waardoor de kamer helderder en ruimtelijker lijkt. Dit wordt vaak gezien als de meest voor de hand liggende reden voor een dakraam, maar er zijn nog een aantal andere voordelen. Een dakraam kan bijvoorbeeld ook zorgen voor extra ventilatie, wat vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens gunstig is. Het brengt frisse lucht binnen en helpt bij het afvoeren van vochtige lucht en geuren.

Een dakraam kan ook zorgen voor een beter uitzicht en biedt de mogelijkheid om van de sterrenhemel te genieten. Tot slot kan een goed geplaatst dakraam de waarde van een woning verhogen. Hieronder staan de voordelen nogmaals kost beschreven.

Waarom kiezen voor een dakraam?

 • Meer natuurlijk licht.
 • De kamer oogt ruimtelijker
 • Zorgt voor extra ventilatie
 • Brengt frisse lucht naar binnen
 • Helpt bij afvoer vochtige lucht en geuren
 • Beter uitzicht
 • Verhoogt waarde van woning

Lees hier meer over andere opties voor extra daklicht.

Dakraam plaatsen

Welke soorten dakramen zijn er?

Wat is een dakraam precies? Een dakraam, of een dakvenster, is een raam wat in een schuin dak ingebouwd kan worden. Er zijn verschillende soorten dakramen die allemaal een eigen functie hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een tuimeldakraam, een uitzetdakraam of een elektrisch dakraam. Hieronder staan een aantal soorten beschreven.

Tuimeldakraam
Dit zijn de meest voorkomende dakramen en kunnen worden geopend door het raam naar boven te kantelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en zijn geschikt voor bijna elk daktype. Het voordeel van deze dakramen is dat ze, vanwege het tuimelmechanisme, makkelijk te openen en sluiten zijn waardoor je de ventilatie en het lichtinval makkelijk kan aanpassen. Ook kan deze makkelijk schoongemaakt worden.

Over het algemeen kunnen goed geïnstalleerde en regelmatig onderhouden tuimeldakramen tientallen jaren meegaan. Kwaliteitsmerken bieden vaak garanties van 10 tot 20 jaar op hun dakramen.

Uitzetdakraam
Deze dakramen openen naar buiten toe door middel van scharnieren aan de bovenkant. Ze zijn vooral ideaal voor zolders waar ventilatie belangrijk is. Deze scharnieren maken het namelijk makkelijk om de luchtcirculatie en temperatuur in de ruimte te regelen. Uitzetdakramen bieden ook een grotere opening dan tuimeldakramen, waardoor er meer frisse lucht naar binnen kan stromen.

Bovendien bieden uitzetdakramen een breed uitzicht en laten ze meer daglicht binnen dan standaard dakramen. Ook kan een goed onderhouden uitzetdakraam vele jaren meegaan, vaak zo’n 10 tot 20 jaar.

Elektrisch dakraam
Dit zijn tuimeldakramen die met een afstandsbediening of schakelaar kunnen worden bediend. Het belangrijkste voordeel is het gemak van bediening. Met een druk op de knop of via een afstandsbediening kun je het dakraam openen of sluiten, waardoor je geen fysieke inspanning hoeft te leveren. Dit is handig voor dakramen die moeilijk te bereiken zijn. Hoogwaardige merken bieden vaak garanties van 5 tot 10 jaar op hun elektrische dakramen, wat een indicatie kan zijn van de verwachte levensduur.

Balkondakraam
Dit zijn dakramen die geopend kunnen worden als een klein balkon. Ze zijn ideaal voor zolderkamers met weinig ruimte. Het kan vooral waardevol zijn in stedelijke omgevingen of bij gebrek aan een traditioneel balkon. Een balkondakraam combineert dus de voordelen van een dakraam, zoals natuurlijk licht en ventilatie, met de mogelijkheid om direct naar buiten te stappen en te genieten van een buitenruimte. Over het algemeen kunnen goed geïnstalleerde en goed onderhouden balkondakramen 10 tot 20 jaar mee.

Platdakraam
Deze dakramen zijn geschikt voor platte daken en zijn vaak gemaakt van glas of kunststof. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen worden geopend voor ventilatie. Het biedt verschillende voordelen, zoals natuurlijk lichtinval en ventilatiemogelijkheden, in ruimtes onder een plat dak. Ook deze kunnen ongeveer 10 tot 20 jaar mee.

Merken dakramen

Naast de verschillende soorten dakramen zijn er ook een aantal merken waar je uit kunt kiezen. De bekendste twee merken zijn Velux en Fakro. Hieronder vind je een korte omschrijving per merk.

Velux dakraam plaatsen

Velux is een bekend merk dat dakramen maakt. Ze hebben verschillende soorten dakramen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van wat je wilt. Velux dakramen staan bekend om hun mooie ontwerpen en innovatieve functies. Ze bieden bijvoorbeeld elektrische en op zonne-energie werkende dakramen, evenals slimme bedieningsopties.

Als je een Velux dakraam wilt laten plaatsen, is het slim om een professional te vragen die ervaring heeft met het installeren van Velux producten. Ze kunnen ervoor zorgen dat het dakraam goed wordt geplaatst en dat er geen problemen ontstaan. Velux geeft ook instructies en video’s om te helpen bij de installatie.

Fakro dakraam

Fakro heeft verschillende soorten dakramen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Fakro dakramen hebben over het algemeen een meer traditioneel ontwerp en bieden verschillende handmatig bediende dakramen aan.

Wanneer je een Fakro dakraam wilt laten plaatsen, is het wederom slim om een professional te vragen die ervaring heeft met het installeren van Fakro dakramen. Ze kunnen je helpen om het dakraam op de juiste manier te plaatsen, zodat het goed werkt en er geen problemen ontstaan.

Dakraam plaatsen: vergunning nodig?

Wanneer je een dakraam wil plaatsen zijn er een aantal dingen waar je bij stil moet staan. Denk hierbij aan de afmetingen, het type en welk merk je wil. Maar, bij het plaatsen van een dakraam gelden ook specifieke regels met betrekking tot vergunningen. Als het dakraam meer dan 60 cm uitsteekt boven het platte dak of het oppervlak van het dak, is een vergunning vereist. Deze regel is altijd van toepassing als je het dakraam aan de achterkant van je woning wilt plaatsen, maar aan de voorzijde kunnen er nog een aantal uitzonderingen aan vast zitten.

Daarnaast moet het dakraam ook minimaal 50 cm verwijderd zijn van de dakrand aan de zij-, voor- en achterkant. Dit is een veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat het dakraam op een juiste afstand van de rand van het dak wordt geplaatst.

Dakraam plaatsen kosten

Hoeveel je betaalt voor een dakraam laten plaatsen is afhankelijk van een aantal factoren. Wanneer je een dakraam aanschaft en deze zelf plaatst, ben je rond de € 250,- tot € 1900,- kwijt, afhankelijk van de grootte en het merk. Wil je deze dakraam laten plaatsen door een dakdekker betaal je hier rond de € 200,- tot € 300,- overheen. Dit zijn de arbeidskosten. Wanneer je kiest voor een dakdekker met veel ervaring, of voor een groot dakdekkersbedrijf, ben je waarschijnlijk meer kwijt. In de tabel hieronder vind je deze gegevens terug.

Kosten dakraam plaatsen: overzicht

Werkzaamheden Prijs
Aanschaffen dakraam € 250,- tot € 1900,-
Laten plaatsen dakraam € 200,- tot € 300,-
Aanschaffen + Laten plaatsen dakraam € 450,- tot € 2200,-

Dakraam laten plaatsen?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Hoe wordt de prijs opgemaakt?

Wanneer je wil weten hoeveel een dakraam laten plaatsen gaat kosten zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. De prijzen die je hierboven ziet komen namelijk niet zomaar tot stand, het wordt opgemaakt door de volgende onderdelen:

 • Afmetingen. De grootte van het dakraam speelt een rol bij de prijsbepaling. Grotere dakraamformaten kunnen meer kosten dan kleinere.
 • Materiaalkosten. Het gekozen materiaal voor het dakraam heeft invloed op de prijs. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals hout, kunststof of aluminium, elk met hun eigen prijsklasse.
 • Arbeidskosten. De kosten voor de arbeid van de dakdekker die het dakraam plaatst, worden ook meegenomen in de totale prijs. Dit omvat de tijd en expertise die nodig is om het dakraam op de juiste wijze te installeren.
 • Afwerking. Eventuele extra afwerking, zoals het aanbrengen van waterdichte kit of het plaatsen van een loodslab, kan extra kosten met zich meebrengen.

Hoe kun je besparen op de kosten?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op de kosten van het plaatsen van een dakraam. Hier zijn enkele tips:

1. Vergelijk offertes: Vraag offertes aan via deze website en vergelijk de prijzen en voorwaarden. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

2. Doe zelf het voorbereidende werk: Als je handig bent, kun je zelf het voorbereidende werk doen, zoals het verwijderen van dakbedekking of het creëren van een opening. Dit kan de arbeidskosten verlagen.

3. Vraag naar kortingen: Sommige dakdekkers bieden kortingen of speciale aanbiedingen aan. Informeer hiernaar en kijk of je in aanmerking komt voor eventuele kortingen.

4. Kies voor een minder ervaren dakdekker: Een dakdekker met minder ervaring, of een zzp’er, vraagt vaak minder per uur. Dit kan schelen in het eindbedrag.

5. Kies voor een dakdekker in de regio: Door te kiezen voor een dakdekker die in de buurt woont kun je besparen op de reiskosten.

dakraam plaatsen in dak

Dakraam laten plaatsen: stappenplan

Je kunt er voor kiezen een dakraam zelf te plaatsen, maar omdat dit een complexe klus is die op de juiste manier gedaan moet worden, kun je dit beter over laten aan een professional. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de stappen die een dakdekker zet.

Stap 1: voorbereiden

Allereerst zal de dakdekker de plaats van het dakraam grondig inspecteren en de nodige metingen uitvoeren om te bepalen welke maat dakraam nodig is. Ze zullen ook rekening houden met factoren zoals de structuur van het dak en de positionering ten opzichte van de dakrand om ervoor te zorgen dat het dakraam veilig en optimaal geplaatst kan worden. Wanneer dit gedaan is kan de dakdekker door naar stap 2.

Stap 2: het dak openen

Na het inspecteren van de locatie zal de dakdekker overgaan tot het openen van het dak op de specifieke plek waar het dakraam moet worden geplaatst. Dit kan worden bereikt door het zagen van een opening in het bestaande dak of door het maken van een nieuw gat als er nog geen opening aanwezig is. Hierbij wordt zorgvuldig gewerkt om ervoor te zorgen dat het dak intact blijft en dat de juiste afmetingen en vorm voor het dakraam in rekening worden gehouden.

Stap 3: vastzetten dakraam

Met zorg wordt het dakraam geplaatst in de opening en stevig vastgezet met behulp van schroeven. Om ervoor te zorgen dat er geen water naar binnen sijpelt, maken dakdekkers vaak gebruik van speciale waterdichte afdichtingen, die rondom het dakraam worden aangebracht om een goede afdichting te garanderen. Op deze manier wordt het dakraam veilig en waterdicht bevestigd, waardoor de kans op lekkage kleiner wordt.

Stap 4: dakraam afwerken

Nadat het dakraam is geplaatst, zal de dakdekker de omgeving zorgvuldig afwerken om te voorkomen dat er lekkages kunnen ontstaan. Dit wordt bereikt door het aanbrengen van waterdichte kit rondom het dakraam en het plaatsen van een loodslab om een extra beschermende laag te bieden tegen vocht. Bovendien kan de dakdekker ook zorgen voor een nette binnenafwerking, waarbij eventuele openingen of kieren tussen het dakraam en het plafond worden afgedicht.

Stap 5: schoonmaken

Na voltooiing van de installatie zal de dakdekker het gebied rondom het dakraam grondig schoonmaken. Ze zorgen ervoor dat eventueel achtergebleven afval, zoals zaagsel, verpakkingsmateriaal of bouwresten, zorgvuldig wordt opgeruimd en afgevoerd. Dit draagt bij aan een opgeruimde en nette afwerking van het project en zorgt ervoor dat de omgeving schoon en veilig is voor bewoners of andere betrokkenen.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in een dakraam? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!