Daklicht aanschaffen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Daklicht

Alles over daklicht

Daklichten zijn een populaire en praktische manier om natuurlijk licht in huis te brengen. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig plat daklicht, een piramide daklicht voor een meer traditionele uitstraling, of een op maat gemaakte serre daklicht voor extra ruimte, er is veel in keuze daklichten voor verschillende smaken en budgetten. Lees hieronder alles wat je moet weten over daklichten!

Daklicht: de belangrijkste informatie

 • Een daklicht is een raam of glazen paneel dat in het dak van een gebouw wordt geplaatst om natuurlijk licht en ventilatie binnen te laten.
 • Voordelen van een daklicht zijn onder andere verhoogde hoeveelheid natuurlijk licht, natuurlijke ventilatie en energiebesparing.
 • Voorbeelden van daklichten voor platte daken zijn plat daklicht, lichtkoepel, lichtstraten en lichtbuizen.
 • Voorbeelden van daklichten voor schuine daken zijn lessenaars daklicht, serre daklicht, dakraam, balkonvenster en dakkapel.
 • Daklichten kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder acrylaat, polycarbonaat en glas.
 • Bekende merken op het gebied van daklichten zijn VELUX, FAKRO en Roto.
 • Een daklicht kan zo weinig kosten als € 250,- en zoveel als € 10.000,-. De precieze prijs is grotendeels afhankelijk van het type daklicht. Vergelijk gratis offertes.

Wat is een daklicht?

Een daklicht is een raam of glazen paneel dat in het dak van een gebouw is geplaatst om natuurlijk licht en ventilatie binnen te laten. Daklichten zijn populair in woningen en gebouwen waar daglicht belangrijk is. Het kan zowel op platte als op schuine daken worden geïnstalleerd en kan in verschillende vormen en maten worden uitgevoerd. Het plaatsen van extra daklicht is ideaal te combineren met nieuwe dakbedekking, of een dakrenovatie. Maar wat is het nut van een daklicht, en zitten er ook voordelen aan?

Voordelen van een daklicht

Daklichten bieden verschillende voordelen. Ten eerste verhogen ze de hoeveelheid natuurlijk licht in een ruimte, wat zorgt voor een heldere en aangename sfeer. Daarnaast zorgen ze voor natuurlijke ventilatie, waardoor frisse lucht de ruimte binnenkomt en vocht en muffe geuren worden verminderd. Dit zijn de twee grootste voordelen, maar ze kunnen ook helpen met het besparen op de energierekening door het verminderen van het gebruik van kunstmatige verlichting overdag.

De verschillende soorten daklichten

Daklichten komen in ontzettend veel verschillende soorten en maten. Voor platte daken zijn er andere mogelijkheden dan voor hellende daken. Daarnaast zijn er nog daklichten die gemaakt zijn van een ander materiaal dan de andere. Om het zo duidelijk mogelijk te maken vind je hieronder de verschillende soorten daklichten en materialen die er zijn.

Plat daklicht

Een plat daklicht is een rechthoekig of vierkant venster dat op platte daken wordt geplaatst om natuurlijk licht naar binnen te laten. Ze verhogen de lichtinval in ruimtes met platte daken en verbeteren het binnenklimaat. Ook verminderen ze het energieverbuik en gaan ze gemiddeld 20-30 jaar mee, maar dit is afhankelijk van het materiaal.

Lichtkoepel

Een lichtkoepel is een koepelvormig venster, rond of vierkant, dat voornamelijk op platte daken wordt geïnstalleerd. Het verhoogt de hoeveelheid daglicht in een woning en zorgt ook voor een mooi aanzien. Er zijn ook bepaalde modellen die ventilatiemogelijkheden bieden. Gemiddeld gaan ze zo’n 25-40 jaar mee.

Lichtstraten

Lichtstraten zijn langwerpige, horizontale ramen die veelal worden gebruikt op platte daken om een grotere hoeveelheid licht binnen te laten. Deze versie van daklichten zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van het buitenlicht. Hierdoor kan het gebruik van kunstmatig licht worden verminderd. Ze gaan plus-minus 20 tot 30 jaar mee.

Lichtbuizen

Lichtbuizen, ook bekend als daglichtbuizen, zijn cilindervormige buizen die daglicht vanaf het dak naar binnen leiden via reflectie. Ze zijn ideaal voor ruimtes waar traditionele dakramen niet mogelijk zijn, verminderen de energiekosten en bieden natuurlijke verlichting. Gemiddeld zijn ze 10 tot 20 jaar goed, afhankelijk van het materiaal natuurlijk.

Piramide daklicht

Dit type daklicht heeft een piramidevormige structuur en zorgt voor gelijkmatige lichtverspreiding in de onderliggende ruimte. Gemiddeld gaan deze versie van daklichten zo’n 20 tot 30 jaar mee. Een piramide daklicht creëert een unieke uitstraling, maximaliseert lichtinval en minimaliseert schaduwen.

Lessenaars daklicht

Een lessenaars daklicht wordt schuin geplaatst langs één rand van het dak, meestal in modernere architectonische ontwerpen. Het biedt een eigentijdse uitstraling, vergroot de hoeveelheid daglicht in de ruimte en verbetert het uitzicht naar buiten. Ze gaan ongeveer 20 tot 35 jaar mee.

Serre daklicht

Een serre daklicht is een langwerpig venster dat vaak wordt gebruikt voor serres en uitbouwen om natuurlijk licht binnen te laten. Deze versie optimaliseert de hoeveelheid daglicht, biedt een open en lichte ruimte voor planten en ontspanning en gaan zo’n 20 tot 30 jaar mee.

Dakramen

Dakramen zijn ramen die in het dak zijn geplaatst om extra lichtinval en ventilatie in de ruimte te bieden. Ze zorgen voor verbeterde lichttoetreding, verhoogde ventilatie en ze creëren een gevoel van openheid. Afhankelijk van het materiaal, gaan ze ongeveer 15 tot 25 jaar mee.

Balkonvenster

Een balkonvenster is een groot raam dat vanaf de vloer tot het plafond reikt en naar buiten opent als een soort balkon. Het biedt een panoramisch uitzicht, zorgt voor lichtinval en ventilatie, en kan dienen als een klein balkon. Ze zijn duurzaam, omdat ze 25 tot 35 jaar goed blijven.

Dakkapel

Een dakkapel is een uitbouw op het dak van een woning, vergroot de bruikbare ruimte en zorgt voor meer lichtinval. Daarnaast creëert het extra ruimte voor bijvoorbeeld een slaapkamer of werkkamer en verhoogt het de waarde van het huis. Ze gaan lang mee, namelijk zo’n 30 tot 50 jaar.

Materialen daklicht

Er zijn verschillende materialen waaruit een daklicht kan bestaan. Dit materiaal speelt een grote rol in de prijs opmaak.

 • Acrylaat. Dit materiaal is ook wel bekend als plexiglas en is wel 10 tot 15 keer sterker dan gewoon glas. Je kunt ze krijgen in een transparante versie, maar ook in een opale uitvoering.
 • Polycarbonaat. Polycarbonaat is bijna onbreekbaar. Het is wel 200 keer sterker dan gewoon glas. Maar dit betekent ook dat het niet goedkoop is.
 • Glas. Glas is minder sterk dan de andere opties, maar wel een stukje duurder. Het glas zorgt daarentegen wel voor een elegante uitstraling.

daklicht

Populaire merken

VELUX FAKRO Roto
VELUX is een wereldwijd erkend merk dat gespecialiseerd is in dakramen en daklichten. Ze bieden een breed scala aan producten, waaronder tuimelramen, uitzetramen en lichtkoepels. FAKRO is een vooraanstaand merk op het gebied van dakramen en zoldertrappen. Ze staan bekend om hun innovatieve ontwerpen en hoogwaardige producten, waaronder platdakramen en daklichten met elektrische bediening. Roto is een Duits merk dat dakramen en lichtkoepels produceert. Ze staan bekend om hun betrouwbare en duurzame producten, die zorgen voor maximale daglichtinval en ventilatie.

Daklicht: de kosten

Wanneer je een daklicht wil aanschaffen zijn er heel veel keuzes die je moet maken. Denk hierbij aan het merk, de soort of het materiaal. Al deze punten spelen een rol in het totaalplaatje. Er zijn een aantal punten die de soorten van elkaar doen verschillen, zoals bijvoorbeeld de functie. Een ander punt is de prijs.

Je hebt de goedkopere optie, zoals een tuimelraam die tussen de € 250,- tot € 375,- kost, of een lichtbuis met een gemiddelde van € 500,-. Daarnaast heb je ook duurdere opties, zoals een balkonvenster (vanaf € 2.000,-) of een dakkapel (€ 3.000,- tot € 10.000,-). Het grote verschil in prijs komt doordat deze daklichten groter en complexer zijn en moeilijker zijn te installeren.

Ook per soort kan de prijs erg verschillen. Zo kost een dakraam tussen de € 250,- en de € 1.900,- en een lichtkoepel € 300,- tot € 1.500,-. Voor een Piramide daklicht betaal je tussen de € 200,- en de € 5.000,-. Hierbij geldt hetzelfde als bij de andere daklichten: hoe groter en complexer het werk, hoe hoger de prijs.

Voor een duidelijk overzicht van wat de gemiddelde prijs per soort is, kun je een kijkje nemen in de tabel hieronder.

Kosten per soort

Soort Gemiddelde prijs
Tuimelraam € 250,- tot € 375,-
Dakraam € 250,- tot € 1.900,-
Lichtkoepel € 300,- tot € 1.500,-
Piramide daklicht € 200,- tot € 5.000,-
Lichtbuis € 500,-
Lichtstraat Vanaf € 1.200,-
Lessenaars daklicht Vanaf € 1.500,-
Balkonvenster Vanaf € 2.000,-
Dakkapel € 3.000,- tot € 10.000,-

Benieuwd naar de exacte kosten?

Doe een gratis offerteaanvraag en ontdek de exacte kosten van de klus.

Wat beïnvloedt de kosten van een daklicht?

Hoeveel je uiteindelijk echt voor een daklicht betaald is niet alleen afhankelijk van het type dakraam, maar ook van de materiaalkosten, het merk en de overige kosten.

 • Soort: Het type daklicht dat je kiest, heeft een grote invloed op de kosten zoals hierboven wordt beschreven.
 • Materiaal: Het materiaal dat wordt gebruikt voor het daklicht kan van invloed zijn op de kosten doordat het ene materiaal nou eenmaal duurder is dan het andere. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, denk hierbij aan acrylaat, polycarbonaat en glas.
 • Merk: Het merk van het daklicht kan ook de kosten beïnvloeden. Bekende merken hebben vaak een hogere prijs vanwege hun reputatie, kwaliteit en garantievoorwaarden. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de prijs per materiaal.
 • Overig: Naast de bovenstaande punten zijn er ook nog overige punten die een rol spelen. Denk hierbij aan arbeidskosten en voorrijkosten. Je kunt hierop besparen door een dakdekker bij jou in de regio in te schakelen.

Materiaalkosten daklicht

Materiaal Prijs
Acrylaat € 800,- tot € 1450,-
Polycarbonaat € 850,- tot € 850,- tot € 1500,-
Glazen € 950,- tot € 1750,-

daklicht

Besparen op daklichten? Dat doe je zo:

Bij het aanschaffen van een daklicht zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om de kosten te beperken. Oftewel: zo bespaar je op daklichten!

1.Vergelijk prijzen
Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers via dakdekkergids en vergelijk de kosten van verschillende daklicht opties. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

2. Kies standaardmaten
Daklichten in standaardmaten zijn vaak goedkoper dan op maat gemaakte varianten. Probeer dus een standaardformaat te kiezen dat goed bij je ruimte past.

3. Overweeg gebruikte daklichten
Soms kun je gebruikte daklichten vinden die nog in goede staat verkeren. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn dan het kopen van nieuwe daklichten.

4. Subsidies en kortingen
Informeer bij lokale instanties en energiebedrijven of er subsidies of kortingen beschikbaar zijn voor energiezuinige daklichten. Dit kan helpen de kosten te verlagen.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb je interesse in een daklicht, of heb je een andere klus voor een dakdekker? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen over daklichten

Een daklicht zorgt voor licht en ventilatie, maar dat is niet het enige wat het doet. Wanneer je nog vragen hebt over de mogelijkheden of opties op het gebied van daklichten ben je hier op de goede plek. Hieronder worden een aantal veelgestelde vragen beantwoord.
 

Zonwering voor daklichten kan de overmatige hitte, verblinding en verkleuring van interieurelementen verminderen. Opties zijn externe zonneschermen, rolluiken of screens die aan de buitenkant worden geïnstalleerd, of interne opties zoals rolgordijnen of gordijnen. Het kiezen van de juiste zonwering is afhankelijk van je behoeften, budget en de specifieke kenmerken van het daklicht.
Ja, er bestaan daklichten die ontworpen zijn om veilig belopen te worden. Deze daklichten zijn gemaakt van speciaal gehard glas of polycarbonaat en zijn versterkt om het gewicht van mensen te kunnen dragen. Ze bieden natuurlijk licht en kunnen dienen als toegang tot een dakterras of andere beloopbare buitenruimte, terwijl ze tegelijkertijd de functie van een daklicht behouden.
Een goed daklicht is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit, functionaliteit en esthetiek. Over het algemeen wordt een goed daklicht gekenmerkt door een stevige constructie, hoogwaardige materialen en goede isolatiewaarden. Daarnaast biedt het voldoende natuurlijk lichtinval, ventilatiemogelijkheden en indien gewenst, zonwering. Het is ook belangrijk dat het daklicht past bij de stijl en architectuur van de ruimte en duurzaamheid biedt op de lange termijn.