Daklicht

Alles over daklicht

Daklichten zijn een populaire en praktische manier om natuurlijk licht in huis te brengen. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudig plat daklicht, een piramide daklicht voor een meer traditionele uitstraling, of een op maat gemaakte serre daklicht voor extra ruimte, er is veel in keuze daklichten voor verschillende smaken en budgetten. Lees hieronder alles wat je moet weten over daklichten!

Wat is een daklicht?

Een daklicht is een raam of glazen paneel dat in het dak van een gebouw is geplaatst om natuurlijk licht en ventilatie binnen te laten. Daklichten zijn populair in woningen en gebouwen waar daglicht belangrijk is. Het kan zowel op platte als op schuine daken worden geïnstalleerd en kan in verschillende vormen en maten worden uitgevoerd. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

De verschillende soorten daklichten

 • Plat daklicht. Dit is een rechthoekig of vierkant daklicht die vooral voorkomt op platte daken.
 • Lichtkoepel. De lichtkoepel is, zoals de naam al zegt, een ronde of vierkante koepelvormige vorm. Ook deze komt vooral voor op platte daken.
 • Lessenaars daklicht. Deze versie van een daklicht wordt schuin geplaatst langs één rand van het dak. Het wordt gebruikt om een minimalistische en kalme sfeer te creëren.
 • Piramide daklicht. Een piramide daklicht heeft letterlijk de vorm van een piramide. Door de vorm wordt het licht gelijkmatig over de ruimte verdeeld.
 • Serre daklicht. Dit is een langwerpig daklicht wat vaak wordt gebruikt voor serres en uitbouwen. Het is een efficiënte manier om natuurlijk licht in huis te brengen.
 • Dakramen. Dit zijn ramen die in het dak geplaatst worden en meestal open kunnen om frisse lucht binnen te laten.
 • Lichtstraten. Lichtstraten zijn langwerpige ramen die vaak gebruikt worden op platte daken om licht naar binnen te laten.
 • Balkonvenster Dit is een groot raam dat vanaf de vloer tot het plafond reikt en dat naar buiten openklapt als een soort balkon.
 • Dakkapel. Een dakkapel is een uitbouw op het dak van een woning.

Daklicht: de materialen

Er zijn verschillende materialen waaruit een daklicht kan bestaan. Dit materiaal speelt een grote rol in de prijs opmaak.

 • Acrylaat. Dit materiaal is ook wel bekend als plexiglas en is wel 10 tot 15 keer sterker dan gewoon glas. Je kunt ze krijgen in een transparante versie, maar ook in een opale uitvoering.
 • Polycarbonaat. Polycarbonaat is bijna onbreekbaar. Het is wel 200 keer sterker dan gewoon glas. Maar dit betekent ook dat het niet goedkoop is.
 • Glas. Glas is minder sterk dan de andere opties, maar wel een stukje duurder. Het glas zorgt daarentegen wel voor een elegante uitstraling.

Daklicht: de kosten

Hoeveel je moet betalen voor een daklicht is afhankelijk van de grootte, het type, het materiaal en de installatiekosten. Hieronder vind je een kort overzicht met de gemiddelde prijzen per materiaal.

Materiaal Prijs
Acrylaat lichtkoepel € 800,- tot € 1450,-
Polycarbonaat lichtkoepel € 850,- tot € 850,- tot € 1500,-
Glazen lichtkoepel € 950,- tot € 1750,-

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb je interesse in een daklicht, of heb je een andere klus voor een dakdekker? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom snel en makkelijk in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!