Dakonderhoud uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakonderhoud

Dakonderhoud: info & kosten 2024

Met dakonderhoud behoud je de kwaliteit van het dak en verleng je de levensduur. Het bestaat uit een complete dakinspectie, kleine herstellingen, een dakreiniging en eventueel een coating. Doordat je beschadigingen voorkomt bespaar je flinke reparatiekosten!

Op deze pagina lees je alles over dakonderhoud: wat het kost, wat het inhoudt en wat de vakman doet. Natuurlijk leggen we ook uit wat de gevaren zijn als je geen dakonderhoud pleegt én lees je hoe vaak het nodig is.

Dakonderhoud: de belangrijkste informatie op een rij

 • Dakonderhoud kost gemiddeld €12,- tot €20,- per m², afhankelijk van de grootte van je dak.
 • Het bestaat uit een dakinspectie, een dakreiniging en een dakcoating. Alles draagt bij aan het verbeteren en het behouden van de kwaliteit van je dak.
 • Een dakdekker voert ook kleine reparaties en preventieve herstelwerkzaamheden uit.
 • Zonder dakonderhoud is de kans op beschadigingen en lekkages een stuk groter. Dakonderhoud verlengt dus de levensduur van je dak en voorkomt hoge herstelkosten.


Wat kost dakonderhoud?

Dakonderhoud kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m² voor een rijtjeswoning of 2-onder-1-kap. Bij een vrijstaande woning liggen de kosten voor dakonderhoud tussen de €12,- tot €18,- per m². Dit komt omdat het oppervlak een stuk groter is: de prijs per vierkante meter daalt in dat geval.

Laat je alleen een dakinspectie uitvoeren? Dit kost gemiddeld €150,- tot €250,-. Je krijgt hiervoor een complete rapportage waarin alle zwakke plekken in kaart zijn gebracht. De dakreiniging zelf kost gemiddeld €5,- tot €15,- per m² en dit is sterk afhankelijk van welke techniek je gebruikt en het soort vervuiling.

Kosten dakonderhoud 2024

Type woning Gemiddelde prijs*
Rijtjeswoning €15,- tot €20,- per m²
2-onder-1-kap €15,- tot €20,- per m²
Vrijstaande woning €12,- tot €18,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Ze kunnen per dakdekkersbedrijf verschillen!

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Dakinspectie €150,- tot €250,-
Dakpannen schoonmaken €15,- tot €20,- per m²
Coating aanbrengen €15,- per m²
Dakreiniging inclusief coating €30,- tot €45,- per m²
Vervangen losse dakpannen Vanaf €30,- per m²
Dakgoot en hemelwaterafvoer schoonmaken Vanaf €5,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakdekkersbedrijf verschillen.


Besparen op dakonderhoud?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Prijsvoorbeelden dakonderhoud 2024

Dak reinigen: Om afwatering te bevorderen en lekkage te voorkomen laat je dakonderhoud plegen. De dakbedekking wordt gereinigd. Daarnaast worden de dakgoten geleegd en de regenpijp van binnen schoongemaakt. Je dak is 25m2 groot. Hierdoor betaal je €300,- voor het schoonmaken. Voor het schoonmaken van de dakgoot betaal je €50,-, waardoor de totaalprijs op €350,- komt.
Dakpannen coaten: Je dakpannen zien er nog goed uit maar zijn niet meer 100% waterdicht. Je kiest ervoor om de dakpannen te laten coaten, zodat de levensduur wordt verlengd en ze geen water doorlaten. Voordat de pannen worden geïmpregneerd, worden ze door de vakman gereinigd. Voor een dak van 60m2 betaal je voor het reinigen €750,-. Het coaten van je dak kost €950,-. De totaalprijs komt uit op €1700,-.

Hoe is de prijs voor dakonderhoud opgebouwd?Waaruit bestaat dakonderhoud?

Dakonderhoud bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

 • 1. Een dakinspectie: een complete inspectie van het dak, het houtwerk en het loodwerk. Eventuele beschadigingen of zwakke plekken worden direct hersteld.
 • 2. Een dakreiniging: het bestaat uit het ontmossen en schoonmaken van het dak én de dakgoten.
 • 3. Een dakcoating: coaten of impregneren is een extra laagje op het dak die vervuiling voorkomt en het dak langer schoon en netjes houdt.

Hieronder gaan we verder in op de verschillende werkzaamheden van dakonderhoud.

1. Dakinspectie

Een dakinspectie is een controle van het volledige dak. De dakdekker brengt hierbij alle probleemgebieden en eventuele beschadigingen in kaart. Een dakinspectie is belangrijk omdat je hiermee sneller gebreken opspoort én herstelt. Zo voorkom je lekkages en nog hogere reparatiekosten. De dakinspectie kijkt naar drie onderdelen:

 1. De dakbedekking
 2. De schoorsteen
 3. De dakconstructie

Controleren van de dakbedekking

Bij een plat dak controleert de dakdekker het oppervlak op scheuren en slijtage en bij een hellend dak checkt de vakman of de nokvorsten nog netjes vastliggen en niet poreus zijn geworden. Heb je geglazuurde dakpannen dan checkt de vakman ook of de glazuurlaag nog intact is: zo niet dan zijn de pannen poreus en nemen ze water op. Is dat wel het geval, dan is de kans groot dat ze in de winter kapotvriezen.

Controleren van de schoorsteen

De expert checkt het metselwerk, de voegen en het loodwerk rondom de schoorsteen. Hij kijkt hierbij of het lood nog niet versleten is en of er eventuele scheuren in het metselwerk zitten. Het voegwerk kan na verloop van tijd ook regenwater opnemen, daarom let de vakman altijd op of de voegen nog sterk zijn.

Controleren van je dakconstructie

Daarna checkt de vakman de balken en dakconstructie. Hierbij kijkt hij met name naar de conditie van de balken. Zijn er in het verleden lekkages geweest dan is er kans dat een houten dakconstructie is aangetast door houtrot of schimmel. Tijdens de inspectie is het ook mogelijk om de dakconstructie te beoordelen voor de aanschaf van zonnepanelen. Zijn ze nog sterk genoeg of moet je hiervoor eerst je dakconstructie vervangen?

dak onderhouden

2. Kleine reparaties op het dak

Alle beschadigingen zijn in kaart gebracht. De dakdekker voert direct kleine reparaties uit om eventuele schade te herstellen. Het gaat hierbij vaak om het aanbrengen van een reparatiestrook op platte daken, het repareren van loodwerk of het vervangen van de voegen op je schoorsteen.

3. Preventief herstellen van probleemgebieden op het dak

Tijdens de controle van het dak worden alle probleemgebieden in kaart gebracht. Deze hoeven nog niet direct vervangen te worden maar zijn wel belangrijk om op termijn uit te voeren om lekkages en beschadigingen te voorkomen. Wil jij je dak helemaal in topconditie houden, dan raden we aan om deze probleemgebieden preventief te herstellen.

Je kunt hierbij denken aan:

 • Het vernieuwen van dakbedekking dat bijna zijn uiterlijke levensduur behaalt.
 • Het verstevigen van de dakconstructie als je ooit zonnepanelen wilt laten plaatsen.
 • Dakpannen die poreus zijn geworden en volgende winter misschien kapotvriezen.

4. Dakreiniging

Als het dak helemaal hersteld is volgt de dakreiniging. Tijdens een algemene dakreiniging verwijder je mossen, algen en andere vervuiling. Dit gebeurt meestal onder hoge druk met heet water. Deze methode is milieuvriendelijk omdat er geen chemische middelen gebruikt worden. De dakdekker spuit van bovenaf, omdat hij anders het water onder de dakpannen door naar binnen spuit. Alleen bij hardnekkige vervuiling wordt een schoonmaakmiddel toegevoegd, zoals roetvlekken.

Voor het schoonspuiten van je dak kijkt de vakman eerst naar de kwaliteit hiervan. De temperatuur en de druk worden helemaal afgesteld op jouw dak zodat er geen beschadigingen ontstaan.

Dakgoten schoonmaken

Naast het schoonmaken van het dak zelf, is het ook belangrijk om de dakgoten of eventuele kilgoten uit te laten spoelen. Al het vuil dat je van het dak verwijdert, loopt nu in de dakgoten. Als je deze niet zou schoonmaken dan raakt het verstopt en ontstaan er lekkages. De vakman plaatst eventueel een rooster over de dakgoot om te voorkomen dat de goten verstopt raken. Daarna haalt hij met een schepje alle drab uit de goot en spoelt hij alles schoon onder hoge druk.

5. Dakcoating

Tot slot is het mogelijk om een dakcoating aan te brengen. Een coating, of impregneer, vormt een extra beschermlaagje op het dak. Vuil hecht dan niet meer aan het dak zelf en blijft het oppervlak langer schoon. Bovendien wordt er aan een coating ook een kleurtje toegevoegd, waardoor de kleuren weer mooi fel zijn. Wil je liever niets aan het uiterlijk van het dak veranderen dan is impregneren een betere keuze. Deze laag is niet zichtbaar. De coating blijft tot 10 jaar goed zitten, dus je dak is de komende 10 jaar beschermd.

dakonderhoud

Waarom is dakonderhoud zo belangrijk?

Dakonderhoud is belangrijk omdat je hiermee de levensduur verlengt en er minder daklekkages ontstaan. Hierdoor bespaar je bovendien hoge reparatiekosten.

De belangrijkste redenen om regelmatig dakonderhoud uit te voeren:

 • Dakonderhoud voorkomt beschadigingen
 • Je voorkomt hiermee onnodig hoge reparatiekosten, en een volledige dakrenovatie is minder snel nodig
 • Het verlengt de levensduur van je dak

Zelf je dak onderhouden of uitbesteden?

Voor dakonderhoud raden we altijd aan een vakman in te schakelen. Allereerst door de risico’s: het is nu eenmaal gevaarlijk om op het dak te klimmen, zeker zonder de juiste materialen en gereedschappen. Het inhuren van een vakman voorkomt deze problemen omdat hij beschikt over de veiligste materialen.

Bovendien heeft een dakdekker jarenlange ervaring en kan hij daardoor alle zwakke plekken opsporen die jij waarschijnlijk niet zou zien. Hierdoor kun je veel beter onderhoud uitvoeren en voorkom je grote kosten. Dat is helemaal het geval bij specifieke dakbedekkingen, zoals onderhoud aan een rieten dak of bitumen. Ga je toch zelf aan de slag dan is het goed om je in te lezen en gebruik te maken van de tips.

Besparen op dakonderhoud? Gratis offertes vergelijken!

Dakonderhoud is belangrijk om de kwaliteit van je dak te waarborgen. Doe dit in ieder geval eens per twee jaar: woon je in een beboste omgeving of is je dak al wat ouder, laat dan elk jaar onderhoud uitvoeren. Ben je hiervoor nog op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van de verschillende dakdekkers in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod. Je bespaart op deze manier tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is bovendien gratis en zonder verplichtingen, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken