Dakonderhoud uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Dakonderhoud

Regen, wind en felle zon: een dak krijgt nogal wat te verduren. Met goed dakonderhoud zorg je ervoor dat je woning goed beschermd is tegen alle weersomstandigheden. Op deze pagina lees je alles over de verschillende mogelijkheden van dak onderhouden en waarom het verstandig is daarvoor een specialist in te schakelen. Ook vind je handige bespaartips. Benieuwd naar de prijzen?

Start gratis offerteaanvraag.

Je ontvangt snel een aantal kosteloze offertes die ook nog eens helemaal vrijblijvend zijn. Door deze thuis op je gemak te vergelijken, kies je gemakkelijk de dakdekker die het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je voor het onderhoud niet te veel betaalt!



Wanneer is dakonderhoud nodig?

Bij slijtage of kleine beschadigingen beschermt het dak je woning niet meer goed. Voorbeelden van beschadigingen zijn bijvoorbeeld scheurtjes of barstjes in de dakbedekking. Met goed dakonderhoud voorkom je deze beschadigingen, voordat je last krijgt van vervelende vochtproblemen. Het is verstandig je dak jaarlijks door een expert te laten controleren op eventuele beschadigingen of slijtage.

Alle soorten dakbedekking zijn na verloop van tijd aan slijtage onderhevig. De levensduur van een bitumen daktype ligt tussen de 20 en 40 jaar. Heb je betonnen dakpannen? Die gaan gemiddeld 30 jaar mee. Keramische pannen hebben de langste levensduur van 50 tot 100 jaar. Versleten dakbedekking is niet meer water- en winddicht.

dakonderhoud

Wat kost dakonderhoud in 2023?

Voor het dak onderhouden van een rijtjeswoning of een twee-onder-een-kapwoning ben je gemiddeld €15,- tot €20,- per m² kwijt. Heb je een vrijstaande woning? Dan moet je voor onderhoud uitgaan van een gemiddelde prijs van €12,- tot €18,- per m² dakoppervlak.

In de prijstabel vind je een handig overzicht van de richtprijzen van dakdekkers. Zo weet je waar je ongeveer rekening mee moet houden. Wat is inbegrepen in de totaalprijs? In de meeste gevallen houdt dakonderhoud het volgende in:

 • Dakinspectie
 • Dakreiniging en afvoer van het vuil
 • Controle en schoonmaakbeurt dakgoten
 • Kleine reparaties, zoals dakpannen vervangen of het plakken van een reparatiestrip op een plat daktype.

Kosten dak onderhouden: per type woning

Type woning Gemiddelde prijs per m²
Rijtjeswoning €15,- tot €20,-
2-onder-1-kap €15,- tot €20,-
Vrijstaande woning €12,- tot €18,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeidskosten. Besparen? Vraag dan gratis offertes aan.

Wat kost een dakdekker per uur? Voor het onderhouden van daken moet je rekening houden met een uurtarief vanaf €40,- per uur.

Prijs dak laten onderhouden

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Onderhoud dak + schoonmaken dakpannen €15,- tot €20,- per m²
Aanbrengen coating €15,- per m²
Vervangen losse dakpannen €30,- per m²
Dakgoot en hemelwaterafvoer schoonmaken €5,- per strekkende meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeidskosten. Vraag gratis offertes aan!

Prijsvoorbeelden dakonderhoud 2023

Dak reinigen: Om afwatering te bevorderen en lekkage te voorkomen laat je dakonderhoud plegen. De dakbedekking wordt gereinigd. Daarnaast worden de dakgoten geleegd en de regenpijp van binnen schoongemaakt. Je dak is 25m2 groot. Hierdoor betaal je €300,- voor het schoonmaken. Voor het schoonmaken van de dakgoot betaal je €50,-, waardoor de totaalprijs op €350,- komt.
Dakpannen coaten: Je dakpannen zien er nog goed uit maar zijn niet meer 100% waterdicht. Je kiest ervoor om de dakpannen te laten coaten, zodat de levensduur wordt verlengd en ze geen water doorlaten. Voordat de pannen worden geïmpregneerd, worden ze door de vakman gereinigd. Voor een dak van 60m2 betaal je voor het reinigen €750,-. Het coaten van je dak kost €950,-. De totaalprijs komt uit op €1700,-.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van dakonderhoud?

De totale kosten van onderhoud van je dakoppervlakte worden door een aantal keuzes beïnvloed:

 • Je daktype en dakbedekking: niet elke dakbedekking is geschikt om op dezelfde manier te reinigen. Zo gebruikt een specialist voor platte daken een gewone hogedrukspuit, maar voor schuine daken een speciale hogedrukspuit.
 • Je locatie: omdat de vraag naar dakdekkers in de Randstad groter is, vragen dakdekkersbedrijven uit deze regio ook een hoger uurtarief voor dakonderhoud.
 • Voor een meerprijs laat je je dakoppervlakte na het onderhoud direct coaten of impregneren. Daarmee voorkom je dat algen en mossen op de dakbedekking kunnen groeien en deze aantasten.

Prijsopbouw dakonderhoud

prijsopbouw dakonderhoud

Reparaties en vervangen dakbedekking (40%) Reiniging (20%) Inspectie (10%) Algemeen onderhoud (10%) Schoonmaken hemelwaterafvoer (10%) Overige kosten (10%)


Op zoek naar een vakkundige dakdekker?

Vergelijk offertes en vind snel een betaalbare specialist uit de buurt!


Waarom is het dak onderhouden belangrijk?

Regelmatig dakonderhoud is nodig om ervoor te zorgen dat je dak zich in topconditie bevindt. Na het onderhoud ziet je dakoppervlak er weer als nieuw uit én werkt het optimaal om je woning te bescherming.

Wat zijn de voordelen van dak onderhouden?

 • Je voorkomt hogere kosten voor reparaties, daklekkages of zelfs dakrenovaties.
 • Kleine slijtages worden snel opgemerkt en verholpen.
 • Laat je dak reinigen voor een fris en schoon uiterlijk.
 • Je bereikt de maximale levensduur van je dakbedekking.

Wat zijn de gevolgen van een slecht onderhouden dak? Bij beschadigde dakbedekking of daken met mosgroei erop dringt (regen)water in het dakoppervlak. Niet alleen krijg je daardoor in huis vochtproblemen, in koude winters ontstaat er ook vorstschade.

Wat doet een dakdekker bij dakonderhoud?

Met het laten doen van dakonderhoud geef je je dakoppervlak een grote opknapbeurt. Afhankelijk van je wensen voert een dakdekker de volgende dakwerken uit:

 • Dak inspecteren: bij een dakinspectie controleert de specialist de conditie van je dak. Hij begint met een visuele inspectie om te kijken of de dakbekking en -constructie nog goed werken. Indien nodig gebruikt hij speciale apparatuur om onzichtbare lekken op te sporen.
 • Volledige dakreiniging: in de meeste gevallen gebruikt de vakman een speciale hogedrukspuit om mossen, alg en andere vervuiling van het oppervlak te spuiten. Bij zachtere dakbedekking, zoals leien, wordt meestal een reinigingsmiddel gebruikt. Op deze pagina lees je meer over dakreiniging.
 • Kleine dakreparaties: op een plat daktype gebruikt de dakexpert een reparatiestrip om kleine beschadigingen direct te repareren. Bij een pannendak vervangt hij snel een of enkele kapotte dakpannen. Lees hier meer over dakreparaties.
 • Vervangen dakbedekking: wanneer je dakbedekking haar levensduur bereikt heeft, is het verstandig om deze geheel te laten vervangen. Doe je dat niet, zul je steeds vaker kleine reparaties moeten laten uitvoeren.
 • Preventieve maatregelen: wil je voorkomen dat je dak weer vuil wordt? Door het oppervlak te laten coaten of impregneren zorg je ervoor dat mossen, algen en ander vuil zich niet meer op de dakbedekking kunnen hechten.

Extra opties bij het onderhouden van daken

Bij een onderhoudsbeurt heb je verschillende extra opties waarmee je een langduriger resultaat behaalt. Een veel gekozen extra optie is het laten aanbrengen van een dakcoating. Na de reiniging spuit de vakman de dakbedekking dan in met een speciale coating. Deze vormt een beschermlaag, waardoor algen, mossen en ander vuil zich niet meer op het dak kunnen hechten. Zo heb je veel langer plezier van je schone dakoppervlak! Bovendien kun je kleur aan de coating laten toevoegen om je dakpannen een opfrisbeurt te geven.

Daarnaast kun je na een reiniging je dakoppervlakte laten impregneren. Daarmee zorg je ervoor dat het gehele dak vuil- en waterafstotend wordt.

Waarom een dakdekker inschakelen voor dakonderhoud?

Ben je een handige klusser en denk je erover zelf dakonderhoud uit te voeren? Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt, is de praktijk anders. Waarom moet je altijd een dakdekker inschakelen?

 • Je hoeft zelf niet het dak op te klimmen, met alle risico’s van dien. Specialisten zijn het werken op hoogte gewend en gebruiken onder andere een veiligheidsharnas.
 • Alleen een ervaren vakman weet precies welke reinigingsmethode voor jouw daktype geschikt is. Een onjuiste methode of verkeerd schoonmaakmiddel kan veel schade tot gevolg hebben.
 • Het onderhouden van daken is vakwerk. Een specialist beschikt over ruime ervaring en de juiste middelen om tot een optimaal resultaat te komen.

Hoe kun je besparen op de kosten van dakonderhoud?

Wil je dakonderhoud laten uitvoeren? Dan wil je de kosten natuurlijk ook zo laag mogelijk houden. Door een paar slimme keuzes te maken, kun je veel besparen. Doe daarom je voordeel met de volgende bespaartips!

 • Sluit een onderhoudsabonnement af. Daarmee ben je voordeliger uit dan wanneer je losse controles laat uitvoeren.
 • Voer zelf kleine taken uit, zoals het bladvrij maken van de dakgoten.
 • Staan er veel bomen rond je woning? Snoei deze regelmatig om te voorkomen dat takjes en bladeren in je dakgoten terecht komen.
 • Vergelijk gratis offertes om de specialist met de beste prijs te vinden. Door een specialist in de buurt in te schakelen, bespaar je bovendien op de voorrijkosten.

dak onderhouden

Dak laten onderhouden? Gratis offertes vergelijken!

Met goed dakonderhoud zorg je ervoor dat je woning goed beschermd is tegen alle weersinvloeden. Bovendien voorkom je vervelend problemen, zoals lekkages of wateroverlast. Een dakspecialist zorgt ervoor dat je dakoppervlak er weer als nieuw uitziet.

Start gratis offerteaanvraag.

Door gebruik te maken van de gratis offerteservice kun je thuis op je gemak een aantal gratis én vrijblijvende offertes vergelijken. Kies bijvoorbeeld voor de expert die het eerst tijd voor je heeft of voor de vakman met de laagste prijs. Je vindt altijd een dakspecialist uit de buurt die precies bij je wensen past!

Gratis offertes vergelijken