Besparen op kosten dakinspectie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakinspectie

Dakinspectie: wat houdt het in en wat kost het?

Tijdens een dakinspectie bekijkt een dakdekker de staat van het dak. De dakdekker controleert of de dakbedekking nog goed is, en of er geen (dreigende) problemen zijn. Naast het inspecteren van het dakoppervlak, controleert de vakman ook de dakgoten, de boeidelen en eventueel de schoorsteen en zonnepanelen.

Op deze pagina lees je wat een dakinspecteur allemaal doet tijdens een dakinspectie. Ook lees je hoe vaak je de inspectie moet laten uitvoeren en met welke kosten je rekening moet houden. Natuurlijk vind je hier ook een handige indicatie van de kosten!


Dakinspectie: de belangrijkste informatie op rij

 • Bij een dakinspectie controleert de dakdekker de kwaliteit van het dak en lost hij beschadigingen of zwakke punten direct op.
 • Het uitvoeren van een dakinspectie kost gemiddeld €150,- tot €300,-. Bij een dakrenovatie zit de inspectie vaak bij de prijs inbegrepen.
 • Een dakinspectie is belangrijk omdat dit de kwaliteit van het dak behoud en de levensduur verlengt.
 • Tijdens een dakinspectie controleert de dakdekker de dakbedekking, de schoorsteen, de dakgoten, dakramen en dakkapellen, zonnepanelen en de dakconstructie.


Waarom een dakinspectie laten uitvoeren?

Het dak van je woning wordt aan veel weersinvloeden blootgesteld. Door de wisselende temperaturen heeft een dak in Nederland veel te verduren, terwijl het dak wel een erg belangrijke functie heeft in het beschermen van je woning. Een gevaar schuilt in een klein hoekje en dat is bij een dak niet anders.

Hoewel een dakinspectie niet verplicht is, is het verstandig deze jaarlijks te laten doen. Dan zorg je ervoor dat het dak zich in topconditie bevindt. De specialist spoort eventuele gebreken op, voordat ze grote problemen veroorzaken. Met een dakinspectie voorkom je lekkage en waterschade. Het gebrek is met een kleine dakreparatie verholpen, in plaats van met veel duurdere grote dakwerken die later nodig zijn.

De voordelen van een jaarlijkse dakinspectie:

 • Het dak bevindt zich altijd in een topconditie.
 • Benodigd onderhoud wordt altijd op tijd uitgevoerd.
 • Je woning is optimaal beschermd tegen alle weersinvloeden.
 • Gebreken worden tijdig opgespoord, voordat ze voor grote problemen zorgen.
 • Je voorkomt hoge kosten voor onnodige reparaties.
 • Door de bijbehorende schoonmaakbeurt wordt de levensduur van je dak verlengd.

Waaruit bestaat een dakinspectie rapport?

Na het uitvoeren van de dakinspectie maakt de vakman een dakinspectie rapport op. Dit is een compleet verslag van de huidige kwaliteit van je dak. Hierin worden onder andere foto’s opgenomen van alle sterke en zwakke onderdelen van het dak. Je vindt hierin een overzicht van de werkzaamheden die je direct moet uitvoeren, die je op korte termijn moet uitvoeren en de werkzaamheden die uiteindelijk uitgevoerd moeten worden. In het rapport staat een complete planning en ook een kostenindicatie zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Een dakinspectie rapport bestaat uit:

 • Foto’s
 • Noodzakelijke werkzaamheden op dit moment
 • Verwachte werkzaamheden in de toekomst
 • Wanneer de verwachte werkzaamheden plaats moeten vinden
 • Een kostenindicatie van de (verwachte) werkzaamheden

dakinspectie

Wat kost een dakinspectie?

Een dakinspectie op een plat dak kost ongeveer €150,- tot €250,-. Voor schuine daken moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €200,- en €300,-. De dakinspectie kosten zijn afhankelijk van het daktype dat je laat inspecteren en de bereikbaarheid van het dakoppervlak.

Is de dakinspectie onderdeel van algemeen onderhoud, of volgt er een dakreparatie op de inspectie? Dan is de dakinspectie vaak gratis!

In de volgende prijstabel vind je meer prijsinformatie. Omdat dakdekkers eigen tarieven hanteren voor hun werk is het lastig om hier exacte prijzen van dakdekkers te geven.

Dakinspectie: kosten 2024

Type dakinspectie Gemiddelde prijs* Prijs geldt voor
Dakinspectie plat dak €150,- tot €250,- Algehele controle dak
Dakinspectie schuin dak €200,- tot €300,- Algehele controle dak
Kosten dakinspectie bij afnemen van reparatie of onderhoud Gratis of kosten worden afgetrokken van de totaalprijs Algehele controle dak in combinatie met uitvoeren van een reparatie, onderhoud of renovatie

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op de kosten van een dakinspectie?

Vergelijk offertes en kies de vakman met de beste prijs!

Welke onderdelen worden gecontroleerd bij een dakinspectie?

Een dak bestaat uit veel verschillende onderdelen, die de specialist allemaal bekijkt bij een dakinspectie, soms zelfs met een drone. Na het inspecteren van het dak ontvang je een rapport met de bevindingen.

 • Dakbedekking: bij hellende daken gaat het vaak om dakpannen, waarbij ook specifiek naar de bovenste nokvorst en de kantpannen wordt gekeken. Bij een plat daktype controleert de specialist de bedekking op scheuren en slijtage.
 • Schoorsteen: van de schoorsteen controleert de specialist het metselwerk, voegwerk, de loodslabben en het schoonsteenplateau.
 • Dakgoten: de expert controleert deze op verstoppingen en scheuren. Gebreken aan de hemelwaterafvoer veroorzaak
 • Dakkapel of dakraam: er wordt hier vooral goed gekeken naar de aansluiting met de dakconstructie.
 • Zonnepanelen: wil je zonne-energie opwekken met zonnepanelen? Met een dakinspectie controleert de dakexpert of je dak geschikt is voor de plaatsing van een zonne-installatie.
 • Dakconstructie: de houten balken kunnen verrotten, verschimmelen of zodanig verouderen dat ze de dakbedekking niet meer kunnen dragen.

Dakinspectie bij een plat dak

Een plat dak is gevoeliger voor beschadigingen en dus een daklekkage. Dit komt omdat vuil zoals takken, bladeren en regenwater langer blijven liggen op het dak. Dit kan de dakbedekking dus sneller aantasten, dan een hellend dak.

Bij het inspecteren van een plat daktype controleert de inspecteur de dakbedekking op eventuele slijtage. Kleine scheurtjes repareert hij vaak (desgewenst) direct met reparatiepasta of een reparatiestrip. Bij grotere schade is vaak een nieuwe laag dakbedekking nodig.

Wil je bijdragen aan het milieu? Laat dan je plat dak inspecteren om te kijken of een groendak mogelijk is. Daarmee draag je bij aan de biodiversiteit.

Dakinspectie bij pannendak

Bij een pannendak bekijkt de dakinspecteur of de dakpannen nog goed werken. Na verloop van tijd of door mos- en algengroei is het namelijk mogelijk dat de pannen poreus worden.

Ook controleert de vakman of de glazuurlaag nog voldoende aanwezig is. Ook controleert de dakdekker de dakgoten, de kilgoot, de regenpijpen en de schoorsteen en eventuele dakkapellen en dakramen. De kosten (als je geen dakonderhoud of reparatie uitvoert) liggen bij een dakinspectie van een hellend dak wat hoger dan bij een plat dak, doordat de specialist extra materialen nodig heeft. Bijvoorbeeld een anti-val bescherming, en steiger. Ook is hij vaak langer bezig.

Als je dit wilt vervangt hij enkele kapotte dakpannen direct, of doet andere kleine reparaties, zodat je woning weer waterdicht is.

Voorkom een daklekkage

Het dak van je woning zorgt ervoor dat je binnen droog zit. Omdat het dak uit veel verschillende onderdelen bestaat, is de kans op lekkage altijd aanwezig. Met een dakinspectie maak je die kans echter een stuk kleiner.

Bij een dakinspectie worden eventuele gebreken altijd tijdig opgespoord, die anders na verloop van tijd voor een daklekkage zorgen. Je hebt nooit achterstallig onderhoud en je houdt je dak in topconditie!

Krijg ik wel een onafhankelijke inspectie?

Omdat de dakinspecteur vaak ook dakdekker is, denk je misschien dat er sprake is van belangenverstrengeling wanneer de inspecteur met allerlei aanbevelingen tot dakonderhoud komt. Hoe weet je zeker dat je een onafhankelijke dakinspectie krijgt?

Controleer bij het offertes vergelijken of de specialisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA). Met deze vakmensen ben je extra verzekerd van een onafhankelijke en eerlijke inspectie. Uiteraard wil niet zeggen dat dakdekkers zonder dit keurmerk niet goed werk afleveren. Een professioneel dakinspectie rapport bevat ook foto’s, zodat je met eigen ogen ziet wat er mis is.

In uiterste gevallen is het altijd mogelijk om een second opinion te vragen van een andere inspecteur. Dan weet je zeker dat de inspectie juist is uitgevoerd en dat de aanbevelingen kloppen.

Zelf doen: handige checklist

Als je niet bang bent om het dak op te klimmen, kan je ook zelf je dakoppervlak inspecteren.

Waar moet je dan precies op letten?

 • Begin altijd met het dakoppervlak schoon te maken. Verwijder alle bladeren van een plat daktype en mos en vuil van het pannendak. Op een schoon dak zie je beter of er gebreken zijn.
 • Controleer ook altijd de dakgoten en maak deze zo nodig schoon. Zeker wanneer er veel bomen rond je huis staan, vullen deze zich snel met takken en bladeren.
 • Check daarna de dakbedekking op kleine scheurtjes of andere beschadigingen.
 • Scheuren in dakpannen zijn met het blote oog vaak goed te zien. Controleer ook op loszittende pannen. En of er mos of algen groeien op de pannen. Dit kan een teken zijn dat de dakpannen poreuzer worden.

We begrijpen het goed als je niet zelf het dak op durft te gaan of niet goed weet waar je dan op moet letten tijdens het dak inspecteren. Daarom raden we aan om een dakdekker in te schakelen. Niet alleen weet een vakman precies wat een dakinspectie inhoudt, maar hij gebruikt ook speciale materialen voor de veiligheid.

Met een goede dakinspectie voorkom je hogere kosten door problemen zoals een lekkage of kapotte dakbekleding.

dakinspectie dakdekkers

Dak laten inspecteren? Vergelijk gratis dakdekker offertes!

Door regelmatig een dakinspectie door een vakman uit te laten voeren, zorg je ervoor dat je dak zich in topconditie bevindt. Bovendien voorkom je vervelende lekkages en andere gebreken.

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvang snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van dakspecialisten uit de buurt. Door deze te vergelijken, kies je eenvoudig de dakexpert met het beste aanbod. Zo krijg je altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!

Gratis offertes vergelijken