Heeft jouw rieten dak dringend onderhoud nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakonderhoud » Onderhoud rieten dak

Onderhoud rieten dak kosten

Een dak onderhouden is een goede manier om de kwaliteit te behouden en beschadigingen tegen te gaan. Een rieten dak is hierbij geen uitzondering. Het is belangrijk dat een dakdekker het dak regelmatig inspecteerd, impregneerd, controleerd op slijtage, en om de 8 jaar volledig nakijkt. Vaak kost een dakinspectie tussen de € 150,- tot € 250,-, maar je kunt besparen op deze kosten door het dak goed te onderhouden, een goedkopere dakdekker in te schakelen en schade te voorkomen.

Wil je meer weten over de kosten van het onderhouden van een rieten dak? Hier lees je alles over de voordelen, methodes en kosten van een rieten dak onderhouden, en welke prijs hier aan verbonden is!

Onderhoud rieten dak kosten: belangrijke informatie

 • Om een rieten dak goed te onderhouden, is het slim om een professionele dakdekker te in te schakelen voor inspecties, reiniging, reparaties en ventilatie.
 • Regelmatig onderhoud van een rieten dak, waaronder schoonmaken, verwijderen van mossen en algen, en behandeling met algenremmer, kan de levensduur tot wel 50 jaar verlengen.
 • Een preventieve behandeling elke 2 jaar, inspectie van slijtage om de 4 jaar, en een grondige controle elke 8 tot 10 jaar zijn aanbevolen stappen in het onderhoudsschema.
 • De kosten voor het onderhouden van een rieten dak variëren afhankelijk van de specifieke taak, met inspectie tussen de € 150,- en € 250,-, ontmossen € 10,- tot € 15,- per m², reparatie tussen € 30,- en € 50,- per m², en ventilatie € 75,- en € 125,- per m².
 • De totale prijs kan ook worden beïnvloed door extra werkzaamheden en het uurtarief van de rietdekker.
 • Om kosten te besparen bij het onderhouden van een rieten dak, kun je overwegen om zelf eenvoudige taken uit te voeren, zoals regelmatige schoonmaak en inspectie.
 • Bij het kiezen van een rietdekker is ervaring belangrijk, maar dit betekent niet dat je voor de duurste moet gaan; selecteer een professional die geschikt is voor jouw project.
 • Overweeg ook een rieten dakverzekering, vooral voor traditionele rieten daken, en vermijd schade door het onderhoudsschema te volgen.

Kosten onderhoud rieten dak

De kosten van een rieten dak onderhouden verschillen per klus. Het repareren van een dak is bijvoorbeeld duurder dan het ontmossen of inspecteren. Dit komt doordat de ene onderhoudsmethode meer werk is dan het andere. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die de prijs beïnvloeden, zoals extra klussen, of het uurtarief van de rietdekker.

Vaak kost een dakinspectie tussen de € 150,- tot € 250,-. De dakdekker gaat dan het volledige dak bij langs om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn, of zullen ontstaan. De kosten van het ontmossen van het dak worden beïnvloed door de grootte van het dak, en zijn gemiddeld € 10,- tot € 15,- per m². Een reparatie is iets meer werk, en kost hierdoor ook iets meer, namelijk € 30,- tot € 50,- per m². Zorgen voor ventilatie op een rieten dak kost gemiddeld tussen de € 75,- en de € 125,- per m², doordat de materiaalkosten hoger liggen.

Er komt best veel kijken bij het onderhouden van een rieten dak, en dat kun je ook terug zien in de vele prijzen die hier genoemd worden. Voor een duidelijker overzicht van de verschillende types onderhoud en de bijbehorende kosten kun je een kijkje nemen in de onderstaande tabel.

Onderhoud rieten dak prijs: kosten overzicht 2024

Type onderhoud Gemiddelde kosten*
Dakinspectie € 150,- tot € 250,-
Ontmossen € 10,- tot € 15,- per m²
Reparatie € 30,- tot € 50,- per m²
Ventilatie € 75 en € 125 per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die sterk kunnen varieren.

Onderhoud aan je rieten dak?

Via het offerteformulier vraag je prijsopgaven aan en schakel je een erkend dakdekker in!

Wat beïnvloedt de kosten van rieten dak onderhouden?

De kosten van het onderhouden van een rieten dak kunnen door jou worden beïnvloedt, door bijvoorbeeld te kiezen voor een goedkopere rietdekker, maar het kan ook zijn dat de extra werkzaamheden, zoals het kammen of sprayen van het rieten dak, de eindprijs hoger laten uitvallen.

Ook de grootte van het dak en de materialen spelen een rol. Grotere daken vereisen meer materiaal en arbeid, wat de kosten kan verhogen en wanneer je kiest voor hoogwaardig riet zal dit ook zorgen voor een duurdere kostprijs. Ook een moeilijk te bereiken dak kan de arbeidskosten verhogen en regelmatig onderhoud kan de levensduur van het dak verlengen, maar kan op lange termijn kosten besparen. Als er naast het rieten dak andere werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, zoals het vervangen van dakramen of dakgoten, zullen de kosten toenemen.

Rieten dak kammen

Dit is een manier van onderhoud waarbij de dakdekker handmatig de vuilresten, mossen en algen tussen de rietstengels verwijdert met een kam. De kosten hiervan liggen niet per se hoog, maar kunnen de totale kosten wel omhoog halen. Net zoals de andere onderhoudsmethodes is het een manier om de levensduur te verlengen en kan dus worden gezien als een investering.

Sprayen

Wanneer het dak gesprayd moet worden, komt dit om mos en algen tegen te gaan. Wanneer een rieten dak groen uit begint te slaan, vaak met droog weer, wordt dit met algenbestrijdingsmiddel behandeld. Dit is vaak een extra klus die ook extra kost.

Uurtarief rietdekker

Wat rekent een rietdekker per uur? Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker of rietdekker is ongeveer € 40,-. Dakdekkers worden ingeschakeld voor taken zoals dakonderhoud, dakreparaties of het aanleggen van een nieuw dak, maar kunnen ook een rieten dak onderhouden. Het uurtarief van de dakdekker varieert afhankelijk van het soort werk. Bij dakreparaties liggen de kosten per uur meestal rond de € 35,-, terwijl voor dakonderhoud het uurtarief gemiddeld tussen de € 40,- en € 45,- ligt. Vaak betaal je voor een ervaren dakdekker of rietdekker meer dan voor een beginnend vakman.

Rieten dak onderhouden

Besparen op kosten onderhoud rieten dak

Doordat er verschillende factoren zijn die de kosten van het onderhouden van een rieten dak beïnvloeden, zijn er ook een aantal factoren die jou kunnen helpen met het besparen op dit onderhoud. Zo kun je ervoor kiezen een aantal klussen zelf te doen, de voordeligste rietdekker of dakdekker uit te kiezen en een rieten dakverzekering te overwegen. Lees hieronder meer over wat deze opties voor jou kunnen betekenen.

1. Wat kun je zelf doen?

Het inschakelen van een dakdekker kan duur zijn, en daarom is het goed om van tevoren te kijken naar de klussen die je zelf zou kunnen uitvoeren. Zo kun je zelf regelmatig het dak schoonmaken door bladeren te vegen en takken en ander vuil van het rieten dak te halen. Dit kan namelijk voorkomen dat vocht blijft zitten en er schimmels ontstaan. Ook kun je zelf controleren op mos en algen, kleine beschadigingen repareren, en zorgen voor goede ventilatie. Als laatste kun je ervoor kiezen vogelwering te installeren om het dak te beschermen tegen vogelnesten en andere ongedierte.

2. Kies de juiste rietdekker

Een ervaren rietdekker kost over het algemeen meer dan een rietdekker die nog maar net begonnen is. Toch betekent dit niet dat je voor de onervaren vakman moet gaan om geld te besparen. Het is namelijk vooral belangrijk dat je kiest voor een dakdekker die goed om kan gaan met jouw project.

3. Overweeg rieten dak verzekering

Veel verzekeringsmaatschappijen zijn voorzichtig als het gaat om het verzekeren van traditionele rieten daken, omdat deze daken van binnenuit zichtbaar riet hebben en daardoor een verhoogd brandrisico hebben.

Als je een traditioneel rieten dak hebt en toch een verzekering wilt afsluiten, zijn er twee stappen die je kunt nemen om dit gemakkelijker te maken. Je kunt het installeren van open haard vermijden en je kunt het riet laten behandelen met een brandvertragende coating. Deze coating vermindert de kans dat je dak vlam vat, wat ook een vorm van onderhoud is.

Steeds vaker worden er tegenwoordig rieten daken met schroeven bevestigd op platen. Deze constructie is minder vatbaar voor brand en heeft daardoor lagere risico’s, waardoor het gemakkelijker wordt om te verzekeren. Bovendien is het riet van binnenuit niet zichtbaar bij deze constructie.

4. Voorkom schade

De grootste manier waarop je kunt besparen op de kosten van onderhoud van het rieten dak, is natuurlijk door schade te voorkomen. Dit doe je door je te houden aan het onderhoudsschema, en niet te besparen op de belangrijke punten. Weet dus goed wat wel en niet belangrijk is en schakel een goede rietdekker of dakdekker is.

Hoe onderhoud je een rieten dak?

Het is belangrijk om een professionele dakdekker te raadplegen voor het juiste onderhoud van een rieten dak. Ze kunnen advies geven over het regelmatig borstelen, inspecties uitvoeren en eventuele reparaties of behandelingen aanbevelen om de voordelen van een goed onderhouden rieten dak te vergroten. Hieronder lees je de verschillende manieren waarop je een rieten dak kunt onderhouden.

 • Inspecteren: Een dakinspectie is vaak de eerste stap die je zet wanneer je een dak onderhoudt. Bij een inspectie kijkt de dakdekker naar mogelijke zwakke plekken op het dak en geeft hij of zij advies over de mogelijke oplossingen. Wanneer er daadwerkelijk schade is, kan deze dakdekker dit vaak ter plekke oplossen. Bij een inspectie komen ook vaak preventieve onderhoudswerken aan bod.
 • Reinigen: Het reinigen van het dak is één van de effectiefste manieren waarop je dakonderhoud uit kunt voeren. Door het dak te reinigen kun je namelijk veel schade en lekkages voorkomen. Dit kun je doen door vuil, takken en ander materiaal dat zich op het rieten dak heeft opgehoopt te verwijderen. Gebruik hierbij een zachte borstel of een bladblazer op een lage stand om het riet voorzichtig schoon te maken. Vermijd hard schrobben, wat het riet kan beschadigen. Als er mos- of algengroei op het rieten dak aanwezig is, gebruik dan een zachte borstel of een speciaal reinigingsmiddel dat geschikt is voor rieten daken om deze te verwijderen.
 • Repareren: Zorg ervoor dat eventuele beschadigingen, zoals losse of gebroken rietstengels, zo snel mogelijk worden gerepareerd. Wanneer je systematisch inspecties laat uitvoeren kun je deze vaak voor zijn, maar wanneer dit niet het geval is moeten deze beschadigingen snel opgelost worden.
 • Ventileren: Wanneer een rieten dak niet goed geventileerd is kan dit voor vochtproblemen zorgen. Daarom dat dit ook een manier van onderhoud is. Een rieten dak kan worden geventileerd door het plaatsen van ventilatieroosters of nokventilatie. Deze zorgen voor een goede luchtstroom onder het riet, waardoor vocht wordt afgevoerd.

Onderhoudsschema onderhoud rieten dak

Het is belangrijk om een rieten dak regelmatig te onderhouden, omdat het dak op die manier wel 50 jaar mee kan gaan. Om het dak zo lang mogelijk mooi en functioneel te houden is het belangrijk dat het dak schoon blijft, de mossen en algen verwijderd worden en het rieten dak behandeld wordt met algendodende spray. Voor groot onderhoud kun je elke 8 tot 10 jaar een rietdekker inschakelen.

Het rieten dak preventief sprayen met algenremmer, of het dak impregneren, is iets dat je het beste elke 2 jaar kunt laten doen. Het nalopen van slijtplekken op de goten en het riet onder de dakkapellen moet om de 4 jaar gedaan worden, en het hele rieten dak nalopen elke 8 tot 10 jaar. Dit klinkt waarschijnlijk als veel werk, maar als je dit blijft doen zorg je er juist voor dat het rieten dak geen schade oploopt en dit scheelt je uiteindelijk werk. Wanneer een dak ouder is of een ongunstige ligging ten opzichte van de zon of bomen heeft, kan het zijn dat het onderhoud vaker uitgevoerd moet worden. Je kunt dit doen in overleg met een vakspecialist. Hieronder vind je een onderhoudsschema met een duidelijker beeld van wat je kunt verwachten qua onderhoud per jaar.

Jaar 1 2 3 4 5 6 7 8
Jaarlijkse controle X X X X X X X X
Dak impregneren/sprayen X X X X
Dak controleren op slijtage X X
Complete inspectie rieten dak X

Wil je een rieten dak laten onderhouden? Doe de gratis offerteaanvraag!

Een rieten dak moet geinspecteerd, ontmost, geventileerd en af en toe gerepareerd worden. Het is slim om een dakdekker in te schakelen om je hierbij te helpen. Over het algemeen kost een dakdekker € 40,- per uur, maar er is een manier waarop je kunt besparen op de kosten.

Heb jij interesse in rieten dakonderhoud? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen

Wil je meer informatie over de kosten van een rieten dak onderhouden, of een rieten dak onderhouden in het algemeen? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en krijg antwoord op verschillende veelgestelde vragen.


Een rieten dak moet ongeveer om de vijf jaar worden onderhouden. Dit onderhoud omvat het verwijderen van mos en algen, het bijwerken van beschadigde rietstengels, en het aanbrengen van een nieuwe laag riet. Regelmatige inspecties zijn belangrijk om problemen vroegtijdig te ontdekken. Het juiste onderhoud verlengt de levensduur van het dak en zorgt ervoor dat het er goed blijft uitzien.
De kosten voor het vernieuwen van een rieten dak kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van het dak en de materialen die worden gebruikt. Over het algemeen kan het vernieuwen van een rieten dak aanzienlijk duurder zijn dan het plaatsen van een nieuw dak met traditionele materialen zoals dakpannen. De kosten kunnen variëren, maar kunnen ergens tussen de 100 en 200 euro per vierkante meter liggen, inclusief arbeid en materialen.
Het onderhouden van een rieten dak heeft verschillende voordelen. Ten eerste verlengt regelmatig onderhoud de levensduur van het dak, waardoor het langer meegaat. Het helpt ook bij het behouden van de esthetische uitstraling van het dak, wat de waarde van het huis kan verhogen. Bovendien kunnen vroegtijdige reparaties voorkomen dat kleine problemen groter worden en kostbaarder om te herstellen. Ten slotte helpt goed onderhoud bij het behouden van de isolerende eigenschappen van het rieten dak, waardoor energiekosten worden verlaagd.
De levensduur van een rieten dak kan variëren, maar het kan gemiddeld tussen de 25 en 40 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden. Goed onderhoud omvat het verwijderen van mos en algen, repareren van beschadigde plekken en regelmatige inspecties. De levensduur hangt ook af van de kwaliteit van het gebruikte riet en de weersomstandigheden. Door zorgvuldig onderhoud kan de levensduur van het dak worden verlengd.