Rieten dak onderhouden

Onderhoud rieten dak: alles wat je moet weten

Een dak onderhouden is een goede manier om de kwaliteit te behouden en beschadigingen tegen te gaan. Een rieten dak is hierbij geen uitzondering. Hier lees je alles over de voordelen, methodes en kosten van een rieten dak onderhouden.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Voordelen rieten dak onderhouden

Dakonderhoud is een belangrijke en effectieve manier om de kwaliteit van het dak te behouden. Hieronder staan de voordelen van het onderhouden van een rieten dak uitgebreid beschreven.

  • Levensduur. Regelmatig onderhoud van een rieten dak kan de levensduur ervan verlengen. Door tijdig kleine reparaties uit te voeren en het dak in goede conditie te houden, kan de duurzaamheid en weerbestendigheid van het riet worden behouden.
  • Uiterlijk. Een goed onderhouden rieten dak zorgt ervoor dat het dak mooi blijft. Door mos, algen of vuil te verwijderen en het riet regelmatig te borstelen, blijft het dak er mooi en verzorgd uitzien.
  • Energiebesparing. Het riet biedt natuurlijke isolatie, waardoor warmteverlies in de winter wordt verminderd en het gebouw koeler blijft in de zomer, waardoor energiekosten worden bespaard.
  • Duurzaam. Riet is een natuurlijk materiaal en het onderhouden van een rieten dak draagt bij aan de ecologische duurzaamheid.

Hoe onderhoud je een rieten dak?

Het is belangrijk om een professionele dakdekker te raadplegen voor het juiste onderhoud van een rieten dak. Ze kunnen advies geven over het regelmatig borstelen, inspecties uitvoeren en eventuele reparaties of behandelingen aanbevelen om de voordelen van een goed onderhouden rieten dak te vergroten. Hieronder lees je de verschillende manieren waarop je een rieten dak kunt onderhouden.

Inspecteren.
Een dakinspectie is vaak de eerste stap die je zet wanneer je een dak onderhoud. Bij een inspectie kijkt de dakdekker naar mogelijke zwakke plekken op het dak en geeft hij of zij advies over de mogelijke oplossingen. Wanneer er daadwerkelijk schade is kan deze dakdekker dit vaak ter plekke oplossen. Bij een inspectie komt ook vaak preventieve onderhoudswerken aan bod.

Reinigen.
Het reinigen van het dak is één van de effectiefste manieren waarop je dakonderhoud uit kunt voeren. Door het dak te reinigen kun je namelijk veel schade en lekkages voorkomen. Dit kun je doen door vuil, takken en ander materiaal dat zich op het rieten dak heeft opgehoopt te verwijderen. Gebruik hierbij een zachte borstel of een bladblazer op een lage stand om het riet voorzichtig schoon te maken. Vermijd hard schrobben, wat het riet kan beschadigen. Als er mos- of algengroei op het rieten dak aanwezig is, gebruik dan een zachte borstel of een speciaal reinigingsmiddel dat geschikt is voor rieten daken om deze te verwijderen.

Repareren.
Zorg ervoor dat eventuele beschadigingen, zoals losse of gebroken rietstengels, zo snel mogelijk worden gerepareerd. Wanneer je systematisch inspecties laat uitvoeren kun je deze vaak voor zijn, maar wanneer dit niet het geval is moeten deze beschadigingen snel opgelost worden.

Ventileren.
Wanneer een rieten dak niet goed geventileerd is kan dit voor vochtproblemen zorgen. Daarom dat dit ook een manier van onderhoud is. Een rieten dak kan worden geventileerd door het plaatsen van ventilatieroosters of nokventilatie. Deze zorgen voor een goede luchtstroom onder het riet, waardoor vocht wordt afgevoerd.

Hoe reinig je mossen en algen op een rieten dak?

Wanneer je last hebt van mos of algen op jouw rieten dak zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt oplossen. Hierboven wordt het al benoemd, maar de voornaamste manier waarop je mossen en algen kunt weghalen is door het riet te ‘kammen’. Bij het kammen wordt de bovenste laag riet verwijderd en dit neemt ook het vuil mee. Kun je het vuil niet volledig verwijderen met de borstel? Dan kun je het dak injecteren met kwats. Dit anti-mos middel zorgt ervoor dat de celwanden afbreken en dat het ongewenste vuil langzaam afbreken.

Onderhoud rieten dak: de kosten

De kosten van een rieten dak onderhouden verschilt per klus. Het repareren van een dak is bijvoorbeeld duurder dan het ontmossen of inspecteren. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de prijzen.

Type onderhoud Gemiddelde kosten
Dakinspectie € 150,- tot € 250,-
Ontmossen € 10,- tot € 15,- per m²
Reparatie € 30,- tot € 50,- per m²
Ventilatie € 75 en € 125 per m²

Wil je rieten dak laten onderhouden? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in rieten dakonderhoud? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!