Interesse in vogelwering?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakgoten » Vogelwering

Vogelwering dakgoot

Vogels in de dakgoten kunnen voor veel problemen zorgen, zo kunnen ze schade veroorzaken. Schade aan de dakgoten kunnen dan ook lekkages veroorzaken. Gelukkig is er een manier waarop je vogels kunt weren. Wat deze manieren zijn lees je hier.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan spoedig een aantal scherp geprijsde offertes.

Vogelwering voor je dakgoot: de belangrijkste informatie

 • Duivenpinnen kosten tussen € 7,- en € 20,- per vierkante meter, terwijl ultrasone apparaten tussen € 40,- en € 90,- per stuk kosten. Verder is de gemiddeld is de prijs ongeveer € 10,- per vierkante meter.
 • Factoren die de prijs beïnvloeden zijn het type vogelwering en materiaalkeuze, de grootte van de dakgoot, de installatiekosten en de soorten vogels en ontwerpvereisten.
 • Het doel van vogelwering in dakgoten is dat het voorkomt dat vogels nesten bouwen en verstoppingen veroorzaken.
 • Verschillende soorten vogelwering zijn onder andere vogelpinnen, borstels, netten, schrikdraad, roofvogelimitatie, ultrasone apparaten en dun verend staaldraad.
 • Je kunt ook vogelwering plaatsen op zonnepanelen, dakpannen of schoorstenen.

Dakgoot vogelwering

Waarom is vogelwering belangrijk?

Vogels kunnen dakgoten gebruiken als nestplaatsen, waardoor ze verstopt raken en de waterafvoer wordt belemmerd. Er zijn verschillende methoden van vogelwering die kunnen worden toegepast op dakgoten om deze problemen te voorkomen. Een van de meest gebruikte methoden is het plaatsen van vogelwerende netten of gaas over de dakgoten om te voorkomen dat vogels de goten als nestplaatsen gebruiken. Deze netten en gaas zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen en kunnen op maat worden gemaakt om op elke grootte van de dakgoot te passen.

Een andere methode van vogelwering voor dakgoten is het plaatsen van vogelwerende pinnen of spikes op de rand van de goot. Dit voorkomt dat vogels op de rand van de goot kunnen landen en een nest kunnen bouwen. Deze pinnen en spikes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden bevestigd met lijm of schroeven.

Vogelwering dakgoten kosten

Hoeveel moet je betalen voor vogelwering op de dakgoten? Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van het type vogelwering wat je wil laten plaatsen. Over het algemeen kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 10,- per m², maar doordat niet elke type hetzelfde is zit er hier en daar variatie in.

Zo betaal je voor het plaatsen van duivenpinnen tussen de € 7,- en € 20,- per m², maar kost het plaatsen van schrikdraad maar € 8,- per m². Het plaatsen van een net is zelfs nog goedkoper, met € 2,- tot € 6,- per m².

Er zijn ook vogelweringen waarvan je de kosten op een andere manier berekend in plaats van per m². Zo kost het aanschaffen van borstels tussen de € 12,- en de € 13,- per meter en betaal je voor unltrasone apparaten tussen de € 40,- en € 90,- per stuk.
In de tabel hieronder vind je een overzicht van een aantal verschillende soorten en daarbij de gemiddelde prijs.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van een aantal verschillende soorten en daarbij de gemiddelde prijs.

Gemiddelde kosten vogelwering dakgoot

Type vogelwering Gemiddelde kosten*
Plaatsen van duivenpinnen € 7,- tot € 20,-
Plaatsen van een net € 2,- en € 6,- per m²
Plaatsen van een vogelweringsborstel € 12,- en € 13,- per meter
unltrasone apparaten € 40,- en € 90,- per stuk
Schrikdraad Ongeveer € 8,- per m²

*Het gaat hierbij om de gemiddelde kosten, exclusief montage

Vogelwering nodig?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Wat beïnvloedt de prijs van vogelwering?

Wanneer je de prijs van vogelwering gaat berekenen zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Er zijn namelijk verschillende factoren die de prijs van vogelwering beïnvloeden. Hieronder vind je een aantal van deze voordelen.

 • Type vogelwering: Als eerste natuurlijk het type vogelwering. Sommige producten zijn duurder dan andere, niet alleen vanwege het materiaal maar ook vanwege het plaatsen.
 • De grootte van de dakgoot: De hoeveelheid vogelwering die je nodig hebt, hangt af van de grootte van het gebied dat je wilt beschermen en grotere gebieden vragen om meer materiaal.
 • Installatiekosten: Het installeren van vogelwering kan erg intensief zijn, vooral wanneer het op moeilijk bereikbare plaatsen moet worden geplaatst.
 • Soort vogels: Sommige vogelsoorten zijn moeilijker te weren dan andere. Als je te maken hebt met agressieve of grote vogels, kan dit extra kosten met zich meebrengen.
 • Ontwerpvereisten: Als je specifieke ontwerpvereisten hebt, bijvoorbeeld als je de vogelwering discreet wilt plaatsen zodat deze niet opvalt, kan dit ook de kosten verhogen.

Naast de genoemde punten kan het ook zijn dat er bepaalde regio’s zijn met strengere regels op het gebied van vogelwering. Deze regels kunnen er ook voor zorgen dat het plaatsen van deze wering meer kost.

Het doel van vogelwering dakgoot

Het doel van vogelwering in dakgoten is om te voorkomen dat vogels zoals duiven en mussen nesten bouwen of rommel maken in de dakgoten van gebouwen. Vogels kunnen bladeren, takken en ander afval in de dakgoten achterlaten, wat verstoppingen en schade kan veroorzaken. Dit kan leiden tot lekkages en andere problemen met het dak en de regenafvoer.

Door vogelwering, zoals netten of vogelpinnen, te plaatsen kun je dit dus voorkomen.

dakgoot vogelwering

De soorten dakgoot vogelwering

Hierboven zijn al een aantal verschillende soorten vogelwering genoemd, maar er zijn nog veel meer. Deze soorten vind je hieronder beschreven.

1. Vogelpinnen/duivenpinnen

Deze optie werkt als vogelwering voor de dakgoot en als vogelwering dakrand. Dit zijn namelijk fysieke pinnen of stekels die op de randen van dakgoten worden geplaatst. Ze worden gebruikt om te voorkomen dat vogels op deze plekken gaan zitten of nestelen. De scherpe punten zijn ongemakkelijk voor vogels om op te landen, waardoor ze andere plekken moeten zoeken om te rusten. Het is een simpele, maar effectieve manier om te voorkomen dat de vogels schade aanrichten aan de dakgoten. Een mogelijk nadeel van vogelpinnen is dat sommige mensen ze onaantrekkelijk vinden vanwege hun uiterlijk op gebouwen.

2. Borstels

Borstels om vogels en marters weg te houden, worden vaak gebruikt onder daken, in dakgoten, rolluiken en andere plekken waar vogels graag komen. Deze borstels zijn zachte, flexibele borstelachtige strips gemaakt van duurzame materialen zoals kunststof en roestvrij staal.

Deze borstels zijn vriendelijk voor de dieren, want ze doen ze geen pijn. Ze zijn goed tegen allerlei soorten vogels, zoals duiven, meeuwen, kraaien en mussen. De borstels zijn makkelijk te plaatsen en je hoeft er bijna niet naar om te kijken.

3. Netten

Fijnmazige netten kunnen over de dakgoten worden gespannen om te voorkomen dat vogels erin kunnen landen of nesten kunnen bouwen. Het is belangrijk dat het net goed wordt vastgezet, zodat het niet losraakt en zijn functie behoudt. Het is een handige manier om te voorkomen dat vogels problemen veroorzaken in je dakgoten.

4. Schrikdraad

Een schrikdraadsysteem voor vogelwering is gemaakt van draden die vastzitten aan kleine houdertjes en een lichte elektrische schok afgeven als vogels ze aanraken. Die schok maakt de vogels bang, zodat ze niet meer naar de dakgoten komen.

Het idee is dat de elektrische schok de vogels een beetje pijn doet, maar het is niet ernstig. Het zorgt er gewoon voor dat ze de dakgoten vermijden omdat ze weten dat er iets vervelends kan gebeuren als ze in de buurt komen. Op die manier blijven de vogels weg en blijven je dakgoten schoon en vrij van problemen.

5. Roofvogelimitatie

Het plaatsen van nep-roofvogels, zoals uilen of valken, in de buurt van dakgoten kan vogels afschrikken. Wanneer vogels zien dat er een ‘roofvogel’ in de buurt is, denken ze dat ze gevaar lopen. Echte roofvogels jagen namelijk op andere vogels. Dus, door nep-roofvogels te plaatsen, laten we andere vogels denken dat er gevaar is, en dat maakt ze bang om in de buurt van je dakgoten te komen.

6. Ultrasone apparaten

Ultrasone apparaten zijn machines die geluiden maken die we niet kunnen horen, maar vogels wel kunnen horen. Deze geluiden zijn hoog en vervelend voor de vogels. Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van ultrasone apparaten kan variëren, omdat sommige vogels er na verloop van tijd aan kunnen wennen. Het kan dus nodig zijn om andere vormen van vogelwering te combineren met ultrasone apparaten voor het beste resultaat.

7. Dun verend staaldraad

Dun verend staaldraad is een vogelweringssysteem dat bestaat uit dunne, flexibele draden gemaakt van staal. Deze draden worden gespannen tussen steunen en creëren een wiebelende en onstabiele ondergrond waar vogels niet comfortabel op kunnen zitten of landen. Dit zrgt ervoor dat vogels hier niet op gaan zitten of nestelen.

8. Elektronische vogelverjager

Een elektronische vogelverjager is een apparaat dat geluiden, lichtflitsen of bewegingssensoren gebruikt om vogels af te schrikken. Het zendt storende signalen uit die vogels oncomfortabel vinden, waardoor ze wegblijven. Deze apparaten zijn vaak programmeerbaar en kunnen worden aangepast aan verschillende soorten vogels.

Vogelwering op andere plekken!

Vogelwering wordt niet alleen op dakgoten gebruikt, maar ook op andere plekken, zoals:

 • Zonnepanelen: Vogelwering wordt soms gebruikt op zonnepanelen om te voorkomen dat vogels onder de panelen nestelen of rommel maken. Dit beschermt de panelen en zorgt ervoor dat ze efficiënt blijven werken.
 • Vogelwering onder dakpannen: Op daken kunnen vogels onder de dakpannen nesten bouwen, wat wederom schade kan veroorzaken. Vogelweringssystemen, zoals gaas of borstels, worden hierbij gebruikt om deze openingen af te sluiten.
 • Schoorsteen: Schoorstenen kunnen aantrekkelijke nestplaatsen zijn voor vogels. Daarom kunnen kapjes of gaas worden geïnstalleerd om dit te voorkomen.

Vogelwering schoorsteen

Vogelwering dakgoot plaatsen: zo doe je dat

Wanneer je daadwerkelijk vogelwering wil plaatsen op je dakgoot, bijvoorbeeld omdat je last hebt van vogels of omdat je dit wil voorkomen, kun je dit doen door een aantal stappen te zetten.

 • Benodigdheden verzamelen: Verzamel alle benodigde materialen, waaronder de vogelwering, schroeven, en een boormachine.
 • Werk veilig: Zorg ervoor dat je veilig werkt. Gebruik een ladder die stevig staat en laat iemand weten dat je aan het werk bent.
 • Inspecteer de dakgoot: Kijk of er vuil, bladeren, of ander materiaal in de dakgoot zit. Zo ja? Maak het dan eerst schoon.
 • Meet en snijd: Meet de lengte van de dakgoot en snijd de vogelwering op maat, zodat deze erin past.
 • Maak de vogelwering vast: Plaats de vogelwering in de dakgoot en bevestig deze stevig met schroeven, zodat hij op zijn plaats blijft.
 • Controleer regelmatig: Controleer de vogelwering af en toe om ervoor te zorgen dat het nog steeds goed werkt en verstoppingen voorkomt.

Wannneer je dit allemaal gedaan hebt is je dakgoot beschermd tegen vogels! Weet je niet zeker of je dit zelf kan, of laat je dit liever over een aan vakman? Schakel dan een dakdekker in om je te helpen.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in vogelwering op jouw dakgoot? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!