Besparen op dak reinigen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakreiniging

Dakreiniging

Een dakreiniging is standaard onderhoud voor je dakoppervlak. Hiermee verwijder je vuil zoals zand, roet, vogelpoep, mos en algen. Zou je het dak niet reinigen, dan tast het vuil uiteindelijk je dakbedekking aan, met vervelende daklekkages als gevolg. Hoe vaak een dakreiniging nodig is, hangt af van je woonomgeving. Woon je in een ruimte met veel bebossing dan is het aan te raden dit twee keer per jaar te doen.

Op deze pagina leggen we uit wat een dakreiniging inhoudt en waarom dit zo belangrijk is. Ook geven je een handige prijsindicatie en lees je precies welke werkzaamheden de dakdekker tijdens de reiniging voor je uitvoert.

Dakreiniging: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een dakreiniging voorkomt lekkages en beschadigingen aan je dak en geeft je huis een vernieuwd uiterlijk.
 • Het reinigen van je dak is nodig bij mos, algen, roet of andere vervuiling op het dakoppervlak.
 • De kosten van een dakreiniging zijn gemiddeld €10,- tot €15,- per m².
 • De dakreiniging bestaat uit het schoonmaken en ontmossen van je dak, gevolgd door een eventuele coating of impregneren. Ook maakt de dakdekker je dakgoten schoon.
 • Laat een dakreiniging uitvoeren door een ervaren dakdekker omdat je zeker weet dat er dan geen onnodige beschadingen ontstaan.


Voordelen dak reinigen

Het is belangrijk om het dak van je woning in topconditie te houden. Dit is belangrijk omdat het dak je woning beschermt tegen alle weersomstandigheden. Wanneer een dak mankementen vertoont, liggen vochtproblemen en vorstschade op de loer. Daarnaast ziet een onverzorgd dakoppervlak er niet mooi uit.

Een dakreiniging zorgt ervoor dat je dak weer als nieuw is. Je woning is weer goed beschermd en vuil kan zich minder goed hechten, zodat je er lang plezier van hebt.

Wat zijn de voordelen?

 • Een frisse uitstraling voor je dak én je woning.
 • Je voorkomt vervelende problemen, zoals lekkages en vorstschade.
 • Mos en algen kunnen zich minder goed hechten.

Wanneer een dakreiniging laten uitvoeren?

Door de verschillende weersomstandigheden in Nederland krijgt je dak heel wat te verduren. Deze zorgen er ook voor dat je dak na verloop van tijd vies wordt. Zeker wanneer je ongeglazuurde dakpannen hebt, groeien er na enkele jaren mos en algen op de pannen. Of je dakpannen zien er niet meer mooi uit door een groene aanslag.

Dat is niet het enige probleem!

Naast dat aanslag of mossen op het dakoppervlak er niet mooi uitzien, tasten deze ook de dakpannen aan. De wortels van de mossen dringen door in het dakpannen, waardoor deze poreus worden. Vocht kan doordringen in de pannen, waardoor je vochtproblemen krijgt. In koude winters heeft dit weer vorstschade tot gevolg. Het is dus verstandig om een dakreiniging als vorm van dakonderhoud uit te laten voeren.

Heb je een dakinspectie laten uitvoeren? Dan kan de dakdekker ook aanraden om het dak te laten reinigen voor een langere levensduur.

dakreiniging

Wat zijn de kosten van dakreiniging?

De kosten van een dakreiniging zijn €10,- tot €15,- per m². Op een gemiddeld dak van 60 m² komt dat neer op een totaalprijs van €600,- tot €900,-. Laat je het dak daarnaast ook coaten of impregneren, dan betaal je €5,- tot €30,- per m² extra.

Door je dakpannen ook te laten impregneren, voorkom je dat aanslag en mossen zich weer kunnen hechten. Met een coating bescherm je je dakpannen tegen aanslag en mossen en kun je deze direct een frisse nieuwe kleur geven.

Dak reinigen kosten in 2024

Werkzaamheden Prijs per m²*
Ontmossen €10,- tot €15,- per m²
Coaten €20,- tot €30,- per m²
Impregneren €5,- tot €10,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en arbeidskosten.

Dakreiniging uitbesteden aan professionals?

Vergelijk gratis offertes en kies de meest geschikte dakdekker!

Waaruit bestaat een dakreiniging?

In de meeste gevallen gebruikt de dakwerker een hogedrukspuit om de dakpannen schoon te maken. Alle mossen, algen en vuil worden verwijderd. Daarna ziet je dak er weer als nieuw uit.

Voorkom vuil en aanslag!

Na het schoonmaken van de dakpannen kun je ervoor kiezen ook een coating aan te laten brengen of het oppervlakte te laten impregneren. Impregneren gebeurt met een kleurloze vloeistof die in de dakpannen trekt. Een coating wordt op de pannen aangebracht. Hieraan kun je tevens een nieuwe kleur laten toevoegen voor een geheel nieuwe uitstraling. Daarnaast is het ook mogelijk om je dakkapel te reinigen!

Dak schoonmaken

Een dakspecialist gebruikt verschillende reinigingstechnieken om daken schoon te maken:

 • Betonnen dakpannen zijn gemakkelijk te reinigen onder hoge druk, omdat beton een hard materiaal zijn. Wel bestaat de kans dat de hogedrukspuit ook de coating verwijdert.
 • Op keramische pannen, zeker wanneer ze geglazuurd zijn, kunnen vuil en mos zich niet goed hechten. Is het dak toch vuil, dan gebruikt de expert een hogedrukspuit om het schoon te maken.
 • Het schoonmaken van een leien dak kan niet onder hoge druk, omdat de leien daarvoor te zacht zijn. Daarom gebruikt de specialist bij dit daktype een chemisch reinigingsmiddel.

Ontmossen

Het is belangrijk om mossen zo snel mogelijk van je dakpannen te laten verwijderen. De wortels dringen namelijk door in de dakpannen, waardoor lekkage en vorstschade kunnen ontstaan. Bovendien ziet een bemost dak er niet mooi uit.

Hoe werkt ontmossen?

Bij het dak laten reinigen gebruikt de specialist in de meeste gevallen een hogedrukspuit om het mos van de dakpannen te spuiten. Heb je een leien dak? Dan gebruikt de dakdekker een reinigingsmiddel om de aanslag te verwijderen.

dak laten reinigen

Dakpannen reinigen

Hoewel keramische dakpannen duurder in aanschaf zijn, hoef je ze minder snel te laten reinigen, zeker wanneer ze een glazuurlaag hebben. Betonnen dakpannen moet je vaker laten reinigen, omdat deze minder goed bestand zijn tegen vuil en mos.

Wil je dakpannen laten reiningen?

In de meeste gevallen gebruikt de specialist daar een hogedrukspuit voor. Bij hardnekkige vervuiling is het nodig om een reinigingsmiddel te gebruiken. Daarmee is alle aanslag snel verwijderd, zodat je dakoppervlak er weer als nieuw uitziet.

Dakgoot schoonmaken

De dakgoten zorgen ervoor dat regenwater snel wordt afgevoerd en dat het niet langs de muren naar beneden loopt. Om het water goed te laten doorstromen, moeten de goten vrij van vuil zijn. Daarom is het aan te raden om een dakgoot ieder jaar te laten schoonmaken.

Een specialist gebruikt ook hierbij een hogedrukspuit. Een regenpijp ontstopt hij met een lage ijzerdraad door het vuil naar beneden te duwen en daar op te vangen. Zo weet je zeker dat regenwater geen overlast of lekkage veroorzaakt!

Lees hier meer over de kosten van het schoonmaken van dakgoten.

Wil je een vakkundige dakdekker inschakelen?

Vergelijk offertes en kies de vakman die het best bij je wensen past!

Dak reinigen en coaten

Wil je voorkomen dat je dakoppervlak na de reiniging weer vies wordt? Laat de vakman dan een dak coating aanbrengen. De coating zorgt er niet alleen voor dat vuil, mos en algen zich minder goed kunnen hechten op de dakpannen, ook ziet je dak er weer als nieuw uit. De coating wordt namelijk in dezelfde kleur als je dakpannen aangebracht. Doffe dakpannen krijgen zo een vernieuwde uitstraling.

Een vakman spuit de coating op de dakpannen. Na het dak reinigen en coaten zijn je dakpannen weer beschermd tegen alle weersomstandigheden.

Voor een optimale dakbescherming laat je de pannen eerst impregneren en daarna coaten. De coating blijft dan namelijk beter zitten.

Dak reinigen en impregneren

Wil je zeker weten dat je dakoppervlak na het onderhoud lang schoon blijft? Of is je dakbedekking niet helemaal meer waterdicht? Kies er dan voor om de dakpannen te laten impregneren.

Wat is impregneren? De vakman spuit hierbij het gehele oppervlakte in met een kleurloos impregneermiddel. Dit middel dringt door tot in alle poriën van het dak en zorgt er zo voor dat het dak water- en vuilafstotend is.

Het impregneren van daken is een extra klus waarvoor je een meerprijs betaalt. Je bespaart echter wel op de kosten door zowel de reiniging als het impregneren in één keer uit te laten voeren.

Dakreiniging voor elk type dak!

Een regelmatige reiniging is belangrijk voor ieder daktype. Wel vraag iedere daksoort om een andere reinigingsmethode. Een dakspecialist uit de buurt past bij ieder dak de juiste reiniging toe.

Hoe reinigt een dakspecialist je dak?

 • Schuin dak laten reinigen: bij een schuin dak begint de expert bovenaan met het reinigen, meestal met een hogedrukspuit. Zo loopt het vuile water naar beneden en niet tussen de dakpannen. Heb je een leien dak? Dan is een hogedrukspuit te agressief. In dat geval gebruikt de vakman speciale reinigingsmiddelen.
 • Plat dak reinigen: de vakman begint bij platte daktypes altijd het met het verwijderen van bladeren, takken en eventueel grind. Daarna gebruikt hij een hogedrukreiniger of een speciaal reinigingsmiddel om alle vuil te verwijderen. Het dak ziet er weer als nieuw uit!
 • Rieten dak reinigen: ook op rieten daken kunnen algen en mossen gaan groeien. Mos verwijdert de vakman met de hand, maar voor algen gebruikt hij een algendodend middel. Bij ernstige vervuiling wordt een dunne laag riet verwijdered, zodat er een schone laag aan de oppervlakte komt te liggen.

Zelf dak reinigen: verstandig of niet?

Misschien denk je erover om de dakreiniging zelf uit te voeren. Hoewel het voor de prijs aantrekkelijk lijkt, is het vaak geen goed idee. Je kunt beter een vakman inschakelen.

Waarom?

 • Werken op daken brengt grote gevaren met zich mee. Dakwerkers hebben daar ruime ervaring in en gebruiken bijvoorbeeld een valharnas om veilig te werken.
 • Alleen vakkundige dakspecialisten weten welke reinigingsmethode voor jouw dak het meest geschikt is. Een verkeerde methode kan veel schade veroorzaken.
 • Dakexperts beschikken over de juiste materialen om het beste resultaat te behalen.

dak reinigen

Dak laten reinigen? Bespaar op de kosten!

Met een dakreiniging geef je je woning een grote opknapbeurt. Na het reinigen zie je dakoppervlak er weer als nieuw uit. Bovendien verleng je de levensduur van de dakbedekking met goed onderhoud. Een dakdekker zorgt altijd voor een vakkundig en langdurig resultaat!

Start gratis offerteaanvraag.

Je ontvangt snel een aantal gratis offertes, die ook nog een helemaal vrijblijvend zijn. Vergelijk de offertes op je gemak en je ziet snel welke vakman het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel voor je dakreiniging betaalt!

Gratis offertes vergelijken