Interesse in een kunstrieten dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Kunstrieten dak

Kunstrieten dak: info & prijzen 2023

Een rieten dak is voor iedereen bekend. Het ziet er mooi en verzorgt uit, en geeft veel karakter aan je woning. Toch zitten er ook nadelen aan. Zo heeft het veel onderhoud nodig en kan het snel beschadigd raken. Voor iedereen die toch een rieten dak wil, zonder last te hebben van deze nadelen, is er de mogelijkheid om een kunstrieten dak te plaatsen. Deze dakbedekking gaat lang mee en komt in platen, shingles of matten. Genoeg keuze dus.

Wil je meer informatie over kunstrieten daken? Lees verder en ontdek de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de kosten 2023!

Belangrijke informatie: kunstrieten dak

 • Kunstriet is gemaakt van onnatuurlijke materialen, zoals plastic. Het gaat lang mee en heeft weinig tot geen onderhoud nodig in tegenstelling tot natuurlijk riet.
 • Kunstriet is vaak duurder dan natuur riet, ziet er minder mooi uit en niet alle kunstrieten zijn even milieuvriendelijk. Wel zijn ze ontzettend duurzaam, brandbestendig en consistenter in kwaliteit.
 • Bij het leggen van kunstriet kun je kiezen uit kunstrieten dakplaten, shingles en matten.
 • Kunstriet kost van € 58,- per m² tot € 142,50 per m², afhankelijk van het type materiaal en dakbedekking.
 • Natuurriet kost maar € 28,- tot € 40,- per m², en zou daarmee een goedkopere optie zijn.

Het verschil tussen kunstriet en natuurriet

Natuurriet en kunstriet verschillen in hun oorsprong en materiaal. Natuurriet komt rechtstreeks van planten, voornamelijk van rietgras, en wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals daken en matten. Het is afkomstig uit de natuur, en dit betekent dat veel mensen dit mooier vinden dan kunstrieten daken.

Kunstriet wordt namelijk gemaakt van materialen die niet uit de natuur komen, zoals plastic. Mensen zeggen dat kunstriet langer meegaat en minder snel brandt. Het heeft ook minder onderhoud nodig. Natuurriet is kieskeuriger, het houdt niet van te veel vocht of droogte, en heeft speciale zorg nodig om mooi te blijven.

Het grootste verschil tussen kunstriet en natuurriet zit hem in hun eigenschappen. Natuurriet moet goed verzorgd worden en is gevoeliger voor het weer. Kunststof riet is sterker en heeft minder onderhoud nodig. Maar qua uiterlijk? Dat is iets waar meningen nog over verschillen.

De voordelen en nadelen van kunstriet

Kunstriet heeft enkele voordelen en nadelen. Laten we beginnen met de voordelen.

 • Duurzaamheid: Het kan bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en heeft over het algemeen een lange levensduur.
 • Onderhoudsvriendelijk: Het vereist over het algemeen minder onderhoud dan natuurlijk riet, zoals geen behandeling tegen schimmels of rot.
 • Brandbestendigheid: Kunstriet kan vaak beter bestand zijn tegen brand in vergelijking met natuurlijk riet.
 • Gelijkmatige kwaliteit: In tegenstelling tot natuurlijk riet, kan kunstriet consistenter zijn in kwaliteit en uiterlijk.

Nadelen van kunstriet:

 • Initiële kosten: Het kan duurder zijn dan natuurlijk riet bij aanschaf en installatie.
 • Uiterlijk: Sommige mensen vinden dat kunstriet niet dezelfde natuurlijke uitstraling heeft als echt riet.
 • Milieukwesties: Niet alle kunstrieten zijn even milieuvriendelijk. Sommige bevatten synthetische materialen die moeilijk te recyclen zijn.
 • Mogelijkheid tot beschadiging: Ondanks de duurzaamheid kan kunstriet beschadigd raken door harde impact of extreme omstandigheden.

Huis rieten dak

Kunstriet dakbedekking: de mogelijkheden

Kunstriet wordt op verschillende manieren gebruikt voor dakbedekking. De keuze tussen deze opties hangt af van verschillende factoren, zoals de structuur van het dak, de gewenste uitstraling, installatiegemak en de mate van aanpassing die je nodig hebt. Elke optie heeft zijn eigen voordelen, dus het is belangrijk om te kiezen op basis van wat het beste past bij je specifieke behoeften en voorkeuren.

Kunstriet dakplaten

Kunstriet dakplaten zijn speciale platen voor daken. Ze zijn gemaakt van duurzame kunststof, maar hun vorm en textuur lijken sterk op echt riet. Deze dakplaten zijn licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn. Ook vragen ze weinig onderhoud en zijn ze bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en zonlicht. In vergelijking met andere kunstrieten daken zijn deze platen vaak sterker, brandveiliger en eenvoudiger te plaatsen. Ze bieden de natuurlijke uitstraling van riet zonder de nadelen van echt riet of andere kunstrieten daken.

Shingles van kunstriet

Shingles van kunstriet zijn dunne stukjes materiaal die op daken worden gelegd, net als dakpannen. Deze shingles zijn ook licht van gewicht en makkelijk te installeren. Het fijne is dat ze weinig onderhoud nodig hebben en duurzaam zijn. Shingles van kunstriet gaan lang mee en zijn vaak brandveiliger dan echt riet.

Shingles hebben een paar kenmerken die ze onderscheiden van andere soorten dakbedekking. Ze zijn erg flexibel en kunnen worden aangepast aan verschillende dakvormen en hoeken, wat niet altijd mogelijk is met andere materialen.

Makkelijk en snel: kunstriet matten

Kunstriet matten zijn gevlochten matten gemaakt van kunststof, die lijken op echte rieten matten. Ze worden vaak gebruikt voor decoratie of als bekleding op wanden, plafonds of zelfs op daken. Deze matten zijn lichtgewicht, flexibel en eenvoudig te installeren. Ze bieden een natuurlijke uitstraling zonder het gedoe van echt riet, zijn duurzaam en vragen weinig onderhoud.

Kunstriet matten zijn ook veelzijdig: ze kunnen binnen of buiten worden gebruikt en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze geven een warme en natuurlijke sfeer aan ruimtes zonder de zorgen die gepaard gaan met natuurlijk riet.

Kunstrieten dak kopen? Ontdek de prijs

Het is interessant om te zien hoe de verschillende soorten riet ook verschillen wat betreft kosten per vierkante meter en totale prijs voor een gemiddeld dakoppervlak. Natuurriet heeft wat dit betreft de laagste kosten per m², variërend van € 28,- tot € 40,-, wat er voor zorgt dat de totale prijzen ongeveer € 7.400,- tot € 8.100,- zijn voor een dak van gemiddelde grootte.

Een kunstrieten dak is over het algemeen duurder dan een natuurrieten dak. Dit komt omdat het materiaal waarvan het riet gemaakt is duurder is. Patentriet kost van € 58,- tot € 80,- per m² en Novariet kost zo’n € 118,- tot € 142,50 per m².

Kosten overzicht

Type riet Rietprijs m²
Natuurriet € 28,- tot € 40,-
Patentriet € 58,- tot € 80,-
Novariet € 118,- tot € 142,50

Rieten dak raam

Interesse in kunstrieten dak? Doe de gratis offerteaanvraag!

Een kunstrieten dak heeft veel voordelen. Het heeft namelijk weinig onderhoud nodig en gaat lang mee. Dit maakt deze dakbedekking zeer aantrekkelijk. Wanneer je dit wil laten leggen is het goed om een dakdekker in te schakelen. Dat doe je door de onderstaande offerteaanvraag te doen!

Je ontvangt meerdere offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Je kiest zelf de vakman met het beste aanbod, zodat je zeker weet dat je nooit te veel betaalt. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten, en je bespaart ook op de voorrijkosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over kunstrieten daken? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en kom achter de antwoorden van deze veelgestelde vragen.

Hoe lang gaat een kunstrieten dak mee?

Een kunstrieten dak kan ongeveer 30 tot 50 jaar meegaan. Dit hangt af van de kwaliteit van het materiaal en de weersomstandigheden. Goed onderhoud kan de levensduur verlengen. Omdat kunstriet gemaakt is van duurzaam materiaal, is het vaak bestand tegen weer, zoals regen en zonlicht. Regelmatige inspectie en kleine reparaties kunnen helpen om het dak in goede staat te houden en de levensduur te verlengen.

Wat is het beste riet voor een dak?

Voor een dak wordt meestal waterriet of riet van goede kwaliteit gebruikt. Waterriet groeit in natte gebieden en is stevig en duurzaam. Het kan lang meegaan en biedt goede bescherming tegen regen. Riet van goede kwaliteit is dikker, gelijkmatig en vrij van gebreken. Het is belangrijk dat het riet goed wordt geïnstalleerd door ervaren vakmensen om de levensduur van het dak te maximaliseren.

Kun je kunstriet zelf leggen?

Ja, kunstriet kan zelf worden gelegd, maar het vereist wel zorgvuldige voorbereiding en instructies volgen. Het is belangrijk om te weten hoe je de juiste materialen gebruikt en de stappen goed opvolgt. Het installatieproces kan verschillen afhankelijk van het merk en type kunstriet. Sommige fabrikanten bieden handleidingen voor doe-het-zelf installatie. Echter, voor het beste resultaat kan professionele hulp handig zijn.