Kunstrieten dak: wanneer hiervoor kiezen & kosten 2024?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Kunstrieten dak

Alles over een kunstrieten dak

Een rieten dak is voor iedereen bekend. Het ziet er mooi en verzorgt uit, en geeft veel karakter aan je woning. Toch zitten er ook nadelen aan. Zo heeft het veel onderhoud nodig en kan het snel beschadigd raken. Voor iedereen die toch een rieten dak wil, zonder last te hebben van deze nadelen, is er de mogelijkheid om een kunstrieten dak te plaatsen. Deze dakbedekking gaat lang mee en komt in platen, shingles of matten. Genoeg keuze dus.

Wil je meer informatie over kunstrieten daken? Lees verder en ontdek de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de kosten 2024!

Belangrijke informatie: kunstrieten daken

  • De kosten van kunstriet per m² liggen tussen de €120,- tot €140,-, exclusief arbeidskosten. Er bestaat een goedkopere variant (Patentriet voor €60,- tot €80,- per m²), maar dit lijkt het minste op echt riet en wordt niet aangeraden.
  • De bekendste fabrikanten van kunstrieten dak zijn Novariet, Candur, FairRoof en Techriet.
  • Voordelen zijn: minder onderhoud nodig dan echt riet, gaat langer mee (al zijn hier nog wel onduidelijkheden over, lees verder voor meer informatie), minder brandgevaar en goede isolatiewaarde.

Kunstrieten dak: prijs m²

De prijs voor een kunstrieten dak beginnen vanaf €60,- per m² en kunnen oplopen tot ongeveer €140,- per m².

De prijs per m² voor een kunstrieten dak is bijna altijd op basis van maatwerk, omdat de kosten van veel factoren afhankelijk zijn. Denk hierbij aan het merk dat er geplaatst wordt, het type dak en eventuele details en de arbeidskosten. Door een gratis offerteaanvraag te doen krijg je inzicht in de kosten en kun je direct de offertes vergelijken.

Wat kost een kunstrieten dak?

Type riet Gemiddelde prijs per m²*
Natuurriet €28,- tot €40,-
Patentriet €60,- tot €80,-
Novariet €120,- tot €140,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De rietprijzen schommelen sterk.

De hogere aanschafprijs houdt veel mensen tegen om te kiezen voor een kunstrieten dak. Vergeet echter niet dat kunstriet veel lagere onderhoudskosten heeft en een stuk langer meegaat. Hierdoor ben je uiteindelijk vaak goedkoper uit.

Wil je een kunstrieten dak plaatsen?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakdekker bij jou in de regio!

Gratis offertes vergelijken

Wat is kunstriet?

Kunstriet wordt gemaakt van pvc, cellulose of andere materialen. Zelfs echt riet kan verwerkt worden in kunstriet. Op dit momment weten we nog erg weinig over het productieproces van kunstriet, omdat er weinig over gepubliceerd wordt door de fabrikanten. Je kunt het vergelijken met de rietjes die worden gebruikt voor drinken, maar dan steviger en met de uitstraling van natuuurriet.

Op dit moment wordt er meestal gekozen voor natuurriet, maar dit is niet altijd de beste optie. Bij een hogere kans op brandgevaar en hierdoor meer gevaar voor de omgeving, denk aan buren die dichtbij wonen of een woning in een boomrijke omgeving, is natuurriet niet altijd de beste keuze. In deze gevallen kan kunstriet een uitstekend alternatief bieden. Hetzelfde geldt voor daken met veel details in het dak (dakkapellen, ramen, hoekjes, etc.) of een te kleine hellingshoek.

Verschil kunstriet en natuurriet

Er zijn een aantal grote verschillen tussen kunstriet en natuurriet. Natuurlijk proberen de fabrikanten het kunstriet zoveel mogelijk te laten lijken op echt riet, maar het mist wel een bepaalde uitraling dat natuurriet wel heeft. Dit komt onder andere doordat een kunstrieten dak niet verkleurd.

De voordelen van kunstriet ten opzichte van natuurriet:

  • Een kunstrieten dak heeft minder onderhoud nodig.
  • Kunstrieten dak gaan langer mee dan natuurrieten daken.
  • Een rieten dak van kunststof kan ook op een dak met een kleine helling gelegd worden.
  • Er is minder brandgevaar.
  • De isolatiewaarde van kunstriet en een natuurlijke rieten kap is ongeveer gelijk.
  • De ontwikkeling van kunstriet is in volle gang. Het wordt steeds beter en lijkt steeds meer op natuurlijk riet.

Toekomst van natuurriet? Door te vroeg kappen van riet en door klimaatveranderingen, verandert de kwaliteit van natuurriet. Er zit steeds minder lignine in en deze stof zorgt er juist voor dat een rietstengel hard is en lang mee gaat. Wanneer deze ontwikkeling door gaat, gaat natuurriet steeds minder lang mee en wordt kunstriet nog meer een duurzamer alternatief.

Huis rieten dak

Dak kunstriet: fabrikanten

Er zijn een aantal fabrikanten die kunstriet produceren. Eén van de eerste fabrikanten is Novariet en daarom is dit merk het meest bekend. Techriet is één van de nieuwste fabrikanten, maar laat al zeer mooie resultaten zien.

Lees hieronder meer over alle fabrikanten.

Novariet

De bekendste fabrikant van kunstriet is Novariet. De kosten van een Novariet dak liggen tussen de €120,- tot €140,- per vierkante meter.

Novariet begon als één van de eerste met het produceren van riet van PVC en polymeren en benadert de uitstraling van natuurlijk riet zeer goed. Het leggen van een Novariet dak kost echter een specialistische werkwijze en daarom kunnen alleen gecertificeerde dakdekkers en rietdekkers dit type riet leggen.

Candur

Candur, of Candurriet, is een Nederlandse fabrikant en produceert riet dat net als Novariet uit PVC, maar dan in combinatie met cellulose. Vordeel van deze fabrikant is dat je een keuze hebt in kleur, er is namelijk een lichte en een donkere variant.

Patentriet

Patentriet kost gemiddeld €60,- tot €80,- per vierkante meter en is hiermee een stuk goedkoper van Novariet. Er is echter wel een groot verschil, want Patentriet wordt alleen gelegd als shingles van een paar centimer dik en hierdoor lijkt het dak volgens de Vakfederatie Rietdekkers niet op een rieten dak.

Alhoewel de aanschafkosten van Patentriet lager liggen, is er nog wel een laag bitumen nodig om het dak waterdicht te maken. Deze kosten komen er nog overheen. Ook heb je nog aparte isolatie nodig, want het materiaal isoleert niet goed genoeg.

FairRoof

FairRoof is één van de weinige fabrikanten dat natuurriet verwerkt in hun kunstriet. Het natuurlijke riet wordt gemalen en gecombineerd met PVC, het dus eigenlijk een soort ontwikkelde vorm van riet.

Voordeel van Fairroof kunstriet is dat dit riet wel verkleurd na verloop van tijd. Het neemt echter geen vocht op zoals een natuurlijke rieten kap wel doet, en hierdoor kunnen mossen en algen zich minder goed hechten.

Techriet

Kunstriet van Techriet heeft een goede isolatiewaarde bij een dikte van 20 centimeter. De rietsetengels worden ook gemaakt van PVC en cellulosevezels, net als Candurriet.

Tip van de rietdekker! Wanneer je een kunstrieten kap overweegt, is het handig om bestaande woningen met dit type dakbedekking te gaan bekijken. Vraag aan je dakdekker of rietdekker (of in je omgeving) of hij een aantal adressen voor je heeft, zodat je kunt bekijken of dit ook geschikt is voor jou.

Kunstrieten dak: welk onderhoud?

Vaak kun je op websites lezen dat een kunstrieten dak geen onderhoud nodig heeft, maar dit is zeker niet het geval. Het heeft nog altijd onderhoud nodig, maar wel een stuk minder dan een dak van natuurriet.

Het onderhoud van kunstrieten daken bestaat bijvoorbeeld uit het nakloppen van het dak, hierbij worden alle rietstengels netjes vlak gemaakt. Ook schoonmaken is af en toe nodig. Zonder enig onderhoud zal het dak minder lang meegaan en verslechterd de uitstraling. Wanneer een dak niet wordt nageklopt, kunnen stengels er bijvoorbeeld na verloopt van tijd uitzakken.

Hoe zit het met de levensduur?

Er wordt verwacht dat kunstriet ongeveer 45 jaar meegaat, maar omdat dit type dakbedekking nog niet lang bestaat zijn er nog veel onduidelijkheden over. De eerste kunstrieten daken werden in 2013 gelegd. De ontwikkelingen in de productie gaan snel, maar zekerheid over de levensduur kan er nog niet gegeven worden. Ook de Vakfederatie Rietdekkers geeft hier geen uitsluitsel over, omdat het nog te kort bestaat.

Dak kunstriet plaatsen

Een dak van kunstriet wordt bijna altijd op een gesloten dakconstructie geplaatst en op dezelfde wijze als een natuurrieten kap. Er is hierdoor wel specialistische kennis nodig en niet elke dakdekker kan dit type dakbedekking leggen. De dikte van het dak ligt tusen de 12 tot 20 centimeter.

De meeste fabrikanten leveren het kunstriet in bossen, net als natuurrietstengels. Er zijn echter ook rietshingles, alleen Patentriet levert dit.

Rieten dak raam

Interesse in kunstrieten dak? Doe de gratis offerteaanvraag!

Schakel een dakdekker of rietdekker in voor het plaatsen van een kunstrieten dak. De vakman zorgt niet alleen voor een goede plaatsing, maar geeft je ook advies over de mogelijkheden voor jouw dak. We raden aan om gratis offertes aan te vragen! Vul daarom het formulier in via onderstaande button.

Je ontvangt meerdere offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Je kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Dit is natuurlijk geheel gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast en kunt op je gemakt de offertes vergelijken.

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog antwoord op een aantal veelgestelde vragen over kunstrieten dak.

Kunstriet gaat ongeveer 45 jaar mee. Dit hangt af van de kwaliteit van het materiaal en de weersomstandigheden. Omdat kunstriet gemaakt is van duurzaam materiaal, is het vaak bestand tegen weer, zoals regen en zonlicht. Regelmatige inspectie en kleine reparaties kunnen helpen om het dak in goede staat te houden en de levensduur te verlengen.
Het aanleggen van kunstriet is een stuk duurder dan met natuurlijk riet. Het heeft echter een langere levensduur en minder onderhoud nodig, waardoor het na verloop van tijd goedkoper is.
Je zou zelf een kunstrieten dak kunnen leggen, maar dit is niet verstandig. Een verkeerde plaatsing kan zorgen voor een verslechterde isolatie van het dak, beschadigingen en een verkorte levensduur.
Een kunstrieten kap hoef je niet extra te verzekeren zoals wel nodig is bij een rieten kap. Het valt onder je normale opstalverzekering.