Dakbedekking voor overkapping?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Dakbedekking overkapping

Dakbedekking overkapping: alle opties op rij

Als je de dakbedekking van je overkapping goedkoop wilt vervangen of plaatsen is het slim om de verschillende soorten dakbedekkingen te vergelijken. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden.

Wat is het beste dakbedekkingsmateriaal voor je overkapping? Zou bitumen een goede optie zijn of is EPDM beter geschikt? In dit artikel bekijken we wat de mogelijkheden zijn omtrent de dakbedekking voor je overkapping. We gaan in op alle opties en kosten. Laten we erin duiken.


Dakbedekking overkapping: de belangrijkste informatie

  • Voor een overkapping met een plat dak (vaak carports en veranda’s) wordt in de meeste gevallen bitumen dakleer, of epdm dakbedekking gebruikt. Voor een doe-het-zelver is EPDM eenvoudiger te plaatsen dan bitumen.
  • Voor een overkapping met een schuin dak zijn dakshingles, dakplaten, of dakpanplaten goede opties.
  • De werkzaamheden aan de overkapping zijn ook een mooi moment om een glazen dak, een lichtstraat en zonnepanelen te overwegen.
  • Ga je met een overkapping bezig? Check dan ook of je een vergunning nodig hebt, hoe je de elektra gaat regelen, en houd altijd het doel van de overkapping in het achterhoofd. Dat laatste heeft ook invloed op de dakbedekking. Voor een eenvoudige opslagruimte kun je goedkopere dakbedekking kiezen (zoals bitumen dakshingles) dan voor een overkapping waar je zomers lekker onder wilt zitten en die er fraai uit moet zien.

Soorten dakbedekking voor overkapping: alles opties en kosten 2024

Type dakbedekking Gemiddelde kosten per m², inclusief plaatsing Voordeel van dit type dakbedekking voor overkapping Levensduur
Bitumen dakshingles €15,- tot €25,- Duurzaam
Gemakkelijk te installeren
Betaalbaar
Veelzijdig in kleur en ontwerp
15 tot 25 jaar
Houten dakshingles €40,- tot €80,- Natuurlijk uiterlijk
Milieuvriendelijk
Warmte-isolerend
Eenvoudig te repareren
30 jaar
Dakpanplaten Vanaf €40,- Licht van gewicht
Eenvoudig te installeren
Betaalbaar
Beschikbaar in verschillende materialen en kleuren
Lage onderhoudskosten
20-50 jaar
EPDM dakbedekking Gemiddeld €50,- Flexibel
Lange levensduur
Goede weerstand tegen temperaturen en weersomstandigheden
Gemakkelijk te onderhouden
Kan als basis dienen voor groendak
50 jaar
Groendak €60,- tot €65,- Milieuvriendelijk
Isolerend
Geluidsisolatie
Verlengt levensduur dakbedekking
40-50 jaar
Golfplaten Vanaf €30,- Betaalbaar
Licht van gewicht
Eenvoudig te installeren
20-30 jaar
Bitumen (dakleer) €50,- tot €90,- Duurzaam
Gemakkelijk te repareren
30 jaar
Polycarbonaat Prijzen op aanvraag Lichtdoorlatend
Sterk en duurzaam
20-25 jaar

Nieuwe dakbedekking nodig?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Geschikt voor overkapping met schuin dak

Onderstaande soorten dakbedekking worden veel gebruikt bij een overkapping met een schuin dak.

1. Shingles

Dakshingles zijn ideaal voor het waterdicht afwerken van hellende daken zoals carports, tuinhuizen, garages en andere constructies. Ze zijn een favoriet onder doe-het-zelvers omdat ze relatief goedkoop zijn en makkelijk te bevestigen. Met wat vaardigheid kun je er in een aantal uur een overkapping mee bekleden.

De levensduur is 10-20 jaar. De prijs voor bitumen dakshingles begint bij (inclusief plaatsing) €15,- per m². De houten dakshingles zijn vanaf €40,- per m², inclusief plaatsing verkrijgbaar.

2. Dakplaten (zoals aluminium, of doorzichtige dakplaten)

Het gebruik van dakplaten is al jarenlang zeer populair. Er zijn vele voordelen aan het gebruik van dakplaten, in vergelijking met traditionele dakbekledingen.

Het grootste voordeel is natuurlijk de lagere kostprijs. En daarnaast zijn ze ook nog eens lichtgewicht maar stevig en zijn er verschillende afmetingen, materialen en kleuren beschikbaar. Als je de juiste dakplaat kiest, heb je jarenlang gebruiksplezier van je dak.

3. Dakpanplaten

Dakpanplaten of dakpanelen zijn prefabriekplaten met het uiterlijk van originele dakpannen. Ze worden gebruikt voor de bedekking van daken op verschillende soorten gebouwen, zoals woningen, schuren, garages en boerderijen.

Je kan kiezen uit geïsoleerde of ongeïsoleerde platen die gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal, aluminium of kunststof en beschermd worden door een speciale coating. Dankzij deze coating hebben ze weinig tot geen onderhoud nodig. Vanaf €40,- per m² zijn ze verkrijgbaar, inclusief plaatsing door een dakdekker.

Geschikt voor overkapping met plat dak

Ook voor een overkapping met een plat dak zijn diverse opties. Die vind je hieronder.

1. EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is een veelgebruikte optie voor platte daken. Het is een synthetische rubber gemaakt van aardolieproducten, zijnde Ethyleen, Propyleen, Diëne en Monomeer.

Dit materiaal heeft de voordelen dat het licht van gewicht is en gemakkelijk aan te brengen door de flexibiliteit ervan. Bovendien gaat EPDM dakbedekking zo’n 50 jaar mee, waardoor het een duurzame oplossing is. Hierdoor wordt het ook vaak gebruikt als ondergrond voor een groendaksysteem. De prijs is gemiddeld €50,- per vierkante meter, inclusief plaatsing.

2. Groendak (sedumdak)

Sedumdaken zijn bekleed met vetplantjes (sedum), die vocht opnemen in hun bladeren en niet diep wortelen. Hierdoor is de substraatlaag – de voedselbodem voor het gebied – niet erg dik (maximaal 15 cm). Van de 400 soorten sedumplanten zijn er veel hybride varianten. Sedum kan goed tegen felle zon, maar ook natte periodes zijn geen probleem.

En het kan worden gelegd op platte en schuine daken, waardoor het ideaal is om een groendak mee aan te leggen bijvoorbeeld op de overkapping, garage of uitbouw van je woning. De kosten variëren van €60,- tot €65,- per m², inclusief plaatsing.

3. Golfplaten

Een golfplatendak is ideaal voor kleine oppervlaktes zoals overkappingen, carports en schuurtjes. Het bestaat meestal uit PVC, polyester of PET en heeft een hellingshoek van minimaal zeven graden. Je ziet het vaak terug in het straatbeeld. De prijs is vanaf €30,- per vierkante meter, inclusief het plaatsen.

4. Bitumen (dakleer)

Bitumen is al lange tijd een populaire keuze voor dakbedekking in Nederland. Het is bewezen sterk, waterdicht, chemisch bestendig en hecht goed aan diverse materialen. Hoewel bitumen voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen zoals slechte UV- en zuurstofbestendigheid, niet elastische eigenschappen bij kou of hitte en een relatief korte levensduur. Om deze nadelen te overwinnen, wordt vaak gemodificeerd bitumen (APP en SBS) gebruikt om je overkapping te beschermen tegen alle Hollandse weersinvloeden.

Bitumen kost gemiddeld €50,- tot €90,-, inclusief montage.

5. Kunststof dakbedekking (polycarbonaat)

Polycarbonaat is een sterke, harde kunststof die ideaal is om als dakbedekking te gebruiken. De flexibele, buigzame en licht gewicht eigenschappen maken het makkelijk om te monteren. Daarnaast is polycarbonaat gemiddeld goedkoper dan glas.

Andere opties voor dakbedekking overkapping

Naast de bovenstaande voor de hand liggende opties kun je ook kiezen voor creatieve oplossingen, zoals een glazen dak, of meteen zonnepanelen op de overkapping plaatsen.

Overkapping met glazen dak

Een overkapping in je tuin is een geweldige manier om van het fijne weer te genieten – met een gezellig drankje en de zachte zoem van de avond. Als je er over denkt, is het plaatsen van een glazen dakbedekking ook erg aan te raden. Glas laat namelijk veel licht binnenvallen, dempt harde geluiden zoals regengekletter en is duurzaam en sterk. Glas wordt niet snel vies zoals kunststof of andere materialen, dus je kunt er jarenlang van genieten.

Lichtstraat

We hadden in dit artikel al eerder gesproken over dakbedekking opties voor verschillende soorten overkappingen. Als je een dicht dak wilt, maar toch licht doorlaat, is een lichtstraat de ideale oplossing. Met een lichtstraat krijg je de mogelijkheid om het perfect aan te passen aan je overkapping of berghok en het geheel naar je smaak te personaliseren!

Zonnepanelen

Ben je op zoek naar een manier om de overkapping te verbeteren? Het is misschien een goed idee om te overwegen zonnepanelen te laten plaatsen! Je kunt jouw dak op deze manier nuttig maken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van dakbedekking voor je overkapping?

Wil je een overkapping met dakbedekking? Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden:

  1. Wat is het doel van de overkapping? Wil je hier kunnen schuilen voor de regen, wil je beschut kunnen zitten in de schaduw of wil je de overkapping echt gebruiken om spullen op te slaan? Het doel van de overkapping heeft invloed op de dakbedekking die je nodig hebt.
  2. Denk aan de weersomstandigheden en zorg dat de dakbedekking voor je overkapping hier goed tegen bestand is. Woon je in een zonrijke of juist regenachtige omgeving dan is het slim om te kiezen voor dakbedekking die juist uv-bestendig is of goed bestand is tegen lekkages.
  3. Wil je de dakbedekking voor je overkapping zelf installeren? Kies dan voor een materiaal dat eenvoudig te plaatsen is. Dit zijn bijvoorbeeld golfplaten en EPDM.
  4. Uitstraling is ook belangrijk in de tuin. Ga je voor een natuurlijke sfeer met een groendak of liever voor een moderne sfeer met een pvc dak? Vraag jezelf af welke uitstraling je wilt bereiken.

Tips voor de dakbedekking van je overkapping

Er zijn veel opties voor het maken van een overkapping in je tuin. Voordat je begint met het plannen is het verstandig om even na te gaan of je een vergunning nodig hebt.

Daarnaast kan het handig zijn om direct rekening te houden met de verlichting en elektra binnen de overkapping.

Denk ook aan wat je doel is voor de toepassing van je overkapping. Een plek om lekker onder te zitten, opbergruimte voor voertuigen of gereedschap, of misschien wil je er iets meer accent mee geven aan de uitstraling van je tuin? Deze keuze heeft ook invloed op de dakbedekking, naast natuurlijk je budget en verdere wensen.

Besparen op dakbedekking voor je overkapping?

Als je op zoek bent naar manieren om geld te besparen bij het bedekken van je overkapping, zijn er enkele opties waar je uit kunt kiezen.

Overweeg bijvoorbeeld goedkope dakbedekking voor de overkapping zoals polycarbonaat of bitumen dakshingles, of een groendak voor de voordelen van isolatie en waterbeheer. Je kunt ook gratis offertes vergelijken om voordelige kwaliteitsalternatieven te vinden, of besluiten om het bedekken van je dak zelf te doen als je ervaring hebt. Tot slot kun je ook eenvoudige ontwerpen overwegen.

Gratis offertes vergelijken