Home » Soorten dakgoten » Mastgoot
Mastgoot

Mastgoot: uitleg en voordelen

Een mastgoot is halfronde goot die onderaan een schuin dak wordt geplaatst. Wanneer regenwater op het dak blijft liggen doordat het niet goed weg kan lopen kan dit schade veroorzaken. Lekkages en andere problemen kunnen makkelijk voorkomen worden door een mastgoot. Wil je meer informatie over wat een mastgoot precies is en wat de voordelen hier van zijn? Lees dan verder en kom hier achter.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan gratis en zonder verplichtingen offertes van dakdekkers uit je regio.

Wat is een mastgoot?

Simpel gezegd is een mastgoot een type regengoot. Deze vorm van regengoten worden vooral gebruikt bij tuinhuizen, overkappingen of schuurdaken. De goot heeft aan beide zijden een opstaande rand, die ervoor zorgt dat het regenwater niet van het dak af stroomt, maar in de goot wordt opgevangen en naar de regenpijp wordt geleid. De goot is vaak halfrond en wordt aan de rand van het dak geplaatst.

Bij het aanschaffen van een mastgoot zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kijkt naar de maat, zodat het genoeg ruimte heeft om regenwater op te vangen. Ook moet de mastgoot af en toe gereinigd worden. Dit wordt gezien als onderhoud en is belangrijk wanneer je de kwaliteit van het dak wil behouden.

Mastgoot voordelen

Er zitten een aantal voordelen aan een mastgoot. Hieronder staan een aantal van deze voordelen beschreven.

  • Flexibel. Een groot voordeel van mastgoten is het feit dat het gemaakt is van een flexibel materiaal. Hierdoor kan het ook makkelijk geplaatst worden.
  • Onderhoudsvriendelijk. Mastgoten zijn relatief eenvoudig te onderhouden en te reinigen.
  • Duurzaamheid. Ze worden gemaakt van duurzame materialen zoals kunststof, zink of aluminium, waardoor ze lang meegaan en bestand zijn tegen weersinvloeden en andere schade.
  • De vorm. Een mastgoot heeft een ronde vorm. Deze vorm zorgt ervoor dat het water beter weg kan lopen. De vorm is dus een groot voordeel van deze soorten dakgoten.

Materialen mastgoot

Zoals hierboven al werd genoemd kan een mastgoot gemaakt worden van verschillende materialen, zoals kunststof, zink of aluminium. Deze materialen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Lees verder en ontdek wat deze zijn.

Kunststof mastgoten
Kunststof mastgoten zijn gemaakt van PVC, polyester of polypropyleen. Dit betekent dat ze relatief goedkoop zijn en licht van gewicht. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk te installeren zijn. Daarnaast hebben ze een glad oppervlak, waardoor vuil en bladeren minder snel blijven plakken. Kunststof mastgoten zijn bestand tegen roest en zon en hebben weinig onderhoud nodig. Het nadeel is dat ze minder sterk zijn dan metalen mastgoten en minder goed bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

Zinken mastgoten
Zinken mastgoten zijn gemaakt van zinkplaten en kunnen op maat gemaakt worden. Net als de kunststof mastgoten zijn ze duurzaam, sterk en bestand tegen de zon. Bovendien hebben ze een mooie uitstraling. Het nadeel van zinken mastgoten is dat ze duurder zijn dan kunststof en aluminium mastgoten en meer onderhoud vereisen om hun mooie uiterlijk te behouden.

Aluminium mastgoten
Aluminium mastgoten zijn gemaakt van aluminiumplaten en zijn licht van gewicht, duurzaam en bestand tegen roest en zon. Daarnaast zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren en kunnen ze worden aangepast aan de stijl van het gebouw. Het nadeel van aluminium mastgoten is dat ze duurder zijn dan kunststof mastgoten en minder goed bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden dan zinken mastgoten.

Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten dakgoten.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in een mastgoot? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!