Lekt je dak bij hevige regen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Daklekkage » Het dak lekt door hevige regen

Help! Mijn dak lekt bij hevige regen

Een regenachtige dag kan vervelend zijn, en al helemaal als je dak niet helemaal waterdicht is. Wanneer het dak lekt door hevige regen kan dit een aantal oorzaken hebben. Wat deze oorzaken zijn en hoe je het op kunt lossen lees je hier!

Wil je een dakdekker inschakelen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt vervolgens snel offertes van dakdekkers uit je eigen regio. Op deze pagina leggen we je uit wat er moet gebeuren als je dak lekt bij hevige regen. Ook vind je hier wat het kost als je een dakdekker inschakelt voor het oplossen van je daklekkage.

Schuin of plat dak lekt bij hevige regen: de belangrijkste informatie op rij

 • Een daklekkage bij hevige regen kan verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende zijn: beschadigde dakbedekking, verouderd of loslatend daklood, verstopte dakgoten en regenpijpen, en problemen met ongewenste begroeiing of slechte dakconstructies.
 • Waarom ontstaan de problemen juist, of alleen, bij hevige regen? Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat de regen bij een bepaalde windrichting onder de beschadigde onderdelen komt, of omdat het lek wat hoger ligt en bij weinig regen het water wel goed afgevoerd wordt.
 • Als je dak lekt, zorg er dan direct voor dat er niet te veel schade kan ontstaan. Plaats emmers, handdoeken en verplaats meubels.
 • Daarna is het slim om te kijken of je het lek tijdelijk kunt repareren, met een zeil bijvoorbeeld.
 • Schakel daarna zo snel mogelijk een dakdekker in om het daklek op te sporen en te repareren.

Dak lekt bij regen: wat nu?

Vochtplekken, lekkage bij wind (en regen) uit een bepaalde windstreek, of vocht- en schimmelplekken? Dit zijn allemaal signalen dat je dak lekt. Het komt vrij vaak voor dat bepaalde problemen qua lekkages pas echt duidelijk worden bij een stortbui. Het lek kan zich bijvoorbeeld op een wat hogere locatie bevinden, of bij weinig regen wordt het water nog wel voldoende afgevoerd. Bij hevige regen is dit niet meer het geval.

Regent het buiten hard en lekt je dak nu? Dit moet je doen:

 • Stap 1: schade voorkomen. De eerste stap is zorgen dat het regenwater geen verdere schade kan aanrichten. Plaats emmers om het water op te vangen, droog de vloer met handdoeken en verplaats meubels of waardevolle spullen zodat er niets kapotgaat. Zo voorkom je onnodige schade.
 • Stap 2: verwijder het water. Nu je voorkomt dat er meer schade ontstaat, is het aan te raden om direct ook al het water te verwijderen. Droog de vloer goed af en verwijder grote plassen water, om verdere schade te voorkomen.
 • Stap 3: schakel hulp in. Stap drie is vervolgens hulp inschakelen of zelf proberen het dak te repareren. Ga tijdens een storm niet zomaar het dak op maar wacht op hulp
 • Stap 4: maak foto’s. Stap 4 is het vastleggen van de schade. Maak foto’s en filmpjes om naar de verzekeraar te sturen. Vaak hebben ze bewijsmateriaal nodig voor het uitkeren van de schade.

Tip: Lekt het dak echt heel erg terwijl het regent? Dan kun je dit tijdelijk oplossen met een zeil over het dak. Leg dit wel goed vast zodat het niet wegwaait.

1. Zelf het dak repareren

Wanneer je weet wat het probleem is kun je ervoor kiezen een dakdekker in te schakelen, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Wanneer je hebt te maken met versleten of kapotte dakpannen kun je deze vervangen, of wanneer er een scheur in de dakbedekking kun je dit dichtbranden of lijmen.

2. Noodreparatie van het dak

Je kunt niet altijd wachten totdat de dakdekker er is. In dat geval kun je een noodreparatie uit voeren. Een noodreparatie is een tijdelijke oplossing terwijl je wacht op de dakdekker. Een voorbeeld van een noodreparatie is het bedekken van het dak met grote plastic zeilen. Deze zeilen zullen het water tegenhouden. Bij een plat dak kun je ook grotere gaten tijdelijk dicht plakken met dakleer.

dak lekt bij hevige regen

Het dak lekt door hevige regen: hoe kan dat?

Wanneer het dak lekt door hevige regen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de bel trekt. Waarom er een daklekkage is ontstaan? Dat kan meerdere redenen hebben.

 • Schade. Dat het dak beschadigd is merk je vaak pas wanneer het begint te regenen. Het kan zijn dat de (bitumen) dakbedekking los laat, of dat er een dakpan verschoven is. De schade kan veroorzaakt zijn door het weer of door te weinig onderhoud.
 • Daklood. Daklood wordt gebruikt om twee oppervlaktes die tegen elkaar zijn geplaatst af te dichten. Het kan zijn dat het daklood (lood- en zinkwerk) onvoldoende afsluit waardoor er een lekkage onstaat. Of dat het daklood door ouderdom kleine scheurtjes krijgt en zo lek wordt. Dit komt rondom de schoorsteen met enige regelmaat voor.
 • Dakonderdeel, zoals verstopte dakgoot of regenpijp. Een kapotte dakgoot, regenpijp of een verouderd onderdak. Al deze onderdelen kunnen de boosdoener zijn. Als één van deze onderdelen hun werk niet meer goed verrichten kan een hevige regenbui veel rotzooi veroorzaken.
 • Ongewenste begroeiing of vervuiling. Als er ongewenste begroeiing zoals algen en mossen, of veel takken en dergelijke op je dak ligt is dat niet gewenst. Mossen trekken bijvoorbeeld juist vocht aan, en de wortels beschadigen de dakbedekking.
 • Dakconstructie. De constructie van het dak is het onderdeel onder de dakbedekking en het onderdak wat alles bij elkaar houdt. Zo’n dakconstructie kan verzakken, hierdoor komt het dak scheef te staan en kan een lekkage ontstaan.
 • Lekkage dakkapel. Het kan goed voorkomen dat er door een verkeerde installatie of een kapotte dakbedekking een lekkage in je dakkapel ontstaat.
 • Lekkage lichtkoepel of dakraam. Als de aansluiting niet (meer) waterdicht is of er kleine beschadigingen zijn, is de kans groot dat je lichtkoepel of dakraam gaat lekken.

Het dak lekt: de dakdekker helpt

Het dakdekkerswerk is niet voor iedereen weggelegd. In dat geval kun je een dakdekker inschakelen. Het repareren van een dak doen zei in 3 stappen.

 • Stap 1: De dakdekker gaat op zoek naar waarom het dak lekt bij hevige regen. De meeste vakmannen hebben hiervoor speciale methodes, zoals de rookproef, waardoor ze snel en makkelijk het probleem kunnen vinden. Waar de rook te zien is zit het lek.
 • Stap 2: Wanneer het probleem is ontdekt gaan ze verder met voorbereiden. Denk hierbij aan het schoonmaken van het dak of het verzamelen van de juiste apparatuur.
 • Stap 3: Als laatste gaan ze daadwerkelijk aan de slag met het maken van het dak. Bij een lek op een plat dak wordt dan de dakbedekking vervangen of gemaakt, en bij een pannendak worden de dakpannen vervangen. Wanneer er extreme schade is kan het zijn dat de dakdekker het volledige dak moet renoveren.

Wil je weten hoeveel een dakdekker kost? Neem een kijkje in de onderstaande tabel.

Kostenoverzicht dakdekker bij lekkages 2024

Werkzaamheden Prijs*
Uurtarief dakdekker € 35,- tot € 45,-
Dakreparatie met Bitumen € 250,- tot € 285,- per m²
Dakreparatie met EPDM € 250,- tot € 280,- per m²
Dakreparatie met leien € 320,- tot € 400,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen € 150,- tot € 350,- per m²
Vervangen nokvorsten € 50,- tot € 100,- per meter
Vernieuwen dakgoten € 65,- tot € 100,- per meter

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.

Op zoek naar een dakdekker? Vraag gratis offertes aan

Lekt jouw dak ook en wil je zo snel mogelijk een daklekkage laten repareren? Twijfel dan niet en neem contact op met een dakdekker in jouw regio. Hoe sneller je erbij bent, des te lager de herstelkosten!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van meerdere dakdekkers in je regio. Vergelijk de prijzen en laat je dak repareren voor het laagste tarief. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken