Voordelig je dakgoten vervangen?

Door gratis offertes te vergelijken bespaar je zo tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakrenovatie kosten » Dakgoten vervangen

Dakgoten vervangen: kosten en waar je op moet letten

Als je dakgoten erg verouderd of flink beschadigd zijn, is het tijd om de dakgoten te vervangen. Dit kost gemiddeld, voor een dakgoot van 12 meter lang inclusief toebehoren en regenpijpen, €600,- tot €1.300,-. Uiteraard afhankelijk van de materialen, en de situatie. Nieuwe dakgoten zorgen ervoor dat het regenwater weer netjes wegloopt en voorkomt lekkages en vervelende vochtproblemen in huis. Bij het vervangen van de goten heb je de keuze uit meerdere materialen, waaronder kunststof, zink en koper.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het vervangen van je dakgoten. Je vindt informatie over de verschillende materialen en de kosten, en we geven je handige bespaartips!

Dakgoten vervangen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Het vervangen van je dakgoot kost gemiddeld €600,- tot €900,- bij een kunststof dakgoot, en tussen de €800,- tot €1.300,- bij een zinken dakgoot. Het gaat hierbij om 12 meter, inclusief beugels en 2 regenpijpen.
 • Een reparatie aan je dakgoot kost gemiddeld €100,- tot €150,- .
 • De kosten worden onder andere bepaald door het materiaal, een koperen dakgoot is de duurste optie met een gemiddelde prijs van €40,- tot €45,- per meter.
 • Een kunststof dakgoot is de goedkoopste optie, dit heeft een prijs van gemiddeld €25,- tot €35,- per meter.
 • Je moet je dakgoten vervangen als er scheuren en barsten zijn, als de goot uitgedroogd is of als de naden zijn opengescheurd.


wat is impregneren

Wat kost een dakgoot vervangen?

De kosten voor het vervangen van je dakgoot beginnen vanaf €600,- tot €900,- bij een kunststof dakgoot van 12 meter lang. Kies je voor zink dan liggen de kosten voor het vervangen van de dakgoot op €800,- tot €1.300,-.

Als je dakgoot beschadigd is, dan kun je deze ook eerst laten repareren: dat is goedkoper dan de hele goot vernieuwen. De kosten voor een reparatie liggen rond de €100,- tot €150,- per m².

De exacte kosten hangen hierbij af van de lengte van de goot en het gekozen materiaal. In de tabel hieronder gaan we uit van een gemiddelde dakgoot van 12 meter lang, inclusief beugels en 2 regenpijpen.

Dakgoot vervangen: kosten 2024

Dakgoot vervangen werkzaamheden Totale kosten
Reparatie dakgoot €100,- tot €150,-
Zelf verwijderen en laten plaatsen kunststof dakgoot €600,- tot €900,-
Verwijderen en laten plaatsen zinken dakgoot €800,- tot €1.300,-
Regenpijp toevoegen aan de nieuwe dakgoot Vanaf €300,-

Op deze pagina lees je meer over het vervangen van regenpijpen.

Hoe worden de kosten van een dakgoot bepaald?

De kosten voor het vervangen van dakgoten hangen af van een aantal factoren. Het gekozen materiaal speelt een grote rol: kunststof is een hele voordelige optie, terwijl een zinken dakgoot juist veel duurder is in aanschaf en plaatsing. Maar daarnaast zijn er ook extra opties waar je voor kunt kiezen, zoals dakgootbescherming, die de prijs doen oplopen.

Hieronder gaan we verder in op de factoren die de kostprijs beïnvloeden.

1. Soort dakgoot

Het materiaal van de dakgoot bepaalt de totaalprijs voor een groot deel. Heb je een beperkt budget? Kies dan voor een kunststof dakgoot. Je betaalt gemiddeld €25,- tot €35,- per meter. Bij een gemiddelde tussenwoning met een dakgoot van 6 meter betaal je dan €150,- tot €210,-. De levensduur hiervan is gemiddeld 15 jaar.

Een zinken dakgoot is iets duurder, maar heeft wel een langere levensduur van minimaal 40 jaar! Wat kost een zinken dakgoot? Gemiddeld €30,- tot €55,- per meter. Bij diezelfde tussenwoning met een goot van 6 meter liggen de totale materiaalkosten dan rond de €180,- tot €330,-.

In de tabel vind je ook de prijzen van andere materialen:

Soort dakgoot Prijsindicatie per meter (alleen materiaalkosten)
Zink €30,- tot €55,-
Kunststof €25,- tot €35,-
Koper €40,- tot €45,-
Aluminium €30,- tot €55,-

Dakgoten laten vervangen? Bespaar op de kosten!

Vergelijk gratis offertes en kies de goedkoopste dakdekker in jouw regio!

Wat kost een zinken dakgoot?

Voor een zinken dakgoot betaal je gemiddeld €30,- tot €55,- per meter. Zinken dakgoten hebben een levensduur van maar liefst 40 jaar of langer en zijn relatief eenvoudig te herstellen door middel van solderen. Kleine scheurtjes of gaten kan een vakman zo eenvoudig dichten. Ze worden vaak in één stuk geplaatst waardoor er geen naden zijn. Hierdoor is de kans op lekkages ook een stuk kleiner!

Kosten kunststof dakgoot

Een kunststof dakgoot is geschikt voor iedereen met een klein budget: met een gemiddelde prijs van €25,- tot €35,- per m² is het de voordeligste optie. Kunststof goten zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren: zo kies je eenvoudig voor een kleur die past bij de stijl van je huis. De levensduur van kunststof (PVC) dakgoten is ongeveer 25 jaar.

Wat kost een aluminium dakgoot?

Aluminium goten zijn met een gemiddelde prijs van €30,- tot €55,- per meter iets duurder dan gemiddeld, maar hebben een hele moderne en robuuste uitstraling. Veel aluminium dakgoten worden bewerkt met een laag primer, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken over eventuele corrosie. Mede hierdoor heeft aluminium een lange levensduur van gemiddeld 35 tot 40 jaar!

Koperen dakgoot kosten

Heb je een groter budget en wil je liever iets meer betalen voor een hele luxe en unieke uitstraling? Dan is een koperen dakgoot de beste optie. Koper wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij grote, klassieke vrijstaande huizen. De kosten voor een koperen dakgoot is gemiddeld €40,- tot €45,- per meter. Koper gaat tot wel 80 jaar mee.

2. Naadloze of sectionele goot?

Naadloze dakgoten bieden een strak uiterlijk en verminderen de kans op lekkage. Er zijn immers minder naden waar eventueel water door kan ontsnappen. Deze dakgoten worden vaak ter plekke op maat gemaakt, met machines.

Sectionele dakgoten daarentegen zijn voordeliger, en makkelijker te vervangen en te repareren. De dakdekker kan bijvoorbeeld in de toekomst een gedeelte van de dakgoot vervangen. Wel vergen sectionele goten iets meer onderhoud en is de kans op lekkages dus iets groter, door de naden. Deze keuze heeft dus invloed op de totale kosten. Maak hierin zelf een keuze, of vraag de dakdekker om advies.

3. Dakgoot repareren of vervangen?

Lekt je dakgoot? Bij relatief kleine schade kan de vakman de goot vaak nog herstellen. Je hoeft in dat geval niet de complete goot te vervangen. Bij een zinken goot bestaat de reparatie vaak uit het dicht solderen van de scheuren. Scheuren in een kunststof dakgoot kunnen hersteld worden door middel van een polyester reparatieset.

Kies je ervoor om de dakgoten te repareren in plaats van vervangen, dan ben je uiteraard goedkoper uit. Een gemiddelde reparatie kost ongeveer €100,- tot €150,-.

4. Extra opties

Bij de aankoop van nieuwe dakgoten kun je kiezen voor extra opties, deze beschermen de goot en verlengen de levensduur of maken het onderhoud de komende jaren een stuk gemakkelijker. Deze extra opties hebben natuurlijk een effect op de prijs.

Een populaire optie is een bladvanger. Dit is een rooster bovenop de goot, die voorkomt dat bladeren, takken of ander vuil de dakgoot verstoppen. De kosten voor een bladvanger ligt tussen de €18,- tot €33,- per drie meter. Voor een dakgoot van 6 meter breed liggen de totale kosten dan tussen de €36,- en €66,-.

Een andere optie waar je voor kunt kiezen zijn boeiboorden. Dit zijn (vaak houten of kunststof) afwerkingen van de dakgoten, waardoor ze netjes verborgen zitten. Dit beschermt het materiaal en verlengt de levensduur! De kosten van boeiboorden zijn gemiddeld €50,- tot €110,- per meter.

Wat een unieke uitstraling geeft is als je dakgootlampen laat plaatsen in de boeiboorden. Dit laat je huis er erg fraai uitzien. Daarnaast vergroot het de veiligheid.

wat is impregneren

Werkwijze bij het vervangen van dakgoten

Je bent vast benieuwd wat de stappen zijn bij het vervangen van dakgoten. De dakdekker volgt globaal deze werkwijze:

 1. Voorbereiding en inspectie. Als eerste gaat de dakdekker de huidige dakgoten bekijken, en zorgt er dan meteen voor dat hij de benodigde afmetingen weet. Zit de dakgoot “verstopt” in een betimmering? Dit is geen probleem. Zet dit bij voorkeur wel in de offerteaanvraag, zodat de dakdekker hier rekening mee kan houden.
 2. Oude dakgoten verwijderen. De dakdekker verwijdert zorgvuldig de oude montagebeugels, en de oude goot. Geen zorgen: hij neemt de oude materialen mee, en voert dit milieubewust af.
 3. Materialen voorbereiden. Hierna worden de door jou gekozen materialen op maat gemaakt, of voorbereid op installatie.
 4. Het plaatsen van de dakgoten. De specialist gaat vervolgens de dakgoten nauwkeuring installeren. Hierbij houdt hij rekening met de juiste helling, en de montagevoorschriften.
 5. Laatste controle. Als laatste wordt er nog een controle gedaan. Dit om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan alle strenge normen.

Zelf dakgoot vervangen of dakgoot laten vervangen?

Is jouw goot aan vervanging toe? Dan kun je overwegen om dit zelf te doen. Zelf een dakgoot vervangen is een optie als je een ervaren klusser bent en beschikt over de juiste gereedschappen. Zorg ervoor dat de beugels van de goot op een afschot van ongeveer 2,5 millimeter per meter hangen: zo loopt het water goed weg.

Houd er rekening mee dat er altijd risico’s verbonden zitten aan het werken op hoogte. Heb je geen goede ladder of steiger, of heb je geen gereedschap in huis? Ga dan niet zomaar zelf aan de slag en schakel een ervaren dakdekker in: dan krijg je bovendien garantie op materiaal en montage en weet je dus zeker dat er geen lekkages zullen ontstaan. Vaak is het vervangen van de dakgoten onderdeel van een dakrenovatie.

De voordelen van het inhuren van een dakdekker:

 • Je bespaart tijd en energie.
 • De dakgoten zijn snel en vakkundig geplaatst.
 • Je hoeft zelf geen gereedschappen aan te schaffen of te huren.
 • Een dakdekker geeft jou een persoonlijk advies.

Wanneer moet je je dakgoten vervangen?

Je merkt dat je de dakgoten moet vervangen als je last hebt van lekkages of grote verstoppingen. Vaak kun je de beschadigingen fysiek zien en zo weet je dat het tijd is om een dakdekker in te schakelen.

Is je dakgoot erg oud maar vertoont deze nog geen beschadigingen? Ook dan is het aan te raden om een vakman in te huren. Hij kan je eventueel adviseren of het tijd is om de dakgoten te vervangen. Stel je dit uit dan kan het zijn dat er op den duur vervelende lekkages ontstaan. Dakgoten vervangen is als klus ook goed te combineren met een dakrenovatie.

Dit zijn de belangrijkste tekenen dat het tijd is voor nieuwe goten:

 • Scheuren en barsten
 • Opengescheurde naden
 • Een uitgedroogde dakgoot

Dakgoten vervangen en besparen op de kosten?

Kies de dakdekker met het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Bespaartips: zo maak je je dakgoten vervangen goedkoper

Dakgoten vervangen en besparen op de kosten? Dat is mogelijk. Hieronder geven we je een paar praktische bespaartips, waarmee je de kostprijs zo laag mogelijk houdt.

1. Kwantumkorting: vraag de buren

Hoe groter de opdracht, des te lager de kosten. Voor een langere dakgoot ligt de prijs per meter dus lager dan wanneer je maar een korte dakgoot nodig hebt. Je kunt een kwantumkorting regelen door je buren te vragen of zij ook interesse hebben in nieuwe dakgoten. De kans is groot dat die van hen net zo oud zijn als die van jou, en daarom last hebben van dezelfde problemen.

2. Doe zelf de voorbereiding

Door zelf de oude dakgoten te verwijderen bespaar je op de arbeidskosten: de vakman kan immers direct aan de slag met het ophangen van de nieuwe goten. Daarnaast zijn er nog andere werkzaamheden die je kunt uitvoeren: het ophangen van de beugels bijvoorbeeld of het vrijmaken van de ruimte die de vakman nodig heeft.

3. Kies een lokale dakdekker

De meeste dakdekkers brengen voorrijkosten in rekening. Door te kiezen voor een vakman die dicht bij jou in de buurt werkt, bespaar je op de voorrijkosten! Gemiddeld liggen de voorrijkosten tussen de €0,25 tot €0,50 per kilometer, maar het kan ook gebeuren dat dakdekkers een vast bedrag in rekening brengen.

wat is impregneren

Dakgoten laten vervangen? Gratis offertes vergelijken!

Wil je liever een dakdekker inschakelen voor het vervangen van jouw dakgoot of andere dakwerken? Goed idee. Je weet zeker dat de goten correct zijn geplaatst en dat er geen lekkages ontstaan. Ook krijg je een mooie garantie op materiaal en montage en bespaar jij jezelf waardevolle tijd. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in je mailbox. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Zo bespaar je tot maar liefst 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken