Wil je een nokverhoging laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Nokverhoging

Nokverhoging plaatsen

Bij het plaatsen van een nokverhoging komt ontzettend veel kijken, en er zijn veel punten waar de dakdekker rekening mee moet houden. Zo moet er ruimte zijn op het dak, moet de dakdekker de constructie controleren, de nieuwe structuur bouwen, isolatie toevoegen en nog veel meer.

Wil je meer weten over hoe het plaatsen van een nokverhoging in zijn werk gaat, en welke prijzen je kunt verwachten, dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek het stappenplan van de dakdekker, meer informatie over nokverhoging binnenkant en een dubbelzijdige nokverhoging, en ontdek of je een vergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van een nokverhoging!

Belangrijke informatie: nokverhoging plaatsen

 • Een nokverhoging is een aanpassing aan het dak om extra ruimte te creëren op de zolder of bovenverdieping.
 • Het plaats proces is het maken van een ontwerp, het kiezen van materialen, het voorbereiden van het dak, het bouwen van de nieuwe structuur, isolatie en afwerking, en tot slot, inspectie en gebruik van de nieuwe ruimte.
 • Een nokverhoging aan de binnenkant verhoogt het hoogste punt van het dak van binnenuit, behoudt het uiterlijk van de woning aan de buitenkant en creëert extra bruikbare ruimte in je woning.
 • Bij een nokverhoging kun je kiezen tussen een eenzijdige, waarbij de nok aan één zijde wordt verlegd, en een dubbelzijdige, waarbij beide zijden worden verlegd. Bij een dubbelzijdige nokverhoging krijg je meer ruimte en symmetrie, maar dit kan wel duurder zijn.
 • De kosten voor het plaatsen van een nokverhoging variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte, het gebruikte materiaal, de werkzaamheden, de locatie, en het uurtarief van de dakdekker, wat vaak tussen de € 35,- en de € 45,- valt.
 • Over het algemeen kan de prijs variëren van € 10.000,- tot € 30.000,-, afhankelijk van het type dak en de gewenste specificaties. Tip: vergelijk gratis offertes.
 • Een prefab nokverhoging is vooraf in elkaar gezet en beperkt in maten, waardoor het over het algemeen goedkoper is omdat het geen ter plaatse bouwwerkzaamheden vereist.
 • In de meeste gevallen is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen bij de bouwafdeling van je gemeente voordat je een nokverhoging op je woning plaatst.

Nokverhoging laten plaatsen

Een nokverhoging is eigenlijk precies wat er staat; een verhoging van de nok. Het wordt ook wel beschreven als een aanpassing waarbij de ok van het dak wordt verhoogd om extra ruimte te creëren op de zolder of bovenverdieping van een gebouw. Wanneer je dit wilt laten plaatsen zijn er een aantal stappen die de dakdekker moet ondernemen. Zo moet er een plan en ontwerp gemaakt worden, moet er ruimte op het dak gemaakt worden, moet je kiezen uit verschillende materialen en moet de nieuwe constructie gebouwd worden.

Om je een beetje duidelijkheid te geven over hoe de dakdekker dit aanpakt, vind je hieronder een uitgebreid stappenplan.

Stap 1: Ontwerpen en plannen

Voordat er ook maar iets kan gebeuren moet er een ontwerp gemaakt worden en moet je samen met de dakdekkers in overleg. Bedenk hoeveel extra ruimte je nodig hebt en hoe je deze wil gebruiken. Je kunt hierbij een dakdekker om advies vragen. Laat een concept ontwerpen voor de nieuwe ruimte, inclusief de gewenste afmetingen, indeling en ramen. Zo krijg je zelf een duidelijk beeld van wat er komen gaat, en kan de dakdekker makkelijk het plan aanpakken. Controleer dan meteen of je een bouwvergunning nodig hebt voor je nokverhoging. Zo ja, vraag deze dan aan.

Stap 2: Materialen kiezen

Er zijn verschillende materialen waarvan een nokverhoging gemaakt kan worden. Wanneer je een nokverhoging wil laten plaatsen moet er dan ook een keuze gemaakt worden welke de beste optie is. Hier vind je de verschillende materialen beschreven.

 • Kunststof: Dit is een licht materiaal dat in allerlei verschillende kleuren en afwerkingen verkrijgbaar is. Het is onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur. Daarnaast is het vergeleken met andere materialen ook relatief goedkoop. Een nadeel kan zijn dat het er minder mooi uitziet dan de natuurlijke materialen, en ook kan het sneller beschadigen door zon en extreme temperaturen.
 • Hout: Hout heeft in tegenstelling tot kunststof wel een mooie, natuurlijke uitstraling. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende kleuren en het is makkelijk te schilderen. Het is net als kunststof licht en duurzaam, maar vaak wel iets duurder. Daarnaast moet het goed onderhouden worden om houtrot te voorkomen.
 • Steen: Het grootste voordeel van een stenen nokverhoging is dat het bijna naadloos op de rest van de woning aansluit, wat zorgt voor een mooie uitstraling. Steen is een zwaar materiaal, wat kan betekenen dat de constructie van de woning moet worden verstevigd. Daarnaast is het ook de duurste optie. Dit komt ook omdat het zeer lang meegaat en zeer bestendig is tegen het weer en dus niet snel beschadigt.

Stap 3: ruimte maken en constructie controleren

Nadat er een ontwerp is gemaakt en de dakdekker weet wat er moet gebeuren en welke materialen hij of zij moet gebruiken kunnen ze verder met de derde stap, en dat heeft te maken met het maken van ruimte op het dak. Eerst verwijderen ze de bedekking van het dak en eventueel het isolatiemateriaal op de plek waar de nokverhoging komt. Daarna wordt er een opening in de dakconstructie gemaakt, terwijl de professional ervoor zorgt dat de structuur van het dak niet verzwakt wordt. Dit zorgt ervoor dat er genoeg ruimte is voor de nokverhoging en dat het dak stevig blijft.

Stap 4: Bouwproces

Bij stap 4 is het tijd voor het daadwerkelijke bouwen en isoleren van de nokverhoging. Hierbij zijn er een aantal punten waar de dakdekker zich mee bezig houdt.

 • Bouwen van de nieuwe structuur: De aannemer begint met het bouwen van de nieuwe muren en het dak van de nokverhoging.
 • Isolatie toevoegen: Om ervoor te zorgen dat de nieuwe ruimte goed geïsoleerd is, wordt isolatiemateriaal toegevoegd. Dit helpt om de temperatuur in de nokverhoging te reguleren en energie te besparen.
 • Buitenafwerking: De buitenkant van de nokverhoging wordt afgewerkt met gevelbekleding, zoals houten planken, bakstenen of andere materialen om ervoor te zorgen dat het er goed uitziet en past bij de rest van het huis. Ook de juiste dakbedekking wordt geplaatst.
 • Binnenafwerking: Binnen in de nokverhoging worden gipsplaten geplaatst om de muren en het plafond af te werken.
 • Installatie van ramen en deuren: Ramen en deuren worden geplaatst.
 • Laatste details: Alle laatste details worden afgewerkt, zoals het plaatsen van schakelaars, stopcontacten, verlichting en andere details om de nokverhoging klaar te maken voor gebruik.

Stap 5: Afronden

De binnenkant van de nokverhoging wordt afgewerkt met gipsplaten, vloerbedekking, verf en andere afwerkingsmaterialen. Wanneer dit is gedaan komt er een bouwinspecteur langs om de nokverhoging te inspecteren en controleren of het voldoet aan de bouwvoorschriften. Nadat de inspectie is goedgekeurd, kun je de nieuwe ruimte in gebruik nemen en genieten van je vergrote woning.

Het is belangrijk om samen te werken met ervaren dakdekkers en/of andere bouwexperts zodat je zeker weet dat je kunt genieten van je nieuwe nokverhoging.

Nokverhoging

Nokverhoging binnenkant

Een nokverhoging aan de binnenkant betekent dat het hoogste punt van het dak van binnen wordt verhoogd. In dit geval hoeft dus de buitenkant van het dak niet aangepast te worden, in tegenstelling tot een gewone nokverhoging. Je behoudt dus het uiterlijk van je woning wanneer de nokverhoging op deze manier geplaatst wordt. De meestvoorkomende versie van een nokverhoging aan de binnenkant is het verhogen van het plafond van een zolder of bovenverdieping, waardoor er meer bruikbare ruimte ontstaat voor bijvoorbeeld een extra slaapkamer, kantoor, of opslagruimte. Dit kan worden bereikt door het verhogen van de balken of dakspanten binnenin het gebouw.

Dubbelzijdige nokverhoging

Bij een nokverhoging heb je de keuze tussen een eenzijdige verhoging en een dubbele nokverhoging. Bij een eenzijdige nokverhoging gaat het om een verlegde nok aan één zijde van het schuine dak. Bij een dubbelzijdige nokverhoging worden beide zijden verlegd.

Wanneer je kiest voor een dubbelzijdige nokverhoging krijg je meer ruimte en meer licht in je woning. Ook vinden veel mensen dit de mooiere optie, omdat het zorgt voor een symmetrisch aanzicht. Wel is een dubbelzijdige nokverhoging een stukje duurder dan een eenzijdige, en dit kan voor veel mensen gezien worden als een nadeel.

Wat kost een nokverhoging plaatsen?

Wat kost een nokverhoging plaatsen? Er zijn een aantal factoren die meespelen om deze vraag te kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld de grootte van de verhoging, het gebruikte materiaal, de werkzaamheden en de regio. Ook het uurtarief van een dakdekker en het bedrijf spelen mee. Over het algemeen is het uurtarief van een dakdekker € 35,- tot € 45,-, maar dit kan hoger uitvallen wanneer een dakdekker meer ervaring heeft. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten van een nokverhoging zelf.

Om te achterhalen hoeveel een nokverhoging kost voor jouw situatie moet je weten met wat voor soort opbouw je te maken hebt en wat het type werk is. Wanneer je een schuin dak hebt en de nok verlegd moet worden kun je uitgaan van een prijs van € 10.000,- tot € 15.000,-. Bij een schuin dak waarbij de nok verhoogd moet worden gaat de prijs al omhoog, en ligt het tussen de € 16.000,- tot € 21.000,-. Bij een dakopbouw van een plat dak en een oppervlakte van 25 m² zal de prijs tussen de € 25.000,- en de € 30.000,- zijn.

Er zijn dus veel verschillende factoren waar je bij stil moet staan wil je achterhalen wat het kost om een nokverhoging te laten plaatsen door een dakdekker. Voor een duidelijker beeld van de verschillende kosten, en de bijbehorende afmetingen, kun je hieronder een kijkje nemen in de prijstabel.

Nokverhoging plaatsen kosten 2024

Type werk Afmetingen Prijs
Verlegde nok, schuin dak 3 meter breed € 10.000,- tot € 15.000,-
Nokverhoging, schuin dak 3 meter breed € 16.000,- tot € 21.000,-
Dakopbouw, plat dak 25 m² € 25.000,- tot € 30.000,-

Interesse in een nokverhoging?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Prefab nokverhoging plaatsen

Het verschil tussen een prefab nokverhoging en een gewone nokverhoging is dat een prefab verhoging vooraf in elkaar is gezet en maar in een beperkt aantal maten te krijgen. Ook is een prefab nokverhoging over het algemeen goedkoper. Dit komt omdat de dakdekker niet op de locatie zelf dingen hoeft op te bouwen en dit bespaart ontzettend veel tijd.

Heb je een vergunning nodig voor een nokverhoging?

Over het algemeen heb je een vergunning nodig wanneer je een nokverhoging op je woning wil laten plaatsen. Het is belangrijk om contact op te nemen met de bouwafdeling van je gemeente om te controleren of je een vergunning moet aanvragen voor je specifieke project. Ze kunnen je vertellen aan welke regels en voorschriften je moet voldoen en je helpen bij het indienen van de juiste documenten om de vergunning te verkrijgen. Het is dan ook verstandig om deze stap niet over te slaan om problemen in de toekomst te voorkomen.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Bij het plaatsen van een nokverhoging houdt de dakdekker zich bezig met ontzettend veel verschillende taken. Eerst moet er een ontwerp en plan gemaakt worden, vervolgens kan de dakdekker aan de slag met het voorbereiden en de structuur van het bestaande dak, om vervolgens de handen uit de mouwen te steken en te beginnen aan het bouwproces. Over het algemeen is het uurtarief van een dakdekker € 35,- tot € 45,-, en dit wordt ook bij het plaatsen van een nokverhoging vaak gebruikt als richtlijn, maar er is een manier waarop je kunt besparen op deze kosten. En dat is door via de onderstaande link vrijblijvende offertes aan te vragen van dakdekkers bij jou in de regio!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen over een nokverhoging plaatsen

Wil je meer weten over een nokverhoging plaatsen, of ben je benieuwd hoe lang zo’n procedure eigenlijk duurt? Misschien wil je wel weten of een nokverhoging energiezuinig is, of dat het ook op een plat dak geplaatst kan worden? Op al deze veelgestelde vragen vind je hieronder het antwoord!


Het plaatsen van een nokverhoging kan variëren in tijd, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. Over het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren. Een ervaren aannemer kan u een meer nauwkeurige schatting geven op basis van uw specifieke situatie. Het is belangrijk om alle wettelijke vereisten en vergunningen in overweging te nemen voordat u begint.
Een nokverhoging kan energiezuinig zijn als het goed is geïsoleerd en luchtdicht is gemaakt tijdens de installatie. Goede isolatie helpt warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren. Het is belangrijk om hoogwaardige isolatiematerialen te gebruiken en professionele installatie om energiebesparingen te maximaliseren. Daarnaast kunnen energiezuinige ramen en deuren helpen om de energie-efficiëntie verder te verbeteren.
Ja, het is mogelijk om een nokverhoging op een plat dak te plaatsen, maar het kan wat complexer zijn dan op een schuin dak. Een professionele aannemer kan dit doen door een nieuwe nok te creëren bovenop het platte dak en de benodigde constructieve aanpassingen te maken. Het is belangrijk om lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen te raadplegen en ervoor te zorgen dat het ontwerp geschikt is voor uw specifieke situatie.