Onderdak

Onderdak: Alles wat je moet weten

Een onderdak is een essentieel onderdeel van het dak. Het zorgt voor bescherming en kwaliteitsverhoging van de dakconstructie en de dakbedekking. Er zijn een aantal eigenschappen die elk onderdak nodig heeft, maar er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Lees verder en kom erachter wat deze soorten zijn.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Wat is een onderdak?

Een onderdak is een belangrijk onderdeel van een dakconstructie en biedt bescherming tegen de elementen, zoals regen, wind en sneeuw. Het bestaat uit een laag materiaal, meestal dakfolie of dakbedekking, die wordt aangebracht op de dakconstructie voordat de uiteindelijke dakbedekking wordt aangebracht. Een goed geïnstalleerd onderdak kan de levensduur van het dak verlengen en de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren.

Eigenschappen van een onderdak

Er zijn een aantal eigenschappen die een onderdak moet hebben.

  • Waterdicht. Wanneer een onderdak niet waterdicht is, kun je last krijgen van waterschade wat uiteindelijk lekkages kan veroorzaken.
  • Luchtdicht. Hetzelfde geldt voor de luchtdichtheid van het onderdak.
  • Damp-open. Oftewel een onderdak moet wel goed geventileerd zijn. Dit is om schimmelvorming en houtrot tegen te gaan.

Onderdak: verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten onderdaken die gebruikt kunnen worden bij de constructie van een dak. Hieronder staan een aantal veel voorkomende soorten onderdaken.

  • Houten onderdak.Een houten onderdak bestaat uit een houten constructie van planken of multiplex platen die over de dakspanten worden geplaatst. Het wordt vaak gebruikt als een tijdelijk onderdak tijdens de bouw van het dak. Over het algemeen liggen de kosten tussen de € 20,- en € 40,- per m².
  • Folie onderdak. Een folie onderdak is gemaakt van een dampdoorlatend materiaal dat wordt aangebracht over de dakspanten en onder de dakbedekking. Het voorkomt dat vocht van binnenuit het dak binnen komt en zorgt voor een betere ventilatie van het dak. Het kost gemiddeld tussen de € 4,- en € 12,- per m².
  • Dampremmend onderdak. Dit type onderdak voorkomt dat vocht het dak binnendringt. Het wordt vaak gebruikt bij daken met een lage hellingshoek of platte daken om lekkages te voorkomen. De prijs valt tussen de € 15,- en € 25,- per m².
  • Geïsoleerd onderdak. Een geïsoleerd onderdak bestaat uit isolatiemateriaal dat aan de binnenzijde van het onderdak is aangebracht. Het biedt extra thermische isolatie en verbetert de energie-efficiëntie van de woning. Over het algemeen kost het tussen de € 30,- en € 50,- per m².
  • Onderdak met ribben. Dit type onderdak bestaat uit geperforeerde platen met ribben die zorgen voor extra ventilatie onder het dak. Het wordt vaak gebruikt bij daken met een hoog isolatieniveau om condensatie te voorkomen. Je betaalt ongeveer tussen de € 25,- en € 40,- per m² voor dit type onderdak.

De prijs van een onderdak

De prijs van een onderdak kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type materiaal dat wordt gebruikt, de grootte en complexiteit van het dak, de kwaliteit van het materiaal en de arbeidskosten van de installatie. Ook kan de grootte en complexiteit van het dak en de installatie meespelen op de eindprijs. Wanneer je wilt besparen op de aanleg van een onderdak kun je dus het beste kiezen voor goedkope materialen en een beginnende dakdekker, of zzp’er. Ook de locatie van de dakdekker kan mee spelen. Zo betaal je snel € 0,30 per km aan voorrijkosten. In de tabel hieronder vind je nogmaals de prijzen van de verschillende soorten onderdaken op een rij.

Kosten overzicht

Soort onderdak Prijs per m²
Houten € 20,- tot € 40,-
Folie € 4,- tot € 12,-
Dampremmend € 15,- tot € 25,-
Geïsoleerd € 30,- tot € 50,-
Met ribben € 25,- tot € 40,-

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil jij een onderdak laten plaatsen? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!