Interesse in een onderdak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Onderdak plaatsen

Onderdak plaatsen

Een onderdak is een laag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal, en is ontzettend belangrijk omdat het de isolatie beschermt tegen factoren van buitenaf. Het moet waterdicht, luchtdicht en damp-open zijn en het kan lastig te plaatsen zijn. Bij een plaatsing van een onderdak moet er worden voorbereid, een keuze gemaakt worden tussen onderdakfolie of onderdakplaten en moet het onderdak op de juiste manier bevestigd en afgewerkt worden.

Wil je meer weten over een onderdak en de manier waarop deze geplaatst of vervangen wordt? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en leer meer over de eigenschappen, het stappenplan van de dakdekker en de kosten die verbonden zijn aan het plaatsen van een onderdak!

Belangrijke informatie over onderdak plaatsen

 • Het is belangrijk dat een onderdak gemaakt is uit waterdicht materiaal, een dampscherm om wind tegen te gaan en damp-open is door middel van dampdoorlatend folie.
 • Voordat een onderdak geplaatst kan worden moet de dakdekker voorbereidingen treffen en moet je kiezen tussen onderdakfolie en onderdakplaten. Onderdakfolie is makkelijker te plaatsen en goedkoper, maar onderdakplaten zorgen voor een stabielere en sterkere structuur.
 • Vervolgens moet het onderdak met spijkers of nietjes worden vastgezet, en daarna wordt het met afdichtingsmateriaal afgewerkt.
 • Wanneer je een onderdak laat plaatsen kun je kiezen uit een houten onderdak, een folie onderdak, dampremmend onderdak, geïsoleerd onderdak en een onderdak met ribben.
 • Het vervangen van een onderdak is anders dan het plaatsen omdat het betekent dat je een oud, beschadigd onderdak verwijdert en een nieuw onderdak installeert.
 • Het kost meer om een houten onderdak te installeren, ongeveer € 20,- tot € 40,- per vierkante meter, terwijl een folie onderdak goedkoper is, ongeveer € 4,- tot € 12,- per m².
 • Andere opties, zoals dampremmende, geïsoleerde of geventileerde onderdaken, hebben verschillende kosten, variërend van € 15,- tot € 50,- per m².
 • Vergelijk offertes van ervaren dakdekkers, en vind de beste deal.

De eigenschappen van een goed onderdak

Het is ontzettend belangrijk dat het isolatiemateriaal van het dak beschermt wordt, en laat dit nou net de taak zijn van een onderdak. Dit is namelijk een laag tussen de dakbedekking en de isolatie en houdt vocht, stof en wind tegen. Maar wil een onderdak zijn werk goed doen, moet het wel beschikken over enige eigenschappen. Zo is het belangrijk dat het waterdicht, luchtdicht, maar ook damp-open is. Lees verder en ontdek wat deze eigenschappen precies inhouden.

Waterdicht

Het eerste belangrijke onderdeel van een goed onderdak is natuurlijk het feit dat het waterdicht moet zijn. Het blijft tenslotte onderdeel van het dak. Om er voor te zorgen dat dit gebeurt kun je kiezen uit materialen zoals isolerend foliemateriaal en bitumineus schermen, kunststofplaten of platen van beton- of houtvezel. Vaak kun je in overleg met de dakdekker ontdekken welke hiervan de juiste keuze is voor jouw dak.

Luchtdicht

Naast het feit dat het onderdak waterdicht moet zijn, is het ook belangrijk dat er geen tocht ontstaat. Dit noem je ook wel luchtdicht. Een groot voordeel van een luchtdicht onderdak is dat het energieverlies beperkt is en zorgt voor thermische isolatie. Een belangrijk onderdeel is dan ook het dampscherm. Dit beschermt de isolatie tegen vocht die uit de woning kan komen. Zonder een dampscherm wordt je isolatielaag aangetast en gaat een groot deel van het isolerend vermogen verloren.

Damp-open

Als laatste is het belangrijk dat een onderdak damp-open is. Dit klinkt misschien heel gek, omdat het tegelijkertijd water- en winddicht moet zijn, maar toch is het zo. Vocht dat in de isolatie zit, moet namelijk de kans hebben om te kunnen verdampen. Wanneer dit niet de kans krijgt kunnen er schimmels ontstaan en het isolatiemateriaal aangetast worden. Een manier om een onderdak damp-open te maken is door middel van dampdoorlatende folie of dampdoorlatend plaatmateriaal. Het is wederom belangrijk om van te voren met een dakdekker in gesprek te gaan over de mogelijkheden en opties die je hebt.

Onderdak

Onderdak plaatsen: de verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten onderdaken die gebruikt kunnen worden bij de constructie van een dak. Hieronder staan een aantal veel voorkomende soorten onderdaken.

 • Houten onderdak.Een houten onderdak bestaat uit een houten constructie van planken of multiplex platen die over de dakspanten worden geplaatst. Het wordt vaak gebruikt als een tijdelijk onderdak tijdens de bouw van het dak.
 • Folie onderdak. Een folie onderdak is gemaakt van een dampdoorlatend materiaal dat wordt aangebracht over de dakspanten en onder de dakbedekking. Het voorkomt dat vocht van binnenuit het dak binnen komt en zorgt voor een betere ventilatie van het dak.
 • Dampremmend onderdak. Dit type onderdak voorkomt dat vocht het dak binnendringt. Het wordt vaak gebruikt bij daken met een lage hellingshoek of platte daken om lekkages te voorkomen.
 • Geïsoleerd onderdak. Een geïsoleerd onderdak bestaat uit isolatiemateriaal dat aan de binnenzijde van het onderdak is aangebracht. Het biedt extra thermische isolatie en verbetert de energie-efficiëntie van de woning.
 • Onderdak met ribben. Dit type onderdak bestaat uit geperforeerde platen met ribben die zorgen voor extra ventilatie onder het dak. Het wordt vaak gebruikt bij daken met een hoog isolatieniveau om condensatie te voorkomen.

Hoe onderdak plaatsen?

Een onderdak plaatsen kun je het beste laten doen door een ervaren dakdekker. Dit komt omdat het ontzettend belangrijk is dat het op de juiste manier wordt aangepakt. Zo moet het dak waterdicht, luchtdicht en damp-open zijn, maar zijn er ook een aantal keuzes die gemaakt moeten worden. Lees hieronder verder en ontdek welke stappen een dakdekker zet tijdens het plaatsen van een onderdak.

Stap 1: Voorbereiden van het dakoppervlak

De eerste stap in het plaatsen van een onderdak is het voorbereiden van het dakoppervlak. Dit wordt gedaan door het vuil en puin te verwijderen en mogelijke beschadigingen te repareren. Ook kan indien mogelijk de oude dakbedekking verwijderd worden en het dakoppervlak gelijk gemaakt worden door oneffenheden of kuilen op te vullen. Als laatste moet het dak gecontroleerd worden of waterafvoer en de dakconstructie geïnspecteerd worden.

Stap 2: Onderdakfolie of onderdakplaten?

Nu is het tijd om te kiezen tussen onderdakfolie of onderdakplaten. Lees hieronder meer over deze twee opties.

 • Onderdakfolie: Het voordeel van onderdakfolie plaatsen is dat het makkelijk te plaatsen is en eenvoudig wind- en waterdicht te maken is. Het is wel belangrijk dat je dan kiest voor dampdoorlatende folie.
 • Onderdakplaten: Onderdakplaten zijn in tegenstelling tot onderdakfolie lastiger te plaatsen. Ook ligt de prijs iets hoger. Een voordeel is dat ze extra structurele ondersteuning en isolatie bieden.

Welke optie je kiest zal uiteindelijk afhangen van je budget, omstandigheden en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Weet je niet welke keuze het beste is voor jouw dak? Dan kun je altijd advies vragen aan de dakdekker.

Stap 3: Bevestigen van het onderdak

Het onderdak wordt vastgezet op het dakbeschot (het houten oppervlak onder de dakbedekking) met spijkers of nietjes. Het wordt zorgvuldig bevestigd om het strak en glad te houden zonder scheuren of rimpels. Dit is belangrijk zodat er uiteindelijk gemakkelijk dakbedekking op geplaatst kan worden, zoal dakpannen of metalen platen. Ook zorgt een glad onderdak voor een goede basis en voorkomt het dat water onder de dakbedekking terecht komt.

Stap 4: Het afdichten van het onderdak

Een andere mannier waarop er wordt gezorgt dat er geen water onder de dakbedekking terecht komt is doormiddel van een goede afdichting. Nadat het onderdak stevig vast zit, gebruikt de dakdekker speciaal afdichtingsmateriaal, zoals dakkit of siliconenkit, en brengt dit rond alle randen van het onderdak aan. Vervolgens wordt er een plamuurmes gebruikt om deze afdichting gelijkmatig en strak aan te brengen.

Stap 5: Afwerking

Als laatste moet alles afgewerkt worden. Een groot onderdeel hiervan is de controle van het werk. De dakdekker kijkt of alles goed vast zit en of het goed is afgedicht. Daarna controleert hij of zij of het waterdicht, luchtdicht en damp-open is en wanneer er fouten gevonden worden moeten deze nog hersteld worden.

Als alles er goed uit ziet kan de dakdekker door met andere stappen die nodig zijn om het dak te voltooien. Dit kan te maken hebben met zowel het onderdak zelf als de dakbedekking. Als laatste ruimt de dakdekker de materialen die gebruikt zijn op en kan er schoongemaakt worden.

Onderdak vervangen: zo gaat dat

Het vervangen van een onderdak gaat ongeveer op de zelfde manier in zijn werk als het plaatsen van een onderdak. Eerst moet de dakdekker voorbereidend werk verrichten, zoasl het verwijderen van de bestaande dakbedekking en het controleren van het dakbeschot. Vervolgens kan het oude onderdak verwijderd worden en de nieuwe geïnstalleerd worden.

Wanneer dit op de juiste manier is gedaan, en het onderdak strak en netjes op de goede plek ligt, kan het onderdak afgedicht en afgewerkt worden. Het vervangen van een onderdak is anders dan het plaatsen omdat het betekent dat je een oud, beschadigd onderdak verwijdert en een nieuw onderdak installeert.


Besparen op de prijs van een onderdak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!


Onderdak plaatsen prijs

Een onderdak plaatsen is een behoorlijke klus die je het beste kunt overlaten aan een erkende dakdekker. Maar je moet dan wel rekening houden met het feit dat hier een prijskaartje aan verbonden zit. Hoe hoog het bedrag is, zal afhangen van jouw specifieke klus en dak. Hoe groter het project, hoe hoger de prijs. Dit komt doordat er over het algemeen gewerkt wordt met prijs per m².

Ook speelt het materiaal een grote rol. Voor een houten onderdak betaal je namelijk al snel € 20,- tot € 40,- per m², maar voor een folie onderdak maar € 4,- tot € 12,- per m². Een dampremmend onderdak kost tussen de € 15,- en de € 25,- en een geïsoleerd onderdak € 30,- tot € 50,- per m². Een onderdak met ribben, wat zorgt voor extra ventilatie, kost gemiddeld € 25,- tot € 40,- per m².

Wanneer je wilt besparen op de aanleg van een onderdak kun je dus het beste kiezen voor goedkope materialen en een beginnende dakdekker, of zzp’er. Ook de locatie van de dakdekker kan mee spelen. Zo betaal je snel € 0,30 per km aan voorrijkosten. In de tabel hieronder vind je nogmaals de prijzen van de verschillende soorten onderdaken op een rij.

Onderdak plaatsen prijs per m² 2024

Soort onderdak Gemiddelde prijs per m²*
Houten € 20,- tot € 40,-
Folie € 4,- tot € 12,-
Dampremmend € 15,- tot € 25,-
Geïsoleerd € 30,- tot € 50,-
Met ribben € 25,- tot € 40,-

* Let op: dit zijn gemiddeldes.

Wil je een onderdak laten plaatsen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Een onderdak moet op de juiste manier geplaatst worden en waterdicht, luchtdicht en damp-open zijn. De manier waarop je dit voor elkaar krijgt is door een dakdekker in te schakelen die weet wat ze moeten doen. Hieronder kun je een gratis offerteaanvraag doen. Je wordt dan in contact gebracht met verschillende dakdekkers bij jou in de regio.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen over onderdak plaatsen

Wil je meer informatie over een onderdak? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen die je hierbij kunnen helpen!


Ja, je kunt zelf een onderdak plaatsen. Zorg voor de juiste materialen en gereedschappen. Begin met het voorbereiden van het oppervlak en leg dan het onderdak materieel, zoals dakpannen of dakbedekking, volgens de instructies. Zorg ervoor dat alles stevig en waterdicht is. Het kan handig zijn om hulp te vragen als je onzeker bent. Veiligheid is belangrijk, draag geschikte beschermende kleding en volg de veiligheidsvoorschriften.
Het beste materiaal voor een onderdak is meestal een ademende folie of een synthetisch onderdakmembraan. Deze materialen helpen om vocht uit de dakconstructie te ventileren en te houden. Ze beschermen ook tegen wind en stof. Kies een onderdak materiaal dat geschikt is voor jouw specifieke daktype en lokale klimaatomstandigheden. Overleg met een professional als je twijfels hebt.
Het plaatsen van een onderdak gebeurt meestal aan de buitenkant van het dak, onder de dakbedekking. Dit zorgt voor bescherming tegen vocht en andere weersinvloeden. Het onderdak wordt bovenop de dakspanten gelegd voordat de dakbedekking wordt aangebracht. Binnen in het huis is het niet gebruikelijk om een onderdak te plaatsen, tenzij er specifieke bouwtechnische redenen zijn om dit te doen.