Investeren in een prefab dakopbouw?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Prefab dakopbouw

Prefab dakopbouw: kosten & info

Een kant-en-klare verdieping, woning of aanbouw. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en toch is het mogelijk met een prefab dakopbouw. Lees verder en ontdek wat dit inhoudt, wat de voor- en nadelen zijn en welke kosten er aan verbonden zijn.

Belangrijke informatie over de kosten van een dakopbouw

 • Een prefab dakopbouw wordt snel geplaatst door specialisten, maar de kosten variëren afhankelijk van het type opbouw, zoals een dakkapel of extra verdieping, met gemiddelde prijzen van € 3.000,- tot € 30.000,-.
 • De kosten van een prefab dakopbouw voor een garage variëren, met gemiddelde prijzen tussen € 2.000,- en € 3.000,- per m², terwijl een nokverhoging, afhankelijk van enkel- of dubbelzijdig, € 7.000,- tot € 17.000,- kan kosten.
 • De prijs van een prefab dakopbouw wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type dakopbouw (plat of schuin), de afmetingen en het materiaal, arbeidskosten, vergunningen en legeskosten.
 • De kosten stijgen met de grootte en het gebruik van hoogwaardige materialen en arbeidskosten variëren op basis van uurtarief en vakmanschap, meestal tussen € 30,- en € 50,- per uur.
 • Vergunningen (legeskosten) verschillen per gemeente, maar zijn meestal 2-4% van de bouwsom.
 • Het maken van een bouwtekening voor een dakopbouw kost gemiddeld tussen de € 1.200,- en € 2.100,-, terwijl een constructieberekening begint bij € 659,- en kan oplopen, afhankelijk van de omvang en extra opties.
 • Een prefab dakopbouw is kostenefficiënter omdat het minder arbeid en tijd op de bouwplaats vereist in vergelijking met maatwerk, dat ter plaatse wordt gebouwd.
 • Je kunt geld besparen op een prefab dakopbouw door gratis offertes te vergelijken, te kiezen voor een eenvoudig ontwerp, voordelige materialen te overwegen, de timing gunstig te plannen en te informeren naar eventuele subsidies of leningen.

Prefab dakopbouw kosten

Een prefab dakopbouw wordt meestal in een paar dagen geplaatst door specialisten. Het wordt op maat gemaakt in een fabriek en wordt vervolgens met een hijskraan op het dak geplaatst en vastgemaakt aan het gebouw. Vervolgens wordt het aangesloten op de elektriciteit en andere installaties, zodat het direct gebruikt kan worden als extra leefruimte. Er komt dus veel bij kijken, en dat betekent dat er ook een prijskaartje aan verbonden is.

Er zijn verschillende soorten prefab dakopbouwen, met een verschillende prijs. Zo kost een dakkapel maar € 3.000,- tot € 4.500,-, maar betaal je voor een volledige extra verdieping al snel € 25.000,- tot € 30.000,-.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor een prefab dakopbouw, maar er komt vaak nog veel meer bij kijken. De kosten worden namelijk op een specifieke manier opgebouwd, en er zijn een aantal factoren die deze prijs beïnvloeden. Hieronder vind je meer informatie over de kostenopbouw van een prefab garage, nokverhoging en een overzicht van de kosten die hier zijn besproken.

Kosten bij dakopbouw garage

Over het algemeen heeft een garage een plat dak, wat zeer voordelig is voor een prefab dakopbouw. Je kunt met een prefab dakopbouw ook extra kantoorruimte of opslagruimte creëren. De kosten van een dakopbouw garage hebben te maken met de constructie van het dak, het materiaal van de buitenbekleding en de keuze van het dak. Een puntdak is namelijk duurder dan een plat dak. Over het algemeen kun je uitgaan van kosten tussen de € 2.000,- en de € 3.000,- per m². Wel is deze prijs inclusief constructietekening, aanvraging vergunning en de afwerking van de elektriciteit, stucwerk of verwarming.

Prefab nokverhoging kosten 2024

Naast een dakkapel of volledige extra verdieping, is er ook nog de nokverhoging. Hierbij wordt het dak gewoonweg verhoogd. Bij een enkelzijdige nokverhoging gaat het over € 7.000,- tot € 12.000,- en bij een dubbelzijdige nokverhoging kun je al snel € 12.000,- tot € 17.000,- verwachten. Wederom zijn er een aantal factoren die deze kosten kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan factoren zoals afmetingen en het gewenste materiaal. Zo kun je kiezen voor kunststof, hout en steen. Over het algemeen is steen de duurste optie, omdat het erg zwaar is en daardoor moeilijker te maken.

Kostenoverzicht prefab dakopbouw

Soort prefab dakopbouw Gemiddelde prijs
Extra verdieping € 25.000,- tot € 30.000,-
Dakkapel € 3.000,- tot € 4.500,-
Prefab dakopbouw garage € 2.000,- tot € 3.000,-
Enkelzijdige nokverhoging € 7.000,- tot € 12.000,-
Dubbelzijdige nokverhoging € 12.000,- tot € 17.000,-

Extra licht en ruimte creëren?

Doe een gratis offerteaanvraag en ontdek de kosten.

Gratis offertes ontvangen!


Hoe wordt de prijs van een prefab dakopbouw opgebouwd?

De prijs van een prefab dakopbouw is al meerdere keren benoemd, maar hoe deze prijs precies is opgebouwd is nog onduidelijk. Hier gaan we nu verandering in brengen. Er zijn namelijk verschillende punten waar je rekening mee moet houden wanneer je de kosten wilt berekenen. Zo zijn er verschillende types dakopbouw, spelen de afmetingen en het materiaal mee, moet je rekening houden met arbeidskosten en vergunningen en moet er een bouwtekening en constructieberekening worden gemaakt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de overige kosten. Hieronder vind je meer informatie over de genoemde factoren.

1. Type dakopbouw

Als eerste is het goed om te kijken naar welke types dakopbouw er zijn. Zo kun je kiezen tussen een plat dak en een schuin dak. Een prefab dakopbouw voor een plat dak en voor een schuin dak verschillen in kosten en ontwerp.

Platte daken

Voor een plat dak is de constructie meestal eenvoudiger en dus goedkoper. Het ontwerp is vaak rechthoekig of vierkant. Een prefab plat dakopbouw kan sneller worden geïnstalleerd omdat er geen ingewikkelde hellingen of hoeken zijn. De meeste woningen hebben geen platte daken, maar juist schuine daken.

Schuine daken

Voor een schuin dak zijn er meer ontwerpmogelijkheden, maar het kan duurder zijn vanwege de complexere constructie. Het installeren van een schuin dak kost vaak meer tijd en arbeid, omdat deze wel last hebben van hellingen en hoeken.

prefab dakopbouw

2. Afmetingen en materiaal

De kosten van een prefab dakopbouw worden sterk beïnvloed door de afmetingen en de materialen die worden gebruikt.

Allereerst, de grootte van de dakopbouw speelt een belangrijke rol. Een grotere dakopbouw vereist meer materiaal en arbeid, wat de kosten verhoogt. Maar, het is belangrijk om te bedenken dat een grotere dakopbouw ook extra ruimte kan bieden. Daarnaast hebben de materialen die worden gebruikt ook invloed op de kosten.
Als je kiest voor hoogwaardige, duurdere materialen, zal dit de totale kosten verhogen. Aan de andere kant kunnen goedkopere materialen helpen om kosten te besparen, maar kunnen ze mogelijk minder duurzaam zijn. Het is dus een overwogen keuze die je moet maken.

3. Arbeidskosten

Bij een prefab dakopbouw zijn er arbeidskosten voor het installeren en monteren van de kant-en-klare dakconstructie op de bouwplaats. Het gaat hierbij om het werk van alle vakmensen die betrokken zijn bij het tillen, plaatsen en bevestigen van de prefab dakopbouw.

Je kunt dus de arbeidskosten berekenen door rekening te houden met het uurtarief van de vakmensen en het aantal arbeidsuren dat nodig is om een prefab dakopbouw te plaatsen. Het gemiddelde uurtarief kan verschillen en is afhankelijk van regio, de specifieke vaardigheden en de ervaring van de vakmensen. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag tussen de € 30,- en de € 50,- per uur.

4. Kosten voor vergunning

Wanneer je een dakopbouw laat plaatsen moet je altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kun je doen via het omgevingsloket. De kosten die hiervoor gerekend worden noem je leges, en deze legeskosten verschillen per gemeente. Over het algemeen liggen de kosten tussen de 2 en de 4 procent van de volledige bouwsom. Je zult deze kosten dus pas kunnen berekenen wanneer je alle andere kosten op een rijtje hebt.

5. Kosten voor bouwtekening en constructieberekening

Wanneer er een bouwtekening gemaakt moet worden van een dakopbouw kost dit gemiddeld tussen de € 1.200,- en de € 2.100,- inclusief BTW. Natuurlijk zal de prijs afhangen van de type woning, de omvang en de mogelijke extra opties (zoals trapgat, schuin dak of dakterras). Dit komt doordat deze eisen de tekening uitgebreider maken, waardoor de vakman meer tijd kwijt is aan het realiseren van het product.

Een constructieberekening, wat bestaat uit de controle van de bestaande fundering, vloeren en balklagen en de constructieberekening van de nieuwe bovenbouw en dakopbouw. De prijs die je hiervoor betaalt start vanaf € 659,- en kan oplopen tot € 1.099,-. Hoe groter de dakopbouw, hoe hoger de prijs. De kosten voor de berekening lopen ook op als je extra opties wilt laten uitrekenen. Voor een nieuw trapgat betaal je dan bijvoorbeeld € 269,- extra, en voor een dakraam € 109,-.

6. Overige kosten

Het is al meerdere keren genoemd, maar op het moment dat je extra opties wil toevoegen zorgt dit ervoor dat de eindprijs ook hoger uitvalt. Hieronder vind je een lijstje met voorbeelden van deze opties.

 • Dakkapellen | € 5.000,-
 • Trapgat | € 3.000,-
 • Isolatie | € 45,- per m²
 • Zonnepanelen | €4.000,-
 • Groen dak | €1.500,-
 • Dakterras | Vanaf €10.000,-
 • Dakraam / lichtstraat | €700,-
 • Archiefonderzoek | €400,-
 • Afvalcontainer | €250,-
 • Bouwlift | €50,- per dag
 • Steigers | €100,- per dag
 • Kraanwagen huren | Vanaf €250,-

Man dakopbouw

Kostenvergelijking prefab dakopbouw en maatwerk

Een prefab dakopbouw is een dakconstructie die in de fabriek wordt gemaakt en vervolgens op de bouwplaats wordt geïnstalleerd. Dit kan kosten besparen omdat het minder arbeid en tijd op de bouwplaats vereist. Maatwerk daarentegen wordt ter plaatse gebouwd volgens specifieke wensen en ontwerpen, wat vaak meer arbeid en tijd kost, wat de kosten kan verhogen. Een op maat gemaakte dakopbouw is namelijk gemiddeld zo’n 10 procent tot 40 procent duurder dan de prefab opbouw.

Besparen op prefab dakopbouw

Je kunt geld besparen op een prefab dakopbouw door deze tips te gebruiken:

 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende aannemers via dakdekkersgids.nl en vergelijk prijzen en diensten om de beste deal te vinden.
 • Kies eenvoudig ontwerp: Een eenvoudig ontwerp is vaak goedkoper dan een complex ontwerp met veel extra’s.
 • Materialen: Overweeg betaalbare maar duurzame materialen om de kosten zo laag mogelijk te houden.
 • Timing: Plan je project buiten het hoogseizoen om gebruik te maken van de lagere arbeidskosten.
 • Subsidies en leningen: Informeer naar eventuele subsidies of leningen voor energie-efficiënte prefab dakopbouw.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in een prefab dakopbouw? Doe dan de gratis offerteaanvraag en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!

 

Veelgestelde vragen over prefab dakopbouw

Wil je meer weten over de kosten van een prefab dakopbouw? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen.


De kosten van een dakopbouw per vierkante meter variëren sterk en hangen af van verschillende factoren, zoals locatie, materiaalkeuze, complexiteit en regionale arbeidskosten. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor een dakopbouw ergens tussen de € 1.000,- en € 3.000,- per vierkante meter liggen. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en met aannemers te praten om een nauwkeurige schatting voor jouw specifieke project te krijgen.
Ja, de keuze van dakbekleding kan de kosten van een prefab dakopbouw beïnvloeden. Sommige dakbedekkingsmaterialen zijn duurder dan andere, en de complexiteit van de installatie kan variëren. Bijvoorbeeld, een rieten dak kan duurder zijn dan een dak met dakpannen. Het is belangrijk om het type bekleding zorgvuldig te overwegen bij het plannen van een prefab dakopbouw om de kosten in lijn te houden met je budget.
De kosten van een dakopbouw op maat zijn meestal hoger dan die van een prefab dakopbouw. Prefab dakopbouwen worden in een fabriek gemaakt en zijn vaak goedkoper en sneller te installeren. Maatwerk kan duurder zijn omdat het speciaal voor jouw behoeften wordt gebouwd. Het is belangrijk om je budget en behoeften af te wegen bij het kiezen tussen prefab en maatwerk voor een dakopbouw.