Interesse in een kunstleien dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Soorten dakbedekking » Kunstleien

Kunstleien dak: info en prijzen

Deze kunstleien dak pagina is geüpdatet in 2024.

Ben je bezig met een dakrenovatie of vervanging? Er zijn veel mogelijkheden. Naast traditionele materialen zoals dakpannen en natuurlijke leien, bestaat er ook een duurzaam alternatief: kunstleien. Deze zijn gemaakt van vezelcement en bieden interessante voordelen ten opzichte van andere dakbedekking. In dit artikel zullen we verder ingaan op kunstleien, de eigenschappen en de prijzen. Laten we erin duiken!


Kunstleien: de belangrijkste informatie op rij

 • Kunstleien, ook wel vezelcementleien genoemd, zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Ze gaan tot wel 35 jaar mee en hebben weinig onderhoud nodig.
 • Het plaatsen van kunstleien (door een professionele dakdekker) kost gemiddeld €65,- tot €75,- euro per m².
 • Kunstleien leggen bestaat uit: oude dakbedekking verwijderen, een goede onderlaag/onderdak, het plaatsen van de kunstleien (vaak dubbele dekking) en tot slot de afwerking.


Welke soorten kunstleien zijn er?

Kunstleien, ook wel vezelcementleien genoemd, zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals vierkant, rechthoekig en zeshoekig, met of zonder afgeronde hoeken.

De kunstleien hebben een recht of afgerond randprofiel en er zijn diverse kleuren beschikbaar, van donkergrijs tot betongrijs, zinkgrijs, bruin en keramisch rood. Als voordeel hebben de afgeronde leien dat er geen water op de randen blijft staan, waardoor ze beter droog blijven en minder snel vuil ophopen. Dit voorkomt vroegtijdige veroudering van de dakbedekking.

Wat is de levensduur van kunstleien?

Leien daken hebben meestal een levensduur van 30 tot 35 jaar. Afhankelijk van de oriëntatie van het dak en de omgeving kunnen ze langer meegaan. Een noordelijk georiënteerd dak zal doorgaans gevoeliger slijten door het ontbreken van zonlicht dat de leien droger houdt.

Over het algemeen krijg je 30 jaar garantie op productkenmerken zoals waterabsorptie, buigsterkte en vorstweerstand, en 15 jaar garantie op het uitzicht van de lei (kleur en structuur). In de praktijk gaan ze echter dus langer mee dan 30 jaar.

kunstleien

Wat zijn de belangrijkste voordelen van kunstleien?

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn een stuk goedkoper dan natuurleien.
 • Je hoeft je dakconstructie niet te verstevigen. Kunstleien zijn namelijk licht van gewicht.
 • Kunstleien gaan lang mee, tot wel 35 jaar of meer, en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hagel, harde wind (hoge windweerstand) en regen. Daarnaast bestaat uit uit grondstoffen (cement, water, cellulosevezels en minerale vulstoffen) die veel in de natuur aanwezig zijn. Het geeft dus een kleine ecologische voetafdruk.
 • Kunstleien kunnen geplaatst worden op complexe dakvormen.

Zitten er ook nadelen aan kunstleien?

 • De levensduur van kunstleien is minder lang dan die van natuurleien, daardoor zijn ze vooral op de korte termijn goedkoper.
 • Kunstleien zijn iets gevoeliger voor mosgroei dan bijvoorbeeld natuurleien. Dit is gelukkig op te lossen met een goede coating.

Wat kosten kunstleien?

Kunstleien zijn een veel voordeligere optie als het gaat om dakbedekking dan natuurleien. Kunstleien kun je al laten leggen voor een prijs van €65,- tot €75,- per m². Dit in tegenstelling tot natuurleien, waarvoor de prijzen al snel oplopen van €100,- tot €150,- per m². De prijzen zijn onder meer afhankelijk van de kleur, vorm en plaatsing.

Prijs kunstleien 2024

Type dakbedekking Gemiddelde kosten inclusief btw en plaatsing door dakdekker* Levensduur
Kunstleien €65,- tot €75,- per m² 25 tot 35 jaar
Natuurleien €100,- tot €150,- per m² 80 tot 100 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Hier vind je informatie over andere soorten dakbedekkingen.

Nieuwe leien dakbedekking?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Kunstleien plaatsen: de werkwijze

Het plaatsen van kunstleien vereist voorbereiding en afwerking, maar het proces verloopt in het algemeen sneller dan bij natuurleien.

 1. Indien nodig: oude dakbedekking verwijderen

Om te beginnen moet de oude dakbedekking worden verwijderd en het dak moet worden gecontroleerd op eventuele beschadigingen.

 1. Onderlaag aanbrengen

Vervolgens moet een onderlaag van waterdicht materiaal worden aangebracht om lekkages te voorkomen.

Het is heel belangrijk om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van het onderdak als je nieuwe dakleien gaat plaatsen. Vooral bij leien daken met een minder steile helling (< 15 graden) is het belangrijk, omdat er hier groter risico bestaat op waterinsijpeling via dakleien. Onderdak speelt ook een cruciale rol bij luchtdichtheid, thermische isolatie en akoestische isolatie. Er zijn twee soorten onderdaken: flexibel of star onderdak.

Een soepel onderdak bestaat uit een gewapende dampopen kunststof folie en is soms voorzien van een kleefstrook. Een star onderdak is een houtvezelplaat of vezelcementplaat. evt.

 1. Kunstleien plaatsen

Dan worden de leien in rijen op het dak geplaatst en vastgezet met speciale nagels of schroeven om ervoor te zorgen dat ze op de juiste wijze worden geïnstalleerd.

Rechthoekige leien worden meestal met roestvrijstalen haken en optioneel twee nagels aan een dubbele houten draagconstructie bevestigd. Deze leien kunnen op verschillende manieren worden geplaatst. Een veelgebruikte methode is de ‘dubbele dekking’, waarbij de leien elkaar voor de helft overlappen. Dankzij deze manier van plaatsing is het dak perfect wind- en waterdicht. Andere plaatsingsmethodes zijn onder andere enkelvoudige horizontale dekking en ruitdekking (met ruitleien).

 1. Afwerking

Tenslotte wordt het dak afgewerkt om het te beschermen tegen wind en regen.

Hoe moet je een kunstleien dak onderhouden?

Als je kiest voor een kunstleien dak, heb je de eerste jaren geen onderhoud nodig. Na zo’n 15 jaar is het aangeraden om je dak grondig te laten inspecteren. Dit geldt vooral voor noordelijk gerichte daken, die minder zonlicht zullen krijgen en daardoor meer risico lopen op mosvorming. Laat je dak daarom regelmatig behandelen met een anti-mosproduct.

Als er veel bomen in de buurt staan, moet je ook extra letten op je dak en bladeren verwijderen om ervoor te zorgen dat je dak goed kan drogen.

Besparen op kunstleien? Gratis offertes!

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen bij het plaatsen van kunstleien. Vergelijk gratis offertes, overweeg doe-het-zelf-opties, kies voor goedkopere materialen, combineer met andere werkzaamheden en informeer naar subsidiemogelijkheden bij je gemeente. Ook het regelmatig onderhoud van je dak kan je op de lange termijn veel geld besparen.

Gratis offertes vergelijken