Interesse in natuurleien?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Natuurleien

Natuurleien: info en prijzen

Een natuurleien dak wordt gemaakt van 100% natuursteen. Elke lei heeft haar eigen kleur, vorm en structuurverschillen, wat het geheel een uniek en authentiek uiterlijk geeft. Lees hier meer over de voordelen, opties en prijzen van natuurleien.


Natuurleien dak: de belangrijkste informatie op rij

  • Natuurleien is een vorm van dakbedekking die gemaakt is van natuursteen en varieert in kleur, vorm en structuur, wat het uniek en authentiek maakt.
  • Het natuurproduct is duurzaam, milieuvriendelijk, brandbestendig, en biedt goede geluidsisolatie. Het is duurder dan kunstleien, maar heeft minder onderhoud nodig en kan meer dan 80 jaar meegaan.
  • De prijs van natuurleien is afhankelijk van verschillende factoren, zoals grootte, kleur en vorm. De gemiddelde kosten inclusief btw en plaatsing door dakdekker zijn €100,- tot €145,- per m²
  • Een alternatief voor natuurleien is kunstleien, die gemaakt zijn van vezelcement en in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar zijn, maar minder lang meegaan.

Wat zijn natuurleien precies?

Natuurleien bestaan ​​uit natuursteen dat afkomstig is uit steengroeven in Europa, Azië, Afrika en Amerika. Elk stuk is uniek door de variëteit aan kleuren, vormen en structuren die optreden. Deze variëteit geeft je dak een rustieke, authentieke uitstraling. Natuurleien zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, variërend van grijs tot blauw, bruin, groen en paars. Antraciet is meestal het populairst vanwege de natuurlijke uitstraling die het biedt.

Vind hier meer informatie over andere soorten dakbedekking.

Wat zijn de voordelen van natuurleien?

Als je op zoek bent naar een duurzame, milieuvriendelijke en kosteneffectieve oplossing voor dakbedekking, dan zijn natuurleien de perfecte keuze.

  • Ze hebben een aantrekkelijk uiterlijk
  • Zijn er in verschillende opties
  • Brandbestendig
  • Goede geluidsisolatie
  • Daarnaast gaan ze jaren mee zonder te vervagen of stuk te gaan en hebben ze minder onderhoud nodig dan andere dakbedekkingsmaterialen. Natuurleien kunnen dan 80 jaar meegaan.

En de nadelen?

Natuurleien hebben ook wat nadelen. Ten eerste is er de hoge kostprijs, die vaak hoger ligt dan die van kunstleien. Daarnaast worden ze gemaakt op basis van steen uit steengroeven, waardoor de afwerking minder strak kan zijn. Er kunnen vervormingen en imperfecties optreden. Toch vinden de meeste mensen dit juist charmant aan natuurleien en zorgt het voor die natuurlijke uitstraling.

Wat kosten natuurleien?

Er zijn een aantal factoren die de prijs van een natuurleien dak beïnvloeden, zoals de maat, vorm en kleur van de leien, het type werk (renovatie of compleet nieuw), de grootte van het dak en hoe makkelijk het te bereiken is.

Een natuurleien dak is doorgaans duurder dan andere soorten dakbedekking, met gemiddelde kosten tussen €100,- en 145,- per m² (incl. btw en plaatsing). Wil je meer weten over adviezen en een op maat gemaakte prijs voor je nieuwe dak? Vraag gerust offertes aan bij erkende dakdekkers via onze offertepagina.

Prijs natuurleien 2024

Type dakbedekking Gemiddelde kosten inclusief btw en plaatsing door dakdekker* Levensduur
Natuurleien €100,- tot €145,- per m² 80 tot 100 jaar
Kunstleien €65,- tot €75,- per m² 25 tot 35 jaar

Interesse in natuurleien?

Via het offerteformulier vraag je prijsopgaven aan en schakel je een dakdekker in!

Verschil natuurleien met kunstleien

Nederlanders hebben er al eeuwenlang een grote voorkeur voor: natuurleien als dakbedekking. Hoewel het vele voordelen biedt, komt de prijs ook vaak tegen.

Daarom is er de laatste jaren steeds meer interesse in een goedkoper alternatief: kunstleien. Deze leien hebben de looks van hun natuurlijke variant en zijn gemaakt van vezelcement, waardoor ze in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar zijn.

Ze zijn goed bestand tegen weersinvloeden, maar lopen wel meer kans op groene aanslag door mos en algen groei. Een kunstleien dak gaat ongeveer 25 tot 35 jaar mee, afhankelijk van hoe goed je ze onderhoudt.

Natuurleien plaatsen

Wil je investeren in een mooi natuurleien dak, maar lukt het je niet om het zelf aan te brengen? Een vakman kan je hierbij helpen. Het biedt enkele interessante voordelen.

Je krijgt advies op maat met betrekking tot welk type leien je beter neemt, een correcte plaatsing dankzij de nodige kennis en ervaring van de vakman, en uiteindelijk een mooi eindresultaat. Maar daarbij komt ook dat je tijd en moeite bespaart door alles over te laten aan de vakman.

Je kunt kiezen tussen 4 plaatsingsmethodes: dubbele dekking (meest gebruikt), dubbele dekking met open voeg (vooral voor gevelbekleding), enkelvoudige horizontale dekking en enkelvoudige ruitdekking. Op deze pagina lees je meer over het plaatsen van een leien dak.

Hoe moet je een natuurleien dak onderhouden?

Met natuurleien heb je eigenlijk geen risico op groene aanslag, aangezien de materialen zo ondoordringbaar zijn dat vocht en algen geen kans hebben. Als er na verloop van tijd toch stof en vuil is opgehoopt, dan kun je dit makkelijk verwijderen met een hogedrukspuit en een neutraal schoonmaakmiddel.

Wil je gegarandeerd succes? Dan is het altijd een goed idee om experts in te huren om je dak schoon te maken.

Besparen op natuurleien? Gratis offertes!

Als je een natuurleien dak laat aanbrengen, is het verstandig om de kostprijs te vergelijken.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan via ons formulier en kies een dakdekker die het beste bij je wensen past. Op die manier weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je project. Bovendien garanderen we dat alle offertes door professionele dakdekkers worden gemaakt, zodat je altijd weet dat je kwaliteit ontvangt.

Gratis offertes vergelijken