Interesse in een dakoverstek?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Dakoverstek

Dakoverstek: informatie & kosten

Een dakoverstek is een uitbreiding van het dak, wat veel voordelen heeft. Zo geeft het bescherming tegen regen en zorgt het voor schaduw. Wil je meer weten over de voordelen, maar ook de nadelen, van een dakoverstek? Lees dan verder!

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan snel gratis offertes van dakdekkers uit je eigen regio. Zonder verplichtingen.

Dakoverstek: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een dakoverstek is het uitstekende deel van het dak dat zich voorbij de buitenmuur van een gebouw bevindt. Het biedt bescherming en stijl.
 • Er zijn verschillende soorten dakoverstekken, zoals klassiek, open, gesloten en verlengd.
 • Voordelen van een dakoverstek zijn het feit dat het beschermt tegen het weer, de schaduw het huis koel houdt, het voorkomt dat regenwater direct tegen de muren slaat en het er mooi uitziet.
 • Nadelen zijn de prijs, de ruimte die het inneemt, het heeft extra onderhoud nodig en het kan natuurlijk licht in je woning verminderen.
 • Bij hellende daken kun je zowel kiezen voor een horizontale als een hellende overstek.
 • Kunststof dakoverstekken zijn populair omdat ze duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn.
 • Andere dakoverstek bekleding kan gemaakt worden van hout, pvc of aluminium.
 • De prijs van een dakoverstek ligt tussen de € 50,- en de € 150,- per m².

Wat is een dakoverstek?

Een dakoverstek is het deel van het dak dat voorbij de buitenmuur van een gebouw uitsteekt. Het is een uitbreiding van het dak die schaduw biedt aan de buitenmuur, ramen en deuren eronder. Deze overstekken hebben meerdere doelen, zoals het beschermen van de gevel tegen weersinvloeden en het voorkomen van regenwater dat direct tegen de muren slaat. Ook houdt het zonlicht tegen en ziet het er leuk uit. Hoe groot een dakoverstek is, ligt volledig het ontwerp en de functie van het gebouw.

Een dakoverstek kan op verschillende daken worden geplaatst. Ze komen bijvoorbeeld veel voor op schuine daken, zoals zadeldaken, om de randen van het dak te verlengen en bescherming te bieden tegen regenwater en andere weersinvloeden. Maar ook platte daken kunnen hun voordeel doen met een dakoverstek.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten dakoverstekken waar je uit kunt kiezen. Hieronder staan een aantal beschreven.

 • Klassieke. Dit is de meest voorkomende vorm van dakoverstek, waarbij de rand van het dak horizontaal wordt verlengd voorbij de buitenmuren van het gebouw.
 • Open. Een open overstek verwijst naar een overstek waarbij er geen volledige afsluiting is aan de onderkant van het overstekende gedeelte. In plaats daarvan zijn er mogelijk houten balken, kolommen of andere dingen die het overstek ondersteunen.
 • Gesloten. Een gesloten overstek is een overstek waarbij het overstekende gedeelte wel volledig is afgesloten aan de onderkant. Bijvoorbeeld met plafondpanelen.
 • Verlengde. Soms wordt ervoor gekozen om het overstek verder uit te breiden dan de standaardmaat, om extra bescherming tegen regen, sneeuw of zonlicht te bieden. Niet elk gebouw is hier geschikt voor.

Dakoverstek

Voordelen en nadelen van een dakoverstek

Een dakoverstek bied dus schaduw en bescherming. Lees hieronder wat de andere voor- en nadelen zijn van een dakoverstek.

Voordelen Nadelen
 • Een dakoverstek biedt bescherming aan de buitenmuren, ramen en deuren tegen weersinvloeden. Dit voorkomt schade aan het gebouw.
 • Door de schaduw die een dakoverstek biedt, kan het helpen om de temperatuur in het gebouw te reguleren.
 • Een dakoverstek voorkomt dat regenwater direct tegen de muren slaat wat risico op waterinfiltratie verminderd.
 • Ze zien er mooi uit en zorgen voor stijl en kunnen het ontwerp versterken.
 • Een dakoverstek vereist materiaal en arbeid waardoor het duur is.
 • Ook kan het de beschikbare buitenruimte beperken.
 • Een dakoverstek kan extra onderhoud vergen, zoals het schoonhouden van de goten en het verwijderen van bladeren en ander vuil.
 • Een grote dakoverstek kan de hoeveelheid natuurlijk licht verminderen. Dan moet het licht binnen sneller aan.

Dakoverstek bij een plat of hellend dak

Je kunt een dakoverstek installeren bij zowel hellende als platte daken. Bij platte daken dient de horizontale dakoverstek voornamelijk om regenwater af te voeren en om je huisgevel te beschermen.

Bij hellende daken kun je zowel kiezen voor een horizontale als een hellende overstek. Een hellende overstek betekent dat het dak verder doorloopt tot de gewenste lengte, zonder dat er extra dragende structuren nodig zijn. Dit soort overstek beschermt de gevel van je huis uitstekend tegen verschillende weersomstandigheden.

Overstek dak bekleden: de mogelijkheden

Het bekleden van een overstek betekent dat je de onderkant van het overstek bedekt met een bepaald materiaal om het te beschermen tegen het weer, maar ook om het mooier te maken. De meest voorkomende materialen waarmee dit gedaan wordt zijn houten panelen, pvc-panelen, aluminium bekleding en kunststof. Naast het feit dat deze bekleding beschermt tegen weersinvloeden, zorgt het er ook voor dat je minder onderhoud hoeft uit te voeren en kan het helpen bij het isoleren van de woning. Dit kan dat weer leiden tot energiebesparing. Over het algemeen verbetert het bekleden van een dakoverstek zowel de werking als de uitstraling van een huis.

Kunststof dakoverstek

Kunststof dakoverstekken zijn populair omdat ze duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn. Als de houten rand van je dak versleten is of geschilderd moet worden, kun je deze kunststof gemakkelijk over de houten rand schuiven. Hierdoor ziet het er netjes uit en hoef je het in de toekomst niet meer te onderhouden. Als sommige delen van het hout slecht zijn, worden die vervangen en waterdicht gemaakt. Door dit te doen, zul je in de toekomst geld besparen omdat je minder onderhoud hoeft te doen.

Wat is een overstek bij een dakkapel?

Eigenlijk is een overstek bij een dakkapel hetzelfde als bij andere delen van het dak. Ook hierbij gaat het namelijk om een uitstekend stukje dak aan de zijkant of voorkant van het dak. In dit geval dan het dak van de dakkapel. Een dakoverstek is belangrijk bij zowel een dakkapel als een gewoon dak omdat het verschillende functies vervult, zoals het beschermen van de muren tegen regenwater, het bieden van schaduw, het voorkomen van waterschade.

Dakoversteek afwerken: zo gaat dat

Wanneer het dakoversteek afgewerkt moet worden pakken dakdekkers dat als volgt aan:

 • Materiaal kiezen: De dakdekker gaat kijken naar de mogelijkheden, en in overleg met de klant wordt er een keuze gemaakt op het gebied van materialen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen uit houten planken, pvc-panelen of kunststof.
 • Meten en snijden: De afmetingen van de dakoversteek worden gemeten en het gekozen materiaal wordt om maat gesneden.
 • Bevestiging: De dakdekker bevestigd het materiaal vervolgens aan de dakoversteekstructuur met spijkers, schroeven of andere geschikte bevestigingsmiddelen.
 • Afwerking: Daarna zorgt de vakman ervoor dat het materiaal gelijkmatig is geplaatst en de randen netjes zijn afgewerkt.
 • Schilderen of afwerken: Indien nodig kun je het afgewerkte materiaal laten schilderen of afwerken om het te beschermen tegen weersinvloeden of om het uiterlijk te verbeteren.
 • Waterafvoer controleren: Den dakdekker controleert en zorg ervoor dat de dakoversteek zodanig is afgewerkt dat regenwater goed wordt afgevoerd om waterschade te voorkomen.

Het afwerken van de dakoversteek beschermt het houtwerk en draagt bij aan de uitstraling van het huis. Daarom is het belangrijk dat dit wordt uitgevoerd door een vakman.

Dakoverstek dakkapel

Kosten dakoverstek

De prijs van een dakoverstek kan variëren, maar over het algemeen kun je een gemiddelde prijs verwachten tussen € 50,- en € 150,- per m². Het is alleen moeilijk om een exacte prijs te geven zonder specifieke details over de situatie.

De kosten voor het afwerken van een dakoverstek verschillen vanwege verschillende redenen. Allereerst is de grootte van het gebouw een belangrijke factor. Een groter gebouw vraagt om meer materiaal en werk, wat de prijs omhoog brengt. Het gebruikte materiaal speelt ook een rol in de opmaak van de prijs. Hout kan over het algemeen goedkoper zijn dan duurdere materialen zoals PVC of metalen panelen. De keuze van het materiaal is vaak afhankelijk van duurzaamheid, maar ook uiterlijk speelt hier soms een rol bij.

Daarnaast heeft de moeilijkheidsgraad van de installatie invloed op de kosten. Een dakoverstek met bijvoorbeeld moeilijke vormen of moeilijk bereikbare locaties kan leiden tot hogere arbeidskosten. Deze arbeidskosten zijn ook afhankelijk van de locatie en de ervaring van de vakman. Ten slotte, als de vakman van ver moet komen, moeten er ook reiskosten betaald worden.

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in een dakoverstek? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!