Dakoverstek

Dakoverstek: informatie & kosten

Een dakoverstek is een uitbreiding van het dak wat veel voordelen heeft. Zo geeft het bescherming tegen regen en zorgt het voor schaduw. Wil je meer weten over de voordelen, maar ook de nadelen, van een dakoverstek? Lees dan verder!

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Wat is een dakoverstek?

Een dakoverstek is het deel van het dak dat voorbij de buitenmuur van een gebouw uitsteekt. Het is een uitbreiding van het dak die schaduw biedt aan de buitenmuur, ramen en deuren eronder. Deze overstekken hebben meerdere doelen, zoals het beschermen van de gevel tegen weersinvloeden en het voorkomen van regenwater dat direct tegen de muren slaat. Ook houdt het zonlicht tegen en ziet het er leuk uit. Hoe groot een dakoverstek is, ligt volledig het ontwerp en de functie van het gebouw.

Een dakoverstek kan op verschillende daken worden geplaatst. Ze komen bijvoorbeeld veel voor op schuine daken, zoals zadeldaken, om de randen van het dak te verlengen en bescherming te bieden tegen regenwater en andere weersinvloeden. Maar ook platte daken kunnen hun voordeel doen met een dakoverstek.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten dakoverstekken waar je uit kunt kiezen. Hieronder staan een aantal beschreven.

 • Klassieke. Dit is de meest voorkomende vorm van dakoverstek, waarbij de rand van het dak horizontaal wordt verlengd voorbij de buitenmuren van het gebouw.
 • Open. Een open overstek verwijst naar een overstek waarbij er geen volledige afsluiting is aan de onderkant van het overstekende gedeelte. In plaats daarvan zijn er mogelijk houten balken, kolommen of andere dingen die het overstek ondersteunen.
 • Gesloten. Een gesloten overstek is een overstek waarbij het overstekende gedeelte wel volledig is afgesloten aan de onderkant. Bijvoorbeeld met plafondpanelen.
 • Verlengde. Soms wordt ervoor gekozen om het overstek verder uit te breiden dan de standaardmaat, om extra bescherming tegen regen, sneeuw of zonlicht te bieden. Niet elk gebouw is hier geschikt voor.

Voordelen en nadelen dakoverstek

Een dakoverstek bied dus schaduw en bescherming. Lees hieronder wat de andere voor- en nadelen zijn van een dakoverstek.

Voordelen Nadelen
 • Een dakoverstek biedt bescherming aan de buitenmuren, ramen en deuren tegen weersinvloeden. Dit voorkomt schade aan het gebouw.
 • Door de schaduw die een dakoverstek biedt, kan het helpen om de temperatuur in het gebouw te reguleren.
 • Een dakoverstek voorkomt dat regenwater direct tegen de muren slaat wat risico op waterinfiltratie verminderd.
 • Ze zien er mooi uit en zorgen voor stijl en kunnen het ontwerp versterken.
 • Een dakoverstek vereist materiaal en arbeid waardoor het duur is.
 • Ook kan het de beschikbare buitenruimte beperken.
 • Een dakoverstek kan extra onderhoud vergen, zoals het schoonhouden van de goten en het verwijderen van bladeren en ander vuil.
 • Een grote dakoverstek kan de hoeveelheid natuurlijk licht verminderen. Dan moet het licht binnen sneller aan.

Kosten dakoverstek

Hoeveel je betaalt voor een dakoverstek is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de grootte van het gebouw, het materiaal en de moeilijkheidsgraad allemaal mee in de opmaak. Ook de arbeidskosten en reiskosten moet je niet vergeten. Wanneer je wil besparen is het dus belangrijk naar deze punten te kijken. Het is moeilijk om een exacte prijs te geven zonder specifieke details over de situatie, maar als schatting zou je kunnen uitgaan van een gemiddelde prijs van€ 50,- tot € 150,- per m².

Wil je prijzen vergelijken? Doe de gratis offerteaanvraag!

Heb jij interesse in een dakoverstek? Doe dan de gratis offerteaanvraag via het onderstaande formulier en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!