Hemelafvoer plat dak

Hemelwaterafvoer plat dak plaatsen

Water kan voor veel problemen zorgen, voor op een plat dak. Daarom is de hemelwaterafvoer uitgevonden. Met een hemelwaterafvoer kun je veel problemen voorkomen en het water op het dak laten afvoeren. Hoe dit werkt en welke soorten er zijn lees je hier.

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Waarom hemelwaterafvoer plat dak?

Een hemelwaterafvoer is hetzelfde als een regenpijp. Het is een buis die je aan de zijkant van een woning vindt. Het is de bedoeling dat deze buis de neerslag van het dak afvoert naar de riolering. Het gaat hierbij om hemelwater, oftewel sneeuw, regen en hagel. Vandaar ook de naam hemelwaterafvoer. Je vindt deze buizen ook op woningen met hellende daken, maar ze zijn vooral nuttig op woningen met platte daken. Dit komt omdat het hemelwater op het platte dak blijft staan.

Geen hemelwaterafvoer: de gevolgen

Wanneer je geen hemelwaterafvoer hebt op een woning met een plat dak zitten daar een aantal gevolgen aan. Op een plat dak blijft een groot deel van het water dan staan, omdat het nergens naartoe kan. Dat heeft de volgende gevolgen.

  • Lekkages. Een plas water op het dak is niet altijd reden voor paniek, maar water wat blijft liggen op het dak kan ook zorgen voor lekkages of andere beschadigingen. Dit is natuurlijk vooral een probleem bij platte daken.
  • Wateroverlast. Wateroverlast kan zich op verschillende manieren tonen. Bijvoorbeeld door natte plekken en schimmels op het plafond, een muffe geur in huis of condens op de ramen. Condens op de ramen is overigens niet altijd een probleem, maar wanneer het niet snel weg trekt, is het tijd om aan de bel te trekken.
  • Ingestort dak. In het ergste geval kan te veel water op een plat dak leiden door een ingestort dak. Dit komt vaak alleen voor wanneer het dak al zwak is. Wil je weten of jouw dak nog van goede kwaliteit is? Dan kun je een dakinspectie laten uitvoeren.

Soorten hemelwaterafvoer

Hemelwaterafvoer is de oplossing voor het waterprobleem op het dak. En wanneer je kiest voor een hemelafvoer zijn er een aantal verschillende soorten waar je uit kunt kiezen.
Er zijn hemelafvoeren die gemaakt zijn om er voor te zorgen dat de straten niet overstromen, dit worden ook wel straatkolk putten, draingoten, regengoten of putten genoemd. Deze afvoeren zorgen voor de juiste filtering en leiden het water zonder problemen naar de riolering. Maar dit zijn hemelafvoeren voor op straat. Welke opties zijn er voor op het dak?

Voor een hemelwaterafvoer op het dak kun je kiezen tussen een afvoer die het water via de zijkant afvoert, of voor een afvoer die het water naar beneden afvoert. Bij de eerste optie wordt het water horizontaal via een muur of wand afgevoerd. Bij een onderuitloop afvoer wordt het regenwater recht door de dakvloer naar beneden geleidt.

Hemelwaterafvoer plaatsen

Een hemelwaterafvoer plaatsen kun je in drie stappen uitvoeren. Deze stappen staan hieronder uitgebreid beschreven.

Stap 1. Voordat je kunt beginnen met het daadwerkelijk plaatsen en monteren van de hemelwaterafvoer moet je weten waar deze precies moet komen. Oftewel je moet de plaats bepalen. Dit is makkelijk te bepalen wanneer er al een steekpijp in de dakgoot bevestigd is. De steekpijp is de verbinding tussen de dakgoot en de hemelwaterafvoer.

Stap 2. De tweede stap is het boren van de gaten waar de beugels moeten komen. Boor de gaten overeenkomstig met de diameter van de slagpen. De eerste beugel moet op een afstand van 1 meter van de dakgoot worden gehangen, de andere beugels kunnen dan verdeeld worden over de lengte van de hemelwaterafvoer.

Stap 3. Als laatste schuif je de wrongen over de hemelwaterafvoer op de hoogte van de beugels. Vervolgens moet de regenpijp over de steekpijk geschoven worden en de beugels dichtgeklapt worden. De scharnieren moeten dichtgedraaid worden en dan hangt de hemelwaterafvoer!

Interesse in een hemelwaterafvoer? Doen de gratis offerteaanvraag!

Heb jij een plat dak en wil je problemen voorkomen? Schaf dan een hemelwaterafvoer aan. Je kunt dit zelf aanleggen, maar je kunt ook een dakdekker inschakelen.

Hoe schakel ik een dakdekker in?

Dat is heel makkelijk via het onderstaande offerteformulier. Kom zonder problemen in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!