Hemelwaterafvoer plat dak plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Hemelwaterafvoer plat dak

Hemelwaterafvoer plat dak plaatsen

Water op een plat dak zorgt voor veel problemen: er is een grotere kans op lekkages en wateroverlast. Bovendien zorgt het regenwater voor extra gewicht. Als dit niet op tijd wordt afgevoerd, loop je het risico dat je dakconstructie inzakt.

Een hemelwaterafvoer op een plat dak bestaat meestal uit een regenpijp, maar er zijn een aantal alternatieven. Op deze pagina lees je stap voor stap hoe je de hemelwaterafvoer op een plat dak plaatst en wat de alternatieven zijn.

Hemelwaterafvoer plat dak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Water op een plat dak leidt tot lekkages, wateroverlast en het extra gewicht kan zelfs schade aan de dakconstructie veroorzaken.
 • Je plaatst de hemelwaterafvoer op een plat dak in 5 stappen: de voorbereiding, het bepalen van de locatie, het plaatsen van de uitloop, het plaatsen van de regenpijp en het testen van de hemelwaterafvoer.
 • Naast de standaard regenpijp kun je ook kiezen voor een hemelwaterafvoer in de vorm van een groendak, infiltratiesysteem of regentank.
 • De kosten voor het plaatsen van de hemelwaterafvoer beginnen vanaf €50,- tot €200,-. Vergelijk gratis offertes en bespaar op de totaalprijs.

Hemelwaterafvoer plaatsen: een stappenplan

Ga je zelf aan de slag met je hemelwaterafvoer op het platte dak? Bereid je dan goed voor. Bespaar niet op materiaal of gereedschap: goede middelen zorgen ervoor dat de installatie een stuk soepeler verloopt! Hieronder nemen we je stap voor stap mee in het proces.

Wat heb je nodig?

Aan materiaal heb je nodig:

 • De regenpijp
 • Een uitloop
 • Verbindingsstukken voor eventuele bochten
 • Beugels voor de bevestiging

Qua overig materiaal:

 • Waterdichte afdichtingsmiddelen
 • Montagemateriaal, zoals schroeven en pluggen
 • Eventueel een regenton of afvoersysteem
Aan gereedschappen heb je nodig:

 • Boormachine
 • Meetlint
 • Waterpas
 • Zaag
 • Schroeven en schroevendraaier
 • Tangen

Voor de dakdoorvoer:

 • Waterdichte dakdoorvoer
 • Afdichtingsmiddel

Hemelafvoer plat dak

Stap 1: de voorbereiding

Voordat je aan de slag kunt raden we aan om de lokale bouwvoorschriften en regels door te nemen, zodat je zeker weet dat je aan alle eisen voldoet. Neem bij twijfels contact op met het gemeenteloket: zo voorkom je dat je na de werkzaamheden weer noodzakelijke aanpassingen moet doen.

Verzamel al het materiaal en gereedschap dat je nodig hebt en begin niet eerder dan dat je zeker weet dat alles binnen is. Zorg voor goede kwaliteit gereedschap, omdat dit je veel frustraties kan besparen.

Stap 2: bepaal de locatie en markeer de positie

Nu is het belangrijk dat je precies weet waar je de hemelwaterafvoer op het platte dak gaat plaatsen. Elk plat dak heeft een kleine afloop zodat regenwater goed wegloopt. Zoek het laagste punt op en kies bij voorkeur een locatie zonder kwetsbare gebieden, zoals in de buurt van elektrische leidingen of ramen.

Gebruik hiervoor een meetlint en tegen de positie af op het dak. Check nogmaals of je markeringen inderdaad recht en waterpas zijn.

Stap 3: plaats de uitloop

Boor nu een gat in het dak op de positie die je hebt uitgetekend. Het gat moet groot genoeg zijn om de uitloop in te kunnen plaatsen. Met een afdichtingsmiddel maak je de ruimte rondom het gat waterdicht, zo voorkom je lekkages. Bevestig de uitloop vervolgens met schroeven aan het dak vast.

Stap 4: bevestig de regenpijp en zaag op maat

Om de regenpijp te monteren, plaats je de beugels op regelmatige intervallen op de muur. Plaats ze op gelijke afstand zodat de regenpijp goed en stevig vastzit. Meet ook de afstand tussen de grond en de afloop en zaag de regenpijp op maat. Het is het makkelijkst om de onderkant af te zagen, zodat je zeker weet dat de regenpijp straks goed past op de uitloop.

Verbind de regenpijp met de uitloop en check of deze inderdaad stevig vastzit. Hiervoor kun je speciale verbindingsstukken gebruiken om de regenpijp op z’n plek te houden.

Stap 5: test de afvoer

Je wilt zeker weten dat de hemelwaterafvoer op je platte dak goed is geplaatst en er geen lekkages ontstaan. Giet daarom wat water in de uitloop en controleer of dit water inderdaad via de regenpijp naar beneden loopt. Ga alle naden en randen bij langs zodat je ook zeker weet dat hier geen water naar buiten druppelt.

Tot slot kun je eventueel een regenton plaatsen om het regenwater op te vangen. Dit kan van pas komen als je veel in de tuin werkt en regenwater wilt gebruiken voor het bewateren van je grasveld of planten.

Verschillende soorten hemelwaterafvoer voor het platte dak

De hemelwaterafvoer bij een plat dak is anders dan bij een schuin dak. Bij een schuin dak zien we vaak een dakgoot en regenpijp met eventueel een regenton om het water in op te vangen. Maar bij een plat dak heb je wat betreft de hemelwaterafvoer een aantal opties.

 • Regenpijp met uitloop: dit wordt het meeste gebruikt omdat het de goedkoopste optie is. Het bestaat uit de regenpijp die het water van het dak naar beneden leidt. Het water gaat via de uitloop van het dak naar de regenpijp. Deze wordt geplaatst op het laagste deel van een plat dak: deze heeft altijd een afloop van ongeveer 5%.
 • Groendak: een milieubewust alternatief is het plaatsen van een groendak. Het groendak houdt regenwater langer vast en helpt zo overbelasting van het rioolnetwerk te voorkomen. Zo wordt het geleidelijk aan afgevoerd doordat de planten het water absorberen. Bijkomend voordeel is dat een groendak er prachtig uitziet. Houd wel rekening met hogere kosten.
 • Infiltratiesysteem: een ander alternatief is het plaatsen van een infiltratiesysteem. Dit heeft als doel om het regenwater op te vangen en te infiltreren in de grond. Het regenwater wordt hierbij gefilterd voordat het weer opgenomen wordt in de grond. Het infiltratiesysteem kan werken met bijvoorbeeld grindbedden of met een ondergronds infiltratiesysteem.
 • Regenwatertank: een regenwatertank is een opslagsysteem, ook wel een regenton genoemd. Je vangt het regenwater op hergebruikt het. Je kan het regenwater gebruiken voor het sproeien van je tuin, het doorspoelen van je toilet of zelfs het wassen van je auto! Hiermee bespaar je veel drinkwater!

Wat kost het plaatsen van een hemelwaterafvoer op een plat dak?

De kosten voor het plaatsen van een regenpijp met uitloop liggen gemiddeld tussen de €50,- tot €200,-. Hierbij hangt het af van de keuze tussen zelf doen of uitbesteden aan een dakdekker.

Maar er zijn nog meer opties!

Een groendak laat je plaatsen vanaf €40,- tot €150,- per m². Dat is een duurdere optie, maar wel een milieubewuste keuze. Bovendien verlengt het de levensduur van je dak tot wel 60 jaar! Een infiltratiesysteem waarbij het regenwater geabsorbeerd wordt door de grond kost ongeveer €500,- tot €1.500,-. Een regenwatertank kan je zo duur maken als je zelf wilt: de kosten variëren van €500,- tot €3.000,-.

Kosten hemelwaterafvoer plat dak

Hemelwaterafvoeroptie Gemiddelde kosten
Regenpijp met uitloop €50 – €200
Groendak €40 – €150 per m²
Infiltratiesysteem €500 – €1500
Regenwatertank €500 – €3000

Nieuwe hemelwaterafvoer?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Het belang van een goede hemelwaterafvoer op een plat dak

Een hemelwaterafvoer is hetzelfde als een regenpijp. Het is een buis die je aan de zijkant van een woning vindt. Het is de bedoeling dat deze buis de neerslag van het dak afvoert naar de riolering. Het gaat hierbij om hemelwater, oftewel sneeuw, regen en hagel. Vandaar ook de naam hemelwaterafvoer. Je vindt deze buizen ook op woningen met hellende daken, maar ze zijn vooral nuttig op woningen met platte daken. Dit komt omdat het hemelwater op het platte dak blijft staan.

Geen hemelwaterafvoer: wat zijn de gevolgen?

Wanneer je geen hemelwaterafvoer hebt op een woning met een plat dak zitten daar een aantal gevolgen aan. Op een plat dak blijft een groot deel van het water dan staan, omdat het nergens naartoe kan. Dat heeft de volgende gevolgen.

 • Lekkages. Een plas water op het dak is niet altijd reden voor paniek, maar water wat blijft liggen op het dak kan ook zorgen voor lekkages of andere beschadigingen. Dit is natuurlijk vooral een probleem bij platte daken.
 • Wateroverlast. Wateroverlast kan zich op verschillende manieren tonen. Bijvoorbeeld door natte plekken en schimmels op het plafond, een muffe geur in huis of condens op de ramen. Condens op de ramen is overigens niet altijd een probleem, maar wanneer het niet snel weg trekt, is het tijd om aan de bel te trekken.
 • Ingestort dak. In het ergste geval kan te veel water op een plat dak leiden door een ingestort dak. Dit komt vaak alleen voor wanneer het dak al zwak is. In dat geval moet je het platte dak vervangen.

Hemelwaterafvoer laten plaatsen? Gratis offertes!

Heb jij een plat dak en wil je problemen voorkomen? Schaf dan een hemelwaterafvoer aan. Je kunt dit zelf aanleggen, maar je kunt ook een dakdekker inschakelen.

Hoe schakel ik een dakdekker in?

Dat is heel makkelijk via het onderstaande offerteformulier. Kom zonder problemen in contact met dakdekkers bij jou in de regio!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken