Hoe de dakhelling berekenen?


Schakel direct een dakdekker in!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Hoe de dakhelling berekenen?

Hoe moet je een dakhelling berekenen?

Wat is de hellingshoek van je dak? In dit artikel vertellen we je meer over het berekenen van de dakhelling van jouw dak. Maak niet zomaar een schatting, want het is belangrijk om te weten wat de exacte hellingshoek is.

Waarom is het handig om de dakhelling te weten?

De dakhelling heb je nodig bij een aantal dakwerken. Zo is heb je het nodig om te bepalen welke dakbedekking geschikt is voor je dak en voor het plaatsen van een dakkapel. Wist je dat een minimale dakhelling van 15 graden nodig is voor dakpannen?

dakhelling berekenen

Dakhelling berekenen: 3 methodes

De dakhelling noem je ook wel de hellingsgraad of hellingshoek. Het is belangrijk om de helling exact te weten en niet een schatting te maken. Het berekenen van de dakhelling is echt niet moeilijk, er zijn twee methodes om dit te doen!

Kom je er toch niet helemaal uit? Schakel dan een ervaren dakdekker in.

Methode 1: gebruik een waterpas

Om de dakhelling te berekenen met een waterpas, heb je een waterpas en een meetlint nodig.

Volg vervolgens deze stappen:

  • Plaats de waterpas tegen het dakoppervlak, waarbij de lange zijde van de waterpas horizontaal wordt gehouden.
  • Zorg ervoor dat de luchtbel in het midden van de waterpas tussen de markeringen blijft, wat aangeeft dat het niveau is.
  • Meet de afstand vanaf de basis van de waterpas tot het dakoppervlak. Dit is de verticale hoogte.
  • Meet ook de horizontale afstand vanaf de waterpas tot het dakoppervlak. Dit is de horizontale afstand.
  • Gebruik deze metingen om de dakhelling te berekenen met behulp van de formule: helling = verticale hoogte / horizontale afstand.

Methode 2: gebruik een schietlood

Een andere methode is daar een schietlood te gebruiken. Een schietlood is een touwtje met een gewicht eraan, hierdoor hangt het altijd recht naar beneden.

Het schietlood houd je tegen het dakoppervlak aan, het touwtje moet verticaal recht naar beneden hangen en mag niet aangeraakt worden door andere dakelementen of obstakels. Dit kan de meting namelijk beïnvloeden. Met een gradenboog kun je dan vervolgens het aantal graden, de hellingshoek, aflezen. De gradenboog plaats je tegen het dakoppervlak aan en je leest het aantal graden af waar het touw hangt.

Methode 3: met een app

Er zijn ook verschillende apps verkrijgbaar waarin de dakhelling automatisch berekend wordt. Installeer een geschikte app, zoek hiervoor in de app-bibliotheek (Appstore of Google Play) van je telefoon, en vul de gegevens in. Je krijgt dan een automatische berekening van de hellingshoek.

Je kunt zoeken naar hellingshoek berekenen, hoekmeter of angle meter.

dakhelling

Minimale dakhelling per dakbedekking

Voor elk type dakbedekking is een minimale dakhelling nodig. Deze minimale helling is onder andere nodig voor het afvoeren van het regenwater. Zonder een helling blijft het water op het dag staan en dat heeft invloed op de dakbedekking. Het kan zelfs leiden tot beschadigingen. Bij nieuwe dakbedekking zal de dakdekker daarom altijd berekenen welke helling het dak heeft.

In deze tabel lees je meer over de minimale dakhelling die nodig is per type dakbedekking.

Type dakbedekking Minimale hellingsgraad
Bitumen dakshingles 14°
Groendak
Dakpannen vanaf 15°
Leien vanaf 30°
Riet (natuurlijk) vanaf 25°
Kunstriet onder 25°
Aluminium
Koper
Zink

Dakdekker nodig voor berekening?

Natuurlijk is het ook mogelijk om een dakdekker in te schakelen voor de berekening van de hellingshoek van jouw dak. Wil je dakwerken laten uitvoeren? Dan kun je meteen een gratis offerte aanvragen om te besparen op de kosten.

Gratis dakdekker offertes vergelijken!