Interesse in dakplaten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten dakbedekking » Dakplaten

Dakplaten: info, plaatsen en prijzen

Dakplaten bieden een interessant alternatief voor traditionele dakbedekking zoals dakpannen. Ze zijn veel makkelijker in gebruik en ook nog eens goedkoper, wat ze aantrekkelijk maakt voor veel mensen.

Als je meer wilt weten over het gebruik van dakplaten op je dak, lees dan verder. In dit artikel leggen we uit welke soorten er zijn, wat de voordelen zijn van het gebruik ervan en hoeveel het kost om ze te installeren.


Dakplaten: de belangrijkste informatie op rij

 • Dakplaten zijn een handige keuze als dakbedekking, gezien ze goedkoop, makkelijk te plaatsen en met isolatie te verkrijgen zijn.
 • Golfplaten gaan 20-50 jaar mee en kosten gemiddeld inclusief btw en plaatsing door de dakdekker €35 tot €75,- per m2
 • Damwand dakplaten kosten €25,- tot €60,- per m2 inclusief btw en plaatsing en gaan ook maximaal 50 jaar mee.
 • Dakpanplaten kosten €45,- tot €75,- per m2 inclusief btw en plaatsing en gaan gemiddeld 30 tot 50 jaar mee.
 • Dakplaten worden gemonteerd vanaf de onderkant van het dak. De dakdekker zorgt dat alles waterpas is en schroeft de dakplaten vast aan het dak. Tot slot worden de afsluitprofielen geplaatst.

Wanneer zijn dakplaten een goede keuze als dakbedekking?

Dakplaten zijn een uitstekende keuze als dakbedekking, aangezien ze goedkoop, makkelijk te plaatsen en met isolatie verkrijgbaar zijn. De meeste mensen kunnen niet onderscheiden of het om dakpannen of dakplaten gaat. Zo erg lijken ze op elkaar.

Dakplaten worden vooral gebruikt op schuren, tuinhuizen, garages en veranda’s, maar soms ook op huizen. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke RAL-kleuren.

Soorten dakplaten en de prijzen 2024

De prijs van dakplaten varieert en hangt af van zaken als het soort materiaal, de isolatie en het oppervlakte. Richtprijzen liggen tussen de 20 en 60 euro per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing). Voor dakplaten met isolatie kunnen kosten oplopen tot 200 euro. Bijkomende kosten zoals dakranden, nokbedekking, bevestigingsmateriaal en dakgoten moet je ook meerekenen.

Wees verstandig: vergelijk offertes van 2-3 gespecialiseerde dakwerkers om zeker te weten dat je een correcte prijs betaalt. Gebruik onze offerteservice om gratis offertes aan te vragen bij lokale specialisten.

Welke dakplaten? Gemiddelde prijs inclusief btw en plaatsing door dakdekker Gemiddelde levensduur
Golfplaten €35 tot €75,- per m2 20 – 50 jaar
Damwand dakplaten €25,- tot €60,- per m2 20 – 50 jaar
Dakpanplaten €45,- tot €75,- per m2 30 – 50 jaar

Tip: kies je voor dakplaten met isolatie en laat je dit doen door een dakdekker? Dan geldt in plaats van 21% slechts 9% btw op de arbeidskosten. Vergelijk nu gratis offertes.

Golfplaten

Golfplaten zijn verkrijgbaar in metaal, bitumen en kunststof. Kunststof golfplaten zijn populair vanwege hun lage prijs, terwijl bitumen varianten bekend staan om hun flexibiliteit. De aluminium versie is roest- en verpulvrij waardoor ze een langere levensduur hebben. Wat betreft prijs wordt kunststof golfplaten als de goedkoopste optie beschouwd, gevolgd door de bitumen en metalen variant.

Gemiddeld kost een m² (exclusief btw en inclusief plaatsing) zo tussen € 30 – € 60.

Trapezium dakplaten (ook wel damwandplaten genoemd)

Trapezium dakplaten (ook wel damwandplaten genoemd) zijn een betaalbare optie voor het bedekken van daken. Ze worden vervaardigd uit staal of aluminium en kunnen in elke RAL-kleur worden geverfd, met een anticondensfilm of verschillende coatings naargelang de sterkte die je wilt. Ze zijn gemakkelijk te installeren.

Trapezium dakplaten variëren in prijs van € 20 tot € 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn lichte, prefabricated dakplaten met het uitzicht van traditionele dakpannen. Ieder paneel bevat meerdere pannen in één. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen, kleuren, vormen en afwerkingen. Ook de afdekdoppen van de schroeven kunnen worden gevonden in verschillende kleuropties. Zowel nieuwe bouwprojecten als renovaties kunnen moeiteloos worden voltooid met behulp van dakpanplaten.

Prijs: € 40 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Welke dakplaten zijn het beste voor jou?

Welke dakplaten je best kiest, hangt van verschillende factoren af. Neem de uitstraling van je dak, je budget en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeuren in acht. Als je zoekt naar een budgetvriendelijke oplossing om bijvoorbeeld de dak van je schuur of carport te renoveren, dan zijn goedkope damwand dakplaten een prima optie. Wil je daarentegen de uitstraling van dakpannen nabootsen, bijvoorbeeld voor een tuinhuis? Dan is het beter om te investeren in kwaliteitsvolle dakpanplaten.

Nieuwe dakplaten?

Vergelijk prijzen en ga voor de beste deal.

Van welke materialen kunnen dakplaten gemaakt zijn?

Dakplaten mogen dan allemaal hetzelfde doel dienen, maar ze verschillen wel in materiaal.

Zo heb je bijvoorbeeld aluminium dakplaten die licht zijn, flexibel en een lange levensduur hebben, maar duurder zijn dan stalen of metalen platen.

Kunststof platen zijn sterk, waterdicht en licht van gewicht waardoor ze gemakkelijk te installeren zijn.

Stalen dakplaten daarentegen zijn stevig en goedkoper, maar niet flexibel en moet je beschermen tegen corrosie door ze regelmatig te behandelen.

Zink is onderhoudsvrij, recyclebaar en gemakkelijk te bewerken, terwijl bitumen vooral wordt gebruikt voor golfplaten omdat het waterdicht is en een lange levensduur heeft.

Dakplaten met isolatie

Geïsoleerde dakplaten worden ook wel sandwichpanelen genoemd. Het zijn metalen panelen voorzien van isolatie aan de binnenzijde (PUR, PIR, minerale wol).

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en profielvormen (trapeziumprofiel, golfprofiel of dakpanprofiel).

Dakplaten met isolatie wegen relatief weinig en daardoor kunnen ze makkelijk worden geplaatst. Ze worden meestal gebruikt voor woningen, tuinhuizen, bijgebouwen, loodsen en magazijnen. Echter, het is belangrijk rekening te houden met geluid en condensvorming bij traditionele woningen.

Aangezien geïsoleerde dakplaten niet overlapt kunnen worden en zwaar zijn moet de plaatsing vaak door een kraan gebeuren.

Wanneer zijn dakplaten met isolatie een goede keuze?

Tegenwoordig is het heel populair om geïsoleerde dakplaten te gebruiken. Het combineren van een isolatielaag met dakplaten is een slimme manier om twee vliegen in één klap te slaan – je hebt niet alleen je dak geïsoleerd, maar ook meteen een dakbedekking erbovenop.

Geïsoleerde dakplaten zien we vaak terug op bijgebouwen, loodsen en magazijnen, industriële gebouwen en tuinhuizen. Ze bieden een budgetvriendelijke oplossing voor isolatie.

Traditionele woningen kunnen ook met een dakbedekking met isolatie worden gecreëerd, maar er moet rekening gehouden worden met eventuele geluids- en condensproblemen.

Ook benieuwd naar andere soorten dakbedekkingen? Bekijk deze pagina.

Montage dakplaten

Benodigdheden:

 • Dakplaten
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Afstandhouders
 • Afsluitprofielen
 1. Voorbereiding door de oppervlakte schoon te maken

Voordat u begint met het plaatsen van dakplaten, moet u ervoor zorgen dat het oppervlak schoon en vlak is. Indien nodig kunt u oude dakbedekking verwijderen en eventuele reparaties uitvoeren.

 1. Plaatsing van de afsluitprofielen

Plaats de afsluitprofielen aan de randen om stabiliteit te bieden en extra bescherming tegen regen en wind te garanderen.

 1. Dakplaten monteren

Begin met het plaatsen van de dakplaten aan de onderkant van het dak. Plaats elke plaat met voldoende overlap op de vorige plaat. Gebruik afstandhouders om ervoor te zorgen dat de platen op gelijke afstand van elkaar worden geplaatst. Zorg ervoor dat de platen waterpas zijn en pas indien nodig de hoek aan.

 1. Schroeven

Boor vervolgens gaatjes in de dakplaat en schroef deze vast aan het dak. Zorg ervoor dat u de juiste schroeven gebruikt die geschikt zijn voor de dakplaten en het dakoppervlak. Draai de schroeven niet te strak aan om de platen niet te beschadigen.

 1. Afwerking

Plaats afsluitprofielen op de nok en zijkanten van het dak en maak ze vast met schroeven. Gebruik kit om eventuele gaten en kieren af te dichten om te voorkomen dat water en wind de dakplaten kunnen binnendringen.

Zelf doen of uitbesteden?

Of je nu zelf dakplaten plaatst of het aan een expert uitbesteedt, hangt af van verschillende factoren.

Het is belangrijk dat je de nodige vaardigheden en kennis heeft om de klus goed en veilig te kunnen uitvoeren. Als je ervaring en vertrouwdheid heeft met het plaatsen van dakplaten, kun je overwegen om dit zelf te doen. Doe wel onderzoek naar de benodigde materialen en gereedschappen en neem de juiste veiligheidsmaatregelen als je besluit om dit zelf te doen.

Aan de andere kant is het verstandig om een ervaren dakdekker in te huren als je geen ervaring met het plaatsen van dakplaten heeft of als je niet overweg kan met gevaarlijke situaties. Weeg alle opties af.

Besparen op dakplaten? Gratis offertes vergelijken!

Wil je het dak op een betaalbare manier laten bedekken met dakplaten? Bij ons vraag je makkelijk en vrijblijvend offertes aan bij verschillende dakdekkers in jouw omgeving.

Vergelijk gratis offertes, en de beste dakdekkers doen je binnen no-time een passend aanbod. Vergelijk de prijzen met elkaar, en zo krijg je de scherpste deal.

Gratis offertes vergelijken