Boeidelen laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Boeidelen vervangen

Boeidelen vervangen

Wanneer de boeidelen van je huis er slecht uitzien door houtrot, slijtage of ouderdom is het tijd om de boeidelen te vervangen! De boeidelen zijn de afwerking van de dakrand: deze beschermen je huis tegen vocht, kou en tocht. Zijn de dakranden niet in goede staat, dan loop je het risico op lekkages.

Op deze pagina lees je wanneer het tijd is om de boeidelen te vervangen, en hoe je dit herkent. Je vindt hier bovendien praktische prijsinformatie en leest meer over de mogelijkheden!


Boeidelen vervangen: de belangrijkste informatie op rij

 • Boeidelen vervangen kost gemiddeld vanaf €55,- tot €140,- per meter, afhankelijk van het materiaal. Multiplex is de goedkoopste keuze, zink kost het meest. Tip: Vraag gratis offertes aan, en bespaar op de kosten.
 • Het vervangen van boeidelen is nodig na gemiddeld 25 jaar. Nieuwe boeidelen van kunststof gaan juist wel 40 jaar mee.
 • Er is keuze uit kunststof, houten en zinken boeidelen. Kunststof heeft een moderne uitstraling, hout juist meer klassiek. Zink zorgt voor een robuuste sfeer.
 • De voordelen van kunststof boeidelen is dat ze bijna 2 keer zo lang meegaan en bijna onderhoudsvrij zijn. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in praktisch elke RAL-kleur die er is.
 • Het grootste verschil tussen boeidelen en windveren is de manier van plaatsen. Windveren zijn iets subtieler dan boeidelen en worden plat op het dak geplaatst.


Wanneer moet ik de boeidelen vervangen?

Hoe lang een dakboeideel meegaat, hangt af van het gekozen materiaal. Een boeideel van kwalitatief hout kan een levensduur hebben van gemiddeld 25 jaar. Voor een kunststof boeideel loopt deze levensduur op tot wel 40 jaar!

Weet je niet hoe oud de boeidelen zijn, dan is het slim om te kijken naar de staat ervan. Zien ze er verouderd, slecht onderhouden en beschadigd uit dan is het waarschijnlijk tijd om te kiezen voor nieuwe boeidelen in plaats van een dakreparatie. Besteed deze dakwerken het liefste uit aan een vakman! Boeidelen vervangen is goed te combineren met een dakrenovatie.

Wat kost het vervangen van de boeidelen?

De kosten voor het vervangen van boeidelen liggen tussen de €55,- tot €140,- per meter. Multiplex boeidelen kosten vanaf €55,- per meter en kunststof boeidelen vanaf €90,- per meter. Zinken boeidelen kosten gemiddeld avanaf €140,- per meter. Dit is inclusief materiaal- en arbeidskosten.

Boeidelen vervangen: kosten 2024

Type materiaal Kosten per meter*
Multiplex Vanaf €55,-
Hout Vanaf €70,-
Kunststof Vanaf €90,-
Zink Vanaf €140,-
Trespa Vanaf €90,-
Meranti Vanaf €75,-
Red Cedar Vanaf €70,-
Keralit Vanaf €130,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Voor exacte prijzen, vergelijk gratis offertes!

Boeidelen vervangen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Welke factoren beïnvloeden de kosten van het vervangen van boeiboorden?

De kosten voor het vervangen van boeiboorden zijn afhankelijk van:

 • De huidige boeidelen en hoeveel werk het is om de oude boeiboorden te verwijderen.
 • Het type gebouw. Boeidelen vervangen op een plat dak is vaak goedkoper dan het vervangen van boeidelen op een hellend dak, omdat dit minder makkelijk te bereiken is.
 • De keuze voor het type boeiboorden, laat je de daklijst vervangen dan heb je de keuze uit verschillende keuzes. Kunststof is vaak goedkoper dan hout en zink is juist een stuk duurder!
 • Het totale oppervlak, want hoe meer boeidelen nodig zijn des te hoger de kosten. Sommige dakdekkers bieden een kwantumkorting, dat houdt in dat de prijs per meter daalt naarmate je meer boeiboorden laat vervangen.
 • Extra werkzaamheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ook de dakgoot te vervangen, maar hier betaal je extra voor.

Hoe gaat de vakman te werk?

Het vervangen van de boeidelen verloopt in 3 fases.

Fase 1: oude boeidelen verwijderen
De vakman verwijdert voorzichtig eerst de oude boeidelen. Hierna inspecteert hij de dakrand nauwkeurig. Mochten er nog andere werkzaamheden nodig zijn, dan worden deze ter plaatse uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van de dakgoot.

Fase 2: inmeten en monteren van de nieuwe boeidelen
Daarna meet de vakman de nieuwe boeidelen in. Als hij zeker weet dat de afmetingen kloppen plaatst hij de nieuwe boeidelen. Hierbij zorgt hij voor een goede hechting met de dakrand, zodat het dak niet beschadigd kan raken door de boeidelen.

Fase 3: de afwerking
Tot slot is het afwerken van de boeidelen nodig. Afhankelijk van het gekozen materiaal, is het slim om de boeidelen te laten schilderen of om een sierlijst te plaatsen. Zo passen de boeidelen perfect bij de rest van je huis.

Boeidelen vervangen: de mogelijkheden

Bij het vervangen van de boeidelen heb je de keuze uit verschillende materialen. Welk materiaal voor jou de beste keuze is, hangt af van je voorkeuren en de stijl van je woning. Bij een klassieke woning zijn houten of zinken boeidelen een goede keuze en kunststof past goed bij moderne huizen.

Dit zijn de mogelijkheden:

 • Kunststof: relatief goedkoop en onderhoudsvriendelijk. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. Zelfs houtlook is mogelijk!
 • Hout: heeft een warme uitstraling maar vereist iets meer onderhoud. Moet regelmatig geschilderd worden maar daardoor kun je de kleur gemakkelijk aanpassen.
 • Zink: een duurdere optie, maar met een levensduur die oploopt tot wel 100 jaar. Het heeft een hele klassieke uitstraling en past goed bij moderne én klassieke huizen!

boeidelen vervangen

Houten boeiboord vervangen door kunststof: wat zijn de voordelen?

Steeds meer mensen kiezen voor een dakboei van kunststof. Kunststof heeft grote voordelen ten opzichte van hout: het is goedkoop in aanschaf, het heeft nauwelijks onderhoud nodig en het is kleurvast. Dat betekent dat de kleur niet verandert door de zon! Zo houd je die prachtige diepe kleur op je boeidelen en ziet je dak er jarenlang als nieuw uit.

Het feit dat de kunststof boeidelen praktisch onderhoudsvrij zijn, zijn voor veel mensen het omslagpunt. Nooit meer de hoge ladder op klimmen voor het schoonmaken en onderhouden van je boeidelen!

Houten boeidelen laten vervangen door kunststof? De kosten liggen dan rond de €90,- per meter.

Boeidelen of windveren vervangen: wat is het verschil?

Wat zijn boeidelen? Een boeideel of boeiboord is de opstaande rand aan de zijkant van een dak. Vaak zit deze om de dakgoot of dakrand heen om de rand van het dak te beschermen voor regen, wind en kou. Het vervangen van de boeidelen is nodig om het dak optimaal te blijven beschermen.

Wat is het verschil met windveren?

Bij sommige woningen liggen de planken plat op de dakbedekking. Ze hebben dezelfde werking: het is de afwerking van de zijkant van het dak en beschermt het tegen neerslag. Het grootste verschil zit dus in de plaatsing van de planken. Windveren zijn iets subtieler dan boeiboorden.

Zelf boeiboorden vervangen of uitbesteden?

Kan ik zelf een dakboei plaatsen? Omdat boeidelen vaak hoog op het dak zitten, is het niet slim om deze taak zelf uit te voeren, zeker niet zonder de juiste veiligheidsmaatregelen! Er is bij werkzaamheden op of aan het dak altijd risico op valgevaar.

Besteed het vervangen van de boedelen dus uit aan een ervaren dakdekker en bespaar jezelf de moeite. Je weet zeker dat je boeiboorden correct geplaatst zijn en je dak er zo netjes mogelijk uitziet. Bovendien biedt een vakman garantie op het geleverde werk én op de materialen.

Toch zelf doen? In de meeste gevallen gaat het dan om het verwijderen van oude, verrotte houten boeidelen, en het plaatsen van nieuwe, kunststof boeidelen. Volg dan deze stappen:

 1. Zorg voor de benodigde materialen. Je hebt nodig: nieuwe (kunststof) boeidelen (als het kan op maat), schroeven of montagekit, boormachine, een decoupeerzaag, en een goede ladder of steiger.
 2. Oude boeidelen verwijderen. Inspecteer de boeidelen zorgvuldig om te bepalen welke delen vervangen moeten worden. Zijn ze nog in goede staat? Dan is het mogelijk om de nieuwe kunststof boeidelen ertegenaan te schroeven (mits je ventilatie ruimte overhoudt). Is het verrot? Verwijder dan de oude boeidelen voorzichtig met behulp van een hamer of koevoet, zonder de onderliggende structuur te beschadigen. Is de waterkering bevestigd aan de houten boeidelen? Dan is het een precies werkje, en adviseren we een vakman in te schakelen.
 3. Ervan uitgaande dat de nieuwe boeidelen al op maat zijn kun je deze bevestigen met lijm of schroeven in dezelfde kleur als het paneel. Belangrijk hierbij is dat er ventilatie achter de nieuwe boeiboorden blijft. Anders kunnen er vochtige plekken ontstaan. De bovenste rij schroeven vallen vaak weg onder de daktrim. Dat geeft een strak resultaat.

Besparen op de kosten? Offertes vergelijken!

Is het tijd om je boeidelen te vervangen? Schakel een dakdekker in. Hij plaatst je nieuwe boeidelen snel en vakkundig en geeft bovendien een advies wat betreft het beste materiaal!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakdekkers: vergelijk de offertes en kies het dakdekkersbedrijf met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend: geen verplichtingen!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!