Op zoek naar dakrenovatie subsidie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Dakrenovatie subsidie

Dakrenovatie subsidie 2024

Er is geen landelijke subsidie voor dakrenovaties in 2024. Wel kun je in 2024 een subsidie van €15,- per geïsoleerde m² krijgen bij een dakrenovatie met dakisolatie. Bij twee of meer energiebesparende maatregelen verdubbelt de subsidie tot €30,- per geïsoleerde m².

Op deze pagina lees je meer over de alternatieven voor dakrenovatie subsidies, zoals de ISDE, SVVE, verlaagd btw-tarief en de energiespaarlening.


Subsidie: de belangrijkste informatie op rij

 • Ondanks dat er op dit moment geen landelijke subsidies zijn voor dakrenovaties, zijn er wel een aantal alternatieven;
 • Gemeentelijke subsidies, vaak gericht op energiebesparende dakbedekkingen (zoals een groendak) of dakisolatie.
 • ISDE: subsidie voor verduurzamende maatregelen particulieren. Dit geldt nu al bij 1 energiebesparende maatregel, dit was voorheen twee.
 • Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) voor VvE’s, woonverenigingen en wooncooperaties.
 • De energiebespaarlening, met een laag rentetarief.
 • Het btw-tarief is voor regulier dakwerk 21%. Is je woning echter ouder dan 2 jaar, en combineer je het met dakisolatie? Dan geldt het verlaagde btw-tarief van 9% op de isolerende werkzaamheden. Voor het installeren (en de materiaalkosten) van zonnepanelen (handig om te combineren met een dakrenovatie) betaal je helemaal geen btw meer sinds 2024.


Welke subsidies voor dakrenovatie?

Er zijn momenteel geen landelijke subsidies voor een dakrenovatie. Toch zijn er een aantal alternatieven waarmee je een mooi bedrag kunt besparen. De ISDE en SVVE zijn twee landelijke regelingen. Daarnaast zijn er per gemeente lokale subsidieregelingen.

Regelingen om mee te kunnen besparen:

 • Gemeentelijke subsidies
 • ISDE: subsidie voor verduurzamende maatregelen particulieren
 • SVVE: subsidie voor verduurzamende maatregelen verenigingen van eigenaars
 • Verlaagd btw-tarief van 9%
Subsidie Voorwaarden Bedrag
ISDE Je laat de dakisolatie plaatsen door een vakman en plaatst minimaal 20 m² aan isolatie dat voldoet aan een isolatiewaarde van 3,5 m²K/w. Hierbij mag je oude isolatie niet meerekenen €15,- per m²
SVVE Subsidie voor VvE’s die woningen willen isoleren. Voorwaarde is dat de VvE een vakman inhuurt en de subsidie geldt alleen voor bestaande bouw €15,- per m² voor dakisolatie, €4,- per m² voor zoldervloerisolatie.
Energiebespaarlening Je bent de eigenaar én bewoner van de woning waar je dakisolatie wilt plaatsen en schakelt hiervoor een expert in. Looptijd van de lening is 7, 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van het bedrag €1.000,- tot €25.000,-
Verlaagd btw-tarief Het huis is ouder dan 2 jaar en je schakelt een dakdekker in voor de werkzaamheden 9% btw
Gemeentelijke subsidies Verschillen per gemeente Verschillen per gemeente

dakrenovatie subsidie

Wat is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) in 2024?

Ook al bestaat er geen specifieke landelijke subsidie voor dakrenovaties; er zijn nog steeds interessante mogelijkheden, zoals de ISDE. Per 1 januari 2023 kun je deze al aanvragen vanaf 1 energiebesparende maatregel. Denk bijvoorbeeld aan een dakrenovatie met dakisolatie, zoldervloerisolatie of een dakrenovatie met zonnepanelen.

Hoe hoog is de ISDE subsidie?

De ISDE subsidie voor dakisolatie is €15,- per geïsoleerde vierkante meter. Je moet dan minimaal 20 m² aan oppervlak laten isoleren. Dit bedrag geldt voor dakrenovaties uitgevoerd tussen 2-4-2022 en 1-1-2023 én voor dakrenovaties uitgevoerd na 1-1-2023.

Tip: kies je voor een extra energiebesparende maatregel, dan verdubbel je het subsidiebedrag. Je kan dan denken aan extra isolatie of de installatie van een zonneboiler of warmtepomp!

Voorwaarden ISDE

 • Inschakelen van een vakman: helaas heb je als doe-het-zelver geen recht op de ISDE. Je moet hiervoor een professionele vakman inschakelen.
 • Verbetering bestaande bouw: de subsidie geldt alleen als je het bestaande dak isoleert, niet bij het isoleren van een nieuw dak van een aanbouw.
 • Oppervlakte en isolatiewaarde: om met dak- en zolderisolatie in aanmerking te komen voor de subsidie zul je ten minste 20m² moeten isoleren. De minimale Rd-waarde van de isolatie is daarbij 3,5m² K/W. Let op: je mag de dikte van de oude isolatie die al aanwezig was niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.
  Bedrag per m² bij één maatregel (uitgevoerd vanaf 1-1-2023) Minimaal vereist geïsoleerd oppervlak Maximaal geïsoleerd oppervlak  waarvoor je een subsidie krijgt Minimale isolatiewaarde
Dakisolatie €15,- 20 m² 200 m² 3,5 m²K/w

Hoe kan ik de ISDE aanvragen?

De aanvraag voor de ISDE verstuur je nadat alle werken (zowel isolatie als renovatie) zijn uitgevoerd. Dit kan tot 12 maanden na de eerste energiebesparende maatregel.

Wat heb je hiervoor nodig?

Om een geldige aanvraag in te dienen, stuur je naast de factuur of facturen ook fotos van het proces op. Het is belangrijk dat de datum van uitvoering op de factuur is vermeld. Tot slot voeg je algemene informatie toe, bijvoorbeeld welk bouwbedrijf of welke specialist je hebt ingehuurd.

Voor meer informatie over de Investeringssubsidie Duurzame Energie ga je naar rvo.nl.


Weten op welke subsidies jij recht hebt?

Vraag gratis offertes aan en ontvang advies op maat!
Gratis offertes vergelijken!


Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) 2023

De SVVE is een vergelijkbare subsidie als de ISDE. Echter, de SVVE is in 2022 niet beschikbaar voor particulieren. Dit betekent dat deze subsidie alleen aangevraagd kan worden door VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties.

Net als de ISDE geldt deze subsidie alleen voor energiebesparende maatregelen. Het kan daarnaast ook worden ingezet voor energieadvies of een meerjarenonderhoudsplan.

Hoe hoog is de SVVE?

Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, heb je recht op een subsidie van €15,- per m² aan dakisolatie. Voor het isoleren van de zoldervloer ontvang je €4,- per m². Kies je voor 2 hoofdmaatregelen dan loopt de subsidie op tot €30,- per geïsoleerde m².

Let op: deze subsidie vraag je aan voordat de isolatie- en renovatiewerken zijn begonnen. Daarnaast is de SVVE, in tegenstelling tot de ISDE, niet te combineren met overige subsidies, zoals lokale of provinciale premies.

Voorwaarden SVVE

 • Inschakelen van een vakman: om aan de voorwaarden voor de SVVE te voldoen, moeten de werken door een professionele vakman worden uitgevoerd. Dit mag zowel een groot bedrijf als een zzp’er zijn.
 • Verbetering bestaande bouw: ook deze subsidie kun je alleen ontvangen wanneer het gaat om het verbeteren van bestaande bouw. Uitbreiding van gebouwen zijn hiervan dus uitgesloten.
 • Oppervlakte en isolatiewaarde: om met isolatie en andere renovatiewerken in aanmerking te komen voor de subsidie zul je ten minste 70% van de totale oppervlakte moeten isoleren. De minimale Rd-waarde van de isolatie is daarbij 3,5m² K/W.

Hoe kan ik de SVVE aanvragen?

Voor het aanvragen van de SVVE heb je een aantal zaken nodig. Ten eerste zijn de bedrijfsgegevens van belang. Hierbij kun je denken aan adressen, rekeningnummers en het KVK-nummer. Ook het totaal aantal woningen moet worden doorgegeven, om inzicht te geven in de schaal van de renovatiewerken.

Tot slot zijn het opgavepercentage en de offerte-informatie van belang. Om deze formulieren juist in te vullen, heb je de informatie uit opgevraagde offertes nodig. Het is dus zaak ook deze op tijd aan te vragen.

Meer informatie over de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis vind je op rvo.nl.

energiebespaarlening dakrenovatie

Wat is de energiebespaarlening?

Heb je niet voldoende spaargeld maar wil je wél graag je dak laten renoveren en isoleren? Je kunt dan gebruik maken van de energiebespaarlening. Dit geldt voor zowel particulieren als VvE’s. De lening neem je op bij het Nationaal Warmtefonds. De looptijd van de lening hangt af van de hoogte van de lening, maar bedraagt in de regel tussen de 7 en 20 jaar.

Voordelen van de energiebespaarlening:

 • De rente is laag en staat vanaf het begin van de looptijd vast. De rente wordt tussentijds dus niet verhoogd.
 • Je kunt boetevrij vervroegd aflossen.
 • Je betaalt geen afsluitkosten bij het afsluiten van de lening.

Hoeveel kun je lenen?

Particulieren kunnen tussen €1.000,- en €25.000,- lenen. Dit geld mag je alleen gebruiken om te investeren in energiebesparende maatregels zoals dakisolatie.

Voor VvE’s is het maximumbedrag een stuk hoger. Voldoen ze aan de juiste voorwaarden, dan kan er tot wel €65.000,- geleend worden.

Voorwaarden energiebespaarlening

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de energiebespaarlening:

 • Aanvrager: de aanvrager moet de eigenaar én bewoner zijn van een bestaande woning. Bovendien mag de aanvragen niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Uitvoerder: de werken moeten worden uitgevoerd door een aannemer of installateur. Daarnaast moeten de maatregelen onderdeel zijn van de maatregelenlijst.
 • Zonnepanelen: maximaal 75% van de lening mag worden gebruikt voor de financiering van zonnepanelen. Minimaal 25% moet worden besteed aan een van de overige maatregelen, zoals dakisolatie.
 • Warmtepomp: wilt u een warmtepomp aanschaffen? Dan mag het bedrag om de warmtepomp mee te financieren niet meer bedragen dan 33% van de totale lening.
 • Wanneer aanvragen? De lening kan het beste voor aanvang van de werken worden aangevraagd. Zijn de maatregelen al uitgevoerd? Dan mag dit niet langer dan 2 maanden geleden zijn, om nog aanspraak te maken op een lening. De aanvraag is drie maanden geldig.

Heb ik recht op het verlaagd btw-tarief?

Het verlaagd btw-tarief houdt in dat je in plaats van de gebruikelijke 21%, slechts 9% betaalt. Dit financiële voordeel geldt alleen voor energiebesparende maatregelen, dus dakisolatie. Meer informatie lees je op de website van de belastingdienst.

Combineer je de dakrenovatie met zonnepanelen? Voor zonnepanelen installeren (en de materiaalkosten) betaal je 0% btw sinds 2024. Op Rijksoverheid.nl lees je er meer over.

Zijn er gemeentelijke subsidies bij dakrenovaties?

Helaas bestaat er geen landelijke subsidie voor dakrenovaties meer. Toch zijn je kansen op besparen op de kosten van een dakrenovatie nog niet helemaal verkeken. Sommige gemeenten bieden namelijk een lokale subsidie aan.

Ook in dit geval geldt echter vaak dat subsidies alleen worden gegeven bij energiebesparende maatregelen. Het is daarom belangrijk om voor de renovatie of verbouwing contact op te nemen met je gemeente voor advies. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Denk je na over een groendak? Met een groendak verbeter je de isolatie van je woning en minimaliseer je toekomstig dakonderhoud. Bovendien maak je je huis een stuk milieuvriendelijker. Voor groendaken bestaat vaak een aanvullende lokale subsidie.

Benieuwd op welke lokale subsidies jij recht hebt? Neem een kijkje op verbeterjehuis.nl.

dakrenovatie besparen

Besparen op je dakrenovatie? Vergelijk gratis offertes!

Is je dak aan een renovatie toe en zoek je naar mogelijkheden op te besparen? Gelukkig bestaan er verschillende subsidies. Vind een vakman in de buurt die jou kan adviseren. Zo ontvang jij alle subsidies waar je recht op hebt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na het invullen van de aanvraag ontvang je verschillende offertes gratis opgestuurd. Deze kun je doornemen en vervolgens kies je de vakman die het best bij je past. De aanvraag is geheel vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken

Veel gestelde vragen

Er zijn op dit moment geen andere subsidies voor dakwerken. Je komt alleen in aanmerking voor een subsidie wanneer je ook investeert in dakisolatie.
Een subsidie voor dakisolatie kun je aanvragen via de website. De ISDE vraag je aan via rvo.nl. Ook de SVVE kun je via rvo.nl aanvragen. Voor het aanvragen van een energiebespaarlening ga je naar warmtefonds.nl en voor gemeentelijke subsidies kun je het beste contact opnemen met je eigen gemeenteloket.
Dakisolatie komt in aanmerking voor een subsidie als je het plaatst aan de binnenkant of aan de buitenkant van het dak. Ook zoldervloerisolatie als alternatief kan in aanmerking komen voor een subsidie. Bij dakisolatie moet je voldoen aan een minimale isolatiewaarde van 3,5 m²K/w.