Dakrenovatie met zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakrenovatie kosten » Dakrenovatie met zonnepanelen

Dakrenovatie met zonnepanelen

Een dakrenovatie is een goed moment om ook zonnepanelen te laten plaatsen. Hiermee wek jij je eigen elektriciteit op, waardoor je energiekosten flink dalen de komende tijd. Bovendien combineer je werkzaamheden, waardoor je goedkoper uit bent! De investering verdien je vanzelf weer terug!

Een dakrenovatie is vaak de kans om langgewenste plannen door te voeren. Denk hierbij niet alleen aan het toevoegen van een dakraam of dakkapel, ook voor het installeren van zonnepanelen is dit het perfecte moment.

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van een dakrenovatie met zonnepanelen, de kosten en de subsidiemogelijkheden. Ook ontvang je handige tips.


Dakrenovatie gecombineerd met zonnepanelen: de belangrijkste informatie op rij

 • Een dakrenovatie is goed te combineren met zonnepanelen. Er wordt dan immers toch al aan het dak gewerkt. Je kunt er zelfs voor kiezen om de zonnepanelen in het dak te integreren, dat scheelt dakbedekking. De zonnepanelen liggen dan op gelijke hoogte als de omringde dakbedekking.
 • Heb je een heel nieuw dak nodig? Dan zijn zonnedakpannen een moderne optie.
 • Het vormt ook een optie om nieuwe dakbedekking te plaatsen, met daarop zonnepanelen.
 • Een set van 9 zonnepanelen, van 325 Wp per stuk, kost gemiddeld €4.500,- tot €6.500,- inclusief plaatsing. De terugverdientijd is gemiddeld 5-10 jaar. De zonnepanelen worden echter met de hoge energiekosten in de praktijk nog sneller terugverdiend.
 • Het btw-tarief op zonnepanelen is verlaagd van 21% naar 0% btw in 2024. Dit geldt voor de arbeidskosten en materiaalkosten. Ook zijn er bij sommige gemeenten lokale subsidiemogelijkheden.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, kun je rekenen op flinke voordelen. Enkele voorbeelden:

 • Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op.
 • De elektriciteit die je zelf opwekt is goedkoper. Dit betekent een lagere energierekening!
 • Door je eigen elektriciteit op te wekken zorg je ervoor dat je meter terugdraait.
 • Met zonne-energie draag je bij aan verduurzaming en een schonere wereld.
 • Je hebt mogelijk kans op een premie en/of fiscaal voordeel bij een hypotheek.

Ben je op zoek naar een vakman voor het monteren van zonnepanelen? Vraag gratis offertes aan!

Waarom een dakrenovatie combineren met zonnepanelen?

Het renoveren van je dak is niet een project dat je vaak zult uitvoeren. Je wilt natuurlijk dat je het goed wordt uitgevoerd en dat er je er optimaal rendement van zult hebben. Als je dus al beslist voor een renovatie, is het slim om ook direct over energiebesparende maatregelen na te denken.

Door tijdens de renovatie direct zonnepanelen op het dak te zetten, bespaar je bovendien op de kostprijs van de renovatie. De dakdekkers combineren het met de renovatie en misschien kan er wel op dakbedekking bespaart worden.

Er zijn namelijk verschillende manieren om zonnepanelen op het dak te monteren, of zelfs te integreren. De vakman kan je hier advies over geven, afgestemd op jouw situatie. Vraag gratis offertes aan en vind een vakman uit de buurt!

zonnepanelen op dak

De mogelijkheden

Tijdens de dakrenovatie wordt de dakbedekking vervangen, en indien nodig ook de dakconstructie, en bijvoorbeeld het dakbeschot en de panlatten. De benodigde werkzaamheden hangen af van de staat van je dak. Daarnaast kun je met de zonnepanelen drie kanten op:

1. Nieuwe dakbedekking en dit aanvullen met een zonnepanelen systeem

De meest gangbare optie is om de dakrenovatie te combineren met een traditioneel zonnepanelen systeem. Deze worden dan, met behulp van een montage systeem, bovenop je dakbedekking gemonteerd. Door de twee klussen (dakrenovatie en zonnepanelen) te combineren bespaar je op de totale kosten.

2. Nieuw dak met geïntegreerde zonnepanelen

Wil je een strak resultaat, waarbij de zonnepanelen als het ware wegvallen in je dak? Dan zijn geïntegreerde zonnepanelen een goede optie. De panelen zitten dan direct op de dakplaten, of panlatten gemonteerd zodat ze op dezelfde hoogte, of zelfs iets lager dan de dakpannen liggen.

3. Een nieuw dak met zonnedakpannen

Is je hele dak aan vervanging toe? Dan zijn zonnepannen, ook wel zonnedakpannen, het overwegen waard. Zeker wanneer je geen fan bent van het uiterlijk van traditionele zonnepanelen, zijn zonnepannen een goed alternatief.

Wat zijn zonnepannen?

Dit zijn dakpannen van klei (keramische dakpan) of lei en zijn voorzien van een geïntegreerd zonnepaneel. Doordat ze dus onderdeel zijn van de dakbedekking, vallen de panelen minder op.

Wat kost een dakrenovatie met zonnepanelen?

Twijfel jij over het nemen van zonnepanelen? Dan is het interessant om eens naar de kosten te kijken. Een eenpersoonshuishouden heeft aan 9 zonnepanelen (van 325 Wp) genoeg. Een set zonnepanelen met een vermogen van 2.500 Wp (je behaalt nooit 100% van het maximale rendenemt) kost gemiddeld €4.500,- tot €6.500,-. Dit is inclusief plaatsing. De terugverdientijd ligt bij zonnepanelen rond de 5-10 jaar.

De kosten zijn sterk afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest. Zo bestaan er monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen. Ook het merk, het gekozen aantal panelen en het uurloon van de installateur spelen een rol. Daarnaast stijgt het vermogen van de panelen per jaar. Voorheen was zo’n 300 Wp per paneel de max, tegenwoordig zijn er al panelen van 500 Wp verkrijgbaar.

Hoe kan ik slim besparen?

Kies je ervoor een renovatie te combineren met het laten leggen van zonnepanelen of andere dakwerken? Dat is een slimme keuze. Je bespaart daarmee op arbeidskosten. De vakmannen kunnen efficiënter werken wanneer ze deze klussen kunnen combineren. Lees meer over de kosten van een dakrenovatie.

Het is goed mogelijk dat er minder dakpannen of andere dakbedekking nodig is, omdat een deel van het dak door panelen zal worden bedekt. Ook hiermee spaar je kosten!

Zowel geïntegreerde zonnepanelen als zonnedakpannen zijn duurder dan een traditioneel zonnepanelen systeem (opbouw). Echter dragen ze sterk bij aan de uitstraling van je woning, en dus de waarde van je pand. Geïntegreerde zonnepanelen kostten gemiddeld €7.300,-. Dit is voor 9 panelen (van 350 Wp), inclusief montage en omvormer. Zonnedakpannen kosten circa €13.500,-. Dit is voor het installeren van 500 zonnedakpannen, inclusief de toebehoren.

Prijs zonnepanelen systemen 2024

Type zonnepanelen systeem Gemiddelde prijzen Toelichting
Traditioneel zonnepanelen systeem (opbouw) €4.500,- tot €6.500, Voor 9 zonnepanelen (van 325 Wp), inclusief montage en omvormer.
Geïntegreerde zonnepanelen €7.300,- Voor 9 panelen (van 350 Wp), inclusief montage en omvormer.
Zonnedakpannen €13.500,- Voor het installeren van 500 zonnedakpannen, inclusief toebehoren.

*Let op: deze prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde kosten, inclusief montage. Vraag gratis offertes aan!

Meer informatie over de dakdekker prijzen.


Dakwerken combineren met een zonnepanelen klus?

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!


Hoe investering weer terugverdienen?

Het aanschaffen van zonnepanelen is een investering. Gelukkig is het een investering die zichzelf terugverdient. Je hoeft hier zelf dus niet veel voor te doen!

Door het gebruik van zonnepanelen zul je je eigen energie opwekken, waardoor de rekening van de energieleverancier een stuk lager wordt. Zo heb je het geld dat je hebt geïnvesteerd voor een traditioneel zonnepanelen systeem binnen 5-10 jaar weer terug.

Na deze terugverdientijd, wordt het extra interessant. Wekken jouw zonnepanelen voldoende energie op om je huis van stroom te voorzien? Dan heb je nagenoeg geen kosten meer. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, is dit een goed vooruitzicht!

Subsidiemogelijkheden

Helaas is er voor zonnepanelen niet langer een landelijke aankoopsubsidie. Toch zijn er nog een aantal regelingen die het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker kunnen maken. Sommige gemeenten bieden namelijk een lokale subsidiemogelijkheid. Meer informatie hierover vind je op verbeterjehuis.nl.

Naast lokale subsidies geldt vanaf 2024 in plaats van 21%, het 0%-btw tarief op de levering en installatie van zonnepanelen.

Op deze pagina vind je meer over mogelijke subsidies bij een dakrenovatie.

nieuwe dakpannen

4 aandachtspunten bij een dakrenovatie met zonnepanelen

 1. Doe een dakinspectie om onnodige kosten te voorkomen.
 2. Een dakdekker kan met een dakinspectie goed beoordelen hoe het met jouw dakbedekking en dakconstructie gesteld is. Dit is belangrijk om te weten voordat je zonnepanelen of een grote dakrenovatie gaat doen. De specialist levert je als je dit wilt een rapportage met foto’s aan. Het is zonde om een dakrenovatie uit te voeren, als dit niet nodig is.

 3. Is de voordelige optie ook voordelig op lange termijn?
 4. De voordeligste optie kan op lange termijn een dure optie worden. Overweeg altijd kwaliteit en de duurzaamheid van zonnepanelen. Investeer bij voorkeur in systemen met een lange levensduur en lage onderhoudskosten, zodat je dit in de toekomst ook geld bespaart.

 5. Stem de hoeveelheid zonnepanelen af op je (toekomstige) behoeften.
 6. Teveel zonnepanelen kan leiden tot onnodige kosten, vooral als in de toekomst de salderingsregeling verder naar beneden geschaald wordt. Echter is de kans groot dat je energiebehoefte in de toekomst juist hoger wordt (door bijvoorbeeld een warmtepomp). Houd hier dus rekening mee.

 7. Kies een geschikte vakman.
 8. Uiteraard zijn zowel dakrenovaties als zonnepanelen plaatsen klussen die vakwerk vereisen. Kies een dakdekker die hiermee ervaring heeft. Je kunt hierbij letten op: garanties, reviews, keurmerken en foto’s (en ervaringen) van klanten die een dergelijke klus al uitgevoerd hebben bij de specialist.

Welke dakbedekking in combinatie met zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen in principe op elk dak geplaatst worden. Het maakt niet uit of het gaat om een plat of hellend dak, dakpannen, leistenen of EPDM. Ze kunnen zelfs op een rieten dak worden geplaatst of in de gevel worden verwerkt.

Het is echter het meest gebruikelijk om zonnepanelen op dakpannen te plaatsen. Zolang de constructie stevig genoeg is om het montage systeem te dragen, kunnen op elk dak zonnepanelen worden geplaatst.

Slim plaatsen voor optimaal rendement

Schaf je zonnepanelen aan? Dan wil je dat ze optimaal rendement leveren. De vakman krijgt dit goed voor elkaar door te letten op ligging, hoek en obstakels. Om zoveel mogelijk zonlicht te kunnen opvangen, is een zuidelijke ligging het meest geschikt. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je ook kiezen voor het zuidwesten of zuidoosten.

Hoe maak ik optimaal gebruik van de zonnepanelen?

De juiste hoek ligt bij 36 graden. Daarmee zorg je ervoor dat de panelen het meeste zonlicht opvangen. Tenslotte is het belangrijk om zo veel mogelijk obstakels te voorkomen. Deze kunnen namelijk schaduw op de panelen veroorzaken. Dit betekent minder zonuren! Denk hierbij aan schoorstenen en dakkapellen, maar ook bomen en buurtgebouwen.

Dakdekker inschakelen voor dak renoveren met zonnepanelen

Heb je besloten een dakrenovatie uit te voeren en meteen zonnepanelen te installeren? Laat dit dan doen door een ervaren dakspecialist. De vakman kent alle mogelijkheden en weet advies te geven voor iedere situatie.

Daarnaast is het aansluiten van zonnepanelen geen eenvoudig klusje! Je werkt ten slotte met elektriciteit. In de meeste gevallen is er een omvormer nodig om ervoor te zorgen dat de panelen zonder probleem op de meterkast kunnen worden aangesloten. Ook is het fijn dat er een dakdekker aanwezig is om de draagkracht van je dak te berekenen, zodat je zeker weet dat de belasting op het dak niet te hoog is.

dakdekker voor dakrenovatie met zonnepanelen

Besparen op dakrenovatie met zonnepanelen? Vergelijk gratis offertes!

Kies voor een gespecialiseerde vakman. Zo weet je zeker dat de werken correct worden uitgevoerd en zul je optimaal genieten van jouw investering. Dakspecialist bij jou uit de buurt vinden?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je tot wel 5 gratis offertes. Deze zijn vrijblijvend. Dit betekent dat je ze in alle rust kunt bekijken en nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken