Dakrenovatie met zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend
Home » Dakrenovatie kosten » Dakrenovatie met zonnepanelen

Dakrenovatie met zonnepanelen

Een dakrenovatie is een goed moment om ook zonnepanelen te laten plaatsen. Hiermee wek jij je eigen elektriciteit op, waardoor je energiekosten flink dalen de komende tijd. Bovendien combineer je werkzaamheden, waardoor je goedkoper uit bent! De investering verdien je vanzelf weer terug!

Een dakrenovatie is vaak de kans om langgewenste plannen door te voeren. Denk hierbij niet alleen aan het toevoegen van een dakraam of dakkapel, ook voor het installeren van zonnepanelen is dit het perfecte moment.

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden van een dakrenovatie met zonnepanelen, de kosten en de subsidiemogelijkheden. Ook ontvang je handige tips.


Dakrenovatie gecombineerd met zonnepanelen: de belangrijkste informatie op rij

  • Een dakrenovatie is goed te combineren met zonnepanelen. Er wordt dan immers toch al aan het dak gewerkt. Je kunt er zelfs voor kiezen om de zonnepanelen in het dak te integreren, dat scheelt dakbedekking. De zonnepanelen liggen dan op gelijke hoogte als de omringde dakbedekking.
  • Heb je een heel nieuw dak nodig? Dan zijn zonnedakpannen een moderne optie.
  • Het vormt ook een optie om nieuwe dakbedekking te plaatsen, met daarop zonnepanelen.
  • Een set van 9 zonnepanelen, met een vermogen van 4.500 Wp, kost gemiddeld €5.000,- tot €7.000,- inclusief plaatsing. De terugverdientijd is gemiddeld 7 jaar. De zonnepanelen worden echter met de hoge energiekosten in de praktijk nog sneller terugverdiend.
  • Het btw-tarief op zonnepanelen is verlaagd van 21% naar 0% btw in 2023. Dit geldt voor de arbeidskosten en materiaalkosten. Ook zijn er bij sommige gemeenten lokale subsidiemogelijkheden.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, kun je rekenen op flinke voordelen. Enkele voorbeelden:

  • Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op.
  • De elektriciteit die je zelf opwekt is goedkoper. Dit betekent een lagere energierekening!
  • Door je eigen elektriciteit op te wekken zorg je ervoor dat je meter terugdraait.
  • Met zonne-energie draag je bij aan verduurzaming en een schonere wereld.
  • Je hebt mogelijk kans op een premie en/of fiscaal voordeel bij een hypotheek.

Ben je op zoek naar een vakman voor het monteren van zonnepanelen? Vraag gratis offertes aan!

Waarom een dakrenovatie combineren met zonnepanelen?

Het renoveren van je dak is niet een project dat je vaak zult uitvoeren. Je wilt natuurlijk dat je het goed wordt uitgevoerd en dat er je er optimaal rendement van zult hebben. Als je dus al beslist voor een renovatie, is het slim om ook direct over energiebesparende maatregelen na te denken.

Door tijdens de renovatie direct zonnepanelen op het dak te zetten, bespaar je bovendien op de kostprijs van de renovatie. De dakdekkers combineren het met de renovatie en misschien kan er wel op dakbedekking bespaart worden.

Er zijn namelijk verschillende manieren om zonnepanelen op het dak te monteren, of zelfs te integreren. De vakman kan je hier advies over geven, afgestemd op jouw situatie. Vraag gratis offertes aan en vind een vakman uit de buurt!

dakonderhoud

Wat kost een dakrenovatie met zonnepanelen?

Twijfel jij over het nemen van zonnepanelen? Dan is het interessant om eens naar de kosten te kijken. Gemiddeld nemen mensen 9 zonnepanelen. Een set zonnepanelen met een vermogen van 4.500 Wp kost gemiddeld €5.000,- tot €7.000,-. Dit is inclusief btw en plaatsing. De terugverdientijd ligt bij zonnepanelen rond de 7 jaar.

De kosten zijn sterk afhankelijk van het type zonnepaneel dat je kiest. Zo bestaan er monokristallijn, polykristallijn en dunne film panelen. Ook het merk, het gekozen aantal panelen en het uurloon van de installateur spelen een rol.

Hoe kan ik slim besparen?

Kies je ervoor een renovatie te combineren met het laten leggen van zonnepanelen of andere dakwerken? Dat is een slimme keuze. Je bespaart daarmee op arbeidskosten. De vakmannen kunnen efficiënter werken wanneer ze deze klussen kunnen combineren. Lees meer over de kosten van een dakrenovatie.

Het is goed mogelijk dat er minder dakpannen of andere dakbedekking nodig is, omdat een deel van het dak door panelen zal worden bedekt. Ook hiermee spaar je kosten!

Prijs zonnepanelen 2023

Type zonnepaneel Prijs per paneel Toelichting
Monokristallijn €700,- Geschikt voor kleine daken. Zeer hoog rendement.
Polykristallijn €600,- Geschikt voor grotere daken. Goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Dunne film €400,- Voordeligste keuze.

*Let op: deze prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde kosten, exclusief montage en btw. Vraag gratis offertes aan!

Meer informatie over de dakdekker prijzen.


Zonnepanelen laten installeren door een vakman?

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten voor dakwerken!


Hoe investering weer terugverdienen?

Het aanschaffen van zonnepanelen is een investering. Gelukkig is het een investering die zichzelf terugverdient. Je hoeft hier zelf dus niet veel voor te doen!

Door het gebruik van zonnepanelen zul je je eigen energie opwekken, waardoor de rekening van de energieleverancier een stuk lager wordt. Zo heb je het geld dat je hebt geïnvesteerd binnen 7 jaar weer terug.

Na deze terugverdientijd, wordt het extra interessant. Wekken jouw zonnepanelen voldoende energie op om je huis van stroom te voorzien? Dan heb je nagenoeg geen kosten meer. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, is dit een goed vooruitzicht!

Subsidiemogelijkheden

Helaas is er voor zonnepanelen niet langer een landelijke aankoopsubsidie. Toch zijn er nog een aantal regelingen die het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker kunnen maken. Sommige gemeenten bieden namelijk een lokale subsidiemogelijkheid. Meer informatie hierover vind je op verbeterjehuis.nl.

Naast lokale subsidies geldt vanaf 2023 in plaats van 21%, het 0%-btw tarief op de levering en installatie van zonnepanelen.

Op deze pagina vind je meer over mogelijke subsidies bij een dakrenovatie.

dakonderhoud

Nieuw dak met zonnepanelen

Is je hele dak aan vervanging toe? Dan zijn zonnepannen, ook wel zonnedakpannen, het overwegen waard. Zeker wanneer je geen fan bent van het uiterlijk van traditionele zonnepanelen, zijn zonnepannen een goed alternatief.

Wat zijn zonnepannen?

Dit zijn dakpannen van klei (keramische dakpan) of lei en zijn voorzien van een geïntegreerd zonnepaneel. Doordat ze dus onderdeel zijn van de dakbedekking, vallen de panelen minder op.

Naast het integreren van het zonnepaneel in een dakpan, zijn er meer mogelijkheden om de panelen minder opvallend in het dak te verwerken. Je kunt ervoor kiezen om de ze direct op de panlatten te laten monteren, zodat ze op dezelfde hoogte of zelfs iets lager dan de dakpannen liggen.

Welke dakbedekking in combinatie met zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen in principe op elk dak geplaatst worden. Het maakt niet uit of het gaat om een plat of hellend dak, dakpannen, leistenen of EPDM. Ze kunnen zelfs op een rieten dak worden geplaatst of in de gevel worden verwerkt.

Het is echter het meest gebruikelijk om zonnepanelen op dakpannen te plaatsen. Zolang de constructie stevig genoeg is om het montage systeem te dragen, kunnen op elk dak zonnepanelen worden geplaatst.

Slim plaatsen voor optimaal rendement

Schaf je zonnepanelen aan? Dan wil je dat ze optimaal rendement leveren. De vakman krijgt dit goed voor elkaar door te letten op ligging, hoek en obstakels. Om zoveel mogelijk zonlicht te kunnen opvangen, is een zuidelijke ligging het meest geschikt. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je ook kiezen voor het zuidwesten of zuidoosten.

Hoe maak ik optimaal gebruik van de zonnepanelen?

De juiste hoek ligt bij 36 graden. Daarmee zorg je ervoor dat de panelen het meeste zonlicht opvangen. Tenslotte is het belangrijk om zo veel mogelijk obstakels te voorkomen. Deze kunnen namelijk schaduw op de panelen veroorzaken. Dit betekent minder zonuren! Denk hierbij aan schoorstenen en dakkapellen, maar ook bomen en buurtgebouwen.

Dakdekker inschakelen voor dak renoveren met zonnepanelen

Heb je besloten een dakrenovatie uit te voeren en meteen zonnepanelen te installeren? Laat dit dan doen door een ervaren dakspecialist. De vakman kent alle mogelijkheden en weet advies te geven voor iedere situatie.

Daarnaast is het aansluiten van zonnepanelen geen eenvoudig klusje! Je werkt ten slotte met elektriciteit. In de meeste gevallen is er een omvormer nodig om ervoor te zorgen dat de panelen zonder probleem op de meterkast kunnen worden aangesloten. Ook is het fijn dat er een dakdekker aanwezig is om de draagkracht van je dak te berekenen, zodat je zeker weet dat de belasting op het dak niet te hoog is.

dakonderhoud

Besparen op dakrenovatie met zonnepanelen? Vergelijk gratis offertes!

Kies voor een gespecialiseerde vakman. Zo weet je zeker dat de werken correct worden uitgevoerd en zul je optimaal genieten van jouw investering. Dakspecialist bij jou uit de buurt vinden?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je tot wel 5 gratis offertes. Deze zijn vrijblijvend. Dit betekent dat je ze in alle rust kunt bekijken en nergens aan vast zit!

Gratis offertes vergelijken