Draagkracht dak berekenen

Draagkracht dak berekenen: hoe doe je dat?

De draagkracht van het dak gaat over het gewicht wat een dak kan dragen. De draagkracht van het dak berekenen doe je niet zomaar. Daarvoor zijn er een aantal punten die je moet weten. Lees verder en krijg antwoord op al jouw vragen over de draagkracht van het dak!

Ben je op zoek naar een dakdekker?

Start gratis offerteaanvraag!

Wat is draagkracht dak?

Voordat we gaan kijken naar het berekenen van de draagkracht van het dak is het goed om te weten wat dit precies inhoudt. Simpel gezegd is de draagkracht de hoeveelheid druk die het dak van buitenaf kan verdragen. Platte daken hebben vaak een andere draagkracht dan hellende daken doordat de constructie anders is opgebouwd.

Belastingen op het dak

Het dak heeft een draagkracht en deze draagkracht kan een bepaalde hoeveelheid druk hebben. Deze druk wordt uitgedrukt in twee termen, permanente belasting en veranderlijke belasting. Hieronder staat beschreven wat deze termen inhouden.

  • Permanente belasting. Het gaat hierbij om belasting waar het dak altijd mee te maken heeft. Denk hierbij aan dakbedekking, dakbeschot, balken en platen.
  • Veranderlijke belasting. Deze term doelt op de onderdelen waar het dak niet altijd mee te maken krijgt. Denk hierbij aan regen, sneeuw, airco’s, zonnepanelen of personen tijdens een reparatie.

Waarom draagkracht berekenen?

Waarom zou je de draagkracht van het dak willen berekenen? Dit heeft een simpel antwoord: zodat je weet hoeveel het dak aan kan. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen wil plaatsen. Door de draagkracht van het dak te berekenen weet je zeker dat het dak niet verzakt of beschadigd raakt wanneer je te veel van deze panelen plaatst. Oftewel je rekent uit hoeveel panelen het dak aan kan. Hetzelfde geldt voor een nieuwe laag dakbedekking over de oude laag plaatsen.

Een andere reden kan zijn dat je een groendak wil plaatsen. Een groendak is een dak gemaakt van planten, mossen en andere begroeiing. Dit is vaak zwaarder dak je denkt en om te voorkomen dat de planten in de woonkamer terecht komen moet je dus eerst de draagkracht berekenen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook overlaten door een vakman.

Hoe bereken je de draagkracht van het dak?

Wanneer je de draagkracht van het dak wil weten kun je er voor kiezen een dakinspectie uit te laten voeren en een dakdekker dit voor je uit te laten rekenen. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Voordat je begint met rekenen moet je kijken naar de dakhelling. Wanneer een dakhelling 0 tot 15 graden is wordt de veranderlijke belasting op 1 kN/m2 gesteld. KN staat hier voor KiloNewton. Bij een dakhelling van 15 graden of meer wordt 4 kN/m2 + 0,2 extra in graden per dakhelling gebruikt.

Overzicht van het gewicht

Ben je benieuwd hoe zwaar een groendak is, of hoeveel een zonnepaneel weegt? Neem dan een kijkje in de onderstaande tabel. Zo weet je precies hoeveel gewicht jouw dak aan moet kunnen.

Soort materiaal Gewicht per m²
Grasdak 170
Sedumdak 80
Kruidendak 120
Zonnepanelen 10 tot 25
Dakleer 50

Draagkracht van het dak laten uitrekenen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wil jij zonnepanelen laten plaatsen of een groendak aanbrengen? Dan moet jij weten wat de draagkracht van het dak is. Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis dakdekker offertes vergelijken!