Draagkracht dak berekenen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » draagkracht dak berekenen

Draagkracht dak berekenen: hoe doe je dat?

Met de draagkracht van het dak bedoelen we het gewicht wat een dak kan dragen, zonder dat er schade aan het dak ontstaat. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilogram per vierkante meter (kf/m²) of in Newton per vierkante meter (N/m²).

Op deze pagina lees je hoe je de draagkracht van het dak berekent. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen wilt plaatsen en wilt weten of je dak dit extra gewicht kan dragen. Ook lees je het gewicht van verschillende elementen, zoals een sedumdak, zonnepanelen of een nieuwe laag dakleer.

Draagkracht dak berekenen: de belangrijkste informatie op een rij

  • Je berekent de draagkracht van het dak met de volgende formule: Draagkracht van het dak = (breedte van het dak) x (lengte van het dak) x (draagvermogen per vierkante meter).
  • We raden niet aan om zelf je draagkracht te berekenen, omdat hier heel veel factoren meespelen. De kans op een verkeerde berekening is groot, en dat heeft grote negatieve gevolgen voor je dakconstructie. Vergelijk gratis offertes en bespaar!
  • Factoren die de draagkracht beïnvloeden zijn onder andere: de windbelasting, het type dak, de dakconstructie, het materiaal en de dikte, en de ondersteunende structuren.
  • Draagkracht berekenen kan nodig zijn voor het plaatsen van zonnepanelen of een groendak.

Zelf de draagkracht van het dak berekenen

Er is een eenvoudige formule voor het berekenen van de draagkracht van het dak. Deze is als volgt:

Draagkracht van het dak = (breedte van het dak) x (lengte van het dak) x (draagvermogen per vierkante meter).

Hierbij worden de lengte en breedte van het dak in meters uitgedrukt en het draagvermogen per vierkante meter in kilogram per vierkante meter (kg/m²).

Wat is het draagvermogen per vierkante meter?

Dit verschilt per situatie en hangt af van verschillende factoren. Er is helaas geen gemiddeld draagvermogen te benoemen. Wil je daarom de draagkracht van je dak berekenen zodat je zeker weet dat er geen problemen ontstaan, dan raden we je aan om een inspectie uit te laten voeren met een uitgebreide berekening van een expert.

Dakbelasting berekenen

De dakbelasting wijst naar het gewicht dat in werkelijkheid op het dak ligt. Dit zijn bijvoorbeeld de zonnepanelen, sneeuw, windbelasting, een airco systeem of zelfs mensen die over het dak lopen. Wanneer een dakhelling 0 tot 15 graden is wordt de veranderlijke belasting op 1 kN/m2 gesteld. KN staat hier voor KiloNewton. Bij een dakhelling van 15 graden of meer wordt 4 kN/m2 + 0,2 extra in graden per dakhelling gebruikt.

Welke factoren beïnvloeden de draagkracht van het dak?

  • De dakconstructie: welk type dak je hebt en de manier waarop deze is gebouwd heeft een grote invloed op de draagkracht van je dak. Verschillende daken, zoals platte daken, zadeldaken en spitse daken hebben stuk voor stuk een andere draagkracht.
  • Materiaal van het dak: het ene materiaal is nu eenmaal sterker dan het andere, is je dakconstructie gemaakt van beton, hout of staal?
  • De dikte van het dakmateriaal: hoe dik het materiaal dat gebruikt is speelt een grote rol. In principe geldt: hoe dikker het dakmateriaal, hoe hoger het draagvermogen.
  • Ondersteunende structuren: het dak wordt deels gedragen door structuren zoals balken, muren, kolommen en de fundering. De kwaliteit hiervan heeft dus ook een invloed op het draagvermogen.
  • De dakbelasting: hierbij gaat het om de belasting die op het dak wordt uitgeoefend. Van regen, wind, sneeuw of zonnepanelen. Als het dak niet is ontworpen op deze belasting, dan kan de draagkracht verminderen.
  • Klimatologische omstandigheden: hierbij doelen we op factoren zoals winddruk, sneeuwbelasting en aardbevingen. Deze factoren kunnen de draagkracht van het dak ook negatief beïnvloeden.

Draagkracht dak berekenen

Waarom de draagkracht van het dak berekenen?

Waarom zou je de draagkracht van het dak willen berekenen? Dit heeft een simpel antwoord: zodat je weet hoeveel het dak aan kan. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen wil plaatsen. Door de draagkracht van het dak te berekenen weet je zeker dat het dak niet verzakt of beschadigd raakt wanneer je te veel van deze panelen plaatst. Oftewel je rekent uit hoeveel panelen het dak aan kan. Hetzelfde geldt voor een nieuwe laag dakbedekking over de oude laag plaatsen.

Een andere reden kan zijn dat je een groendak wil plaatsen. Een groendak is een dak gemaakt van planten, mossen en andere begroeiing. Dit is vaak zwaarder dak je denkt en om te voorkomen dat de planten in de woonkamer terecht komen moet je dus eerst de draagkracht berekenen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt het ook overlaten door een vakman.

Draagkracht dak berekenen voor zonnepanelen

Eén van de redenen om de draagkracht van het dak te berekenen, is voor het plaatsen van zonnepanelen. Het gewicht van zonnepanelen ligt, op een schuin dak, rond de 10 tot 30 kilo per m². In verreweg de meeste gevallen is een dak prima in staat dit gewicht te dragen. Het is vooral twijfelachtig bij hele oude (vaak houten) daken die zijn aangetast met de tijd of door vocht. Laat in dat geval altijd een expert naar het dak kijken en een berekening maken. Zo voorkom je schade aan je dakconstructie.

In het geval van een plat dak ligt de belasting van zonnepanelen een stuk hoger. Dat heeft te maken met het materiaal dat nodig is om de panelen in een schuine hoek op het dak te plaatsen, en de belasting die de zonnepanelen op z’n plaats houdt. Houd hierbij rekening met een gemiddeld gewicht van in ieder geval 30 kg/m². Ook hier geldt dat de meeste platte daken dit gewicht prima kunnen dragen. Maar bij twijfel schakel je altijd het beste een expert in!

Draagkracht dak berekenen voor groendak

Een andere reden om de draagkracht van het dak te berekenen is voor het plaatsen van een groendak. Een groendak heeft nogal wat gewicht. Je hebt het onderdak, van EPDM of pvc, en daarna volgt een laag sedum gevolgd door de beplanting. Tot slot moet je ook rekening houden met het gewicht van het regenwater dat door de substraat wordt vastgehouden! Een standaard sedumdak weegt al snel 80 kg per m² en kies je voor een kruiden- of grasdak dan loopt dit 120 tot 180 kg per m².

De belasting is een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld zonnepanelen! Om problemen te voorkomen is het daarom altijd slim om een vakman in te huren om naar het draagvermogen van je dak te kijken.

Wat wegen de verschillende dakonderdelen?

Wil je een groendak plaatsen? Een eenvoudig sedumdak weegt gemiddeld vanaf 80 kg/m² maar een kruidendak weegt al snel 120 kg/m². Kies je voor een luxe grasdak, houd dan rekening met een gewicht van ongeveer 170 kg/m².

Nieuw dakleer weegt ongeveer 50 kg/m². Houd er rekening mee dat je bij een groendak ook een wortelwerende laag dakbedekking nodig hebt, zoals pvc of EPDM.

Tot slot ligt het gewicht van zonnepanelen tussen de 10 tot 50 kg/m², gelukkig zijn de meeste daken geschikt voor zonnepanelen.

Soort materiaal Gewicht per m³
Grasdak 170 kg
Sedumdak 80 kg
Kruidendak 120 kg
Zonnepanelen 10 tot 50 kg
Dakleer 50 kg

draagkracht dak groendak

Zelf de draagkracht van het dak berekenen of uitbesteden?

We raden altijd aan om de exacte draagkracht te laten berekenen door een dakdekker. Zou je zelf een inschatting doen en toch verkeerd zitten, dan zijn er grote gevolgen. Niet alleen raakt je dakconstructie beschadigd, maar je loopt zelf ook risico op ongevallen: als het dak inzakt bijvoorbeeld.

Omdat de draagkracht per dak verschilt en de bouwvoorschriften ook per regio kunnen verschillen, is het niet aan te raden om zelf de draagkracht te berekenen. Voorkom daarom problemen en schakel een expert in. De voordelen op een rij:

  • Een dakdekker maakt een correcte berekening van de draagkracht van je dak.
  • Een vakman kan de nodige werkzaamheden ook direct voor je uitvoeren.
  • Je voorkomt schade aan je dakconstructie door een te hoge belasting.
  • Dit voorkomt ook ongevallen bij het inzakken van het dak.

Draagkracht dak laten berekenen? Vergelijk offertes!

Wil jij zonnepanelen laten plaatsen of een groendak aanbrengen? Dan moet jij weten wat de draagkracht van het dak is. Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met dakdekkers bij jou in de regio.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt meerdere offertes en kiest zelf de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken