Spantendak: mogelijkheden en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Soorten daken » Spantendak

Interesse in een spantendak?

Een spantendak is gemaakt van houten balken die op een sterke manier zijn geplaatst. Het is makkelijk te isoleren, op maat verkrijgbaar en betaalbaar. Oftewel; het dak heeft veel voordelen. Afhankelijk van dakgrootte en spantstaat kan de prijs varieren, maar over het algemeen kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 2000,- per kubieke meter. Wanneer een dakdekker dit dak plaatst kijkt hij of zij naar het ontwerp, de materialen en de plaatsing. Al deze dingen kunnen deel uitmaken van de prijsopbouw.

Lees verder en krijg alles te weten over de mogelijkheden op het gebied van spantendaken en ontdek wat de kosten zijn. Krijg ook antwoord op de meest gestelde vragen en kom erachter hoe een dakdekker een spantendak plaatst.

Spantendak: de belangrijkste informatie op een rij

 • Een spantendak is een dak gemaakt van houten balken, die “spanten” worden genoemd. Deze balken vormen een frame dat het dak ondersteunt.
 • In tegenstelling tot gordingendaken hebben spantendaken geen horizontale balken.
 • Spantendaken bieden maatwerk, veelzijdigheid in dakbedekking, isolatiemogelijkheden en kostenbesparing.
 • De gemiddelde kosten voor het vernieuwen van spanten bedragen ongeveer € 2.000,- per kubieke meter hout, afhankelijk van dakgrootte en spantstaat, met extra kosten voor dakbedekking, isolatie, arbeid en reparaties. Vergelijk gratis offertes.

Wat is een spantendak?

Een spantendak is een soort dak dat sterk en simpel is. Het bestaat uit houten balken die samenwerken om het dak te maken. Deze balken noemen we “spanten”. Ze lopen van de ene kant van het dak naar de andere en vormen een soort frame. Dit frame geeft het dak zijn vorm en stevigheid. Over deze spanten komt het dakbedekkingsmateriaal, zoals dakpannen of metalen platen. Een spantendak is populair omdat de dakconstructie eenvoudig en betrouwbaar is. Het houdt het huis droog en beschermt het tegen regen, sneeuw en zonlicht.

Spantendak

De voordelen van een spanten dak

Een spantendak heeft verschillende voordelen die het de moeite waard maken. Voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld de isolatie of de betaalbaarheid. Lees hieronder meer over de verschillende voordelen.

Spanten dak op maat

Wanneer een spantendak op maat wordt gemaakt, wordt er speciaal rekening gehouden met de grootte en de vorm van je huis. Dit maakt het mogelijk om het dak nauwkeurig te laten passen, waardoor er geen storende ruimtes ontstaan of delen van het dak die niet goed passen. Het resultaat is een aantrekkelijk en netjes uitziend huis, waarbij het dak goed bij de rest van het huis past.

Veelzijdig

Spantendaken passen goed bij verschillende soorten dakbedekking. Of je nu dakpannen, leisteen, metalen platen of andere materialen wilt gebruiken, een spantendak kan worden aangepast aan wat jij wilt. Dit geeft je de vrijheid om het uiterlijk van je dak te kiezen.

Eenvoudige spantendak isoleren

Bij een spantendak is er voldoende ruimte tussen de houten spanten. Dit maakt het gemakkelijker om isolatiemateriaal aan te brengen en ervoor te zorgen dat je huis warm blijft in de winter en koel in de zomer. Goede isolatie kan ook helpen om je energierekening te verlagen.

Betaalbaar

Spantendaken zijn meestal een slimme financiële beslissing. Ze maken gebruik van minder ingewikkelde bouwmethoden en materialen dan sommige andere soorten daken. Dit kan leiden tot minder uitgaven bij het bouwen of opknappen van je dak. Het is een effectieve manier om een stevig en praktisch dak te hebben zonder te veel geld uit te geven.

Nadelen spantendak: zijn die er?

Een spantendak mist de horizontale dwarsbalken die een gordingendak wel heeft, hierdoor is het dak iets minder stabiel. Een ander nadeel is dat de constructie ingewikkeld is, hiervoor heb je altijd professionele hulp nodig en dit leidt tot hogere bouwkosten.

Wat kost een spantendak?

Het vernieuwen van de spanten van een dak kan kostbaar zijn. De prijs wordt meestal berekend op basis van het volume of de hoeveelheid hout die nodig is. Gemiddeld bedragen de kosten voor het vernieuwen van de spanten ongeveer € 2.000,- per kubieke meter (m³) hout.

De totale kosten variëren afhankelijk van de omvang van het dak en de staat van de bestaande spanten. Bij grotere daken of complexere constructies kunnen de kosten dus aanzienlijk hoger zijn. Het is belangrijk om te overwegen dat de kosten van het vernieuwen van de spanten slechts een deel van het totale kostenplaatje voor dakrenovatie zijn. Andere kostenposten zijn onder meer de dakbedekking, isolatie, arbeidskosten en eventuele bijkomende reparaties.

Vergelijk gratis offertes van dakdekkers.

Prijsoverzicht 2024

Aspect Kosten
Prijs per kubieke meter hout € 2.000
Totale kosten variëren Afhankelijk van dakgrootte en spantstaat, kunnen hoger zijn voor grotere en complexere daken
Andere kostenposten Dakbedekking, isolatie, arbeidskosten, bijkomende reparaties

Klus aan je spantendak?

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!

Waarom kiezen voor een spantendak?

Met een spantendak kies je voor een constructie die veel mogelijkheden biedt. Dit type dak is zelfdragend, waardoor er geen ondersteuning van muren (zoals bij een gordingendak) nodig is. Een voordeel is dat er grotere ruimtes gerealiseerd kunnen worden en dat er meer vrijheid is in de vorm van het dak.

Een spantendak kan ook in een fabriek gemaakt worden en dan gedeeltes kant-en-klaar op het dak geplaatst worden. Door te kiezen voor fabricage in een fabriek, gaat de kostprijs een stuk naar beneden, bovendien gaat het plaatsen dan zeer snel. Binnen een dag kan het dak al geplaatst worden.

Spantendaken worden tegenwoordig voor veel nieuwbouwwoningen gebruikt in tegenstelling tot een traditionele gordingendak, vanwege de vele voordelen en de vrijheid die dit type dak geeft.

Opbouw spantendak

Een spantendak bestaat uit verticale houten balken, deze worden de spanten genoemd. De spanten worden geplaatst vanaf de nok tot de muur bevestigd, zonder horizontale dwarsbalken.

De ruimte tussen de spanten is gemiddeld 30 tot 60 centimeter, afhankelijk van de benodigde draagkracht en de stevigheid van het hout.

Andere namen voor een spantendak is een sporendak of een A-dak. De balken met de nok vormen namelijk een A-vorm.

Andere onderdelen van een spantendak:

 • Onderdak
 • Isolatie
 • Dampscherm
 • Dakbedekking

opbouw spantendak

Isoleren spantendak

Ja, het is mogelijk om een spantendak te isoleren om je huis warmer en energiezuiniger te maken. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens geplaatst tussen de houten spanten van het dak om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Een dampbarrière wordt toegevoegd om vochtproblemen te voorkomen, en daarna wordt het dak weer in elkaar gezet, inclusief de dakbedekking.

Bij een nieuw spantendak raden wij aan om de dakisolatie niet tussen de balken te plaatsen, maar op het onderdak. Hiermee verminder je de ruimteverlies aan de binnenzijde van het dak, verminder je de kans op vochtproblemen (mits met een dampscherm) en verhoog je de isolatiewaarde (omdat het beter isoleert).

Voor het isoleren van spantendaken gebruikt een dakdekker meestal isolatieplaten, glas- of steenwol of PUR-schuim.

Spantendak plaatsen

Een spantendak kan op twee manieren in elkaar gezet worden: ter plaatse of in een fabriek. In een fabriek wordt alles geprefabriceerd en ter plaatse hoeven alleen de onderdelen in elkaar gezet te worden. Hierdoor gaat het plaatsen zeer snel en de kosten zijn hierdoor vaak ook een stuk lager.

Voor een spantendak wordt zeer sterk hout gebruikt, zoals douglas. Den of vurenhout. De lengte van de balken is afhankelijk van de sterkte van het hout.

Bij een opbouw op het dak, worden deze stappen ongeveer gevolgd:

 • Ontwerp: eerst maken ze een plan voor het dak, inclusief de juiste afmetingen en hoeken voor de spanten.
 • Materiaal kiezen: dan kiezen ze houten balken van goede kwaliteit voor de spanten en ander benodigd materiaal, zoals dakbedekking en isolatie.
 • Spanten maken: ze bouwen de spanten in de gewenste vorm, meestal driehoekig.
 • Plaatsing: de spanten worden op de muren of dragende structuren van het huis bevestigd, en ze zorgen ervoor dat alles recht en stevig is.
 • Dakbedekking: ten slotte plaatsen ze het dakbeschot en de dakbedekking om het dak volledig af te maken.
 • Inspectie: na de installatie voeren ze een inspectie uit om er zeker van te zijn dat alles correct is gedaan.

Dit zorgt voor een goed geplaatst spantendak dat het huis beschermt tegen weer en wind.

Spantendak

Spantendak & gordingendak: de verschillen

Een spantendak en een gordingendak zijn twee verschillende soorten daken die veel op elkaar lijken, toch zijn er enkele verschillen. Lees verder en ontdek wat deze verschillen zijn.

Spantendak: Gordingendak:
 • Bestaat uit houten balken genaamd “spanten”.
 • Deze spanten vormen een soort frame dat het dak ondersteunt.
 • Spantendaken zijn eenvoudig en sterk.
 • Ze hebben geen horizontale balken zichtbaar in de zolder of bovenkamers.
 • Heeft houten balken genaamd “gordingen” die horizontaal lopen.
 • Deze gordingen dragen het dak en kunnen extra ruimte onder het dak creëren.
 • Gordingendaken zijn handig als je meer kamers in de zolder wilt hebben.
 • Ze zijn complexer dan spantendaken maar bieden meer ruimtegebruiksopties.

Bestaand spantendak renoveren

Het renoveren van een bestaand spantendak is een belangrijke taak die professioneel moet worden uitgevoerd door een ervaren dakdekker. Hier zijn de stappen die betrokken zijn bij het renoveren van een spantendak:

Stap 1: Inspectie van het bestaande dak
De eerste stap is om een grondige inspectie van het bestaande dak uit te voeren. De dakdekker zal controleren op tekenen van schade, slijtage, lekkages, en structurele problemen. Dit kan onder meer het inspecteren van het houten dakspantwerk en de dakbedekking omvatten.

Stap 2: Vervanging van beschadigde onderdelen
Indien er beschadigde houten spanten of ander structureel houtwerk is, moeten deze worden vervangen. Het is van cruciaal belang om de stabiliteit van het dak te behouden.

Stap 3: Nieuwe dakbedekking
Na het voorbereidende werk zal de dakdekker nieuwe dakbedekking installeren. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder dakpannen, leien, metaal, of bitumen. De keuze hangt af van uw budget en de esthetische voorkeur.

Stap 4: Afwerking en details
De dakdekker zal zorgen voor alle afwerkingen, zoals het plaatsen van nokvorsten, ventilatieopeningen, en eventuele extra details die nodig zijn om het dak compleet te maken.

Stap 5: Kwaliteitscontrole, onderhoud en nazorg
Na de renovatie moet de dakdekker een grondige kwaliteitscontrole uitvoeren om ervoor te zorgen dat het dak goed is geïnstalleerd en geen lekkages vertoont. Ook is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen snel aan te pakken om de levensduur van het dak te verlengen.

Spantendak: bespaar met de gratis offerteaanvraag!

Wanneer je een spantendak wil laten plaatsen kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 2000,- per kubieke meter. Omndat dit al een behoorlijk bedrag is, wil je natuurlijk zoveel mogelijk besparen op de werkzaamheden van een dakdekker. Één manier waarop je dit kan doen is door een gratis offerteaanvraag te doen. Door het formulier in te vullen kom je namelijk in contact met verschillende dakdekkers bij jou in de regio. Zo kun je zelf een keuze maken, en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Gratis offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over spantendak

Heb je interesse in een spantendak en wil je meer weten over wat dit precies inhoudt, of hoe deze vernieuwd of gerenoveerd moeten worden? Lees dan verder en ontdek de veelgestelde vragen op dit gebied.

Hoe worden spanten bevestigd?

Spanten worden meestal aan de bovenkant van muren vastgemaakt met behulp van metalen beugels, bouten of nagels. Ze vormen het frame van een dak en zorgen voor stabiliteit. De onderkant van de spanten rust op muurplaten of dragende muren. Deze stevige bevestiging houdt het dak op zijn plaats en zorgt ervoor dat het huis stevig en veilig is.

Wanneer moet je een spantendak vernieuwen of renoveren?

Of je een spantendak moet vernieuwen of renoveren, hangt af van de staat ervan. Als het dak ernstige schade of structurele problemen heeft, is vernieuwen meestal nodig. Bij normale slijtage of kleine problemen kun je vaak renoveren, wat inhoudt dat je reparaties uitvoert en het dak verbetert zonder het volledig te vervangen. Een professionele inspectie kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wat is de opbouw van een spantendak?

Een spantendak heeft een eenvoudige structuur. Het begint met houten spanten, die lijken op driehoekige frames, en deze vormen het skelet van het dak. Daar bovenop worden houten planken of OSB-platen gelegd, genaamd het dakbeschot. Hierop komt de dakbedekking, zoals dakpannen of dakbedekkingsmateriaal. Tussen de spanten wordt vaak isolatie geplaatst om het huis warm te houden. Dit systeem zorgt voor een stevige en beschermende dakconstructie.