Dakbeschot laten vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Home » Dakrenovatie kosten » Dakbeschot vervangen

Dakbeschot vervangen

Wil je het dakbeschot vervangen? Op deze pagina lees je alles over het verwijderen, waarom dit belangrijk is en aan welke kosten je moet denken. Ook geven we je informatie over de werkwijze van het vervangen van dakbeschot en of je het zelf kunt doen of dat je beter een dakdekker kunt inschakelen.


Dakbeschot vervangen: alle info op een rij

 • Het dakbeschot bestaat uit houten platen die op de gordingen, de houten balken van de dakconstructie, geplaatst worden.
 • Vervangen is nodig bij ernstige beschadigingen en veroudering.
 • Het vervangen van het dakbeschot kost ongeveer €85,- tot €150,- per vierkante meter.
 • Te laat vervangen vergroot het risico op lekkages en beschadigingen aan de dakconstructie.


Wat is het dakbeschot en wanneer moet je die vervangen?

Een dak bestaat uit een dakconstructie van gordingen, het dakbeschot en de dakbedekking. Het dakbeschot zijn houten platen die op de gordingen, het houten frame van balken.

Wat is de functie van het dakbeschot?

Het dakbeschot zorgt ervoor dat de ruimte onder de dakbedekking winddicht is. Daarnaast zijn de platen nu standaard geïsoleerd, dus ze houden ook de warmte in je woning vast. Op het dakbeschot wordt de dakbedekking geplaatst, waardoor het een dragende functie heeft.

Wanneer het dakbeschot vervangen?

Gelukkig hoef je het dakbeschot niet vaak te vervangen, dit gebeurt vaak bij een dakrenovatie. Heb je nog oude houten platen zonder isolatie? Dan kun je veel besparen op je energierekening door te kiezen voor geïsoleerde platen. Ook wanneer het dakbeschot is verouderd of is beschadigd, is het tijd voor vervanging. Vaak wanneer de dakbedekking oud is, is het ook tijd om het dakbeschot te vervangen.

Gevolgen van te laat vervangen zijn houtrot, lekkages en waterschade.

dakbeschot vervangen

Zo wordt het dakbeschot vervangen

Is het tijd om nieuw dakbeschot te plaatsen? Dan ben je vast ook nieuwsgierig naar de werkwijze. De dakdekker begint eerst met de voorbereiding en verwijdert alle onderdelen boven het dakbeschot. Vervolgens verwijdert hij de oude platen en plaatst vervolgens nieuwe platen. Kies direct voor een goede isolatie, zodat je woning energiezuiniger wordt.

Wanneer je de houten dakplaten laat vervangen, heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Vaak wordt er gekozen voor vuren- of douglashout. Beide houtsoorten hebben een lange levensduur, zijn sterk en vormvast.

Stap 1: voorbereiding

Het dakbeschot ligt onder de dakbedekking. Dus de dakdekker zal altijd eerst beginnen met het verwijderen van de dakbedekking. Ook worden de dakgoten en andere dakelementen, zoals ventilatiepijpen, van het dak gehaald.

Stap 2: oude dakbeschot verwijderen

Vervolgens kan er begonnen worden om het dakbeschot te verwijderen. Dit wordt voorzichtig gedaan, om de rest van de dakconstructie niet te beschadigen.

Na het verwijderen van het dakbeschot is het verstandig om direct de rest van de dakcontructie te controleren. Zijn de gordingen nog in goede staat of moeten deze ook vervangen worden?

Vroeger werd het dakbeschot ook wel van asbest gemaakt. Heb je een oud huis en weet je niet zeker of er asbest in je dak zit? Laat dit dan altijd controleren door een professional. Het verwijderen van asbest vergt een specialistische aanpak, omdat de vezels die vrij komen van asbest kankerverwekkend zijn.

Stap 3: nieuw dakbeschot aanbrengen

Na het verwijderen, kan het nieuwe dakbeschot geplaatst worden. Voor het plaatsen zijn er twee opties:

 • Staand dakbeschot
 • Liggend dakbeschot

De meest gekozen optie is het staand dakbeschot. Hierbij worden de dakplaten verticaal geplaatst. Een liggend dakbeschot, met een horizontale plaatsing van de dakplaten, wordt meestal alleen gebruikt voor een dak van leisteen.

De dakplaten worden met schroeven of spijkers vastgezet op de gordingen.

Stap 4: de afwerking

De laatste stap is het afwerken van de houten platen. De naden worden dichtgekit of met waterdichte tape dicht gemaakt. De afwerking is belangrijk voor een volledige waterdichte laag.

Wanneer moet je het dakbeschot vervangen?

Je moet je dakbeschot laten vervangen wanneer deze verouderd en beschadigd is. Meestal bekijkt de dakdekker het dakbeschot wanneer de dakbedekking vervangen wordt en dan kan direct het beschot meegenomen worden.

Waarom is het dakbeschot zo belangrijk?

Het dakbeschot beschermt je woning tegen de weersinvloeden en de wind. Ook draagt het de dakbedekking. Vroeger bestond het dakbeschot uit enkele houten platen. Tegenwoordig wordt er altijd gekozen voor geïsoleerde platen, om warmteverlies te voorkomen.

Hierom is het dakbeschot belangrijk:

 • Het is onderdeel van de dragende constructie van het dak.
 • Zorgt voor een stevig dak.
 • Beschermt de woning tegen de wind en weersinvloeden.
 • Het heeft een isolerende functie.

vervangen dakbeschot

Wat kost het vervangen van het dakbeschot?

Het vervangen van het dakbeschot kost ongeveer €85,- tot €150,- per vierkante meter. Voor een nieuwe dakplaat betaal je gemiddeld €20,- tot €30,- per m². De totale prijs wordt door een aantal factoren beïnvloed.

Factoren die de prijs beïnvloeden:

 • Grootte van het dak
 • Type hout
 • Afwerkingsmethode
 • Isolatiewaarde
 • Arbeidskosten

Prijs dakbeschot 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
Vernieuwen €85,- tot €150,-
Dakplaat €20,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per dakdekker.


Dakbeschot vervangen en niet teveel betalen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!


Wat beïnvloedt de prijs van nieuw dakbeschot?

Er zijn verschillende soorten dakplaten in verschillende diktes. Over het algemeen geldt dat hoe dikker de dakplaten, hoe beter de isolatie is. Het is verstandig om direct te kiezen voor een goede isolatie, zodat je minder warmteverlies hebt. Deze investering verdien je uiteindelijk weer terug door je lagere energierekening.

De prijs van dakplaten wordt ook bepaald door het type hout.

Dit zijn een aantal richtprijzen voor de dakplaten:

Dikte dakplaat Gemiddelde prijs per m²*
52 mm €18,-
60 mm €21,-
70 mm €23,-
80 mm €25,-
90 mm €27,-
100 mm €29,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Zelf dakbeschot vervangen of uitbesteden?

Het vervangen van het dakbeschot is geen eenvoudige klus en neemt bovendien erg veel tijd in beslag. Wanneer je het zelf wilt doen, moet je kennis hebben van dakwerken en moet je veel maatregelen nemen voor je veiligheid. Zo heb je steigers nodig, mogelijk een lift voor dakbedekking en een veiligheidsharnas. Ook is een container voor de oude materialen geen overbodige luxe.

Het is verstandig om hiervoor een dakdekker in te schakelen. Hij weet wat er nodig is, beschikt over alle materialen en zorgt ervoor dat je dak snel weer in tiptop staat is.

Besparen op nieuw dakbeschot? Gratis offertes vergelijken!

Wil je nieuw dakbeschot laten plaatsen? Schakel dan een dakdekker in! Vraag gratis offertes aan van dakdekkers bij jou uit de regio en bespaar direct op de kosten. Via onderstaande button vraag je snel en eenvoudig gratis offertes aan. Let op de prijs en de voorwaarden en kies de beste dakdekker voor jou.

Gratis offertes vergelijken