Verduurzaming van je (dak)bedekking

Het verduurzamen van je woning is niet alleen een verantwoorde keuze, maar kan ook flink wat geld besparen op de lange termijn. Een van de meest effectieve manieren om je huis duurzamer te maken, is door te kijken naar de mogelijkheden voor je dak. Huiseigenaren zijn vaak verbaasd over hoeveel winst er te behalen valt door hun dak te verduurzamen.

Kort de voordelen op rij:

  • Lagere energiekosten, door betere isolatie.
  • Waardevermeerdering van je woning.
  • Subsidies en belastingvoordelen.
  • Lagere onderhoudskosten doordat duurzame materialen vaak langer meegaan, en minder onderhoud vereisen.
  • Vermindering van CO2-uitstoot.
  • Minder afval (door gerecycled materiaal).

Klik op de onderstaande pagina’s om meer te weten te komen over verduurzaming van je dak(bedekking).

Duurzame dakbedekkingen

Kiezen voor duurzame dakbedekkingsmaterialen kan de levensduur van je dak verlengen en de milieueffecten verminderen. De onderstaande materialen zijn duurzaam doordat het recyclebaar is, een milieuvriendelijk productieproces bevat, en/of lange levensduur heeft.

Dakisolatie

Dakisolatie voorkomt warmteverlies en verbetert het comfort in huis. Er zijn diverse milieuvriendelijke isolatiematerialen beschikbaar, zoals rotswol, schapenwol, houtwol, kurk en hennep.

Dakrenovatie combineren met zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, wat goed is voor zowel het milieu als je energierekening. Ze bestaan uit fotovoltaïsche cellen en bieden voordelen zoals lagere energiekosten en belastingvoordelen. De installatie vereist een investering, maar onderhoud is minimaal.

Regenwateropvang

Een regenwateropvangsysteem verzamelt regenwater voor hergebruik, wat milieuvriendelijk en kostenbesparend is. Het systeem bestaat meestal uit dakgoten, regenpijpen en opslagtanks.